National Park Ranomafana, het tropische regenwoud
National Park Ranomafana, het tropische regenwoud
Het National Park Ranomafana is voor veel toeristen die Madagaskar bezoeken, de eerste kennismaking met de prachtige natuur van het land. Vanuit Antananarivo op weg naar het zuiden via de RN 7 is dit het eerste park op de route. Voor ons was dit de eerste keer dat we lemuren zouden kunnen zien. Verwachtingsvol keken we uit naar twee dagen wandelen in het park. Gelukkig werden we niet teleurgesteld!
National Park Ranomafana
Het park is in 1991 opgericht om twee zeldzame soorten lemuren te beschermen. In totaal is het park ruim 400 km² groot. Ranomafana maakt deel uit van het oostelijke regenwoud van Madagaskar. Het bestaat uit een primair bos met enorme bomen en planten en een secundair bos. Hier zijn de bomen minder groot maar staan dichter op elkaar. De naam Ranomafana betekent in het Malagassisch “heet water”. Door de aanwezigheid van thermale bronnen in het gebied heeft het ooit die naam gekregen.
De natuur in National Park Ranomafana
Het park herbergt een grote diversiteit aan dieren. De meeste bezoekers komen vooral voor het bewonderen van de twaalf soorten maki’s die hier voorkomen. Twee zeldzame soorten leven in dit park: de gouden bamboe-lemuur en de reuzenbamboelemuur. Het zijn de enige plekken in Madagaskar waar je deze soorten kunt vinden.
Vogelaars kunnen hun hart ophalen in het park. Er komen wel meer dan 100 soorten voor. Hiervan is het grootste gedeelte inheems. Nu zijn het over het algemeen kleine soorten die hier leven. Het valt dus niet mee om ze allemaal te spotten.
Reptielen leven graag in het tropisch regenwoud. Zo kun je een grote diversiteit aan kameleons vinden in het park. Maar liefst tweederde van alle kameleonsoorten die op de wereld voorkomen hebben hun habitat in Ranomafana. Het is een kunst om ze te vinden door hun afmetingen en schutkleuren. Maar de gidsen zijn een meester om ze te lokaliseren.
Naast het dierenrijk heeft het park bijzondere plantensoorten te bieden. Er komen diverse vleesetende planten voor. Je ziet veel bamboe, het voedsel voor de bamboelemuren, palmbomen, mossen en boomvarens. De raffiapalm komt in dit gebied veel voor. De raffia is belangrijk voor de bewoners voor het maken van diverse producten. Bijzonder is het dat je in het dorp Ranomafana veel souvenirs van raffia ziet in de vorm van olifanten en giraffes. Dat zijn nu net beesten die niet in Madagaskar leven.
Wandelingen in National Park Ranomafana
Er zijn diverse wandelmogelijkheden in het park. De paden zijn goed aangelegd en voor iedereen goed begaanbaar. Het is belangrijk om vooraf met de gids te bespreken wat je wilt zien en hoe lang de tocht mag duren. Bedenk hierbij wel dat je bij een tocht van zes uur zeker niet de volledige tijd wandelt. Regelmatig sta je ingespannen naar boven te turen om de lemuren te bewonderen die boven je in de bomen lopen of springen van tak tot tak. Dat zijn ideale rustmomenten voor de benen, maar niet voor de nekspieren. Na twee dagen rondlopen in het park hadden we een stijve nek van het steeds omhoog kijken. Maar we konden wel zeggen dat we acht verschillende soorten lemuren hadden gezien tijdens onze wandelingen. En dan vergeet je die stijve nek snel weer.
Als de vooruitgestuurde “spotter” een lemurenfamilie heeft ontdekt, waarschuwt hij je gids. Voor het beste zicht moet je dan het bos in. Dit kan soms wat glad en steil zijn. Goede wandelschoenen zijn hierbij essentieel. De gids en spotter zijn zeer behulpzaam met het ondersteunen of het geven van een hand. Zo komt iedereen op de plek waar de lemuren prachtig te zien zijn. Vaak hebben ze je in de gaten en kijken ze je met hun priemende oogjes doordringend aan. Een geweldig mooi moment om mee te maken.
Bamboelemuren
Prachtig was tijdens onze wandeling dat bamboelemuren naar de grond kwamen om bamboescheuten te pakken die daar lagen. Slechts een paar meter voor ons gingen ze in de weer met het bamboe om het daarna smakelijk op te peuzelen. Wij stonden er vlakbij met onze fotocamera’s, maar ze bleven onverstoord door eten.
Wij hebben de tweede dag een grote tocht gemaakt, waarbij we begonnen in het secundaire woud en daarna door liepen naar het primaire bos. In dat laatste deel zagen we nauwelijks nog lemuren, maar de natuur was schitterend. Dit deel wordt minder bezocht door toeristen, dus het was heerlijk rustig. Uiteindelijk daalden we af richting het dorp Ranomafana. Een mooie, afwisselende tocht die we besloten in het thermale bad in het dorp. De warmte was goed voor onze spieren en voor de lokale bevolking waren wij de grote attractie: er waren geen andere “vazaha” (vreemdelingen) in het zwembad.
Het is mogelijk om aan het eind van de dag (als de avond valt) een avondwandeling te doen om kameleons te spotten. Hoewel de wandeling gewoon langs de weg plaatsvindt en je niet het regenwoud ingaat, is het toch heel bijzonder om mee te maken. De gidsen zijn erg bedreven in het vinden van de meest fantastische dieren. Zo zagen we kikkers, vogels, spinnen, gekko’s en natuurlijk diverse kameleons. Als je een goede gids hebt, geeft hij je les om prachtige nachtopnamen te maken van de verschillende dieren die je onderweg tegenkomt. Wij waren superenthousiast over de avondwandeling en ons gids Diamoundra. Hij vindt het leuk om je fotoles te geven. Zo slaagden we er met zijn hulp in om met ons mobieltje schitterende opnamen te maken. De avondwandelilng duurt ongeveer anderhalf uur.
National Park Ranomafana: praktische informatie
Lees hieronder alle praktische tips, zodat je optimaal kunt genieten van een bezoek aan National Park Ranomafana.
Hoe er te komen
Het National Park Ranomafana ligt aan de RN 25 richting Manakara. De meeste toeristen doen het aan op hun route naar het zuiden over de RN 7. Neem dan 26 kilometer voor Fianarantsoa de afslag naar links Deze afslag ligt in een scherpe bocht en valt daardoor misschien niet goed op. Op navigatie-apps staan al eerder afslagen naar Ranomafana aangegeven, maar die zijn zeer slecht berijdbaar en alleen toegankelijk voor een 4×4-auto.
Toegangsprijzen en gidsen
De toegang tot het park bedraagt 55.000 ariary per persoon. Voor een gids komt daar nog een bedrag bij dat afhankelijk is van de duur van de wandeling. Drie uur met een gids kost 75.000 ariary, zeven uur op pad met een gids kost 150.000 ariary. De avondwandeling kost 50.000 ariary. Daarnaast moet iedereen een “community tax” betalen van 5.000 ariary.
De kwaliteit van de gids bepaalt heel erg hoe interessant de wandeling wordt. Onze gids Modeste was uitstekend en sprak prima Engels. Andere gidsen met goede beoordelingen van Nederlanders zijn Patrick en Theo. Deze laatste heeft Geraldine Kemper van 3 op reis door het park rondgeleid. Ik heb het park enkele maanden later weer bezocht en heb toen gebruik gemaakt van gids Diamoundra. Over hem was ik zeer te spreken. Zeer kundig, uitstekend Engels en hij kan geweldig mooi fotograferen. Hij leert je graag hoe je met een mobieltje prachtige foto’s kunt maken van planten, vlinders en andere objecten. Je kunt hem benaderen via de mail om hem te boeken: diiamong@gmail.com.
Het is aan te bevelen om direct bij opening van het park om 7 uur te starten met de wandeling. In de vroege ochtend zijn de lemuren namelijk het meest actief.
Hotels bij Nationaal Park Ranomafana
Foret Austral. Budgetaccommodatie met kleine, simpele bungalows. Te boeken via Booking.com. Check eerst het matras en of er heet water is alvorens de kamer te accepteren. Realiseer je wel dat dit echt een goedkope accommodatie is met weinig service. De ligging van de bungalows is wel mooi, aan de rand van het park.
Karibotel. Dit is een relatief nieuw hotel met prachtig uitzicht. Mooie bungalows met veel comfort. Wel veel trappen lopen op het complex die in de avond niet allemaal verlicht zijn.
Hotel Thermal. Luxe hotel met met 21 comfortabele, ruime kamers. Goed restaurant. Dit hotel ligt wat verder weg van het nationaal park, maar dichter bij de plaats Ranomafana.
Hotel Manja. Dit hotel ligt aan de rand van het dorp. Hierdoor wel iets verder weg van de ingang van het Nationaal Park. Schone bungalows van steen en kamers. Eigen sanitair met warm water. Vanuit het hotel heb je zicht op een mooie omgeving. Het restaurant heeft lekkere specialiteiten. Deze accommodatie is zeker aan te bevelen!