Perpignan, mix van Franse en Spaanse culturen

Perpignan, mix van Franse en Spaanse culturen

Home » Frankrijk » Perpignan, mix van Franse en Spaanse culturen

Iedere vakantieganger die richting de Middellandse zee gaat kent Perpignan van naam, maar bijna niemand is er geweest. Men gaat op reis voor de stranden, het blauwe water en natuurlijk het klimaat. Dit is het heersende beeld als we ons opmaken om naar het zuiden van Frankrijk af te reizen. Met deze blog laten we zien dat een bezoek aan de stad Perpignan de vakantievreugde kan vergroten. Wandelend door de kleurrijke straatjes van het oude centrum, ontdek je unieke winkels en mooie pleinen. Gebruik hierbij onze top 5 van hoogtepunten om de mooiste plekjes in deze historische stad niet te missen. Want Perpignan is de moeite van het ontdekken meer dan waard.

Le Castillet

Historisch Perpignan, centrum van de wereld?

Al vanaf de Romeinse tijd vervult Perpignan een belangrijke rol binnen de regio. Als hoofdstad van het koninkrijk Catalonië was de stad een belangrijk handelscentrum. Het paleis van de koning van Mallorca ligt nog steeds als een fort boven de stad. De strategische ligging aan de voet van de Pyreneeën maakt Perpignan tot een kruispunt van culturen.

Rond 1965 vluchtten veel Spanjaarden naar deze regio vanwege de onrustige situatie in Spanje. Een van deze vluchtelingen was Salvador Dali. Toen hij op het station van Perpignan aankwam, riep hij deze plek uit tot ‘centrum van de wereld’. Waarschijnlijk was de grote drukte op het station door de uittocht vanuit Spanje de oorzaak van deze uitspraak. Vandaag de dag is Perpignan het centrum van Frans-Catalonië en eerder een relaxte stad dan een druk centrum.

uitzicht over de stad richting Canigou

Het feest van Saint-Jean in Perpignan

Wij arriveren op 23 juni in Perpignan. Een bijzondere dag, want de voorbereidingen voor het Sint Jansfeest zijn in volle gang. Het is een Catalaanse traditie om het feest van licht te vieren op de avond voorafgaand aan de geboortedag van Johannes de Doper (Sint Jan). Dit doet men door het maken van een groot vuur en de nodige festiviteiten.

In Perpignan staat de kathedraal van Saint Jean de Baptiste, of zoals we in Nederland zeggen ‘Johannes de Doper’. Over de kathedraal later meer. Achterliggend verhaal bij deze heilige is dat men ervan uitgaat dat zijn geboorte zes maanden voor Jezus was. Zo is 24 juni een logische verwijzing naar deze feestdag.

Vanuit Perpignan wordt een vuur aangestoken op de hoogste berg in de directe omgeving, de Mont Canigou. Voor de Catalanen is dit een heilige berg. Vanuit de stad heb je, als de bewolking het toestaat, een mooi uitzicht op de top.

De Catalaanse geel-rode kleuren zijn overal te zien in de stad. Er worden collages gemaakt van bloemen en er staan podia opgebouwd om het feest van Saint Jean met muziek te vieren. Er ontstaat zo een geheel eigen sfeer, namelijk Frans met een mix van Spaanse tradities.

Bloemschikken

De interessantste bezienswaardigheden van Perpignan

Door het centrum van de stad loopt de Basse. Deze gekanaliseerde rivier mondt uit in een grote rivier, La Têt. De oevers van de Basse lijken op de werven in Utrecht, alleen zijn ze aangelegd als een fraaie groenstrook. Boven de rivier heeft men kleurrijke vlinderfiguren opgehangen. Het geeft een groene en vriendelijke uitstraling aan de stad.

We leiden je rond langs de bezienswaardigheden van de stad die er wat ons betreft uitspringen:

oevers van de Basse

Le Castillet, poort naar de stad

We starten onze kennismaking met het centrum bij dit imposante poortgebouw. Naast de functie van toegangspoort heeft dit gebouw uit de 14e eeuw vele andere functies gehad, waaronder die van gevangenis. Als je de poort passeert, loop je de eerste aantrekkelijke straatjes van het centrum in. Je komt dan op een kruispunt met het historische ‘Hotel de Ville’.

Hier kun je een kijkje nemen in de mooie trouwzaal. Op de binnenplaats van dit gebouw vind je een fraai en bekend beeld van Maillot: ‘La Méditerranée’. Loop je op het kruispunt weer rechtdoor, dan kom je uit op de charmante Place de la République. Een mooi plein om een terrasje te pakken en te genieten van de fraaie gebouwen en de gemoedelijke sfeer. Daarna pak je de route weer op naar een volgende bezienswaardigheid.

Binnenplaats

De kathedraal van Saint Jean de Baptiste

In dit vrij toegankelijke godshuis (1324) valt op dat het vrij donker is binnen. Hierdoor komen de fraaie beschilderde raampartijen goed tot hun recht. Deze in Gotisch-Catalaanse stijl gebouwde kerk heeft geen uitbundig interieur. Indrukwekkend is het gebouw door de hoogte en de inrichting van de verschillende nissen. We zien een poort in de kerk die verwijst naar de oorspronkelijke kerk uit de 11e eeuw die hier ooit stond. Ook is er een fraai praalgraf van de koning van Mallorca.

Naast de kerk vinden we een kleinere kapel met aansluitend een hek dat de toegang tot een grote open ruimte afsluit. Het terrein is ingericht als openluchttheater. Het is een oude begraafplaats. Zo ontstaat er een bijzondere herbestemming op een plek waar mensen de laatste rust ooit vonden. Niet gebruikelijk, maar wel een bijzonder fraaie plaats.

Kathedraal met plein

Hôtel Pams: industriële verrassing in het oude centrum

In de ‘Rue Emile Zola’ vinden we een fraai huis in art-deco-stijl uit de 19e eeuw. Direct al bij binnenkomst zijn we onder de indruk van de fraaie inrichting van ‘Hôtel Pams’. Het is gebouwd door Pierre Bardou, bekostigd met de opbrengst van sigarettenpapier. In dit pand was ooit ook de productie van het sigarettenpapier ondergebracht. Hoewel de naam een hotel suggereert, is het een herenhuis.

De schoonzoon van Pierre Bardou, Jules Pams, verfraaide het huis later. Zijn naam was de grondslag voor de merknaam van het sigarettenpapier. Door het plaatsen van de letter O tussen de initialen van Jules Pams ontstond de merknaam JOB. De verwijzingen naar de industriële geschiedenis zijn in het pand op meerdere manieren te vinden. Bezoek zeker de binnenplaats, een fraaie en rustgevende plek waar je de geschiedenis goed op je kunt laten inwerken.

Het kunstmuseum Hyacinthe Rigaud

Misschien denk je er niet direct aan om een museum in te duiken als de buitentemperatuur zomers is. Toch kan het juist een verfrissende en interessante afwisseling zijn om de geschiedenis van de stad Perpignan nader te onderzoeken. Het moderne museum geeft een overzicht van de 15e tot de 20e eeuw. Je ziet er natuurlijk werken van de schilder Rigaud. Een beroemde schilder die de nodige portretten schilderde voor de zalen in het paleis van Versailles in opdracht van Lodewijk de 14e.

In het museum vind je ook werken van Pablo Picasso die Perpignan meerdere keren bezocht. Vooral de foto’s van zijn bezoek aan Perpignan vinden we erg leuk nu we zelf in deze plaats zijn. Verder maakt het werk van Jean Lurçat indruk op ons. Er is een uitgebreide tentoonstelling van zijn werk.

Vitrine

Het paleis van de koning van Mallorca in Perpignan

De laatste bezienswaardigheid die hoort bij een bezoek aan Perpignan is het imposante slot aan de rand van het oude centrum. Vanaf de poort Castillet loop je in een klein half uur naar het paleis. We zijn gewaarschuwd bij de VVV: ‘Je weet van tevoren nooit of het open is, want er zijn regelmatig festiviteiten’.

Na een dag in het centrum hebben we besloten het paleis als afsluiter van ons bezoek te zien. We willen vooral het gebouw zien en het uitzicht vanaf de muur boven het centrum. Het bezoek begint met het oplopen van de schuine hellingen. Boven aangekomen ontdekken we de toegangscontrole. Alleen als je het paleis in wilt, dien je kaartjes te kopen. Wij genieten van het uitzicht over de stad en de kijk op het imposante gebouw uit eind 1200. Het diende destijds ook als onderkomen voor de militairen en voor Jacques II, koning van Mallorca. Het is zonder meer groots om te zien en de ligging is prachtig zo boven de stad.

Paleis

Perpignan, meer dan de hoofdstad van Frans-Catalonië

Wil je verder kijken dan de stad Perpignan, dan heeft de omgeving het nodige te bieden. Buiten het centrum vind je wijngaarden en oude wijnhuizen die nu regelmatig te boeken zijn als Chambre d’Hôtes of hotel. Je verblijft dan op korte afstand van de stad in de omgeving van de meest zuidelijke Roussillon wijnen. Het is een rustig gebied waar je goed kan fietsen tussen de velden op slingerende asfaltwegen. Natuurlijk is het ook verleidelijk om richting de zee te fietsen; Saint Cyprien is de dichtstbijzijnde badplaats.

De stad kan ook prima dienen als uitvalsplek voor een bezoek aan de Pyreneeën. De berg Canigou ligt in een prachtig wandelgebied, maar de wandeling naar de top vraagt wel om een goede conditie. Vanaf deze top kun je zowel Perpignan als Barcelona zien liggen, een mooie ervaring. Voor een andere wandelsuggestie in de Pyreneeën lees de blog over onze wandeling bij Lac de Bouillouses.

Voor een afwisselende rondreis met bezoek aan de mooiste kustplaatsen in deze regio kun je een voorbeeld vinden in de blog over onze rondreis door Frans-Catalonië. In een week verken je hiermee zowel de Pyreneeën als de leukste badplaatsen in de omgeving.

uitzicht op de Canigou

Praktische tips voor een bezoek aan Perpignan

Waar ligt Perpignan?

Perpignan ligt in het zuiden van Frankrijk, op 12 kilometer van de Middellandse Zeekust en een goed half uur rijden naar de grens met Spanje. De afstand Utrecht- Perpignan is rond de 1350 kilometer.

Hoe kun je Perpignan het beste bereiken?

Veel Spanjegangers passeren Perpignan op de route naar Spanje met de auto. Vanuit Nederland kun je kiezen om over Parijs of Dyon te rijden. De reistijd is zo’n 14 uur.

 

De stad is ook per vliegtuig (via Amsterdam met tussenstop in Engeland of Ierland) of trein (Eurostar en TGV) bereikbaar. Met de trein bedraagt de reistijd rond de 10 uur. Met het vliegtuig is de kortste oversteek vanuit Amsterdam, via Dublin in 6 uur.

Hoe kun je je verplaatsen in de stad?

Het oude centrum is goed te belopen en rondom het centrum zijn voldoende parkeergarages. In het centrum rijdt een zogenaamde ‘petit train’ rond, die je bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad brengt.

Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in Perpignan?

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

  • Le Castillet of de toegangspoort (place de la Victoire)
  • De Cathédrale Saint Jean Baptiste (Place Léon Gambetta)
  • Hôtel Pams (Rue Emile Zola 18)
  • Museum Hyacinthe Rigaud (Reu Mailly 18)
  • Palais de rois Majorque (Place Docteur René Puig)

Ook is een bezoek aan het fraaie Casa Xanxo en het natuurhistorisch museum beslist de moeite waard.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in Perpignan?

Wij verbleven vijf kilometer buiten het centrum in de Chambre d'Hôtes Le Mas Palegry. Deze rustige chambre d’hôtes. is van origine een wijnhuis. Er zijn grote ruime stijlkamers met goede faciliteiten en 's ochtends vers brood van een goede bakker. Vanuit dit adres is het goed mogelijk om fietstochten te maken langs de wijngaarden in de omgeving.

Overige accommodaties in Perpignan.

 

Chambre d'Hôtes

Welke restaurants zijn aan te bevelen in Perpignan?

Wij aten in de volgende restaurants:

  • Chez Sebastian: een prettig restaurant in het midden van de stad waar je zowel binnen als buiten kan eten.
  • Casa Sansa: een goed restaurant in het centrum, waar je ‘s avonds uitstekend kunt eten in een gezellig straatje.

Overige goede restaurants in Perpignan.

Waar vind je meer informatie over Perpignan?

Meer informatie over Perpignan vind je op de website van het toerismebureau van Perpignan.

We bezochten de stad Perpignan op uitnodiging van het toerismebureau van Perpignan. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.