Maleisië

Maleisië

Home » Bestemmingen » Zuidoost-Azië » Maleisië

Maleisië in een notendop

De gunstige ligging van Maleisië bepaalde voor een belangrijk deel ook de geschiedenis van het land. Die ligging zorgde eigenlijk pas sinds het begin 15e eeuw voor veel Indiase, Arabische en Chinese handelaren. De Arabieren en islamitische Indiërs voerden later in het land de islam in. Toen ook de zoon en opvolger van koning Parameswara zich tot deze religie bekeerde, werd het toenmalige Maleisië omgevormd tot een sultanaat. Dit leidde uiteindelijk tot de snelle opmars van de islam in die regio. In de eeuwen daarna werd het land eerst door de Portugezen bezet, toen door de Nederlanders en vervolgens door de Britten.

Begin 19e eeuw werd de regio ‘herverdeeld’. De Britten behielden Maleisië, de Nederlanders het aangrenzende Indonesië. Pas in 1957, na de bezetting door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het land onafhankelijk. Enkele jaren later werden Singapore en Sabah en Sarawak op het huidige Maleisisch Borneo aan Maleisië toegevoegd. Maar in 1965 splitste Singapore zich af. Dankzij deze geschiedenis kent Maleisië meerdere Aziatische culturen. Naast de Maleisiërs wonen er betrekkelijk veel Indiërs en Chinezen. Deze diversiteit zie je ook terug in de Maleise keuken.

Het huidige, tropische Maleisië bestaat ruwweg uit twee grote delen die worden gescheiden door de Zuid-Chinese zee. In het westen heb je het schiereiland van Maleisië (ook wel Malaya of West-Maleisië genoemd). Dit gebied grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de stadstaat Singapore. Meer dan 85% van de bevolking leeft hier. In het oosten heb je Maleisisch Borneo dat bestaat uit Sabah, Sarawak en Labuan. Dit deel van het land grenst in het zuiden aan Indonesië. In het noordwesten wordt Brunei ingesloten. Eigenlijk is het oostelijk deel een apart land. Zowel het klimaat als de natuur en cultuur zijn anders dan in het westen.

Orang oetang op Borneo

Het schiereiland van Maleisië

Het schiereiland heeft de wereldreiziger erg veel te bieden. Aan de oostkust, die vaak ook wel wordt gezien als het hart van de Maleise cultuur, zie je beduidend minder toeristen dan in het westen. Daar tussenin is het bijzonder bergachtig. Het zuidwesten vormt een perfecte kennismaking met de wonderen van de Maleise natuur. Maar ook voor de culturele beleving kom je in dit deel van het schiereiland aan je trekken. Je vindt er tevens de levendige stad Kuala Lumpur. Het zuiden biedt toeristische trekpleisters als Melaka en Tioman-eiland.

In het noordwesten vind je diverse eilanden, historische dorpjes, nationale parken en traditionele Maleise stadscentra. Alhoewel dit het meest toeristische gebied is van het schiereiland, is het nog steeds beduidend rustiger dan het nabijgelegen, zuidelijk deel van Thailand. Het noorden is ook wel bekend om de eilanden van Penang, de ‘Parel van de Oriënt’, en Langkawi. Penang’s belangrijkste trekpleister is de hoofdstad van het eiland, Georgetown. Sinds 2008 staat deze stad op de lijst van UNESCO onder andere vanwege de unieke architectuur en het culturele stadsbeeld.

In het oosten tref je veel jungle aan en prachtige stranden op bijvoorbeeld de befaamde Perhentian-eilanden. De regio van Terengganu is beduidend traditioneler dan de meeste andere regio’s op het schiereiland. De bevolking leeft hier primair van de landbouw en visserij. Voor de reiziger die van rust houdt is deze regio daarom aan te bevelen. Los daarvan is de regio tevens de toegangspoort naar de eerder genoemde Perhentian-eilanden en andere bounty-eilanden. Een andere highlight van de regio is Taman Negara. Dit is het oudste en grootste nationale park van Maleisië waar je nog één van de oudste regenwouden ter wereld vindt.

Kanaal door het moderne Kuala Lumpur in Maleisië.

Maleisisch Borneo

Borneo is na Groenland en Nieuw-Guinea het grootste eiland ter wereld. Het grootste deel van het eiland valt onder Indonesië (Kalimantan), een klein deel wordt in beslag genomen door Brunei. De rest valt onder Maleisië en wordt ook wel Oost-Maleisië genoemd. Het gebied is met name bekend onder avontuurlijk ingestelde reizigers die een flinke wandeltocht door de tropische jungle niet schuwen. Lange tijd was het eiland onherbergzaam en lastig te bereiken. Tegenwoordig zijn er vele dagelijkse vluchten en meer dan voldoende accommodatie. De uitdaging is nu meer een keuze te maken uit de vele highlights die het eiland te bieden heeft.

Vanuit de lucht ziet het er allemaal bijzonder groen uit alsof het eiland uit niets dan jungle bestaat, maar schijn bedriegt. Helaas wordt veel oerbos gekapt en veelal vervangen door oliepalmen. Los hiervan bestaat ook de dreiging van illegale handel in wilde dieren. Allerminst goede ontwikkelingen, maar het eiland blijft beslist de moeite waard om te bezoeken. Een maand is zeker niet te lang.

De Mount Kinabalu op Maleisisch Borneo in Maleisië.

Belangrijkste highlights

De belangrijkste highlights zijn allereerst het Kinabalu Park waar je de Mount Kinabalu kunt beklimmen. Dan volgt het Sepilok Orangutan Sanctuary om de orang oetans te bewonderen. Tenslotte het gebied rond Sipadan om te duiken. Maar het eiland heeft meer dan dat te bieden. Zo heb je er vele regenwouden en (beschermde) nationale parken. Een daarvan is het Gunung Mulu National Park, het grootste nationaal park van Sarawak. In het karstlandschap vind je vele grotten. Sinds 2000 is het park werelderfgoed. En mocht je toch in Sarawak zijn, bezoek dan zeker ook de super leuke stad Kuching!

Een andere manier om het regenwoud te ervaren is door een boottocht te maken over de Kinabatangan-rivier. Met wat geluk krijg je er pygmee-olifanten te zien.Vanwege de houthak en de jacht zijn er nog maar 1500 van deze olifanten in leven.

Los van oerwouden vormen de vele prachtige, kleine eilanden een highlight van Oost-Maleisië. Denk aan onder meer Lankayan, Derawan, Tiga, Layang Layang en Gaya. Indien mogelijk bezoek dan ook tijdens een dagtocht het eiland Selingan waar je karetschildpadden eieren op het strand kunt zien leggen.

boten in haven Maleisisch Borneo, Maleisië.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Maleisië

In Maleisië heb je vele verschillende opties om de nacht door te brengen. Van luxe verblijven in de grote steden tot aan nederige homestays in kleine dorpen. Je vindt in dit land hotels van de grote hotelketens, gracieuze oude koloniale hotels en hostels. Maar ook kleine of juist statige boutique hotels, goedkope hostels voor backpackers, eco-resorts (met name in Maleisisch Borneo), longhouses, enz. Bij voorkeur gaan wij doorgaans voor een hostel. Los van de lagere prijs die je voor een kamer betaalt, leer je ook nog eens wat mensen kennen. Een hostel heeft vaak een algemene ruimte waar niet alleen jonge maar ook iets oudere reizigers ‘s avonds bij elkaar zitten om wat te lezen of om bijvoorbeeld reiservaringen uit te wisselen.

Een van de beste manieren om het regenwoud van Maleisisch Borneo te ervaren is door in een ecolodge te verblijven. Bijvoorbeeld in het Sukau Rainforest Lodge in het noorden van Borneo. In het oosten van Maleisisch Borneo verbleven we in eco-resorts waar we ons, ondanks het niet al te ruime reisbudget, trakteerden op comfort en een waanzinnig mooie omgeving. Zo verbleven we in het Sipadan Kapalai Resort toen we meerdere dagen gingen duiken bij het befaamde Sipadan. En in het Sepilok Nature Resort voor de orang oetans. Zeker niet goedkoop maar o zo prettig als je daarvoor lang met rugzak gereisd hebt en wel even toe bent aan luxe en comfort.

Enkele tips

  • Zoek vóór je reis uit of je bezoek aan Maleisië samenvalt met de vakantieperiode of andere festiviteiten van de islamitische, boeddhistische of hindoebevolking. Tarieven zijn dan beduidend hoger en beschikbaarheid lager.
  • In sommige toeristengebieden word je belaagd door sjacheraars die je willen overtuigen dat het hostel of hotel dat je op het oog hebt, of niet meer bestaat of erg slecht is. Zij weten je “betere alternatieven” aan te bieden. Wimpel ze beleefd af en trek je eigen plan.
  • Als aangekaart op de pagina over Veilig reizen zal bij de receptie van sommige hotels worden gevraagd om je paspoort die zij dan achter willen houden. Geef hen in plaats daarvan een kopie van je paspoort waarbij je BSN en andere privacy-gevoelige informatie is afgeschermd
  • De meest basic hotelkamer wordt in de meeste hotels “superior” genoemd.
Sarawak, Maleisisch Borneo in Maleisië.

Reisadvies voor Maleisië

Alhoewel wij er met heel veel plezier rondgereisd hebben zonder ons onveilig te voelen (familie die er in juli 2018 was beaamde dit) geldt voor met name de oostkust van Maleisisch Borneo een veiligheidsrisico. Op dit moment wordt door onze overheid een negatief reisadvies gegeven voor de regio rond de stad Semporna en de eilanden ten zuiden en oosten daarvan. Een van die eilanden is helaas Sipadan, in onze ogen een van de highlights van Maleisië. Lees hier het actuele reisadvies voor Maleisië.

Gezondheid

In het gehele land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en dengue. Maar ook malaria. Bescherm je daarom zowel overdag als ‘s avonds tegen muggenbeten door lichaamsbedekkende kleding en het gebruik van een goed insectenwerend middel met DEET. Het advies is om naast tabletten tegen om malaria te voorkomen ook een noodkuur mee te nemen voor het geval dat je toch malaria oploopt. Het soort middel is persoonsgebonden. Laat je daarom tijdig adviseren door een deskundige op dit gebied.

In Maleisië bestaat ook een verhoogd risico op tuberculose. Bespreek met je reizigersgeneeskundige welke vaccinaties hiervoor nodig zijn. Hij of zij zal je ook informeren over eventuele, andere ziektes waar je je voor moet beschermen bij een bezoek aan Maleisië.

Meer informatie over welke inentingen al dan niet verplicht of aanbevolen zijn, vind je op de site van GGD Reisvaccinaties.,

Loopbrug in Langkawi, Maleisië

Beste reistijd voor een bezoek aan Maleisië

De beste reistijd voor Maleisië is afhankelijk van waar je heen wil. Over het algemeen zijn de beste maanden van maart tot en met oktober. Van november tot en met februari valt de meeste regen. Net na het regenseizoen die kant op gaan is wellicht wel het beste aangezien je dan een prachtig groen landschap hebt met fantastische watervallen. Maleisisch Borneo kun je het beste bezoeken in onze zomer, alhoewel ook dit iets verschilt per regio. Onze wintermaanden januari en februari hebben weer de beste papieren voor het schiereiland alhoewel ook de zomermaanden daar prima zijn.

Visum voor Maleisië

Voor Maleisië heb je geen visum nodig als je er maximaal 90 dagen blijft. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minimaal zes maanden na aankomst en een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Neusapen bij Sepilok, Maleisië.

Eten en drinken

Eten en alles wat met eten te maken heeft, is onlosmakelijk verbonden met de Maleise cultuur. Vrijwel elk winkelcentrum heeft op – meestal – de bovenste verdieping een foodcourt ingericht. Alhoewel wij het zelf niet zo gezellig vinden is het er doorgaans bijzonder druk. Het eten is er van goede kwaliteit. Dit geldt overigens ook voor de vele straattentjes waar je diverse hapjes kunt krijgen die vers voor je worden bereid.

Vanwege de diversiteit in etnische achtergronden is ook de keuken van Maleisië zeer gevarieerd. De meeste gerechten bestaan uit rijst met vis of met kip, rund, lam of varkensvlees (wat nagenoeg uitsluitend door de Chinezen wordt gegeten). Maleisië maakte deel uit van de specerijenroute. Nog steeds worden er diverse specerijen gebruikt. In Kuala Lumpur hebben we diverse keren in ‘little India’ gegeten. Zelden hebben we zulke lekkere Indiase curry’s gegeten als juist in de onooglijke restaurants met tl-verlichting en witte wandtegels in die wijk.

Omdat Maleisisch Borneo bedekt is met een enorm regenwoud en hoge bergen kent, is reizen lastig. Om die reden zijn veel gerechten gebaseerd op ingrediënten die direct voorhanden waren, zoals kokosnotenmelk en limoensap. De gerechten die daardoor zijn ontstaan, zijn over het algemeen erg smakelijk. De Nonya-keuken is overigens ook een vermelding waard. Deze keuken verwijst naar Maleisische vrouwen die eeuwen geleden met Chinese zakenmannen waren getrouwd, en is om die reden een combinatie van de Chinese en de Maleise keuken.

Een van de specialiteiten van het land is Koay Teow Th’ng, een zoet smakende noedelsoep gevuld met varkensvlees, visballetjes, kip, rode pepers en eigeel. Andere bekende gerechten zijn Beef Rendang, Dimsum, Ikan Bakar, Nasi Goreng, Wan Tan Mee en Sateh.

Vervoer in Maleisië

Alhoewel er vele vervoersmiddelen in Maleisië zijn om van A naar B te reizen, verkozen wij in de meeste gevallen het vliegtuig. Naast Malaysia Airlines kun je vaak voor een habbekrats ook met Air Asia, Firefly, Malindo en Mas Wings naar je bestemming vliegen. Daar komt bij dat het binnenland van zowel West- als Oost-Maleisië nogal bergachtig en bebost is. Hierdoor is reizen met de bus of (long distance) taxi niet optimaal of zelfs onmogelijk. Ben je eenmaal in de omgeving van datgene wat je wilt gaan bezoeken, dan brengt de trein, taxi of boot je verder. Met name taxi’s zijn spotgoedkoop. De bussen zijn overigens nog goedkoper maar daar hebben wij – in Maleisië althans – geen gebruik van gemaakt.

Bootje op de Malakka rivier in Maleisië

Elektriciteit

De netspanning in Maleisië is 240 volt / 50 Hz. In Maleisië heb je een adapter nodig voor stopcontacttype G (Britse stekker). Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt er met de Maleisische ringgit (MYR). Het prijspeil is (iets) hoger dan in de regio maar nog steeds een stuk goedkoper als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Europa. Over het algemeen heb je in Maleisië genoeg mogelijkheden om geld te pinnen. Vaak heb je zelfs in de supermarkten vele pinapparaten op een rij staan. In de regenwouden maar ook op de kleinere eilanden is pinnen echter niet altijd mogelijk. Zorg dat je dan over genoeg contant geld beschikt. Als je geld pint betaal je wel een paar euro aan transactiekosten dus doe je er slim aan om niet al te kleine bedragen op te nemen.

Do’s and Don’ts tijdens je bezoek aan Maleisië

 

Do’s

Don’ts

  • Schoenen uit als je een huis binnengaat
  • Met je rechterduim wijzen in plaats van met je wijsvinger
  • Eet met je rechterhand en geef of pak aan met je rechterhand
  • Voel je niet beschaamd om een boer te laten
  • Als je een boeddha-tempel bezoekt, zet dan ook een eventuele pet of hoed af, en doe je schoenen uit. Kleed je zoals het hoort (dus bijvoorbeeld geen korte broek aan). Als monniken of nonnen binnenkomen, sta dan op
  • Geef als man niet uit jezelf een vrouw die je ontmoet een hand
  • Toasten, aangezien het merendeel van de bevolking moslim is en geen alcohol drinkt
  • Zoenen in het openbaar
  • Heb het met mensen niet over politiek of over de betrekkingen tussen etnische bevolkingsgroepen
  • Wijs niet met je voeten richting mensen of heiligdommen
  • Raak niet het hoofd van een volwassene aan

Highlights van Maleisië

Een individuele rondreis door Maleisië volledig op maat? Kijk dan eens op de website van Van Verre Reizen. Hun reisspecialisten maken regelmatig verre reizen naar onder andere Maleisië om de leukste en minder toeristische plekjes te ontdekken. Met oog voor detail, kwaliteit en veiligheid stippelen zij de mooiste rondreizen Maleisië voor hun klanten uit. Niet voor niets scoort Van Verre Reizen volgens Trustpilot dan ook een 4.9 (op basis van 5 sterren)!

Ter inspiratie voor een mogelijke rondreis staan hieronder enkele van de bijzondere plekken in het land die wij zelf hebben bezocht.

Actief

Duiken bij de Perhentian eilanden

Duiken bij de Perhentian eilanden

De Perhentian eilanden, gelegen uit de kust van Terengganu, worden door velen gezien als enkele van de mooiste, zo niet dé mooiste eilanden van Maleisië. En niet zonder reden. Door het kristalheldere, turquoise water, de witte zandstranden en de...

Wandelen in het Taman Negara Nationaal Park

Wandelen in het Taman Negara Nationaal Park

Taman Negara is met ongeveer 130 miljoen jaar het oudste tropische regenwoud ter wereld, gelegen op vier uur rijden van Kuala Lumpur. Het gebied van 4343 vierkante kilometer is sinds 1938 een nationaal park. In het regenwoud, dat nog in...

Beklimming van de Mount Kinabalu

Beklimming van de Mount Kinabalu

Op de lijst van UNESCO staat de 4095 meter hoge Mount Kinabalu die door natuurliefhebbers geprezen wordt om de duizenden dieren- en plantensoorten die op verschillende hoogtes zijn te vinden. Het is een van de veiligste en meest eenvoudig te...

Sipadan: het duikmekka van Maleisië

Sipadan: het duikmekka van Maleisië

De tropische wateren van de Koraaldriehoek, het gebied tussen het oosten van Maleisisch Borneo, Indonesië, de Filipijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomonseilanden en Oost-Timor, is één van de meest diverse zeegebieden van de wereld. Het gebied dat...

Cultuur

Het bruisende Kuala Lumpur

Het bruisende Kuala Lumpur

Een bezoek aan Maleisië is in onze beleving niet compleet als je niet enkele dagen hebt doorgebracht in het veelzijdige Kuala Lumpur. De stad die in de volksmond ook wel KL wordt genoemd, heeft veel meer te bieden dan wat we nu op deze reisblog...

Kuala Terengganu

Kuala Terengganu

De in het noordoosten gelegen regio van Terengganu is beduidend traditioneler dan de meeste andere regio’s op het schiereiland van Maleisië. Bewoners leven er voornamelijk van de visvangst alhoewel je ook hier oliebedrijven hebt zitten. De regio is...

De theeplantages van de Cameron Highlands

De theeplantages van de Cameron Highlands

Op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur liggen de Cameron Highlands. Het gebied ligt 1500 meter boven zeeniveau. De temperaturen liggen tussen de 10° en 25° graden Celsius. De hoogvlakten zijn genoemd naar William Cameron die het...

Natuur

Langkawi

Langkawi

Langkawi, gelegen ten noorden van de Straat Malakka tussen Maleisië en Thailand, is een archipel die uit 99 eilanden bestaat. Het grootste eiland van de archipel is Pulau Langkawi. Nagenoeg het enige andere bewoonde eiland is Pulau Tuba. Langkawi...

Boottocht over de Kinabatang

Boottocht over de Kinabatang

De 560 kilometer lange Kinabatangrivier in het noordelijk deel van Maleisisch Borneo is wellicht een van de beste en meest toegankelijke plekken om in Azië wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Aan de oevers krijg je mogelijk neusapen,...

Op bezoek bij de orang oetans van Sepilok

Op bezoek bij de orang oetans van Sepilok

Een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Maleisisch Borneo was het 4300 hectare grote Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre. Dit natuurreservaat op 23 kilometer afstand van Sandakan is in de jaren 60 aangelegd om ontheemde orang oetans te...

De koppensnellers van Borneo

De koppensnellers van Borneo

De grootste bevolkingsgroep van Sarawak op Maleisisch Borneo is het volk van de Iban, die tot de Dajaks behoren. Zij waren voorheen jagers en verzamelaars. De lokale bevolking noemde hen ook wel koppensnellers, omdat zij op deze manier mensen van...