Bezoek aan Neuschwanstein bij het betoverende Füssen

Bezoek aan Neuschwanstein bij het betoverende Füssen

Home » Duitsland » Bezoek aan Neuschwanstein bij het betoverende Füssen

Füssen im Allgäu is een klein maar charmant en betoverend stadje in Beieren. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord. Dat gold ook voor ons, tot we er onlangs waren toen we kasteel Neuschwanstein wilden bewonderen. Het stadje ligt op nog geen 6 kilometer afstand van het wereldberoemde kasteel. Voor wie dat te ver weg vindt, heeft Füssen ook een eigen kasteel. Dit kasteel, het Hohes Schloss, verdient in onze beleving ook wat aandacht!

De omgeving van Füssen is echter zoveel meer dan alleen kastelen. In deze blog vertellen we je welke andere hoogtepunten je er zeker niet mag overslaan. Maar eerst even wat geschiedenis.

het dorpje Hohenschwangau

Geschiedenis van Füssen

Füssen werd gesticht door de Romeinen. Aan de Via Claudia Augusta, de handelsroute van Augsburg naar Noord-Italië, werd een legioen gestationeerd. Een deel van dat legioen vond thuisbasis in Füssen.

Vele eeuwen later werd het stadje de locatie van het “Hohes Schloss”. Dit kasteel was de voormalige zomerresidentie van de prins-bisschoppen van Augsburg. Aan de voet van de heuvel van het Hohes Schloss bevindt zich het voormalige benedictijner klooster St. Mang. De geschiedenis van het klooster gaat terug naar de 9e eeuw.

Füssen heeft de Tweede Wereldoorlog vrijwel onbeschadigd overleefd. Uitzondering is de brug over de Lech die in de laatste dagen van de oorlog werd opgeblazen door eigen troepen. Nadien is de stad onder reizigers vooral bekend geworden als het zuidelijke eindpunt van de ‘Romantische Strasse’. Dit is één van de mooiste routes die door Duitsland loopt.

Uitzicht op Füssen

Het Beierse Füssen en omgeving

Neuschwanstein is het belangrijkste doel van ons bezoek aan deze omgeving. Maar het sprookjeskasteel staat pas de volgende dag op de planning. Zodra we Füssen binnenrijden zijn we daar blij mee. Want wat een gezellige plaats is dit! We besluiten om het stadje direct wandelend te verkennen.

We beginnen onze stadswandeling bij het plaatselijk VVV-kantoor. Het eerste wat we willen zien in het typisch Beierse stadje is het Hohes Schloss. Bij binnenkomst zagen we dit kasteel al boven het stadscentrum uittorenen. We lopen over het voetgangersgebied van de Reichenstrasse richting het slot. Het is aangenaam warm en het zonnetje straalt ons tegemoet. Het schilderachtige Füssen komt daardoor nog beter uit de verf.

Füssen

Hohes Schloss

Eenmaal bij het slot valt pas op hoe onwaarschijnlijk goed dit middeleeuws kasteel bewaard is gebleven. Wellicht komt dit ook omdat het kasteel meerdere keren is gerestaureerd. Eind 15e eeuw vond een volledig herontwerp plaats. Het resultaat daarvan is nog steeds zichtbaar.

Lange tijd was het zowel de zomerresidentie van de prins-bisschoppen van Augsburg als een verpleeghuis. Tegenwoordig doet het dienst als belastingkantoor en museum. In het museum vind je fraaie schilderwerken. Maar wat het kasteel echt een bezoek waard maakt is de ridderzaal en de kruidentuin. De kers op de taart is het fantastische uitzicht op de stad.

Hohes Schloss

Benedictijner klooster Sankt Mang

We lopen vervolgens de heuvel af en komen aan bij een groot wit gebouw in barokstijl. Het blijkt het klooster Sankt Mang te zijn. Dit klooster uit midden 9e eeuw behoorde tot het bisdom Augsburg. Het had niet alleen religieuze functie. De locatie aan de handelsroute naar Italië was van grote, strategische waarde. Rond het gebouw ontstond een nederzetting die later ommuurd werd. Eind 17e eeuw werd het complex gerestyled en kreeg het de huidige barokstijl.

Sinds begin 20e eeuw wordt de noordelijke vleugel van het complex gebruikt als stadhuis. De zuidvleugel is nu het historisch stadsmuseum. Je vindt er tentoonstellingen over de geschiedenis van de abdij en de stad. Daarbij is er veel aandacht voor de traditionele vioolbouw en luiten in Füssen. Het is ook mogelijk om de barokke ontvangstruimten van de abdij te bezichtigen. En ten slotte bevindt de oudste fresco van Duitsland zich in de crypte van het klooster. De fresco is van eind 10e eeuw!

Klooster Sankt Mang

Wandeling langs de Lech en het stadspark

Eenmaal buiten het klooster wandelen we naar de woest stromende Lech. Bij de Theresien Brücke willen we de Lech oversteken maar de brug is versperd. In plaats daarvan nemen we een pad langs het klooster en het slot. We slaan het eerst mogelijke pad dat omhoog loopt in en komen uit in het stadspark. We zijn verrast met wat we te zien krijgen. Wat een heerlijke, groene oase! We lopen over prachtige paden omzoomd met lindebomen en komen uit bij de Wasserburg. Dit waterreservoir is gebouwd in de 19e eeuw in de stijl van een kasteelruïne. Leuk om te zien!

We genieten nog van de uitzichten en verlaten vervolgens het park. Morgen staan de kastelen op het programma. De wandeling in Füssen sluiten we daarom voortijdig af. Zo kunnen we nog even profiteren van de heerlijk warme zon op het terras.

Füssen, Duitsland

Kastelentocht

Het eerste kasteel wat we tijdens onze rondreis willen bezoeken is het sprookjeskasteel Neuschwanstein. Pas hierna gaan we naar het nabijgelegen Hohenschwangau.

Neuschwanstein

Eindelijk is het dan zover. We gaan het kasteel bezoeken waar het Assepoester Kasteel van Disney World op gebaseerd is. We parkeren de auto in het dorpje Hohenschwangau en kopen de tickets. Er staan al shuttlebusjes en zelfs rijtuigen klaar om ons naar boven te brengen. Omdat de weg er naar toe slechts 1,5 kilometer is, gaan wij te voet. Een wandeling door de frisse ochtendlucht zal ons tenslotte goed doen. Binnen een half uur zijn we al bij de poort. Omdat we nog wat tijd moeten doden voor onze rondleiding begint, nemen we de geschiedenis door.

Geschiedenis van Neuschwanstein

Tijdens de middeleeuwen waren er in de omgeving van Schwangau drie kastelen. Koning Maximiliaan II van Beieren kocht in de 19e eeuw de ruïnes van die kastelen op. Hij maakte van het huidige Hohenschwangau zijn zomerresidentie. Zijn oudste zoon Ludwig bracht hier een groot deel van zijn jeugd door.

Toen de jonge koning Ludwig in 1864 aan de macht kwam stortte hij zich op zijn nieuwe hobby. Van de ruïnes van de andere twee kastelen wilde hij een nieuw kasteel maken. Door zijn obsessieve fascinatie voor de middeleeuwen had hij tijdens zijn jeugdjaren al vele schetsen gemaakt. Met eigen kapitaal liet hij zijn droomkasteel bouwen, namelijk Neuschwanstein.

Zicht op Neuschwanstein tijdens de beklimming van de heuvel

Ons bezoek aan Neuschwanstein

We zijn eindelijk aan de beurt. Een Engels sprekende gids neemt ons groepje mee het paleis binnen. We zijn slechts enkele van de 6000 bezoekers die het kasteel dagelijks in de zomer ontvangt. De gids leidt ons door diverse, grote vertrekken. De een nog indrukwekkender dan de andere. En net als bij het kasteel Hohenschwangau zie je het symbool van de zwaan veelvuldig terugkomen. Ludwig combineerde op deze manier zijn ideaalbeeld van de middeleeuwen met lokale traditie.

Waar we met name van onder de indruk raken, zijn de moderne voorzieningen. Zo was er toen al centrale verwarming! Daarnaast beschikte het paleis over een telefoonverbinding. En er was in veel kamers een belsysteem waarmee het personeel kon worden opgeroepen. Ook was er op elke verdieping stromend water, in de keuken zelfs warm water. Je kunt Neuschwanstein daarom zien als een soort “huis van de toekomst” van eind 19e eeuw. Maar dan in een romantisch, neo-middeleeuws jasje.

Aan de buitenkant doet het kasteel ons wat kitsch aan. En toch heeft het wat. Verschillende bouwstijlen tonen zich hier in hun combinatie op hun best. We laten ons vooral imponeren door het technisch vernuft waarmee het kasteel is gebouwd. En dat op een rots! Maar wat we overduidelijk het mooist vinden, is het uitzicht. Je zou als kasteelheer maar zo’n woning hebben. Beduusd door de overweldigende pracht en praal verlaten we het kasteel.

Kasteel Neuschwanstein

Ons bezoek aan Hohenschwangau

Eenmaal terug in het dorpje Hohenschwangau lopen we naar het zomerverblijf waar de jeugdige Ludwig verbleef. Een korte wandeling van nog geen kwartier brengt ons bij het kasteel. Onze gids brengt ons eerst wat geschiedenis bij. Zo horen we dat het kasteel al bestond eind 14e eeuw. In de 16e eeuw werd het gerestyled door dezelfde Italiaanse architect die ook aan de Hofburg in Innsbruck werkte. Midden 19e eeuw vond opnieuw een grote restauratie plaats. Het kasteel kreeg toen zijn huidige neogotische bouwstijl.

Kasteel Hohenschwangau kent jaarlijks “slechts” 300.000 bezoekers. Een stuk minder dus dan de ruim 1,3 miljoen bezoekers van Neuschwanstein. Wij vinden dit onterecht. Alhoewel je Neuschwanstein absoluut niet mag overslaan, is Hohenschwangau op een andere manier bijzonder. Zo is het kasteel versierd met fresco’s die sages uit de Germaanse mythologie en de geschiedenis van het slot uitbeelden. We willen er wel honderden foto’s van maken, maar helaas is dit niet toegestaan. De prachtige schilderingen weten overigens niet alleen ons te bekoren. Destijds liet ook de componist Richard Wagner zich hierdoor inspireren. Verder is de prachtige tuin een bezoek waard. Deze tuin werd aangelegd door de moeder van Ludwig. Zij wandelde graag in de bergen. Haar interesse in de inheemse plantensoorten zie je in de tuin terug.

Hohenschwangau

Nog enkele tips

Vanwege de lange rijen kun je je tickets het beste online kopen. Wil je beide kastelen bezoeken dan moet je in het ticket office zijn voor eventuele korting. Gezien de lange wachttijd voor de kassa’s is het maar de vraag of je de korting er voor over hebt. Nu tijdens de corona-crisis zullen de rijen waarschijnlijk een stuk korter zijn. Check dit bij vooraf bij het online ticket office.

Mocht je van wandelen houden, plan daar dan extra tijd voor in. De prachtige omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling na afloop van je kasteelbezoek. Er zijn meerdere routes. Geen tijd voor een lange wandeling? Bezoek dan op zijn minst de Marienbrücke. Deze brug ligt op slechts 500 meter van Neuschwanstein vandaan. Het uitzicht vanaf de stalen brug op het kasteel is fantastisch!

Uitzicht op Neuschwanstein

Bezoek aan Füssen en omgeving: praktische zaken

Hoe er te komen

Wij zelf bereikten Füssen met de eigen auto. Je bent dan flexibel om te gaan en te staan wanneer jij wil. Een ander voordeel van de auto is dat je een deel van de ‘Romantische Straße’ kunt rijden. Kom je liever met het openbaar vervoer? Ook dat kan! Neem of het vliegtuig of de trein naar München. Van daaruit neem je de trein naar Füssen. Tijdens de drie uur durende treinreis krijg je veel van het prachtige landschap te zien.

Vervoer in de omgeving

Het oude stadje is zo klein dat je alles eenvoudig te voet kunt bereiken. Wil je de kastelen buiten Füssen bezoeken dan kun je met de auto of bus. Vanuit het centrum zijn er overigens ook wandelroutes naar Neuschwanstein en Hohenschwangau! Een andere optie is met de fiets. Mocht je niet je eigen fiets meenemen, in Füssen kun je er een huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Bike Rental Füssen bij het station. Of bij Bike Füssen in het centrum. Beide bieden ook e-bikes aan.

Beste reistijd

De beste periode voor een aangenaam warme vakantie in deze omgeving is van mei tot en met september. Er is dan een vrij grote kans op (overwegend) zonnig weer. Maar zo dichtbij de Alpen is er niets zo wispelturig als het weer. Dus houd altijd rekening met een spontane, pittige regenbui.

Accommodatie

Voor zo’n kleine stad is er veel accommodatie in Füssen te vinden. Denk aan appartementen, hotelletjes, chalets en vakantiewoningen. Wil je een fantastisch uitzicht op het Beierse berglandschap en nabijgelegen bergmeer? Overweeg dan om te verblijven in het prettige Seehotel Hartung. Ook in de winter is dit een populaire accommodatie.

Omgeving van Neuschwanstein

Dit interesseert je wellicht ook

    • Stedentrip naar Bamberg, de bierhoofdstad van Duitsland
    • Stedentrip naar de heerlijke stad Freiburg in Zuid-Duitsland
    • Bezoek aan het kosmopolitische München