Stedentrip naar het bruisende Manchester

Stedentrip naar het bruisende Manchester

Home » Engeland » Stedentrip naar het bruisende Manchester

Manchester is op Londen na de meest bezochte stad van Engeland. Eerst als geboortestad van de industriële revolutie, tegenwoordig als bruisende ‘hoofdstad van het noorden’. Met de komst van de eerste door stoom aangedreven katoenfabrieken werd Manchester ruim twee eeuwen geleden een van de eerste industriesteden ter wereld. De molens en fabriekshallen van rode bakstenen herinneren nog aan die periode. In de 20e eeuw raakte de stad in verval maar de laatste twee decennia is er veel geïnvesteerd in de stad.

Aanleiding voor de recente investeringen waren de Gemenebestspelen van 2002 en de herstelwerkzaamheden vanwege de bomaanslagen van de IRA. Manchester is inmiddels een bruisende en snel groeiende stad waar een kosmopolitische sfeer hangt. Het is tevens de hub voor veel reizigers die het noorden van Wales of Engeland willen bezoeken. Wij waren er voor slechts drie dagen en vonden de stad ondanks een regendag beslist de moeite waard!

Manchester

Wat je niet mag missen in Manchester

Zowel het centrum als de buitenwijken van de miljoenenstad hebben de bezoeker aardig wat te bieden. Wat je volgens ons niet mag missen tijdens je stedentrip naar Manchester zijn de volgende bezienswaardigheden:

Castlefield

Castlefield is de wijk van de oorspronkelijke, Romeinse nederzetting Mamucium waar niets meer van te zien is. Op de plek zelf zie je nog wel de ruim twee meter hoge muren uit de 16e eeuw staan. Je loopt er echter zo voorbij. Wat volgens ons veel interessanter is, is de wijk zelf die sinds de jaren 80 de eerste stedelijke erfgoedsite is van Engeland. Bij dit historisch vervoersknooppunt komen de vele kanalen van Manchester samen, waaronder die van Bridgewater.

Bridgewater Canal

Het Bridgewater Canal is het eerste industriële kanaal ter wereld. Het werd gegraven om de kolen van de hertog van Bridgewater uit zijn mijn in Worsley te halen. Hierdoor werden grote hoeveelheden kolen vervoerd om de snelgroeiende industrietakken van Manchester van brandstof te voorzien. Maar ook om goederen efficiënt naar de snel groeiende steden in het noorden te vervoeren.

Aan de waterwegen in de heerlijk rustige wijk, zijn erg leuke pubs en terrasjes te vinden. Zoals “the Wharf”. In de wijk vind je tevens het oudste kanaalmagazijn dat in 1779 werd gebouwd, en het Science and Industry Museum. Bij dit museum ligt ook Liverpool Road, het eerste treinstation ter wereld voor passagiers.

The Wharf

Het Museum of Science and Industry

Waar de oudste nog bestaande passagierstrein ter wereld staat, bevindt zich sinds 1983 het leuke, informatieve Museum van Wetenschap en Industrie. Het museum bestaat uit een aantal expositieruimtes zoals het hoofdgebouw. Hier kun je onder meer een replica van ‘The Baby’, de eerst werkende computer ter wereld, en een expositie over de textielindustrie van twee eeuwen geleden zien.

In de ruimte ‘1830 Warehouse’ wordt onder andere de geschiedenis van Manchester’s magazijnen belicht. Bij het stationsgebouw krijg je het eerste treinstation met nog de originele loketten te zien. In de Power Hall uit 1855 heb je stoommachines, gas-, hetelucht-, olie- en dieselmachines, en nog vele prachtige locomotieven. Je hebt er ook een Air and Space Hall, een Victoriaans marktgebouw uit 1880. Helaas was het vanwege restauratiewerkzaamheden gesloten toen wij er waren.

Het museum ligt in de wijk Castlefields en is uitstekend te voet vanuit het centrum te bereiken. Na afloop van je bezoek kun je terecht in een van de vele, gezellige pubs in de directe omgeving.

Wetenschapsmuseum

Stadion van Manchester United

Manchester United FC, één van de twee topclubs uit Manchester in het Engelse, betaalde voetbal, is een van de meest populaire en bekende voetbalclubs ter wereld. Het stadion ‘Old Trafford’ ligt in het stadsdeel Trafford op een kwartiertje afstand (met de tram) van het centrum. Het betrekkelijk oude stadion staat onder meer bekend om de Interlands die er gespeeld worden. Tenminste, als Wembley in Londen niet beschikbaar is.

Je kunt er een uitgebreide rondleiding krijgen waarbij je onder andere de perskamer, de kleedkamer en de spelerstunnel te zien krijgt. Toegang tot het museum van de club is gratis. Alhoewel minder uitbundig dan de Real Madrid Experience, is een bezoek aan het museum en de meerdere exposities, bijzonder de moeite waard.

Manchester United

Het People’s History Museum

Het People’s History Museum is het nationale museum dat de geschiedenis van de strijd voor gelijkheid en democratie in Groot-Brittannië in kaart brengt. De collectie laat het leven in de afgelopen 200 jaar zien van de mensen thuis, op hun werk en in hun vrije tijd. Enkele thema’s zijn het populisme, de vakbondsbeweging in de 19e eeuwe, de vrouwenkiesbeweging, havenarbeiders, de coöperatieve beweging en voetbal. Als je interesse hebt in de Engelse cultuur dan is dit een museum waar je beslist heen moet.

John Rylands en Chetham’s Library

Tijdens onze wandeling langs de Deansgate in het centrum van Manchester, zagen we het opvallende, neogotische gebouw van de John Rylands Library liggen. We besloten er een kijkje te nemen. De bibliotheek werd in 1889, in opdracht van de weduwe van de Engelse ondernemer en filantroop John Rylands, ontworpen. Het bouwwerk, waarvan wij dachten dat het een stuk ouder was, werd op 1 januari 1900 geopend voor openbare lezers.

De bibliotheek werd in 1972 onderdeel van de Universiteit van Manchester en bezit momenteel de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Manchester Library. Misschien wel een van de meeste bijzondere dingen in de bibliotheek is de papyrus 52, het naar verluidt oudste nog bestaande gedeelte van het Nieuwe Testament. Maar ook als je niet zo’n boekenwurm bent, is een bezoek aan dit werkelijk fantastisch vormgegeven gebouw de moeite waard!

Een stuk minder bekend maar niet minder bijzonder is Chetham’s Library, volgens locals ‘het best bewaarde geheim van Manchester’. Chetham is Europa’s oudste Engelstalige openbare bibliotheek. Het interieur en meubilair van dit middeleeuws universiteitsgebouw dateren uit het midden van de 17e eeuw. Het gebouw zelf is een stuk ouder. Je hebt er nog steeds de originele verzameling boeken. Onder andere Karl Marx en Friedrich Engels hebben hier literatuuronderzoek verricht.

Alfama
Alfama

Het Northern Quarter

Net ten noordwesten van de wijk Piccadilly ligt Northern Quarter, een Bohemiaanse wijk met een uniek karakter en charme. Het is de wijk van de creatieve geesten zoals muzikanten, schrijvers en schilders. Je vindt er talloze kleine (handgemaakte) kleding-, boek- en platenwinkels. Als je van eigenzinnige winkeltjes houdt, ga dan beslist langs kledingboetiek Retro Rehab en Café Pop, een soort bazaarwinkel.

Aan de Oldham Street heb je verder nog vele platenwinkels waar ze vinyl albums verkopen van artiesten waar wij nog nooit van gehoord hadden. Afgezien van de alternatieve winkelbeleving in deze wijk, heb je er ook veel bijzondere cafés, bars en kleine restaurants. Voor een typisch Brits ontbijt, maar ook als je iets anders wilt dan witte bonen en vette worsten, ga je naar de zeer populaire Koffee Pot.

St. Mary’s, de ‘Hidden Gem’

St. Mary’s is de oudste katholieke kerk van Engeland. Dit kerkje dateert uit 1794 en is haast niet vindbaar in het drukke winkel- en uitgaanscentrum van de stad. Wil je de drukte van de stad even ontvluchten, dan is deze kleine kerk een heerlijk en prachtig bewaard gebleven toevluchtsoord.

St Mary's

Antwoorden op veelgestelde vragen over een stedentrip naar Manchester

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Manchester?

Manchester kent net als de rest van Engeland een gematigd zeeklimaat waar het zelden te warm of te koud wordt. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag ligt net iets lager dan het Engels gemiddelde. Tijdens de maanden april tot en met juli regent het er het minste. Beste reistijd? Wat ons betreft is het hele jaar prima maar de voorkeur ligt wel op de periode van mei tot en met juli. Je hebt dan namelijk wat langer en meer daglicht.

Hoe is het vervoer binnen de stad georganiseerd?

De bezienswaardigheden van Manchester liggen voornamelijk binnen het stadscentrum. Deze zijn allemaal eenvoudig te voet te bezichtigen. Ben je niet zo’n wandelaar dan kun je ook gebruik maken van een gratis busdienst. Er zijn twee lijnen die nagenoeg het hele centrum bestrijken. Sommige bezienswaardigheden, zoals het stadion van Manchester United, liggen buiten het centrum. Je kunt deze bereiken met de fiets of met de tram.

Wat zijn goede overnachtingsmogelijkheden?

In de stad is voldoende accommodatie te vinden, variërend van luxe hotels tot bed & breakfast hotelletjes en appartementen. Zoek accommodatie in Manchester.

 

Wat zijn goede en leuke locaties om te eten of wat te drinken?

Zoals je mag verwachten van een kosmopolitische stad als Manchester, is er enorme keuze aan goede (internationale) restaurants. Daarnaast kun je in de meeste pubs voor vaak een prima maaltijd terecht! Wij hebben ons restaurantbezoek beperkt tot die in het centrum. Maar ook de buitenwijken, waaronder West Didsbury en Chorlton, bieden vele fantastische eetgelegenheden.

 

In de hele stad kun je de meest gezellige pubs vinden, de een nog mooier of authentieker dan de ander. Enkele aanraders zijn de oude Sinclair’s Oyster Bar, The King’s Arms en het kleine Temple of Convenience. Laatstgenoemde bevindt zich onder de grond in wat vroeger een openbaar toilet was. Zeker leuk om even gezien te hebben. Een andere aanrader is het gezellige La Viña Manchester, een tapas- en wijnbar met Spaanse bediening. We zaten hier rond borreltijd voordat we uit eten gingen bij het zeer populaire Indiase restaurant Akbar op Liverpool Road.