Nazomeren in Normandië: op culinaire ontdekkingsreis

Nazomeren in Normandië: op culinaire ontdekkingsreis

Home » Frankrijk » Nazomeren in Normandië: op culinaire ontdekkingsreis

Advertorial

Stel je voor: de geur van rijpe appels in de boomgaarden, de glooiende heuvels vol grazende “vaches normandes”, en de zachte herfstzon die je uitnodigt om op pad te gaan. Het najaar is dé tijd om Normandië te ontdekken. Perfect om te wandelen, te fietsen of een charmante stad te bezoeken. Maar bovenal is het de tijd om te genieten van de culinaire schatten die deze regio te bieden heeft. En dat zijn er heel wat! Klaar voor een culinaire ontdekkingsreis? Ga dan zeker eens nazomeren in Normandië!

Nazomeren in Normandië betekent genieten van gastronomie

Normandië is beroemd om haar gastronomie. Van zeevruchten tot kaas en van zoete lekkernijen tot de beste drankjes; hier kun je genieten van alles wat de regio rijk is. De visserij is er toonaangevend, vooral als het gaat om sint-jakobsschelpen. Langs de zuidelijke kust worden oesters en mosselen gekweekt van topkwaliteit. Niet ver van de Mont Saint-Michel grazen schapen op zilte weiden. Dat zorgt voor het verfijnde gezouten lamsvlees, de Pré-salé. En vergeet de Normandische specialiteiten niet: de andouille uit Vire, tripes (pens) uit Caen en de boudin noir (bloedworst) uit Mortagne.

In de restaurants kom je vaak de ’trou normand’ tegen, een heerlijke onderbreking tussen de gangen door. Appelijs met een scheutje Calvados dat je smaakpapillen opnieuw wakker maakt. Laat die volgende gang maar komen!

Nazomeren in Normandië is smullen van kaas

In Normandië vind je vier beroemde AOC-kazen, elk met een unieke smaak en karakter. De Neufchâtel uit het Pays du Bray is herkenbaar aan zijn hartvorm en zachte, romige textuur. De Pont-l’Évêque, een stevige vierkante kaas, heeft een rijke, volle smaak. Livarot, ook wel “de kolonel” genoemd, wordt omwikkeld met stro en heeft een krachtige, pittige smaak. En natuurlijk de Camembert, misschien wel de bekendste kaas uit de regio. Met zijn zachte, smeuïge binnenkant en rijke aroma is het een heerlijke kaas die iedereen bevalt. Samen vormen ze het hart van de Normandische kaastraditie.

En dan de nagerechten! Een echte Normandische taart, met appels als basis, meestal in een romige vulling met een vleugje Calvados. Of de traditionele Teurgoule, een langzaam gegaarde rijstpudding met kaneel. En vergeet niet de koekjes en karamel van Isigny, heerlijk geparfumeerd met vanille, koffie of Calvados.

Normandische dranken

Ook de drankjes in Normandië zijn niet te missen. Alles begint met appelsap, fris en vol vitaminen. Drie heerlijke dranken hebben dit sap als basis.

Cider

Normandië staat bekend om haar cider, een sprankelende drank gemaakt van een mix van zorgvuldig geselecteerde appels. Net als bij wijn vereist het maken van cider het vinden van de perfecte balans tussen zoete, zure en bittere appels. Na het persen fermenteert het sap op natuurlijke wijze, waardoor het zijn bruisende karakter en frisse smaak krijgt. Of je nu kiest voor een droge, halfdroge of zoete variant, cider is een verfrissende drank die perfect past bij de Normandische keuken.

Calvados

Calvados is de beroemde appelbrandewijn uit Normandië, ontstaan door het distilleren van cider. Na de distillatie rijpt Calvados jarenlang in eikenhouten vaten, waar het zijn gouden kleur en complexe aroma’s ontwikkelt. De drank is rijk en vol van smaak, met tonen van hout en specerijen. Calvados wordt vaak gedronken als digestief, maar is ook heerlijk in cocktails of als toevoeging aan gerechten.

Pommeau

Pommeau is een delicaat drankje dat ontstaat door het mengen van vers appelsap met Calvados. Dit zoete aperitief heeft een warme, amberkleurige gloed en een fruitige smaak met een vleugje karamel en eikenhout. Pommeau is veelzijdig: je kunt het drinken als aperitief, gebruiken in desserts of gewoon puur genieten op een zonnige namiddag. Het is een perfecte kennismaking met de smaak van Normandië.

Benedictine-liqueur

Ook niet te versmaden is de beroemde Benedictine-liqueur. Een rijke, aromatische drank uit Normandië. De drank wordt gemaakt volgens een eeuwenoud recept met 27 verschillende kruiden en specerijen. Deze amberkleurige liqueur wordt geproduceerd in Fécamp in de enige Benedictijnse distilleerderij ter wereld. In het imposante Palais Bénédictine mengen de complexe smaken van honing, kruiden en citrus zich harmonieus. Of je het nu puur drinkt, in een cocktail verwerkt, of gebruikt in desserts, Bénédictine biedt een verfijnde smaakbeleving die typisch is voor de Normandische traditie van vakmanschap en kwaliteit.

Het Palais Bénédictine in Fécamp is een indrukwekkend paleis, gebouwd in een unieke mix van gotische en renaissance-stijlen. Hier ontdek je het fascinerende verhaal van de Bénédictine-liqueur. Naast het bewonderen van de prachtige architectuur en kunstcollecties, kun je ook een kijkje nemen in de distilleerderij en natuurlijk proeven van de iconische liqueur. Het Palais biedt een unieke combinatie van cultuur, geschiedenis en smaak.

Nazomeren in Normandië met culinaire evenementen

Normandië ligt op slechts zes uur rijden van Utrecht en is gemakkelijk bereikbaar met de trein. Een perfecte bestemming voor een lang weekend of een weekje genieten in het najaar. Want dan vinden veel bijzondere culinaire evenementen plaats. Een ideale gelegenheid om de lokale specialiteiten te proeven, chef-koks te ontmoeten en een kijkje te nemen bij het productieproces. Dat wordt geweldig nazomeren in Normandië op deze manier. Deze festiviteiten wil je zeker als fijnproever zeker niet missen:

Boerenmarkt van Lessay

De Boerenmarkt van Lessay is een van de oudste en grootste jaarmarkten in Normandië. In het eerste weekend van september trekt dit evenement duizenden bezoekers. De markt is beroemd om zijn indrukwekkende veemarkt, waar je kuddes koeien, schapen, en paarden kunt bewonderen. Daarnaast is het een feest van lokale producten en ambachten. Je kunt er proeven van Normandische specialiteiten zoals kazen, cider en worst. Maar ook genieten van de gezellige sfeer met muziek, dans en andere festiviteiten. De Boerenmarkt van Lessay biedt een authentieke blik op het traditionele plattelandsleven en de rijke landbouwtradities van Normandië.

Internationaal Paddenstoelenfestival in Bellême

Het Internationaal Paddenstoelenfestival in Bellême is een unieke viering van de herfst in de schilderachtige Orne-regio van Normandië. Het festival in het eerste weekend van oktober trekt paddenstoelenliefhebbers uit alle windstreken Je kunt deelnemen aan begeleide paddenstoelenpluktours in de uitgestrekte bossen rond Bellême. Ondertussen leer je alles over de vele soorten die in deze regio groeien. Het festival biedt een sfeervolle mix van natuur, kennis en culinaire verwennerij.

Fête du Ventre in Rouen

“La Fête du Ventre” in Rouen is een kleurrijk en smakelijk festival dat de culinaire tradities van de regio in de schijnwerpers zet. Dit evenement, dat letterlijk “Het Feest van de Buik” betekent, vindt jaarlijks in het derde kwartaal van oktober plaats. Het festival transformeert het historische stadscentrum van Rouen in een bruisend culinair paradijs. Bezoekers kunnen genieten van een enorme variëteit aan lokale specialiteiten, van kaas en vlees tot gebak en cider, met meer dan 150 exposanten die hun lekkernijen presenteren. Naast de vele eet- en drinkgelegenheden zijn er kookdemonstraties, proeverijen en workshops waar je de fijne kneepjes van de Normandische keuken kunt leren. De feestelijke sfeer wordt aangevuld met muziek, entertainment en een levendige markt. Daardoor is “La Fête du Ventre” een niet te missen evenement voor iedereen die van gastronomie houdt.

Garnaal- en vissersfeest in Honfleur

Honfleur is een charmante havenstad die elk seizoen een bezoek waard is. Half oktober viert de stad de maritieme tradities tijdens het Garnaal- en vissersfeest. Dit feest brengt het beste van de zee naar de kade. Er zijn proeverijen van de beroemde garnalen uit Honfleur en een verscheidenheid aan andere zeevruchten. De sfeer is doordrenkt van zeemansliederen, concerten en ambachtelijke marktkramen. Op de markt kun je kennismaken met het werk van lokale vissers en ambachtslieden. Oude vissersboten liggen aangemeerd in de haven, Ook zijn er rondleidingen waarbij je een kijkje kunt nemen in het rijke visserijverleden van de stad. Het Garnaal- en vissersfeest is een heerlijk weekend vol cultuur, muziek en de smaak van de zee.

Appel- en ciderfeesten

De appel- en ciderfeesten in Normandië vinden plaats van half oktober tot eind november. Ze zijn een feestelijke viering van de iconische appelcultuur van de regio. Deze evenementen worden gehouden in verschillende steden en dorpen door heel Normandië. Ze bieden een uitgebreide kennismaking met alles wat met appels en cider te maken heeft. Tijdens de feesten kun je genieten van proeverijen van verschillende soorten cider en andere appelproducten, zoals appelgebak en appelcompote. Er zijn ook demonstraties van het ciderbrouwproces, van het persen van appels tot het fermenteren en bottelen van de cider. Daarnaast zijn er markten met lokale producten, live muziek, en ambachtelijke kraampjes. De appel- en ciderfeesten zijn een geweldige manier om de rijke traditie van appelteelt en ciderproductie in Normandië te ervaren. Zo wordt nazomeren in Normandië een bijzondere ervaring!

Feesten van de sint-jakobsschelp

De Feesten van de sint-jakobsschelp zijn een levendig en smakelijk evenement. Centraal staan de de visserij en de culinaire veelzijdigheid van de beroemde sint-jakobsschelp. Deze feesten vinden plaats in oktober en november in de belangrijkste vissershavens van de regio. Voor de grootste beleving ga je naar Port-en-Bessin, Villers-sur-Mer, Trouville, Ouistreham en Grandcamp-Maisy. Tijdens de festiviteiten kun je genieten van een breed scala aan activiteiten, waaronder kooklessen, vis roken, en workshops over het bereiden van sint-jakobsschelpen. Er zijn ook markten en proeverijen waar je kunt kennismaken met de lokale keuken en de delicatessen van de regio. Het festival biedt een unieke gelegenheid om meer te leren over de visserijtradities van Normandië. En om te genieten van de culinaire hoogstandjes die de zee te bieden heeft.

Haringfeesten in Seine-Maritime

De Haringfeesten in Seine-Maritime zijn een feestelijke viering van de haring, een van de belangrijkste vissoorten in de regio. Deze evenementen vinden voornamelijk plaats in de kustplaatsen van Seine-Maritime. Hoogtepunt is het haringfeest in Dieppe. Dit jaarlijkse festival, dat meestal in het tweede weekend van november plaatsvindt, trekt veel bezoekers naar de stad die bekendstaat om haar rijke visserijtraditie.

Dieppe, ooit beroemd om zijn haringindustrie, biedt een nostalgische sfeer met oude vissersboten en een vissersmarkt. Dat roept herinneringen op aan de tijd dat haring de belangrijkste motor van de lokale economie was. De Haringfeesten in Dieppe zijn een unieke kans om de rijke visserijcultuur van Normandië te ervaren en te genieten van de smakelijke vruchten van de zee.

Milieuvriendelijk nazomeren in Normandië

Milieuvriendelijk reizen loont! Normandië is de eerste regio van Frankrijk waar je korting krijgt als je duurzaam reist. Met de trein, bus of fiets? Dan profiteer je bij meer dan 70 bezienswaardigheden, musea en activiteiten van het speciale CO2-kortingstarief. Laat je OV-ticket zien of maak een foto van jezelf met de fiets en krijg minstens 10% korting. Zo werkt het.

Plan je reis, pak je koffers en kom nazomeren in Normandië. Op de website van Normandië Toerisme vind je alle details over de gastronomische feesten, bijzondere adresjes en andere tips voor een onvergetelijk bezoek aan Normandië.

Veelgestelde vragen over nazomeren in Normandië

Hoe kom ik in Normandië?

Vanuit Nederland is Normandië goed per auto bereikbaar. De afstand is 540 kilometer, gerekend vanaf de grens tussen Nederland en België. We adviseren je om via Amiens te rijden. Hiermee vermijd je de bijna altijd aanwezige drukte bij Parijs. In Frankrijk betaal je tol op de autosnelwegen. Rijd je via Parijs naar Normandië, dan krijg je te maken met een nieuw systeem van tolheffing: Péage Flux Libre. Zorg dat je de tol zelf betaalt, anders krijg je een fikse boete. Voor een bezoek aan de steden heb je bijna altijd een milieusticker nodig als je met de auto komt.

 

Per trein is Rouen goed bereikbaar vanuit Nederland met de Eurostar en de TER of de Intercity's van NOMAD. Andere plaatsen zijn ook direct bereikbaar met de trein of soms moet je een keer overstappen.

Wat zijn de belangrijkste culinaire evenementen van Normandië?

Normandië heeft tal van culinaire festiviteiten in de nazomer. Dit zijn de belangrijkste:

 

  • De Boerenmarkt van Lessay (La Manche). Dit groots jaarlijks evenement vindt plaats tijdens het eerste weekend van september. Er is een grote veemarkt, er zijn proeverijen van lokale streekproducten en tal van andere festiviteiten.
  • Internationaal Paddestoelenfestival in Bellême ( De Orne). Tijdens het eerste weekend van oktober kun je hier deelnemen aan de paddestoelenpluk en er zijn lezingen, tentoonstellingen, westrijden. Een bijeenkomst voor liefhebbers en kenners!
  • Het garnaal-en vissersfeest in Honfleur (De Calvados). Het weekend van half oktober is er een groots feest met concerten, ambachten, zeemansliederen, proeverijen, vismarkt en oude vissersboten. De garnaal is hier een belangrijke specialiteit en zo ook de visserij!
  • La Fête du Ventre in Rouen (La Seine-Maritime). Het weekend van half oktober vindt dit grootse evenement plaats dat in het teken staat van culinaire tradities met lokale gastronomie en vele festiviteiten en kookdemonstraties. Minstens 150 exposanten zijn hierbij aanwezig!
  • Appel-en ciderfeesten (overal in Normandië). De appel is onderdeel van de Normandische cultuur. Het zal u dan ook niet verbazen dat er vele feestelijke evenementen overal in Normandië plaatsvinden met proeverijen, demonstraties van persen tot brouwen, verkoop van fruit en fruitbomen en alle producten die gemaakt worden, vanaf half oktober tot eind november.
  • Feesten van de sint-jakobsschelpen (De Calvados). Normandië is de belangrijkste regio in Frankrijk waar op sint-jakobsschelp wordt gevist en deze zijn hier bekroond met het “rode label”, de kwaliteitsgarantie.
  • Haringfeesten (La Seine-Maritime). De haringfeesten met de vele kraampjes langs de kust in Seine-Maritime zijn een gezellige aangelegenheid voor haringliefhebbers! Het eerste feest is in Le Tréport op 9 en 10 november. Op 16 en 17 november vindt het haringfeest in Dieppe plaats. De daaropvolgende weekenden zijn de feesten in Saint-Valéry-en-Caux en afsluitend in Fécamp.
Wat zijn andere hoogtepunten van Normandië?

Naast alle culinaire specialiteiten en de gastronomische feesten heeft de regio nog veel meer bezienswaardigheden. Normandië staat bekend om de ruige, grillige kustlijn met imposante krijtrotsen en prachtige stranden. Maar los van de natuurlijke schoonheid biedt de regio ook vele historische bezienswaardigheden en culturele ervaringen. Enkele hoogtepunten van Normandië die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de regio, zijn:

 

  • Mont Saint-Michel: Iconisch eiland met een prachtige abdij en smalle straatjes.
  • Rouen: Een prachtige stad aan de Seine met historische architectuur, waaronder de Cathédrale Notre-Dame en verbonden met Jeanne d’Arc.
  • Honfleur en de Côte Fleurie: Een pittoresk badplaatsje met een rijke artistieke geschiedenis en charmante huizen. De Côte Fleurie biedt veel mooie badplaatsen.
  • Krijtrotsen bij de Côte d’Albatre: Indrukwekkende kliffen en stranden, waaronder de beroemde Falaise d’Aval.
  • De invasiestranden van D-Day: Historische locaties waar de geallieerden landden tijdens Operatie Overlord in 1944, met musea en herdenkingen ter ere van de gebeurtenis.
  • Bayeux: Een charmant stadje met de Cathédrale Notre-Dame en Het Tapijt van Bayeux, dat de Normandische verovering van Engeland in 1066 afbeeldt.
  • Marais du Cotentin et du Bessin: een bijzonder groot natuurpark met beschermde coulisselandschappen, moerassen en heide- en kustgebieden.
  • Mortain-Bocage: een regio bekend om zijn rijke geschiedenis, schilderachtige valleien, adembenemende watervallen en weelderige groene landschappen.
Waar kan ik overnachten in Normandië?

Normandië biedt voor alle verblijfsvormen voldoende accommodatie aan in alle prijsklassen. We hebben zelf diverse keren met onze camper op kleine campings gestaan direct aan de kust. Ook in het hoogseizoen kun je zonder reservering vooraf meestal wel een plek vinden om te overnachten. In de grote steden zoals Rouen, Bayeux en Caen kan het in het hoogseizoen iets drukker zijn en is het verstandig om een hotel vooraf te reserveren.

 

 

Je kunt voor een compleet overzicht een kijkje nemen op de website van Normandië Toerisme.