Portugal in een notendop
Wij hebben ons hart volledig verloren aan de Iberische vakantiebestemming Portugal. Niet alleen vanwege de rijke historie en cultuur, en de vele UNESCO-steden als Lissabon, Porto, Évora en Elvas. Maar ook door de bijzonder vriendelijke, gastvrije en trotse plaatselijke bevolking. En verder vanwege het ronduit prachtige, gevarieerde landschap.
Zo vind je in het noorden groen beboste bergen vol wijngaarden. In het midden heb je een rotsachtig gebergte, met spectaculaire hellingen en watervallen. Ga je nog meer naar het zuiden dan kom je uit in de pure, wat drogere regio Alentejo. Deze grootste provincie van het land bestempelen wij als de Portugese versie van het ‘Dolce Vita’. Ben je meer op zoek naar zon, zee en strand? Dan is de Algarve aan de zuidkust van Portugal de plek waar je wilt zijn. En houd je van wandelen, dan kom je volledig aan je trekken op bloemeneiland Madeira en de betoverende Azoren.
Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:
Accommodatie
Portugal beschikt over een heel gevarieerd aanbod van accommodaties in het gehele land en in allerlei prijsklassen. Zowel in de steden als op het platteland zijn er voldoende hotels, bed & breakfasts en appartementen te vinden. Nog authentieker, en in onze beleving interessanter en leuker, zijn de pousadas, solares en estalagens.
Pousadas zijn luxueuze hotels in prachtige, gerestaureerde historische gebouwen zoals kloosters of kastelen. Net als de paradores (de Spaanse versie van een pousada) zijn het staatshotels. Je hebt er ruim 40 in Portugal, de een nog specialer dan de ander.
Solares zijn eeuwenoude, statige landhuizen of rustieke boerderijen. In tegenstelling tot pousadas zijn de solares in privé-bezit van de nazaten van de oprichters. Je verblijft dan bij een Portugese familie. Je vindt de solares voornamelijk in het noorden op het platteland.
Estalagens zijn kleinschalige herbergen gevestigd in karakteristieke, oude gebouwen. Kwaliteitsstandaard ligt hoog, het tarief voor de overnachting meestal laag. Je vindt ze buiten de steden in het gehele land.
Over het algemeen staat Portugal niet echt bekend als kampeerland. Toch heb je er voldoende uitstekende kampeermogelijkheden op veelal kleinschalige campings. Wildkamperen is overigens niet toegestaan in Portugal.
Reisadvies
Voor Portugal gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel komen er in de zomermaanden bosbranden voor. En net als in ons eigen land heb je ook in Portugal kleine criminaliteit. Denk dan aan bijvoorbeeld zakkenrollers in vooral de grote steden en de Algarve.
Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Portugal. Hier vind je ook de actuele coronamaatregelen en in- en uitreisprocedures.
Gezondheid
Voor Portugal gelden geen specifieke voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een goed niveau. Wel doe je er verstandig aan je goed te beschermen tegen muggenbeten. Dit geldt met name voor Madeira, waar ook dengue (sporadisch) voorkomt.
Het kraanwater is nagenoeg overal te drinken. Alleen is de smaak, vooral door het vele chloor dat aan het water is toegevoegd, niet lekker. Vandaar dat de meeste mensen de voorkeur geven aan water uit flessen.
Beste reistijd
Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan kent Portugal een heerlijk, iets koeler klimaat dan buurland Spanje. Dit geldt met name voor het westen en het noorden van het vaste land. De Algarve in het zuiden kent meer een mediterraan klimaat. In het oosten zijn de winters doorgaans koud en de zomers heet. Beste reistijd voor continentaal Portugal is afhankelijk van wat je er wil doen. Voor een stedentrip kun je het beste de hete zomermaanden juli en augustus mijden. Dit zijn echter weer de goede maanden voor een strandvakantie in de Algarve.
Op Madeira heerst een zacht en mild subtropisch klimaat. In de maanden november tot en met januari kan het er veel regenen. De lente en vroege herfst zijn wat dat betreft een betere periode. Maar ook in de zomer is het er heerlijk omdat het niet al te heet is. En de kans op mooie blauwe luchten is dan het grootst. Beste reistijd is van half april tot half oktober.
Het klimaat van Madeira geldt min of meer ook voor de Azoren. Alleen op deze eilanden duurt het regenseizoen er net wat langer dan op Madeira. Het is ook de natste bestemming van Portugal. Beste reistijd is van juni tot en met augustus.
Winter in Portugal
Veel “pensionado’s” kiezen ervoor om in Portugal te overwinteren, net als in Spanje. Aan de Algarve is het in de winter gemiddeld 15 tot 18 graden. Alhoewel er meer regen valt dan bijvoorbeeld in de zomer, is het er prima toeven.
Wintersport is eveneens mogelijk in Portugal maar verwacht hier geen skivakantie zoals in de Pyreneeën of Alpen. Het nagenoeg enige skigebied van Portugal vind je bij Serra da Estrela. Dit is in de omgeving van de Torre, de hoogste berg van Portugal (bijna 2000 meter hoogte).
Visum
Voor een bezoek aan Portugal is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.
Eten en drinken
Culinaire liefhebbers komen in Portugal niets tekort. Over de Portugese keuken kun je per regio boeken vol schrijven. Alhoewel er niet zoiets bestaat als de “typische” Portugese keuken, zijn er wel bepaalde kenmerken die je nagenoeg in alle regio’s terugziet. Zo vind je veel visgerechten op de menukaart, maar ook vleesgerechten van geit, schaap of (zwart) varken. Vaak heerlijk op smaak gebracht met kruiden die de Portugezen al sinds hun koloniaal verleden gebruiken.
Soep is de onmisbare eerste gang van vrijwel elke Portugese maaltijd. Deze zijn vaak bijzonder gebonden en voedzaam. Zo heb je in de kuststreken een vissoep die zo gebonden is dat je er een vork bij nodig hebt. Een populaire specialiteit uit Minho is de caldo verde. Dit is een stevige soep van boerenkool, aardappelen en gekruide worst.
Hoofdgerechten
Hoofdgerechten zijn veelal streekgebonden. Aan de kust vind je de heerlijkste visgerechten. In het noorden is het met name geit wat de klok slaat. In Alentejo, waar we onlangs waren, kom je wat meer lam en zwart varken op de menukaart tegen.
Maar een typisch Portugees hoofdgerecht wat je wel overal tegenkomt is bacalhau: gezouten kabeljauw. Dit gerecht wordt per regio op een andere manier bereid. Wij zelf vonden het lekker maar wel net iets te zout. Overigens geldt voor bijna de hele Portugese keuken dat koks niet zuinig zijn met zoutgebruik. Zelfs de salades zijn redelijk zout. Geef daarom bij de ober van te voren aan als je je eten nagenoeg zoutloos wenst (“sem sal”).
Andere gerechten die je in heel Portugal aantreft zijn sardines, en gegrilde kip (heerlijk gemarineerd in chilipeper, knoflook en olijfolie). Vegetarische gerechten zie je daarentegen vrijwel nergens op de menukaart.
Vooraf
Bij de meeste restaurants krijg je voorafgaand aan de maaltijd wat brood, kaas (hoofdzakelijk geiten- en schapenkaas), olijven en andere kleine hapjes zoals ham. Geef het van tevoren aan als je hier geen gebruik van wilt maken, want ze brengen het wel in rekening.
Portugal is een belangrijke olijfolieproducent. De Portugese olijfolie staat zelfs in buurland Spanje hoog aangeschreven. Wij hadden daarom wel verwacht dat we bij het brood olijfolie zouden krijgen. Zoals dat in Kroatië en vooral Italië gebruikelijk is. In Alentejo hebben we gelukkig wel enkele keren mogen genieten van een olijfolieproeverij. Absoluut een aanrader!
Portugese wijnen
In Portugal is wijn de absolute favoriet bij de maaltijd. Vooral rode wijn, alhoewel ook witte wijn steeds populairder wordt. Niet alleen tijdens maar ook na de maaltijd. Wij als wijnliefhebber vinden dit niet zo verwonderlijk. In alle Portugese regio’s worden namelijk erg goede rode, witte en zelfs groene wijnen geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan wijngebied Minho (beroemd om de Vinho Verde), Madeira, Algarve en het iets minder bekende wijngebied van Alentejo. Maar ook in de regio van Lissabon en zelfs op de Azoren vind je uitstekende wijnen. Daarnaast staat Portugal wereldwijd bekend om de portwijnen. Deze zoete, rode wijnsoort wordt voornamelijk in het wijngebied van Douro geproduceerd.
Vervoer
Het meest optimale vervoermiddel in Portugal is de (huur)auto. De wegen zijn over het algemeen goed. Alle grote steden zijn goed bereikbaar via snelwegen (vaak tolwegen). De secundaire wegen zijn soms echter slecht onderhouden. In de grote steden is het meer dan raadzaam de spits te vermijden.
Wil je liever met het openbaar vervoer? Voor de kortere afstanden is de bus vaak een prima vervoermiddel. Maar je hebt ook busmaatschappijen die je bijzonder voordelig (vanaf 5 euro!) van bijvoorbeeld Lissabon helemaal naar de Algarve brengen. Een andere optie is de trein. Deze zijn wel wat duurder dan de bus maar vaak erg comfortabel.
Portugal is verder een ideaal fietsland. Dankzij het milde klimaat, het gevarieerde landschap en de vele kleine, rustige wegen, wint fietsen aan populariteit. Althans onder toeristen, want de gemiddelde Portugees verkiest nog steeds zijn auto. We hebben zelf ook in Portugal gefietst. Het viel ons op dat de automobilisten zich erg galant naar fietsers gedragen.
Er zijn in het land meerdere aanbieders van huurfietsen. Ze bieden diverse soorten fietsen aan, waar onder e-bikes, mountainbikes en racefietsen. Maar ook voor sportieve fietsen om echt een fietsvakantie door het heerlijke land te maken. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Cycling Rentals. Ook biedt Baja Bikes waar wij regelmatig een stadstour boeken, vele interessante fietsverhuuropties in Portugal.
Elektriciteit
In heel Portugal (vasteland, Azoren en Madeira) gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland en België. Je hebt geen verloopstekker nodig.
Geldzaken
In Portugal betaal je met de Euro. Op de meeste plekken kun je gewoon met je Nederlandse bankpas betalen. In de kleine winkels op het platteland (waaronder bijvoorbeeld bakkers) heb je echter cash geld nodig. Er zijn in het gehele land voldoende mogelijkheden om geld op te nemen bij de betaalautomaten.
Het prijspeil in Portugal ligt een stuk lager dan dat in Nederland. Ook in vergelijking met buurland Spanje ben je in Portugal relatief weinig kwijt voor verblijf en restaurantbezoek. Uiteraard verschilt dit wel per seizoen en regio.
Highlights
Portugal biedt voor ieder wat wils, zoals een stedentrip naar Lissabon of Porto. De wandelliefhebber komt helemaal aan zijn trekken op Madeira en de pure, vulkanische Azoren. Maar de regio Alentejo is misschien wel het best bewaarde geheim van Portugal. Inmiddels hebben we blogs gepubliceerd over de Algarve en de Alentejo.
Fietsend door Porto, stad van de zes bruggen
Fervent stedentrippers, fijnproevers en cultuurliefhebbers zullen niet snel uitgekeken raken op het bruisende Porto. De pittoreske Noord-Portugese stad aan de Douro is bekend om de Portwijn. Maar meer nog om het prachtige middeleeuwse centrum dat op...
Lissabon, de Iberische stad van de zeven heuvels
Het oude maar bruisende Lissabon betovert reizigers al eeuwenlang. Onder meer met de schilderachtige wijk Alfama en het indrukwekkende kasteel van São Jorge. Dankzij de gemoedelijke charme en de vele bezienswaardigheden is de stad een populaire...
De Algarve, meer dan alleen zon en prachtige stranden
De meeste mensen kennen de Algarve voornamelijk van de prachtige kustlandschappen, heerlijke zandstranden, de golfbanen en het zonnige klimaat. Maar deze populaire, meest zuidelijk gelegen regio heeft nog veel meer te bieden. Zo vind je buiten de...
De Alentejo, het dolce vita van Portugal
De Alentejo in het zuidoosten van Portugal, is bijna net zo groot als heel België. Toch is deze grootste regio van het land veel minder bekend dan bijvoorbeeld de Algarve. Onterecht, vinden wij, want de Alentejo heeft alle ingrediënten voor een...
We publiceren binnenkort ook nog blogs over:
Lissabon
Het eeuwenoude maar bruisende Lissabon betovert reizigers met onder meer de schilderachtige wijk Alfama en het indrukwekkende kasteel van São Jorge. De gemoedelijke charme en de vele bezienswaardigheden maken van de stad het gehele jaar een aantrekkelijke bestemming voor elke stedentripper. Maar ook de omgeving van de Portugese hoofdstad heeft veel te bieden. Zo is Estoril in het westen populair onder golfers.
Porto
Het historische Porto weet bezoekers te bekoren met haar cafécultuur, historische gebouwen, heerlijke wijnen en oud-Europese charme. Het centrum staat op de Werelderfgoedlijst, en bulkt van de interessante bezienswaardigheden: middeleeuwse stadsmuren, barokke kerken, smalle straatjes in de wijk Ribeira, een Romaanse kathedraal, en ga zo maar door.
Madeira
Wandeleiland Madeira wordt ook wel het “Hawaï van Europa” genoemd. Het vulkanische eiland heeft de stranden, de prachtige natuur en het aantal zonne-uren die je verwacht van de subtropen. Je hoeft overigens niet per se de bergen in te trekken om van de natuurlijke overvloed te genieten. Er zijn namelijk vele, verbluffend mooie botanische tuinen. En wil je je wandelspieren wat rust geven, ga dan walvisspotten in de heldere oceaan.