Een van de meest bijzondere natuurgebieden van ons land ligt in Flevoland. Door de drooglegging van zuidelijk Flevoland ontstond een uniek moerasgebied, de Oostvaardersplassen. Jarenlang kon de natuur er zijn gang gaan. Het gebied is groot, ruig en wild. Niet voor niets noemt men het “de nieuwe wildernis”. Voor iedere natuurliefhebber is een bezoek aan de Oostvaardersplassen een belevenis. En als je een vogelaar bent, mag je de Oostvaardersplassen zeker niet overslaan. Wandelend ervaar je de natuur optimaal. In deze blog vind je daarom de mooiste wandelroutes in de Oostvaardersplassen.
De Oostvaardersplassen, uniek natuurgebied
Aan het eind van de zestiger jaren bleven grote plassen water staan in de net drooggelegde Flevopolder. Het eerste idee was om in dit gebied een groot industrieterrein te maken. Gelukkig verdween dat plan al snel van tafel.
Men zaaide het moerasgebied in met riet. Daarna bleef het land jarenlang onaangeroerd. De natuur kon zo tijden lang zijn vrije gang gaan. Dat leverde een bijzonder natuurgebied op. Ruige graslanden wisselen af met grote rietvlaktes, uitgestrekte plassen en bossen. Dieren wisten al snel de weg te vinden naar de Oostvaardersplassen. Vooral voor de vogels waren de Oostvaardersplassen een waar paradijs. Sinds 2006 komt zelfs de imposante zeearend voor in dit gebied. In 2021 telde men maar liefst 18 van deze roofvogels. Maar ook zoogdieren hebben hier hun leefgebied. Herten, reeën, vossen, hazen, grote kuddes runderen en konikpaarden vertoeven er graag.
Het natuurgebied de Oostvaardersplassen is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Dit is het jongste nationale park in ons land. Het is het grootste natuurpark ter wereld dat door de mens is gecreëerd.
Buitencentrum Oostvaardersplassen
Als je de Oostvaardersplassen bezoekt, kom je al snel uit bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Het is het startpunt voor je verkenning in het gebied. Vanaf deze plek vertrekken de diverse wandelroutes. Daarnaast kun je in het Bezoekerscentrum alle informatie krijgen over de Oostvaardersplassen en de bewoners.
Het Buitencentrum heeft een restaurant met een schitterend terras. Bij goed weer heb je een fantastisch uitzicht over het water. Je spot op deze plek de eerste vogels. Maar later worden het er vast nog meer als je verder het gebied intrekt.
Wandelroutes in natuurgebied de Oostvaardersplassen
Wandelend ervaar je het unieke karakter van de Oostvaardersplassen het beste. Je loopt namelijk door een grote verscheidenheid aan landschappen. Op diverse plekken zijn uitkijkposten. Daar heb je de gelegenheid om het dierenleven op en aan het water te bewonderen. En bij elke wandeling loop je de kans oog in oog te staan met paarden, runderen of herten.
Vanaf het Buitencentrum starten verschillende gemarkeerde wandelroutes. Dit zijn de belangrijkste:
Weidepad
Het Weidepad is de kortste route. Deze is ruim 2 kilometer lang. De route voert vooral door weidegebieden. Onderweg zie je bijzondere planten- en kruidensoorten. Volg voor deze route de rode markeringen.
Moeraspad
Het Moeraspad is 3,5 kilometer lang. Halverwege de route ligt de vogelkijkhut “Oeverloper”. Het is de plek om in het voorjaar de vele steltenlopers te spotten op het slik. In het riet langs het water komen veel waterrallen voor. Deze schuwe vogel laat zich niet snel zien. Maar als je een gil van een mager speenvarken hoort, weet je dat de waterral in de buurt is. De wandeling volg je via de donkerblauwe markering.
’t Lange Pad
Deze wandeling maken we graag als we in het natuurgebied Oostvaardersplassen zijn. Hij toont de verscheidenheid van het gebied optimaal. Daarnaast loop je grote kans om kuddes konikpaarden tegen te komen. Op het uitkijkpunt Kleine Praambult geniet je van een wijds uitzicht over het gebied. Doordat het op een kleine heuvel ligt, is het panorama geweldig.
Iets verderop ligt de vogelkijkhut Krakeend. Vanaf de hut kijk je uit op een klein eiland temidden van de plas. In de bomen ziet het zwart van de vogels. Maar ook op het water en aan de rand van de plas is het een gekwetter van jewelste. Niet voor niets komen vogelaars graag naar de Oostvaardersplassen. Behangen met hun camera met een forse telelens wachten zij op het perfecte plaatje.
De rondwandeling ‘t Lange Pad is net iets meer dan 5 kilometer. Volg de paarse markering en je komt weer uit bij het Buitencentrum.
Zeearendroute
Deze wandeling voert naar de grote observatiehut de Zeearend. Daarnaast passeer je het vogelkijkscherm Wigbels Eiland. Daar heb je een vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen. Natuurlijk is het prachtig als je de grote zeearend een visje ziet opduiken uit het water. Maar dan moet je wel geluk hebben. Wel zie je vanuit de hut de Zeearend de grote grazers van de Oostvaardersplassen. In de vroege ochtend heb je een grote kans om ook edelherten te spotten. Je loopt bij deze wandeling door het gebied de Driehoek. Daar zie je ongetwijfeld kiekendieven zoeken naar voedsel.
De zeearendroute heeft een groene markering en is 5 kilometer lang. In de winter is de Driehoek afgesloten voor wandelaars. Het fungeert dan als rustgebied voor de edelherten, konikpaarden en de grote runderen. Die afsluiting duurt meestal tot half mei.
Dodaarspad
Als je een langere wandeling wilt maken, kies dan voor het Dodaarspad. Deze wit gemarkeerde route is zo’n 10 kilometer lang. Het eerste stuk is gelijk aan de wandelroute ‘t Lange Pad. Je loopt langs de plassen, het Oostvaardersveld, het uitkijkpunt en een vogelkijkhut.
Na een oversteek van de Knardijk gaat de wandeling het bos in. Dit loofbomenbos genaamd het Hollandse Hout, is natuurlijk nog jong en volledig aangelegd. Toch zijn het niet alleen kaarsrechte paden die door het bos gaan. Je slingert door het bos en bereikt een uitgestrekte waterpartij.
In dit bos geniet je van de rust. Toen wij deze wandeling maakten, kwamen we een hondenbezitter met haar viervoeter tegen. Verder waren we volstrekt alleen. Men werkt op dit moment in het bos aan de aanleg van nieuwe waterpartijen. Hiermee wordt het bos nog gevarieerder. Er komen meer wandelpaden, bruggen en uitzichtpunten. Dus over een jaartje zal deze wandeling nog leuker zijn.
Voor de fanatiekelingen: wandelroute door het nieuwe land
Als je geen genoeg krijgt van wandelen in de Oostvaardersplassen, is de ANWB-wandeling door het nieuwe land echt iets voor jou. Met 21 kilometer is het de langste wandeling die je in het gebied kunt maken. Alle mooie plekjes van de Oostvaardersplassen kom je tegen op de route. Het eerste deel van de wandeling gaat door de natte moerasgebieden. Het tweede deel van de tocht laat je de bosachtige omgeving zien.
Fietsroutes bij natuurgebied de Oostvaardersplassen
Natuurlijk kun je ook de fiets pakken als je de Oostvaardersplassen wilt bezoeken. Maar het is niet mogelijk om fietsend het gebied in te gaan. Je kunt wel een ronde om het gebied maken.
Fietsroute om de Oostvaardersplassen
Via de fietsknooppunten kun je zelf je route uitstippelen. Een voorbeeld is het rondje dat loopt langs de volgende knooppunten: 20 – 8 – 8 – 6 – 37 – 93 – 24 – 97 – 67 – 24 – 23 – 20. Het Buitencentrum Oostvaardersplassen ligt vlakbij het fietsknooppunt 20. Daarmee is dit een ideaal vertrekpunt. Maar je kunt je fietsroute natuurlijk bij ieder ander knooppunt beginnen.
Dit rondje is 34 kilometer lang en loopt langs de randen van de Oostvaardersplassen. Op diverse punten heb je mooie uitkijkpunten over het gebied. Daar valt de uitgestrektheid van de Oostvaardersplassen goed op.
Fietsen rond de Lepelaarplassen en Oostvaardersplassen
Zelf hebben we een gevarieerde fietsroute vanuit Almere gemaakt naar de Oostvaardersplassen. Deze ronde loopt langs de fraaie Lepelaarplassen bij Almere. Zoals de naam al doet vermoeden, komen bij dit watergebied veel lepelaars voor. Maar ook zeearenden vertoeven er graag. In 2022 zijn er zelfs twee jonkies geboren. Langs het fietspad rond de Lepelaarplassen staan verschillende observatiehutten. Daar heb je een prachtig uitzicht op de plassen en de vele vogels.
De route gaat verder over de Oostvaardersdijk richting de Oostvaardersplassen. Links ligt het Markermeer, aan de rechterhand liggen de uitgestrekte watergebieden van de Oostvaardersplassen. Wij hebben na een stop bij het Bezoekerscentrum de route vervolgd langs de zuidkant van de Oostvaardersplassen. Zo kwamen we weer terug in Almere. Deze route hebben we helemaal via de knooppunten gereden. Ons rondje kwam uit op ruim 64 kilometer.
Als je met de fiets rond de Oostvaardersplassen gaat, neem dan ruim de tijd om ook het gebied wandelend in te gaan. Dan krijg je een nog mooier beeld van de schitterende natuur in de Oostvaardersplassen.
Dit is een overzicht van diverse fietsroutes rondom het natuurgebied Oostvaardersplassen.
Alle informatie voor je bezoek aan de Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen liggen in de provincie Flevoland, tussen de plaatsen Almere en Lelystad.
Het gebied ligt niet ver van de snelweg A6. Het Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen ligt aan de Kitsweg 1 in Lelystad. Daar is parkeergelegenheid. Je bereikt het Buitencentrum het beste met eigen vervoer. Er rijden geen bussen naar dit adres. Wil je toch met de trein komen? Huur dan een OV-fiets bij NS-station Lelystad. Het is dan nog 10 kilometer trappen voordat je het Bezoekerscentrum bereikt.
Alleen op de wandelroute ‘t Lange Pad mag je viervoeter aangelijnd mee. Verder is het natuurgebied niet toegankelijk met honden. Ook het Bezoekerscentrum mag ie niet in.
Het Bezoekerscentrum beschikt over een restaurant met terras. Vooral bij zonnig weer is het terras een geweldige plek. Je kijkt uit over het water, terwijl je van je hapje en drankje geniet. Het restaurant is op maandag gesloten.
In het natuurgebied zelf kun je niet overnachten. Maar in de nabijheid wel. En dan is een Natuurhuisje bij de Oostvaardersplassen een geweldig idee. Middenin de natuur wakker worden en daarna genieten van de Oostvaardersplassen. Beter kan het niet!