Mauritius

Mauritius

Home » Zuidelijk Afrika » Mauritius

Mauritius in een notendop

Het paradijselijke eiland Mauritius in de Indische Oceaan is een droombestemming voor velen. De prachtige witte stranden met wuivende palmbomen geven je het ultieme vakantiegevoel. Het turkooise zeewater nodigt uit voor een snorkel- of duikervaring. In het binnenland kun je genieten van fraaie wandelingen in de natuur. En de vogelliefhebber komt op Mauritius volledig aan zijn trekken. Het eiland is een culturele smeltkroes van diverse bevolkingsgroepen. De verschillende gerechten in de Mauritiaanse keuken zijn daar een mooie afspiegeling van. Mauritius is in één woord: geweldig!

Nederlandse kolonisten

Mauritius is eeuwenlang onbewoond geweest. In 1598 werd het gekoloniseerd door Nederlandse zeelieden. De naam dankt het aan de toenmalige stadhouder Maurits graaf van Nassau, de latere prins van Oranje. Zij waren de ontdekkers van de unieke inheemse dodo, een loopvogel. Maar de Nederlanders waren ook verantwoordelijk voor het uitsterven van deze vogel. Omdat hij niet kon vliegen was hij een gemakkelijke prooi voor jagers en beesten die door de Nederlandse kolonisten waren meegenomen. Tot slot ontwikkelden de Nederlandse kolonisten met succes de suikerrietteelt op het eiland. Nog altijd vormt de export van suiker een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Mauritius.

dodo's in een souvenirwinkel op Mauritius

Britse overheersing

Omdat Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika beter op de route naar Indië lag, hebben de Nederlanders Mauritius verlaten. Hierna is het eiland door de Fransen ingenomen. Later veroverden de Britten Mauritius. Zij deden dit om zich te beschermen tegen Franse kapers die Engelse schepen overvielen. Pas in 1968 verkreeg Mauritius onafhankelijkheid, hoewel het binnen het Gemenebest van Naties bleef en de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd aanhield. Op 12 maart 1992 werd het land een parlementaire republiek.

Het eiland Mauritius is een van de rijkste landen in Afrika. De infrastructuur is goed, wat ervoor zorgt dat je snel van het noordoosten van het eiland naar het zuidwesten rijdt. Wij bezochten het onlangs nog na een trip in Madagaskar. Dit is een van de armste landen ter wereld. Het contrast was dan ook erg groot en bezorgde ons bijna een “culture shock”.

Oud koloniaal huis op Mauritius

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Mauritius beschikt over een groot aantal verschillende soorten overnachtingsvormen. Zo zijn er schitterende, luxueuze resorts. Zij liggen geweldig mooi aan de kust met een privéstrand aan je voeten. Hier kun je het net zo luxe en duur maken als je zelf wilt. Vaak heeft het resort een “all-inclusive” formule.

Daarnaast zijn er tal van hotels te vinden, ook direct aan het strand gelegen. Hier kun je in alle comfort- en prijscategorieën terecht.

Tot slot zijn er in toeristengebieden B&B’s Chambres d’Hôtes en Guesthouses beschikbaar. Vaak worden deze gerund door een familie en maak je gebruik van hun gastvrijheid. Een ideale manier om kennis te maken met de bevolking.

golfresort op Mauritius

Reisadvies voor Mauritius

Hoewel Mauritius een veilig land is om op vakantie te gaan, zijn er wel enkele veiligheidsrisico’s. Zo komt in de wateren rondom het eiland piraterij voor. Indien je met een zeiljacht bij Mauritius vaart, is waakzaamheid geboden. Daarnaast komen op drukke plaatsen in de toeristengebieden, zoals de hoofdstad Port Louis, Grand Baie en Flic & Flac diefstal (zakkenrollen) voor. In de maanden november tot en met mei kunnen veel tropische stormen voorkomen. Als je in die periode op reis gaat, is het verstandig om regelmatig de actuele situatie te checken.

Maar over het algemeen loop je als toerist op Mauritius weinig risico. Check wel altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Mauritius.

Gezondheid

Voor Mauritius zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel adviseert GGD Reisvaccinaties inentingen tegen DTP en Hepatitis A. Bescherming tegen muggen is noodzakelijk, omdat deze ziekten kunnen overbrengen. Het is niet nodig om voor Mauritius malariapillen te slikken. Bilharzia komt op sommige plekken voor op Mauritius. Deze infectieziekte kun je oplopen in zoetwater. Vermijd daarom het contact met water als er gewaarschuwd wordt voor Bilharzia. Er is geen vaccin tegen Bilharzia.

De gezondheidszorg staat op een goed peil in Mauritius. Er zijn diverse ziekenhuizen, (privé) klinieken en apotheken. Vaak hebben de artsen de opleiding in het buitenland genoten.

waterval op Mauritius

Beste reistijd voor Mauritius

Mauritius heeft een tropisch klimaat. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 20 tot 30 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. In de maanden mei tot en met oktober is de temperatuur aangenaam en er valt er weinig regen. Daarnaast is de luchtvochtigheid lager dan in andere maanden.

De maanden mei tot en met oktober zijn het hoogseizoen op Mauritius. Prijzen voor accommodatie liggen dan hoger dan in andere maanden. In de perioden maart tot en met mei en september tot en met november is het over het algemeen wat rustiger dan de maanden juni, juli en augustus.

Visum voor Mauritius

Voor een bezoek aan Mauritius korter dan 90 dagen is geen visum vereist. Wel moet het paspoort bij binnenkomst van het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast dien je te kunnen aantonen dat je beschikt over een geldig retourticket binnen 90 dagen na aankomst.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Uitzicht op de kustlijn van Mauritius

Eten en drinken

In de Mauritiaanse keuken ontmoeten oost en west elkaar. Hierdoor heeft het land een grote verscheidenheid aan gerechten. Iedere groep immigranten heeft zijn eigen inbreng in de gerechten gehad. Zo brachten de Nederlandse kolonisten herten, varkens, rum, ananas en de kokospalm. De Chinezen brachten de mie als gerecht mee. Uit India kwamen de rijst en de curry. De creolen waren een meester in het bereiden van verse vis. En veel Franse fruitbomen en specerijen zijn het gevolg van de Franse kolonisatie.

Het is niet verwonderlijk dat het eiland veel visgerechten kent. Zeker in Creoolse restaurants is het een genot om een heerlijk bereide vis te bestellen. Vaak wordt deze geserveerd met een rougaille. Dit is een saus van Mauritiaanse tomaten, uien, knoflook, chilipepers en gember.

Door de grote hoeveelheden aan suikerriet is er een enorme rumproductie op Mauritius. Het is zeker de moeite waard om een rumproeverij bij te wonen. Rum is de nationale drank en is goedkoop. Probeer ook eens een ti-punch. Deze cocktail bestaat uit rum met citroensap en suikersiroop.

Het lokale bier van Mauritius is Phoenix bier. Blue Marlin is een andere veel voorkomend bier, met een wat hoger alcoholpercentage. Sinds kort is er op Mauritius ook een brouwerij voor speciaalbieren, Flying Dodo genaamd. Lokale wijnen zijn Château Bel Ombre en Oxenham. De importwijnen komen vooral uit Zuid-Afrika en Frankrijk.

vismarkt in Port Louis op Mauritius

Vervoer op Mauritius

De oppervlakte van het eiland Mauritius is niet zo groot, vergelijkbaar met de provincie Limburg. Daarnaast is het wegennet goed ontwikkeld. Je kunt daarom snel van de ene naar de andere plek reizen. De meeste toeristen doen dit met een taxi of een huurauto. Vaak kun je een auto met chauffeur huren en in overleg een reisplan maken. Hierdoor zie je in een dag een aantal van de belangrijkste hoogtepunten van het eiland.

Op Mauritius zijn de grootste plaatsen via een openbaar busnetwerk met elkaar verbonden. De bussen zijn wel verouderd, maar rijden goed op tijd. Het is een mooie manier om in contact te komen met de lokale bevolking. De kaartjes voor de bus zijn goedkoop.

Houd er rekening mee dat men op Mauritius links rijdt. Als je een auto wilt huren, kun je dat bijvoorbeeld bij Sunny Cars doen. Zie voor meer informatie autohuren op Mauritius. Je hebt hiervoor geen internationaal rijbewijs nodig.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V met een frequentie van 50 Hz. In Mauritius komen stopcontacten van het type C en in beperkte mate G voor. Type C is gelijk aan dat in Nederland. Voor type G heb je een adapter nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

De nationale munt is de Mauritiaanse roepie (MUR). ATM’s zijn in alle plaatsen wel aanwezig. Niet alleen bij de bank maar bij de grotere supermarkten, winkelcentra en op de luchthaven vind je ATM’s.

Creditcards worden veel geaccepteerd, vooral Visa en MasterCard. Het komt voor dat bij een betaling met creditcard 3% wordt toegevoegd aan de rekening.

Het prijspeil op Mauritius is lager dan in Nederland, gemiddeld zo’n 25%. Uitschieters zijn kaartjes voor de bus (70% goedkoper), eten in restaurants (50% goedkoper), geïmporteerd bier in café’s (40% goedkoper) en sigaretten (30% goedkoper).

strand aan de oostkust van Mauritius

Highlights van Mauritius

Ondanks dat Mauritius niet groot is, biedt het eiland voldoende hoogtepunten. Zeker voor watersporters is Mauritius een heerlijk eiland om een vakantie op door te brengen. Wij vermelden nu de belangrijkste highlights en zullen dat in de komende tijd regelmatig aanvullen.

Actief

Wandelen in het Black River Gorges National Park

Wandelen in het Black River Gorges National Park

Een van de mooiste wandelgebieden van Mauritius vinden wij het Black River Gorges National Park in het zuidwesten van het eiland. In 1994 werd het ruim 6500 hectare grote gebied aangelegd om de resterende, inheemse bossen van Mauritius te...

Golfen op de prachtige banen van Mauritius

Golfen op de prachtige banen van Mauritius

Mauritius staat niet alleen bekend als luxe, strandbestemming met geweldig weer en een unieke cultuur en natuur. Golfers, zoals wij, weten de 13 prachtige banen het laatste decennium ook steeds beter te vinden. Mauritius kent een lange...

Cultuur

Port Louis en de beklimming van Le Pouce

Port Louis en de beklimming van Le Pouce

De allereerste keer dat we eind vorige eeuw in Port Louis waren, viel de hoofdstad van Mauritius ons wat tegen. Nog geen twintig jaar later heeft de stad zich ontpopt als kleurrijke smeltkroes van creoolse, Indiase en West-Europese culturen....

Natuur

Dagje strand op Ile aux Cerfs

Dagje strand op Ile aux Cerfs

Aan de oostkust van Mauritius bevinden zich net buiten de kust iets ten zuiden van Trou d'Eau Douce twee eilanden samen Ile aux Cerfs genaamd. Wij kwamen er vroeger veel en mochten er onlangs gelukkig opnieuw naar toe. Het ‘eiland van de herten’ is...

De botanische tuinen van Pamplemousses

De botanische tuinen van Pamplemousses

De plaats Pamplemousses ligt niet zo ver van de hoofdstad Port Louis. Pamplemousses heeft zo’n 10.000 inwoners en is een rustig dorp met mooie koloniale gebouwen uit de Franse tijd. Franse kolonisten hadden hier een tweede woning, vanwege de frisse...