Picos de Europa is een wandelparadijs in Spanje

Picos de Europa is een wandelparadijs in Spanje

Home » Spanje » Picos de Europa is een wandelparadijs in Spanje
Nationaal Park Picos de Europa vormt een van de meest indrukwekkende bergketens van Spanje. Dit ruige natuurgebied strekt zich uit over de regio’s Asturië, Cantabrië en Castilië en León. Met torenhoge bergtoppen, kalkstenen rotsen, diepe kloven en een rijke flora en fauna is dit de perfecte bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt hier genieten van adembenemende vergezichten, eeuwenoude dorpen en een ongekende rust. De meest bekende wandelroute in Picos de Europa is de Route del Cares. Maar er zijn ook andere wandelmogelijkheden langs ravijnen en kliffen en door lieflijke dorpjes. Wij wilden ze ontdekken tijdens een meerdaagse wandeltocht. Helaas verliep dat avontuur anders dan verwacht.

Picos de Europa: ruig en natuurlijk

Picos de Europa is onderdeel van het grotere Cantabrisch Gebergte, dat zich uitstrekt langs de noordkust van Spanje. De bergketen zelf is niet gigantisch groot, maar de variatie in landschappen en de hoogteverschillen zijn enorm. De hoogste piek, Torre de Cerredo, torent met zijn 2.648 meter boven de rest uit. Dit gebied dankt zijn naam aan de zeelieden die, wanneer ze terugkeerden van hun reizen, de eerste tekenen van het Europese vasteland in deze bergketen zagen. Het gebied staat nu vooral bekend om zijn ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid en gevarieerde ecosystemen.

Picos de Europa werd in 1918 uitgeroepen tot het eerste nationale park van Spanje. In de loop der jaren is het gebied geliefd geworden onder bergbeklimmers, vogelaars en wandelaars van over de hele wereld. Wat het extra speciaal maakt, is de biodiversiteit. Je vindt er onder meer gemzen, vale gieren, wolven en zelfs de zeldzame Cantabrische bruine beer. Ook op botanisch gebied valt er veel te ontdekken, van wilde orchideeën tot zeldzame alpine planten.

Het weer in de Picos de Europa kan echter verraderlijk zijn. Ondanks de ligging in het relatief warme Spanje, kunnen de weersomstandigheden snel omslaan, vooral op grote hoogtes. De nabijheid van de Golf van Biskaje kan daarnaast zorgen voor regelmatige regenval. In de zomer kunnen de temperaturen in de dalen oplopen, terwijl het boven nog koud en winderig is. Een goede voorbereiding is dus essentieel als je dit gebied wilt verkennen. In onze blog over wandelen in de bergen geven we je diverse tips om goed voorbereid aan je wandelavonturen te beginnen.

Pittoreske dorpen in de Picos de Europa

Naast de prachtige natuur ligt in Picos de Europa ook een aantal charmante dorpjes en gehuchten die een bezoek meer dan waard zijn. Deze dorpjes ademen de sfeer van vervlogen tijden en bieden een authentiek inkijkje in het leven in de bergen.

Arenas de Cabrales

Arenas de Cabrales is beroemd om zijn gelijknamige kaas, Cabrales: een krachtige blauwschimmelkaas die in grotten wordt gerijpt. Het dorp ligt aan de voet van de bergen en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende pieken. Het is een perfecte plek om te genieten van lokale specialiteiten en om een idee te krijgen van het traditionele leven in deze regio.

Sotres

Sotres is een van de hoogst gelegen dorpen in de Picos de Europa en biedt een ongeëvenaard uitzicht op de bergen. Dit dorp is klein, maar straalt authenticiteit uit. De huizen zijn traditioneel gebouwd met natuursteen en het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Voor wandelaars die het noordelijke deel van het park willen verkennen, is Sotres een uitstekende startplaats.

Bulnes

Bulnes is een bijzonder dorp omdat het lange tijd alleen bereikbaar was via een steil wandelpad of per ezel. Tegenwoordig is er een kabelbaan, maar veel mensen kiezen er nog steeds voor om te voet naar dit charmante gehucht te gaan. Het dorpje is klein met slechts een handvol huizen en wat gezellige restaurants. Het uitzicht vanaf ongeveer iedere plek in het dorp is indrukwekkend. Vanaf Bulnes kun je ook prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld naar de top van de beroemde berg Naranjo de Bulnes.

Poncebos

Poncebos is een klein dorpje dat vaak gezien wordt als de toegangspoort tot enkele van de mooiste wandelroutes in de Picos de Europa. Het ligt in de regio Asturië, aan de oevers van de rivier de Cares, en dient als startpunt voor de beroemde Ruta del Cares. Het dorpje zelf is erg klein en heeft geen uitgebreide voorzieningen, maar juist dat geeft het een authentieke charme.

Caín

Caín is een klein en afgelegen bergdorpje in de provincie León, midden in het hart van de Picos de Europa. Het dorpje ligt aan het begin of einde van de beroemde Ruta del Cares. Dat maakt Caín een populaire bestemming voor wandelaars die de spectaculaire kloofroute gaan maken of net hebben afgerond. Overal kom je sportievelingen tegen die ergens wat drinken en mooie verhalen vertellen over hun belevenissen. Caín biedt een prachtig uitzicht op de imposante rotswanden en het ruige landschap dat de Picos de Europa kenmerkt.

Ons wandelavontuur in Picos de Europa

Een van de grootste trekpleisters van Picos de Europa zijn de ongekende wandelmogelijkheden. Toen wij de indrukwekkende foto’s van vrienden zagen, wisten we één ding zeker: dit wandelgebied willen we ontdekken! We boekten een meerdaagse huttentocht, waarbij de Ruta del Cares ook in het schema is opgenomen.

De eerste wandeldag in Picos de Europa

We vertrekken vanaf het gezellige hotel El Tombo in het gehucht Cordiñanes de Valdeón. Al snel passeren we Mirador del Tombo, een standbeeld van een gems die naar de overweldigende bergtoppen kijkt. We slingeren door het dal, met de rivier de Cares steeds dicht bij ons. Een tijdje later bereiken we Caín. Hier koopt mijn vrouw voor slechts een euro een mooie houten wandelstok van een oude man. Handgemaakt, begrijpen we.

Ruta del Cares, een spectaculaire wandelroute

Vanaf Caín beginnen we aan een van de bekendste en meest indrukwekkende wandelroutes in Picos de Europa. De Ruta del Cares volgt de loop van de rivier de Cares door een diepe kloof tussen de bergen en biedt adembenemende uitzichten op de omliggende pieken en het kristalheldere water beneden. De Ruta del Cares werd oorspronkelijk aangelegd in het begin van de 20e eeuw om toegang te bieden tot een waterkanaal dat de dorpen in de regio van energie voorzag.

Tegenwoordig is het een van de populairste wandelpaden in Spanje. Het pad slingert zich langs de kliffen en diepe dalen. Het uitzicht is op ieder punt spectaculair. Het is een relatief eenvoudige wandeling, de hoogteverschillen zijn beperkt en het pad is goed begaanbaar. Geen geklim over rotsblokken of grote stenen. Daardoor is de Ruta del Cares voor de meeste wandelaars geschikt.

We hadden ons een voorstelling gemaakt van een zeer smal pad, dat hoog boven de vallei slingert. Gezegend met een minder goed evenwichtsgevoel en hoogtevrees, maakte ik me vooraf zorgen. Gelukkig was dit niet nodig. Het pad is breed genoeg om zonder angst te wandelen. Tegenliggers kunnen elkaar gemakkelijk passeren zonder halsbrekende toeren te moeten uithalen.

Onderweg op de Ruta del Cares komen we langs verschillende indrukwekkende bezienswaardigheden. Zo wandelen we op bepaalde stukken van de route door tunnels die in de rotsen zijn uitgehakt. Ideaal om ons even te beschermen tegen de zon die op dat moment weldadig schijnt. Ook kruisen we de Cares via een smalle brug die de kloof overspant.

Bij elke bocht is het uitzicht weer anders. Iedere keer lijkt de natuur nog imposanter en indrukwekkender te zijn. We krijgen er geen genoeg van en schieten de ene na de andere foto. Wat is het hier mooi! Helaas slaat het weer om, de zon verdwijnt, de wind neemt toe en de eerste druppels vallen. Net op tijd hebben we de regenhoezen om de rugzakken gedaan en regenkleding aan. Gelukkig is het nog maar een klein stukje naar Poncebos, waar we overnachten.

De tweede wandeldag in Picos de Europa

Vanuit Poncebos lopen we de wandelroute naar Bulnes. Dat betekent zo’n 400 hoogtemeters maken. Na zo’n anderhalf uur bereiken we dit leuke dorpje. Vlak voordat we Bulnes binnenlopen, zien we het bergstation van de kabelbaan. Sinds 2001 kunnen toeristen vanuit Poncebos een stuk gemakkelijker omhoog.

In Bulnes lunchen we bij een albergo. Het gehucht is niet groot, maar zeer fotogeniek. Het ligt als het ware tegen de bergen aangeplakt. De wandeling naar onze berghut verloopt voor mij moeizaam. Driemaal moeten we een snelstromende rivier oversteken. Via een aantal wankele stenen in het water probeer ik droog over te komen. Iedere keer gaat het mis en loop ik kletsnatte voeten op. Later lopen we over een licht stijgend open terrein. Dat bevalt beter, totdat ook hier de regen gaat vallen.

Als we de hut bereiken, merken we dat ie gesloten is. Een oudere Spaanse man iets verderop geeft ons weinig hoop. Als hij ons Nederlands hoort praten, antwoordt hij ineens in sappig Vlaams: “Kom maar binnen opdrogen bij mij, wel je schoenen uit want ik heb net het huis gekuist”. Hij blijkt te zijn geboren in dit huis, maar op 12 jarige leeftijd naar België verhuisd met zijn ouders. Toevallig is hij deze morgen in zijn ouderlijk huis teruggekeerd, om een paar dagen te genieten van de natuur.

Na ongeveer twee uur wachten in het huis van de Spanjaard, naderen twee mannen met rugzakken de berghut. Het blijkt dat zij zijn gestuurd door de eigenaar om ons te ontvangen. Hoeven we toch niet te slapen in de schuur van onze redder!

De derde dag in Picos de Europa

Na een zeer karig ontbijt in de berghut (twee stukjes oud stokbrood, wat mariakaakjes en een kuipje jam), gaan we op pad. De route loopt vandaag naar Caín, grotendeels over hetzelfde pad als de dag ervoor. De oversteek over de rivier gaat me dit keer tweemaal beter af, maar de derde keer is het weer mis en verlies ik mijn evenwicht. Gelukkig schijnt de zon en droogt de kleding snel. In Bulnes doen we ons tegoed aan een stevige lunch. Heerlijk in het zonnetje genieten we van lokale specialiteiten. Met een gevulde maag beginnen we aan ons vervolg.

Grote delen van de route hebben we gisteren ook gelopen. Nu we in tegenovergestelde richting wandelen, vallen ons toch veel nieuwe dingen op. Ook de Ruta del Cares is vanaf de andere kant weer even mooi. Daarbij helpt het dat het de hele dag stralend weer is.

In Caín overnachten we in La Casona de Palmira. Een gezellig hotel waar we ‘s avonds van een heerlijk diner genieten. Helaas blijkt het genot van korte duur: mijn vrouw wordt flink ziek. Verder lopen is echt onmogelijk, want ze heeft geen enkele energie meer. Dat betekent een vroegtijdig einde van ons wandelavontuur in Picos de Europa. De volgende dag brengt een taxi ons terug naar hotel El Tombo. Daar hangen we nog wat rond. De dag erna is mijn vrouw wel aardig opgeknapt, maar wandelen zit er niet in. Zo eindigt onze wandeltocht sneller dan gepland. Jammer, want de uitzichten waren weergaloos.

Andere wandelroutes in Picos de Europa

Naast de Ruta del Cares zijn er tal van andere prachtige wandelroutes die door Picos de Europa slingeren. Hier zijn enkele routes die je niet mag missen:

Lagos de Covadonga

Deze wandeling brengt je naar de beroemde meren van Covadonga, een van de meest pittoreske plekken in Picos de Europa. De route begint in het pelgrimsoord Covadonga, waar je een bezoek kunt brengen aan de basiliek en de Santa Cueva, een heilige grot. Vanaf daar kun je verder wandelen naar de meren Enol en Ercina. De wandeling is niet al te zwaar, maar het uitzicht op de bergen die weerspiegelen in de meren is onvergetelijk.

De Vega de Urriellu Route

Voor de meer ervaren wandelaars is de tocht naar de Vega de Urriellu een absolute aanrader. Dit pad brengt je naar de voet van de Naranjo de Bulnes, een van de iconische bergen van Picos de Europa. De tocht is uitdagend en het pad stijgt behoorlijk, maar de beloning is een spectaculair uitzicht op de imposante kalkstenen pieken. De route duurt ongeveer zes tot zeven uur, afhankelijk van je startpunt en conditie.

Nationaal Park Picos de Europa biedt een onvergetelijke combinatie van spectaculaire natuur, charmante dorpen en eindeloze wandelmogelijkheden. Of je nu kiest voor de beroemde Ruta del Cares of de serene meren van Covadonga, iedere stap in deze bergen is er een dichter bij de natuur. Trek je wandelschoenen aan, adem de frisse berglucht in en laat je meevoeren door dit bijzondere stuk Spanje.

Veelgestelde vragen over Picos de Europa

Waar ligt het Nationale Park Picos de Europa?

Picos de Europa ligt in het noorden van Spanje, verspreid over de regio's Asturië, Cantabrië en Castilië en León.

Hoe kom ik in Picos de Europa?

Eigenlijk is het alleen mogelijk om het gebied met de auto te bereiken. Wij reden via Bilbao. Nadat we de snelweg verlieten, waren we nog lang onderweg. De weg slingerde door de bergen, waardoor de gemiddelde snelheid laag is. Daarnaast waren er wegwerkzaamheden die ervoor zorgden dat het verkeer maar van een rijbaan gebruik kon maken. Reken vanaf de snelweg naar Corndinanes de Valdeon op zeker twee uur reistijd.

 

De dichtstbijzijnde luchthaven is in Bilbao. Hier kun je een huurauto nemen voor de reis naar Picos de Europa.

Wat zijn mooie wandelingen in Picos de Europa?

Bekende wandelingen zijn de Cares-kloof (Ruta del Cares), de wandeling naar de Naranjo de Bulnes, en de route naar de meren van Covadonga.

 

Waar kan ik overnachten in Picos de Europa?

Er zijn verschillende opties, van berghutten tot hotels en B&B’s in dorpen zoals Cain, Poncebos, Sotros, Potes, Arenas de Cabrales en Cangas de Onís.

 

Wij hebben overnacht in:

  • Hostal El Tombo in Cordinanes del Valdeon. Eenvoudige, maar prima kamer met eigen badkamer. Uitstekende maaltijd en stevig ontbijt. We kregen een uitgebreid lunchpakket mee.
  • Hotel Mirador de Cabrales in Poncebos. Groot hotel, prima kamer en een heerlijk diner. Ook in dit hotel kregen we een flinke lunchbox mee.
  • Refuge Terenosa. Geen aanrader. Gesloten bij aankomst, uiteindelijk na uren wachten kwam personeel uit de bergen gelopen. Matig diner met kleine porties, een zwaar onvoldoende ontbijt en nauwelijks voorzieningen.
  • La Casona de Palmira in Caín. Leuk en gezellig hotel. Heerlijk gedineerd, maar daarna werd mijn vrouw flink ziek. Lag het aan het eten? Eigenaar en zijn vrouw hebben overigens alle ondersteuning geboden om haar weer op te lappen.

 

Dit is een overzicht van alle accommodaties in Picos de Europa.

Zijn de wandelingen in Picos de Europa zwaar?

De moeilijkheid varieert. Sommige wandelingen, zoals de Ruta del Cares, zijn redelijk toegankelijk, terwijl andere routes steil en uitdagend kunnen zijn. Houd ook rekening met het weer, dat in deze regio snel omslaat. Er kan regelmatig (veel) regen vallen.

 

Denk je nog niet over de juiste wandelconditie te beschikken, dan kun je een online cursus volgen bij wandeltrainer Wanda. Met haar hulp lukt het jou ook om Picos de Europa te ontdekken.

Wat is de beste periode om Picos de Europa te bezoeken?

De beste reistijd is van mei tot oktober, wanneer het weer mild is en de meeste wandelroutes toegankelijk zijn. In de zomer kan het drukker zijn, Houd er rekening mee dat het eind september al aardig fris kan zijn in Picos de Europa. Het hele jaar door kan er neerslag vallen in Picos de Europa. Ook in de zomer is een goede bescherming tegen de regen een must.

Kan ik een meerdaagse wandelroute door Picos de Europa maken?

Ja, dat is mogelijk. SNP Natuurreizen biedt bijvoorbeeld een individuele wandeltocht aan van 8 dagen in Picos de Europa. Daarnaast heeft deze organisatie ook een 11-daagse groepswandelvakantie in het gebied.