Op slechts 4 uur rijden van Utrecht ligt de middelgrote, bijzonder sfeervolle stad Koblenz. Het is de stad waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Onlangs maakten wij er een tussenstop op weg naar de Alpen.
Koblenz puilt niet uit van highlights zoals de Duitse steden als Bamberg of Berlijn. Toch kun je je hier meer dan uitstekend minstens een volle dag vermaken. En als ultieme Moezelstad is het ook nog eens de plek om te genieten van heerlijke wijnen. Ideaal dus als tussenstop naar Zuid-Europa. Maar mogelijk nóg interessanter als uitvalsbasis voor een onvergetelijke cultuur- en wijnreis. Vanuit Koblenz zijn namelijk pittoreske, middeleeuwse stadjes en talloze wijnhuizen te bezoeken!
Geschiedenis van Koblenz
De heuvel waar je nu fort Ehrenbreitstein hebt, werd rond 1000 voor Christus al bewoond. Omstreeks 50 voor Christus bereikte Julius Caesar de Rijn, de uiteindelijke noordgrens van het Romeinse Rijk. Bij Koblenz liet hij een brug bouwen. Enkele overblijfselen van die brug zijn nog steeds zichtbaar. Rond 9 voor Christus werd het huidige Koblenz een militaire post.
Na de val van het West-Romeinse rijk werd Koblenz een koninklijke zetel van de Franken. De 9e eeuw was een roerige tijd voor Koblenz. Zo werd de stad onder meer geplunderd en verwoest door de Noormannen. Begin 11e eeuw werd Koblenz door keizer Hendrik II aan de aartsbisschop-keurvorst van Trier geschonken. In de eeuwen die volgden werd Koblenz en de Rijnvallei ten zuiden van de stad een invloedrijke regio. Uit die periode zijn er nog vele burchten, kastelen en historische vestingstadjes te bewonderen.
Tot het einde van de 18e eeuw regeerden de prins-bisschoppen over de stad. Zij lieten door de eeuwen onder meer nieuwe stadsmuren bouwen. En fort Ehrenbreitstein werd door hen verder versterkt.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebied Frans grondgebied. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Koblenz net als veel andere Duitse steden, het toneel van zware bombardementen. Gelukkig vond spoedig daarna de wederopbouw plaats. In 2002 werd de bovenloop van de Midden-Rijn tot aan Koblenz uitgeroepen tot Werelderfgoed.
Wat te zien en te doen in Koblenz
In Koblenz hoeft niets, maar mag alles. Gewoon wat langs de Moezel- of Rijnboulevard slenteren vonden wij al leuk genoeg. Wat ons betreft is er slechts één plek waar je wel naar toe moet. We hebben het dan over Deutsches Eck. De wandeling er naar toe is zeker geen straf. Op de route zijn er vele, gezellige terrasjes, afgewisseld door heerlijk rustige parken.
Deutsches Eck
Deutsches Eck is een kunstmatige landtong op de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen. Naast een mooi wijds uitzicht op beide rivieren heb je hier een enorm groot ruiterstandbeeld. Dit standbeeld werd in 1897 geplaatst ter herdenking van de Duitse eenwording in 1871.
De ruiter, keizer Willem I, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Alleen de hoge sokkel bleef er staan. Na de Wende werd uiteindelijk in 1993 weer een ruiterstandbeeld geplaatst. Sindsdien is Deutsches Eck het symbool van Koblenz.
De grote, stenen sokkel is goed te beklimmen. Je hebt er een prachtig uitzicht op beide rivieren en op fort Ehrenbreitstein.
Fort Ehrenbreitstein
Aan de overzijde van de Rijn ligt op bijna 120 meter hoogte het fort Ehrenbreitstein. Het fort is een van de grootste rotsforten van Europa. Mocht je wat meer de tijd hebben dan mag je deze bezienswaardigheid zeker niet missen.
De eerste steen van het huidige fort werd gelegd omstreeks het jaar 1000. De prins-bisschoppen van Trier bouwden het fort in de middeleeuwen verder uit. Zo werd het fort in de 16e eeuw versterkt met enkele bastions. Het fort werd diverse keren belegerd maar bleek onneembaar. Ook na de middeleeuwen werden er in barokstijl nog batterijen en forten toegevoegd. Het huidige fort is een enorm bouwwerk dat grote delen van de bergrug in beslag neemt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het fort dienst als militair hoofdkwartier. In de Tweede Wereldoorlog diende het als bewaarplaats voor archieven en culturele voorwerpen. In de jaren 50 ontdekte men twee onderaardse gangen. De meeste bijzondere is de tunnel naar de vesting Kaizer Franz op de Petersburg. Deze tunnel gaat zowel onder de Rijn als de Moezel door!
Ehrenbreitstein vandaag de dag
Tegenwoordig is het complex geopend voor het publiek. Je vindt er meerdere musea, waaronder over fotografie en archeologie. In het ‘Haus des Genusses’ in het fort kun je terecht voor regionale wijnmakerij en dineren in barokstijl. Verder heb je er permanente tentoonstellingen die de 5000 jaar geschiedenis van Ehrenbreitstein beschrijven. Daarnaast dient het fort als locatie voor verschillende culturele activiteiten, zoals openluchtconcerten.
Boven op de vesting heb je een prachtig uitzicht over de Rijn, Deutsches Eck en de Moezel. Geen tijd om de vesting te bezoeken maar wil je wel van het uitzicht genieten? Dat kan in het ernaast gelegen park. Aan het begin van het terrein staat een uitkijktoren die ook door minder validen eenvoudig te beklimmen is. Het park is tevens de plek om heerlijk van de rust te genieten. De lokale bevolking zie je er overigens ook veel hardlopen.
Culturele uitstapjes en wijnexcursies vanuit Koblenz
Vanuit Koblenz zijn er leuke uitstapjes te maken langs de Moezel en de Rijn. Ben je wijnliefhebber? Dan mag je een fraaie fietstocht langs de meanderende Moezel niet overslaan. Aan de ruim 300 km lange Moselradweg liggen talloze super gezellige dorpjes waar je wijnen kunt proeven.
Enkele daarvan zijn het nabijgelegen Winningen en Niederfell. Bij een zogenaamde Strausswirtschaft (proeverij) laat de wijnboer je tevens genieten van de heerlijkste, regionale gerechten. Ben je niet zo’n fietser of ontbreekt het je aan tijd? Overweeg dan om de auto te nemen naar idyllische stadjes als Cochem en Beilstein.
Voor de nodige historie en cultuur kun je ook de Rijn naar het zuiden volgen. Naast wijngaarden en oude kastelen vind je er prachtige, middeleeuwse stadjes. Bacharach is zo’n plaats. Grote delen van de stadsmuur uit de 14e eeuw zijn nog intact. Kasteel Stahleck is een van de hoogtepunten van het stadje.
Op weg naar Bacharach kom je door Sankt Goarshausen. Deze plaats is met name bekend om de 132 meter hoge rots van de Loreley. Naar verluidt wist deze beruchte nimf schippers met haar gezang te betoveren. De schippers leden hierdoor schipbreuk. De stroming en ondiepte is mogelijk de echte oorzaak. De rots is in elk geval te beklimmen. Niet eenvoudig maar het uitzicht maakt het meer dan de moeite waard.
Praktische zaken voor je bezoek aan Koblenz
Dankzij het gematigd maritiem klimaat met weinig extremen, kun je Koblenz prima het hele jaar bezoeken. De meest ideale tijd voor een stedentrip naar Koblenz is echter van juni tot en met september. De temperaturen zijn er dan bijzonder aangenaam en er valt weinig neerslag. Daarnaast toont de stad zich dan op z’n best dankzij de vele gezellige terrassen.
Het centrum met de meeste bezienswaardigheden is compact genoeg om het wandelend te verkennen. Sommige highlights van de stad, zoals het rotsfort, liggen echter te ver weg. Je auto biedt dan uitkomst. Het rotsfort is daarnaast ook heel comfortabel via een gondel vanuit het centrum te bereiken.
Je kunt in Koblenz ook een fiets huren. Dit is niet zozeer nodig voor het centrum maar wel leuk voor in de omgeving. Je kunt hiervoor terecht bij onder meer Fahrradhaus Zangmeister en Burg & Bike. Bij laatstgenoemde en bij eBike-Touring kun je ook een e-bike huren.
Voor een betrekkelijk kleine stad is er veel accommodatie in Koblenz te vinden. De stad is met name rijk aan praktische appartementen. Wij verbleven in het Järgen Ferienappartements gelegen op zo’n twee kilometer van het centrum. Bij niet al te warm zomerweer een prima appartement met gratis parkeermogelijkheden.