Miami, de magische stad in de Amerikaanse tropen
Miami, de magische stad in de Amerikaanse tropen
In het zuidelijke puntje van de Amerikaanse staat Florida liggen de steden Miami en Miami Beach. Deze waren in de jaren 80 het decor voor onder meer Miami Vice. De tv-serie toonde een hippe omgeving die zoveel meer was dan alleen het centrum van de cocaïnesmokkel. En terecht, zo bleek later toen wij zelf dit deel van Florida gingen ontdekken. Wij leerden Miami vervolgens kennen als een fantastische smeltkroes van culturen. Een levendige, bruisende omgeving van kunst, muziek, architectuur, stranden en het ultieme uitgaansleven. Dit alles bij heerlijke temperaturen die zelden onder de 24 graden duiken.
Wij zijn door de jaren heen echt van Miami gaan houden. We kunnen nog steeds genieten van de gekleurde Art Deco-gebouwen aan de Ocean Drive. Of van de gezellige haven in Miami met salsamuziek in de leukste cafés. Maar Miami was niet altijd die heerlijke stad die we nu zo graag bezoeken. Begin 19e eeuw was het nog voornamelijk een moerasachtig gebied. Dit veranderde eind 19e eeuw toen de spoorlijn in Florida werd doorgetrokken tot het zuiden. Kort daarna werd ook de snelweg aangelegd die de Florida Keys met het vasteland verbindt.
Twintig jaar later kende de stad een explosieve groei. Ondanks de drooglegging konden noorderlingen in Miami namelijk alsnog (illegaal) aan alcohol komen. Tijdens de wereldcrisis raakte de stad in verval. Maar dankzij president Roosevelt’s New Deal werd de stad weer opgebouwd. Na de Cubaanse revolutie werd Miami een toevluchtsoord voor Cubaanse immigranten. Rond de jaren 80 waren dit er zoveel dat veel Amerikanen de stad verlieten. Miami raakte daarna opnieuw in verval en de criminaliteit nam toe. In reactie daarop werden drastische maatregelen genomen. Hierdoor groeide de stad uiteindelijk uit tot de fantastische reisbestemming zoals we die nu kennen.
De vele hoogtepunten van Miami
Hieronder vind je de hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je stedentrip naar Miami.
Speedboottocht langs de celebrity’s
Een van de leukste attracties in Miami vonden wij de speedboottocht langs de villa’s van celebrity’s. De 45 minuten durende tocht gaat door Biscayne Bay. Je vaart dan onder meer langs Miami Beach en Fisher Island. Laatstgenoemd eiland is een barrière-eiland van nog geen vierkante kilometer groot. Fisher Island heeft het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking van de VS. Alleen bewoners en hun bezoek, hotelgasten en clubleden mogen aan land. Vele beroemdheden hebben er gewoond, waaronder Oprah Winfrey en Boris Becker.
Maar je gaat ook in een slakkengangetje langs de villa’s op Star Island. Dit kunstmatig glamour-eiland ligt tussen Miami Beach en het vasteland van Florida. Je hebt er architectonische pareltjes tot moderne mega-villa’s. Echt te mooi en te luxe. Er zijn bijna evenveel zwembaden en tennisbanen op het eiland als villa’s. De meeste huizen liggen verscholen en afgezonderd, maar tijdens de vaartocht krijg je er alsnog genoeg te zien. De kapitein voorziet in de smeuïge details. Over bijvoorbeeld de bewoners. Gloria Estefan bezit twee villa’s op het eiland. Een van die twee wordt veel verhuurd. Kosten? Slechts 75.000 dollar per maand.
Bayside Marketplace
Aan Biscayne Bay in het hart van Downtown Miami heb je de Bayside Marketplace. Het is een bijzonder gezellige plek vol winkels, restaurants, barretjes en terrassen. Het is ook de plek waar je aan boord gaat voor de speedboottocht. Of waar je watertaxi neemt naar Miami Beach Marina, Key Biscayne of Coconut Grove.
Wat de locatie zo leuk maakt is de tropische, relaxte sfeer die er hangt. Dit komt onder meer door de Latijns-Amerikaanse muziek op de achtergrond. Tel daarbij op de prachtige ligging aan de turquoise baai met palmbomen. En natuurlijk de fantastische temperatuur waarbij je zelfs ‘s avonds laat nog aangenaam warm hebt. Echt een heerlijke plek om de dag in stijl af te sluiten. Bijvoorbeeld door een terrasje te pakken en te genieten van live muziekoptredens en de zonsondergang. Om vervolgens heerlijk uit eten te gaan en lang na te genieten van de zwoele avond.
Miami Beach
Veel mensen denken dat Miami Beach gewoon het strand is van Miami. Toch is het een grote, eigen gemeente. Miami Beach ligt op een barrière-eiland ten oosten van Miami en Biscayne Bay. Je vindt er heerlijke stranden, vele trendy barretjes en het wereldbefaamde Art Deco District.
Het Art Deco District bevindt zich tussen de Ocean Drive en Alton Road, en tussen de 6e tot 23e straat. Je vindt er ruim 500 stijlvolle bouwwerken. De meest grillige gebouwen staan aan de Collins en Washington avenue, en aan de Ocean Drive. Persoonlijk vinden we de Ocean Drive wel het meest bezienswaardige deel. Hier heb je de grote Art Deco-hotels en de vele Art Deco-cafés.
South Beach
Vergis je trouwens niet: Miami Beach is groter dan je zou verwachten. Zelfs met een huurfiets ben je redelijk lang onderweg van het zuiden naar het noorden. Ons advies is dan ook om je te beperken tot South Beach, het zuidelijk deel van de gemeente. Dit deel is niet alleen ideaal gelegen vanuit downtown Miami, het is ook de plek waar de meeste actie is.
Dit geldt vooral voor het Lummus Park, gelegen tussen de oceaan en Ocean Drive. Je kunt het vergelijken met Venice Beach in Los Angeles, maar dan tropischer. Kortom: overal hardlopers, fietsers en fitnessers. Dit grote park was het decor voor vele televisie- en filmscènes. Strijk na afloop van je bezoek aan het park neer bij het News Cafe. Dit trendy maar lowkey eettentje is eigendom van Gloria en Emilio Estefan. Het is een ideale plek om wat naar mensen te kijken in South Beach.
Begeleide fietstocht door South Beach
Een goede manier om een stad of stadswijk snel te leren kennen is met een fietstour. In South Beach kun je dat onder meer doen bij Baja Bikes. Dit Nederlandse bedrijf organiseert in heel veel steden ter wereld een rondrit onder begeleiding van een gids. De fietstocht van Baja Bikes start in het hart van het Art Deco District. De enthousiaste gids voert je vervolgens mee langs onder meer Ocean Drive, South Pointe Pier, Miami Beach Marina en Star Island. In twee uur tijd leer je veel over de cultuur van Miami en de hoogtepunten van dit stadsdeel.
Little Havana
Cubanen maken een groot deel uit van de bevolking van de Miami. Het levendige hart van Cubaans Miami vind je in Little Havana, ten zuiden van Downtown Miami. De wijk is gecentreerd rond Calle Ocho, de achtste straat. Hier heb je vele gezellig drukke restaurants, fruitkramen, sigarenwinkels, rumbarretjes, kunstgaleries en muziekpodia. Er zijn daarnaast vele unieke muurschilderingen te bewonderen. Onder meer gemaakt van Cubaanse legendes, zoals van zangeres Celia Cruz.
Bij het beroemde Máximo Gómez Park vind je mozaïeken van klassieke symbolen van het Cubaanse erfgoed: sigaren, muziekinstrumenten en tropisch fruit. Dit kleine park staat ook wel bekend als Domino Park. Het is de plek waar de lokale bevolking samenkomt om over politiek te praten tijdens verhitte spelletjes domino. Op elk moment van de dag zijn de stamgasten hier te vinden. Nippend aan sterke Cubaanse koffie, spelen ze domino vol Latijns-Amerikaans temperament. Leuk om naar te kijken, je mag alleen niet meespelen.
Nog puf over na het geslenter door Little Havana? Loop dan drie kilometer vanuit het park verder door naar het zuiden. Hier heb je namelijk het ‘Vizcaya Museum and Gardens’: een bijzonder grote villa in renaissancestijl uit begin 20e eeuw. De villa telt 34 kamers gelegen aan een ronduit prachtige binnenplaats. Ze zijn ingericht met luxe, Europese meubels en kunst uit de 15e tot en met de 19e eeuw. Overigens is ook de vier hectare grote renaissancetuin een bezoek dubbel en dwars waard.
Fairchild Tropical Botanic Garden
Wat meer naar het zuiden ligt Coral Gables, een gemeente binnen de metropool Miami. In deze plaats ligt een fraaie botanische tuin: Fairchild Tropical Botanic Garden. De tuin uit 1938 bevat een uitgebreide collectie zeldzame tropische planten. Zo vind je er naast bloeiende bomen en cicaden, ook een Afrikaanse baobab. Verder zijn er exposities over onder meer de habitat van tropische, bedreigde regenwouden. De tuinen zijn het hele jaar door open, behalve op kerstdag.
Dagtochten vanuit Miami
Miami heeft zoveel meer te bieden dan alleen bovengenoemde hoogtepunten. Niet alleen in de stad zelf, maar vooral ook daarbuiten. Bijvoorbeeld het Everglades National Park, het Big Cypress National Preserve, of het Biscayne National Park.
Wij zelf vonden met name ons bezoek aan de Everglades erg bijzonder. Vanuit Miami zijn er vele dagtochten te maken naar dit buitengewoon fraaie moeraslandschap. De tip is om net als wij voor een kleine boot te gaan. Deze worden aangeboden door onder meer Down South Airboat Tours. Enthousiaste gidsen die veel van de natuur afweten en hun uiterste best doen om een alligator te vinden.
Praktische zaken voor je bezoek aan Miami
Beste reistijd
Dankzij de ligging aan de Kreeftskeerkring is het over het algemeen altijd warm in Miami. In de zomermaanden is het er vanwege de hoge luchtvochtigheid vaak zelfs onaangenaam warm. Van juni tot en met half oktober is het orkaanseizoen. In die periode zijn (zware) regen- en onweersbuien te verwachten. De meest aangename tijd voor je bezoek aan Miami is daarom van november tot en met april. Het is er dan wat droger en koeler.
Vervoer binnen de steden
Zoals elke stad in Amerika zijn Miami en Miami Beach te groot om te voet te verkennen. De meeste hoogtepunten zijn gelukkig goed met de (huur)auto te bereiken. In het zuidelijk deel van Miami Beach kun je overigens ook goed vooruit met een huurfiets. De meeste automobilisten zijn inmiddels aan fietsers gewend.
Een andere goede optie om jezelf te verplaatsen is de bus. Het busnetwerk is zo uitgebreid dat je feitelijk bij alle belangrijke attracties kunt komen. Op de populairste routes rijden ze elke vijf tot tien minuten. Elders rijden ze eens in de twintig minuten. De zogenaamde S-lijn is waarschijnlijk de route die je het meeste gebruikt. Deze gaat van hartje Miami naar Miami Beach en verder. Klik hier voor een kaart van het openbaar vervoer in Miami. Naast de bus heb je in de metropool ook de metrorail rijden. Een uitstekend alternatief. Bij elk Tri-Rail-station kun je een Easy Card (OV chipkaart) aanschaffen en opwaarderen.
In het centrum van Miami rijdt trouwens ook een monorail-achtige trein, Metromover genaamd. Deze sluit bij twee stations van de metrorail aan. De Metromover is gratis en is de meest efficiënte manier om je door Downtown Miami te verplaatsen. Het is een prima manier om even uit te rusten als je door het centrum loopt. En je kunt er mooie foto’s maken van de skyline van Miami!
Accommodatie
Miami staat bekend om haar boetiekhotels, de een nog mooier dan de ander. Het nadeel van veel boetiekhotels is alleen dat de kamers vaak klein zijn. Dit geldt met name voor de hotels die gebouwd zijn in de hoogtijdagen van de Art Deco-periode. In Miami vind je verder veel (grote) hotels en ketenhotels. En natuurlijk appartementen, vakantiewoningen en zelfs (zeer luxe) villa’s. Mocht je de stad met huurauto bezoeken, filter dan op accommodatie met parkeergelegenheid! Kijk hier voor een overzicht aan accommodatie in Miami of in Miami Beach.
Eten en drinken
De mengelmoes aan Latijns-Amerikaanse en Caraïbische culturen in Miami heeft onder andere geleid tot uitstekende restaurants. De stad telt feitelijk te veel goede restaurants om ze in deze blog te noemen. En het zijn zeker niet alleen de dure restaurants die de heerlijkste gerechten serveren. Vaak kun je namelijk ook uitstekend terecht bij een steakhouse, een klein, half verstopt eettentje of zelfs een bar. Omdat Miami en Miami Beach zo groot zijn, kun je het beste zoeken op wijk. Bijvoorbeeld in Miami Beach, Little Havana, Downtown Miami, South Miami of de populaire uitgaanswijk Wynwood.