Micronesië en Palau

Micronesië en Palau

Home » Bestemmingen » Oceanië » Micronesië en Palau

De eilandengroep in een notendop

De kleine, paradijselijke eilanden van Micronesië net ten noorden van de evenaar en ten oosten van de Filippijnen, zijn als groene smaragden in een turquoise zee. We zijn er twee keer geweest maar willen beslist nog een keer.

Palau

De eerste keer was in begin voorjaar vanuit Manila op de Filippijnen rechtstreeks naar Koror op Palau, een eiland wat strikt genomen geen onderdeel uitmaakt van Micronesië maar van de eilandengroep de Carolinen. Palau bestaat uit meer dan 340, flink beboste eilanden. De meeste daarvan zijn onbewoond.

Het grootste eiland is Babeldaob dat vulkanisch van oorsprong is. Je vindt hier naast jungle ook een grote waterval die de lange wandeltocht langs woest kolkende beekjes er naar toe meer dan de moeite waard is. Vele andere eilanden bestaan grotendeels uit kalksteen en koraal. In onze beleving is Palau niet het idyllische bounty-eiland met parelwitte, grote zandstranden en kokospalmen, maar wel een tropische verrassing die beslist niet mag ontbreken in je reisschema als je de eilanden van Micronesië/de Carolinen bezoekt.

De tweede keer dat we naar Micronesië afreisden was in de winter. We maakten toen gebruik van een airpass waarbij we vanuit Guam eerst vlogen naar Kosrae, om van daaruit door te vliegen naar Chuuk, Pohnpei en weer terug naar Guam.

varen naar een van kleinere eilandjes van Palau

Kosrae

Kosrae is een niet al te groot, prachtig groen, bergachtig eiland waar je goed kan duiken. Het eiland kent witte zandstranden, palmbomen, mangrove, vele vogelsoorten en vlinders, tropisch regenwoud en weelderige rivierbeddingen. Ben je er rond Kerst op het juiste moment, sla dan zeker niet de kerstviering over. Van heinde en verre komen de meesten eens in de vier jaar weer terug naar hun geboorteland om feitelijk al vanaf 1 november flink uitgedost in de kleuren van hun dorp, deel te nemen aan marsen. Na afloop van de mis rollen varkens aan het spit, glimmend van het vet, op je te wachten.

Chuuk

Chuuk, wat vroeger Truk heette, is het meest bevolkte land binnen Micronesië. Wij zaten op het grootste eiland, namelijk Weno. De eilanden van Chuuk liggen in een kring om een soort binnenzee van 80 bij 50 kilometer. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Chuuk een belangrijke basis voor de Japanse vloot. In de binnenzee lagen vaak vele Japanse marine- en koopvaardijschepen. In februari 1944 voerden de Amerikanen een drie dagen durende aanval uit waarbij uiteindelijk ‘slechts’ 60 schepen, met hun lading nog steeds aan boord, op de zeebodem zijn komen te liggen. Het zijn deze wrakken die, voor duikers, de highlight vormen van Chuuk.

bruiloft op het hoofdeiland van Chuuk

Pohnpei

Pohnpei, dat vroeger Ponape heette, bestaat uit 163 eilanden en heeft een volledig bebost, vulkanisch en ruig landschap. De eilanden zijn met name bekend vanwege de archeologische vindplaats Nan Madol, die op de cultureel werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Nan Madol is een ruïnestad bestaande uit een aantal kleine, kunstmatige eilanden die met kanalen verbonden zijn. Op de eilanden vind je opgestapelde basaltblokken van meer dan een ton. De oorsprong van de blokken is nog niet achterhaald.

Wij hebben de stad met de kayak bezocht. Na afloop van het bezoek kun je daar om wat af te koelen van de hete zon, goed snorkelen! Ook als het bezoeken van dergelijke werelderfgoederen niet helemaal je ding is, zou een bezoek aan Pohnpei dankzij de schoonheid van het eiland niet aan je rondreis door Micronesië mogen ontbreken. Ook de duikers onder ons komen hier flink aan hun trekken.

Yap

Bij een volgende keer zouden we heel graag het eiland Yap willen bezoeken, een eiland dat bekend staat om de ‘rai’: grote munten van steen tot drie meter in doorsnee. De munten waren zo groot en zwaar dat niemand ze kon stelen en bleven dus op dezelfde plek liggen. Ze wisselden bij een transactie wel van eigenaar. Daar waren dan, net als bij bitcoins, getuigen bij om de transactie te bekrachtigen. Het eiland is onder duikers met name bekend om de vele mantaroggen.

Een bezoek aan Yap willen we combineren met het prachtige Palau, misschien ook wel uit nostalgie omdat mijn vrouw en ik elkaar daar lange tijd geleden onder water het ja-woord gaven. Deze pagina zal dan uiteraard worden aangevuld met meer informatie over het eiland, de highlights en de praktische wetenswaardigheden.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Verblijf op de eilanden is niet goedkoop. Maar door goed te speuren op boekingssites als Booking.com of Airbnb vind je vaak nette aanbiedingen. Reken op circa 30 tot 120 euro per nacht. Aparte vermelding waard is het Silent eco resort op Pohnpei, een redelijk betaalbaar resort waar je een waanzinnig uitzicht hebt op de lagune.

Reisadvies

Check het actuele reisadvies voor Micronesië op www.nederlandwereldwijd.nl. Toevoeging van onze kant: toen wij op Chuuk waren was het er redelijk onrustig. Vanwege de hoge criminaliteit op het hoofdeiland werd ook ons hotel aan de poort 24 uur per dag bewaakt. Zelfs op oudejaarsavond, de avond dat iedereen (waaronder het hotelpersoneel) thuis gaat proosten op het nieuwe jaar.

Gezondheid

Meer informatie over welke inentingen al dan niet verplicht of aanbevolen zijn, en of er malaria voorkomt, vind je op de site van GGD Reisvaccinaties en op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (selecteer bij Landen vervolgens Micronesië).

Beste reistijd

In de meeste eilanden van Micronesië is er nauwelijks sprake van een goed of slecht seizoen. De temperaturen zijn er elke maand nagenoeg gelijk. De eilanden zijn bijzonder groen en dat is niet voor niets: de gemiddelde neerslag is met 3000 tot ruim 8000 mm per jaar bijzonder hoog te noemen. Over het algemeen heb je in de maanden januari tot en met maart net wat minder regen en net iets meer zon dan in de andere maanden van het jaar.

Visum

Ben je houder van een Nederlands of Belgisch paspoort dan heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Micronesië nog minimaal 120 dagen geldig zijn. Je mag dan 30 dagen reizen. Je kunt je verblijf maximaal twee keer met 30 dagen verlengen.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

De Micronesische keuken bestaat veelal uit kip, varken en vis. In de restaurants, met name bij resorts, vind je doorgaans ook de internationale keuken. Het nationale drankje van Micronesië is Kava (ook wel bekend als Sakau). Het wordt vaak in sociale gelegenheden gedronken vanwege de kalmerende en lustopwekkende eigenschappen. Op de website van Jellinek wordt consumptie sterk afgeraden. In Nederland is het zelfs verboden. De enige alcoholische versnapering die wij in die regio nuttigden was bier.

uitstallen van het eten bij een bruiloft op Chuuk

Vervoer

Aangezien de afstanden tussen de eilanden onderling groot zijn, adviseren we een airpass te kopen waarmee je voor een redelijk tarief een aantal enkele reizen per vliegtuig kunt nemen. Voor Micronesië is een airpass aan te schaffen via de Star Alliance. Maar check ook de tarieven van de afzonderlijke coupons van deze airpass want mogelijk is het los boeken van enkele reizen met Nauru Airlines of het kleinere Caroline Islands Air goedkoper! Overigens, als je alle tijd van de wereld hebt is zeilen een prachtig maar prijzig alternatief.

Eenmaal op je bestemming is de boot vaak het beste reismiddel. De manier om bijvoorbeeld naar de befaamde Rock Islands op Palau te reizen is door een excursie te boeken bij een watersportcentrum, zoals een duikcentrum of een kayakverhuurbedrijf. Dit geldt ook voor de meeste andere eilanden van Micronesië. Op de meeste eilanden kun je ook een auto huren, een taxi nemen, of – nog beter – een fiets huren!

Elektriciteit

De netspanning is 120 V met een frequentie van 60 Hz. In Micronesië zijn de stopcontacten van type A en B. Je hebt hiervoor een adapter voor Amerikaanse stekkers nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

In Micronesië wordt met Amerikaanse dollars betaald.

Do’s and Don’ts

 

Do Don’t
  • Vraag altijd om toestemming om iemand’s terrein op te lopen (op Yap is de meeste grond privé-eigendom).
  • Houd op Yap altijd iets in de hand zoals een tas of iets anders wat als cadeau zou kunnen doorgaan, en loop in het donker altijd met een zaklantaarn. Doe je dit niet dan komt dat over alsof je snode bedoelingen hebt.
  • Oogcontact houden als je met iemand praat
  • Een rok als vrouw dragen tot net boven de knie of langer
  • Als vrouw gaan hurken. In veel landen in Zuidoost- en oost-Azië zie je vrouwen dit juist wel doen.
  • Je voetzolen laten zien
  • Erg dicht op iemand staan als je met die persoon praat
  • Met je voet op de grond tikken op een plek waar veel mensen zijn
  • Zoenen in het openbaar

Highlights

Actief

De eilanden bieden volop actieve mogelijkheden, zoals duiken, kayakken, wandelen, zwemmen en snorkelen. Hieronder enkele van de actieve highlights. Aan een paar besteden we een korte blog.

 

Pohnpei

  • Kayakken bij Nan Madol 
    Er zijn vele locaties op Pohnpei waar je goed kunt kayakken. Bij de ruïnestad Nan Madol (UNESCO-werelderfgoed) is wellicht de meest bijzondere locatie. Waar je ook het water opgaat, voor de meeste locaties heb je een vergunning nodig!
  • Wandelen
    Vrijwel de gehele bevolking woont dicht aan de kust. Het binnenland is daardoor ruig en weinig tot niet ontwikkeld. Ondanks de vele wandelingen die je er kunt ondernemen, zijn ze niet eenvoudig en meestal ook slecht te vinden en te volgen. Het beste is om een gids te nemen. Of om een (gratis) gps-wandelkaart te downloaden en dan met je mobiel aan de wandel te gaan.
    Wellicht een van de meest interessante wandelingen is die naar de zes watervallen. Neem hier wel voldoende eten en drinken mee want je bent lang onderweg. En draag schoenen waarmee je niet snel uitglijdt over de soms gladde stenen.
  • Duiken met manta’s 
    Pohnpei geniet weinig bekendheid als duikbestemming. Onterecht als het aan ons ligt. Het eiland biedt vele prachtige duikstekken. En de maar liefst 11 beschermde, mariene natuurparken zorgen voor kwaliteit en behoud van de onderwaterwereld. Net als Yap heb je ook op Pohnpei duikstekken waar je vrijwel garantie hebt op manta’s.
  • Mountainbiken 
    Op de eilanden van Pohnpei zijn vele fietsroutes uitgezet, variërend van makkelijk tot erg inspannend. Voor elk wat wils. Je hebt er niet echt fietsverhuurbedrijven zoals wij deze op bijvoorbeeld de Waddeneilanden hebben. Wel bieden veel ex-pats in de hoofdstad Kolonia hun fiets te huur aan. Een andere optie is een fiets voor rond de 100 tot 150 dollar kopen en deze weer verkopen aan het einde van je fietsavonturen op Pohnpei.

 

Palau

  • Snorkelen
    De meest populaire snorkelstekken vind je bij de Rock-eilanden. Ze zijn uitsluitend per boot te bereiken. De kleine eilanden van kalksteen staan op de werelderfgoedlijst en zijn bedekt met jungle en omgeven door ondiepe koraalriffen. Naast de vele prachtige snorkelmogelijkheden bij deze eilandjes zijn er nog twee snorkelstekken die meer dan de moeite waard zijn als je op Palau bent, namelijk Clam City en Jellyfish Lake. Bij de eerste kun je bijzonder grote doopvontschelpen aantreffen van soms meer dan 100 kilo! Het kwallenmeer is ook een bijzondere stek. De kwallen steken niet (of nauwelijks). Volgens vele reisblogs is het een echte highlight; wij hebben dit echter niet gedaan.
  • Duiken
    De meeste mensen die Palau bezoeken komen om te duiken. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) bevat de rijke flora en fauna van Palau ongeveer 400 soorten harde koralen, 300 soorten zachte koralen, 1400 soorten rifvissen, 7 van de 9 soorten doopvontschelpen, duizenden andere ongewervelde diersoorten, gugongs (een soort zeekoeien) en de enige zoutwaterkrokodillen van Micronesië.
    De volgende duikstekken worden steevast door fervente duikers genoemd als mooiste van Palau: Blue Corner, Blue Holes, German Channel, Chandelier Cave and Peleliu Wall. Ook vind je er een aantal wrakken uit de Tweede Wereldoorlog die zeker de moeite waard zijn.
  • Kayakken
    Wij hebben dit zelf niet gedaan maar hoorden van anderen (50-plussers) wel goede verhalen hierover. Je kunt aan kayak-excursies meedoen die je maakt met een (grote) groep maar ook een kayak enkele dagen huren en er zelf met tent en al op uit trekken. Wil je de echt bijzondere plekken met je kayak aandoen dan is het advies een gids te huren.

 

Chuuk

  • Duiken in de Truk Lagoon
    Dit was voor ons de belangrijkste reden om naar Chuuk te gaan, en tevens één van de bestemmingen die lang op onze bucketlist stond. Reden? Zestig prachtig bewaard gebleven wrakken uit de Tweede Wereldoorlog waar nagenoeg alles nog aan boord ligt. Denk aan tanks, auto’s, gevechtsvliegtuigen, vrachtauto’s, gasmaskers, enz. Ook troffen we op één van de wrakken een operatiekamer aan waarbij de tafel nog geen stukje roest vertoonde. Duiken op de wrakken overtrof al onze verwachtingen!
    Om op de wrakken te kunnen duiken is uitgebreide (diep)duikervaring geen overbodige luxe. De wrakken liggen behoorlijk diep maar zijn op zich wel goed toegankelijk. De duikcentra nemen het echter niet zo nauw met de brevetteringsvereisten. Gelukkig zijn de voor het houden van decompressiestops goed geregeld en kan tijdens de tweede duik op de dag worden gedoken met verrijkte lucht.
  • Snorkelen
    Enkele wrakken, waaronder dat van een Japans gevechtsvliegtuig, zijn ook snorkelend of freedivend te bereiken. Sommige resorts bieden snorkeltrips aan naar deze wrakken.

 

Kosrae

  • Duiken
    Kosrae kent enkele fraaie duikstekken. Het prettige van het eiland is dat je er vrijwel de enige bent. Het is niet zo spectaculair als Chuuk of Palau maar dankzij de kwaliteit van de koraalriffen beslist de moeite waard.
  • Varen met een vlerkprauw
    Wat wij helaas niet gedaan hebben toen wij op Kosrae waren is een vaartocht met een vlerkprauw (uitleggerkano) door de mangrove van het Utwe/Walung-zeereservaat, het eerste reservaat in Oceanië dat op de lijst van UNESCO kwam te staan. De tocht wordt door diverse aanbieders georganiseerd.

Cultuur

Cultuurelementen die de eilanden van Micronesië met elkaar gemeen hebben zijn varen met een vlerkprauw (uitleggerkano), het beklimmen van een kokospalm, en het bereiden van varkens en eten van varkensvet. Maar ook het benutten van alles wat een kokospalm te bieden heeft, zoals de bladeren als dakbedekking voor een hut, de vezels rond de noot om een mat te weven en uiteraard het eten van en drinken uit de kokosnoot.

Chuuk

Op Chuuk hebben we niet echt cultuur gesnoven. Wel maakten we een traditionele bruiloft mee op het terrein van ons hotel. Bijzonder was dat we speciaal hiervoor gevraagd werden. Eerst de ceremonie, daarna het eetfestijn. Daarvoor draaien vele varkens aan het spit die het bruidspaar pal voor de bruiloft nog levend van de familie in ontvangst mocht nemen.

Volgens traditie wordt met name het vet verorberd omdat je lang op dit vet kunt teren in tijden dat er weinig vlees voorhanden is. Nu we het toch over cultuur en huwelijken hebben: op Chuuk schijnt het eveneens traditie te zijn dat je als jonge man twee gelijke houten stokken maakt en vormgeeft. De kortste stok steekt hij in zijn eigen haar, de langste moet hij in het haar van de vrouw proberen te steken die hij leuk vindt. Als de vrouw de stok accepteert is het feest, zo niet dan is zij niet in die man geïnteresseerd.

Kosrae

Voor ons was het meest bijzondere, culturele evenement op Kosrae de viering van Kerst. We hebben er een aparte blog aan gewijd. Zie onder.

Pohnpei

Aan de oostkust van Pohnpei ligt de oude stad Nan Madol. De stad wordt beschouwd als een van grootste, archeologische wonderen van de wereld. Vandaar ook dat we er een aparte blog aan gewijd hebben.

Nan Madol

Nan Madol

Aan de oostkust van Pohnpei ligt de oude stad Nan Madol, een van grootste, archeologische wonderen van de wereld. Het is een mysterieus, technisch hoogstandje dat zelfs voor experts een raadsel is. De stad bestaat uit 92 kunstmatig aangelegde...

Kerstviering op Kosrae

Kerstviering op Kosrae

Voor ons was het meest bijzondere, culturele evenement op Kosrae de viering van Kerst. De festiviteiten beginnen al op 1 november wanneer de eilandbewoners beginnen met hun repetities voor de hymnen en marsen. Bij zo’n mars vormt een in dezelfde...

Natuur

Alle eilanden zijn ware parels als het gaat om de natuur. Dit geldt voor zowel onder als boven water. Samengevat vind je er turquoise wateren, parelwitte zandstranden en – in het binnenland – jungle met watervallen.

  • Op het grootste eiland van Palau valt uitstekend te wandelen. Het oerwoud is prachtig, zo ook de waterval waar een van de wandelingen op uitkomt. Maar waar Palau voor wat betreft de natuur het meest bekend om staat zijn de Rock-eilanden. In de meeste reisfolders en blogs zie je een luchtfoto van deze kleine, ronde, bijzonder groene eilandjes.
  • De eilanden Pohnpei en Kosrae hebben wel wat van elkaar weg. Beide hebben bergen met steile, bijzonder groene bergkammen. Persoonlijk vind ik dit wel de Pacific op z’n best. Breng als je op Kosrae bent ook beslist een bezoek aan het Utwe/Walung-zeereservaat. Voor Pohnpei geldt de tip om te verblijven in het Silent eco resort, of er op z’n minst even te komen kijken. Dit resort is wat hoger op de heuvel gelegen waardoor je getrakteerd wordt op een waanzinnig mooi uitzicht op de lagune.