In deze blog
- Prins Bertil, naamgever van de Prins Bertils Trail
- Halmstad, startpunt van de Prins Bertils Trail
- Onze route van de Prins Bertils Trail
- Meer bezienswaardigheden bij de Prins Bertils Trail
- Kattegattleden, bekroonde fietsroute in Halland
- Praktische vragen over de Prins Bertils Trail bij Halmstad
- Dit interesseert je wellicht ook
Prins Bertil, naamgever van de Prins Bertils Trail
De Prins Bertils Stig, zoals de wandeling in het Zweeds heet, dankt zijn naam aan Prins Bertil. De hertog van de regio Halland en zijn vrouw hadden een zomerverblijf in de buurt. Wandelend genoten ze van de fraaie natuur. Jaar in jaar uit maakten ze de ene wandeling na de andere in de omgeving. Als eerbetoon aan de hertog is de Prins Bertils Trail ontstaan.
Halmstad, startpunt van de Prins Bertils Trail
De Prins Bertils Trail is geen rondwandeling. Officieel start de tocht in het centrum van Halmstad. Dit is een redelijk grote stad, gelegen langs de rivier Nissan. Halmstad is ook de hoofdstad van de provincie Halland. Een van de bezienswaardigheden is het stadskasteel uit de 17e eeuw. Daarnaast is Halmstad een paradijs voor natuurliefhebbers. Er zijn veel wandel- en fietspaden die door het gevarieerde landschap van bossen, heuvels en kustlijn slingeren.
Wij starten de route niet bij het begin, maar pikken de route op bij het punt waar de Nissan in zee stroomt. Het deel vanaf het kasteel langs de rivier slaan we daarom over. Dat deel leek ons wat minder natuurlijk en vooral stedelijk met uitzicht op de industrie aan de overkant van de rivier. Minder aantrekkelijk dan de stranden en de bossen die later op de route komen.
Onze route van de Prins Bertils Trail
Onze wandeling begint in de bossen van Halmstad. Onderweg komen we de volgende bezienswaardigheden tegen:
Natuurreservaat Alets
Natuurreservaat Alets is het eerste gemeentelijke natuurreservaat van Halmstad. Het is een gebied waar de inwoners graag komen. Niet verwonderlijk, want het is er mooi en het ligt op loopafstand van het centrum. Wij ervaren direct het gevarieerde duinlandschap. Verscholen in de bossen staan diverse rode vakantiehuisjes. Deze stuga’s zijn nu verlaten, de zomervakantie is voor de meeste Zweden ten einde. De roeiboten liggen omgekeerd naast de huisjes. Bij een zonnig weekend zullen ze ongetwijfeld weer worden gebruikt.
In de verte vaart de ferry vanuit Halmstad naar Grenaa in Denemarken. De zeestraat het Kattegat scheidt beide landen van elkaar. Op de kaart lijkt het een klein stukje, maar de veerdienst is toch wel bijna vijf uur onderweg om Jutland te bereiken.
Langs de route staan diverse informatieborden. Hoewel de tekst alleen in het Zweeds is vermeld, kunnen we aardig achterhalen wat er staat. Zo lezen we over de Slag bij Nissan. In de monding van die rivier vond in 1062 een enorme zeeslag plaats. Deense Vikingen bonden de strijd aan met hun Noorse rivalen. Zo’n 450 schepen waren met elkaar in gevecht. Uiteindelijk wonnen de Noorse Vikingen.
Verlaten stranden
De afwisseling tussen stukjes bos en strand bevalt ons wel. We komen wat hondenbezitters tegen die hun viervoeter uitlaten, maar verder is het erg rustig. Zeker op de stranden. Ze zijn volstrekt verlaten, ondanks het mooie weer. Omdat het vandaag voor Zweedse begrippen een warme dag is met volop zon, nemen we bij enkele van die stranden een verfrissende duik.
We passeren een paar kleine en verlaten haventjes. De boten dobberen doelloos rond. Op zee merken we wel wat zeilboten op. Vanaf de pier van een van de havens hebben we een mooi uitzicht op een van die schepen. Onze wandelroute gaat verder over delen met grote stenen die her en der langs de kust liggen. Weer eens wat anders dan een bospad of slenteren over het zand. Ze liggen er waarschijnlijk al duizenden jaren.
Fraai heidegebied
Even later lopen we door een schitterend heidegebied. De bloeiende heide hebben we dit jaar in Nederland gemist vanwege onze roadtrip door Zweden. Daarom kunnen we dit stukje tijdens de Prins Berthils Trail erg waarderen.
Iets verderop staat een camper direct aan de kust. Het gezin heeft een prachtig uitzicht op de baai. Aan de andere kant kijken ze uit over het heidegebied. Een heerlijke plek om te bivakkeren. In Zweden is het wildkamperen op de meeste plekken toegestaan dankzij het Allemansrecht. Zolang je de plek maar schoon achterlaat en niet langer dan 24 uur blijft staan, kun je in de natuur bivakkeren. Dit gezin heeft in ieder geval een geweldige locatie getroffen.
Grötvik
De eerste “levendige” plek bij de Prins Bertils Trail treffen we bij de haven en het strand van Grötvik. Zeilers varen binnen of vertrekken naar het Kattegat. Bij de pier en het strand zitten of liggen diverse mensen in het zonnetje. Twee dames op leeftijd bestieren een kleine kiosk, waar we wat eten en drinken kunnen bestellen.
Het gebrek aan contant geld lijkt echter roet in het eten te gooien. Zweden loopt voorop als het gaat om contactloos betalen, maar deze dames zweren nog bij het echte geld. We weten nog wat kronen te verzamelen, maar komen een klein bedrag tekort. De dames vinden het zo leuk dat we als buitenlandse toeristen wat bij hen kopen, dat ze daarover niet moeilijk doen. Zo kunnen we toch nog genieten van ons Fika-moment aan de kust. Op een bankje in de zon laten we de koffie en het kaneelbroodje goed smaken.
Tylösand
Onze route gaat verder langs verlaten stranden en over bospaden door de natuur. Na de “drukte” van Grötvik wandelen we nu weer in volstrekte eenzaamheid. Af en toe passeren we een verlaten vakantiehuisje. Iets verder in het binnenland liggen enkele vakantieparken volgens de plattegrond. Maar de vakantiegangers laten zich vandaag niet zien, of zijn alweer huiswaarts gekeerd.
Als we het meest westelijke punt van de provincie Halland ronden, ontwaren we in de verte een klein eiland. Dit is Tylön, het enige eiland in het zuiden van deze regio. De vuurtoren en het vuurtorenwachtershuisje kunnen we goed onderscheiden. Het eiland lijkt compleet verlaten, op de vele vogels na. Het eiland is een groot natuurreservaat waar veel zeevogels broeden. Daarom mogen er in het broedseizoen ook geen boten aanmeren bij Tylön.
Even later komen we uit bij een groot strand. Dit is Tylösand. Volgens de inwoners uit de streek het mooiste strand van het land, met een lengte van ruim vier kilometer. De blikvanger is de toren van de reddingsbrigade, met zijn typische vorm. Nu het vakantieseizoen voorbij is, zijn de leden van de reddingsbrigade blijkbaar vrij: de toren is niet bemand. Er zijn wat badgasten op het strand en in de zee, maar niet veel. Dat is in het zomerseizoen wel anders. Dan is het er druk, en zijn er ook grote strandfeesten met optredens van artiesten. Wij vinden het nu qua sfeer veel beter. Lekker rustig en alle ruimte om even te liggen op het strand. Natuurlijk nemen we een duik en liggen daarna lekker te soezen op onze handdoek.
Möllegård
Na een uurtje wandelen we door. Nog even lopen we blootvoets over het strand. Hoe verder we noordelijker gaan, hoe rustiger het wordt op het strand. Daarna slaan we de bossen weer in. Al snel bereiken we het terrein van de Halmstad Golfklubb. Op de banen is het gezellig druk. Wij lopen over de wandelpaden en doorkruisen een deel van het terrein. Geen verkeerde locatie om te golfen, lijkt ons.
Onze wandeling over de Prins Bertils Trail eindigt in het natuurreservaat Möllegård. Een gebied met bossen en weilanden. Vooral het elzenmoerasbos is bijzonder. Dankzij het weinige licht dat door de bomen kan komen, groeien er zeldzame korstmossen. In de weilanden en de graslanden komt het wildemanskruid veel voor. Vooral in de bloeitijd in april ziet het wildemanskruid er fraai uit. Nu is er geen bloei meer te ontdekken. Door het natuurreservaat lopen diverse korte wandelroutes.
Onze Prins Bertils Trail eindigt in Möllegård. Al met al een leuke wandelroute voor iemand die graag langs de kust en over het strand loopt. En dat doen we graag, dus voor ons was het een mooie wandeling door de prachtige natuur in Zuidwest-Zweden.
Meer bezienswaardigheden bij de Prins Bertils Trail
Als je de route ook wilt lopen, kun je op de website van de Prins BertilsTrail meer informatie vinden. Ook over bezienswaardigheden die niet ver van de route liggen, zoals de St. Olofskapel bij Tylösand. Wij ontdekten deze website pas naderhand, en hebben daarom die bezienswaardigheden niet bezocht.
Kattegattleden, bekroonde fietsroute in Halland
Als je naast wandelen ook van fietsen houdt, dan is de Kattegattleden echt iets voor jou. Dit is de eerste nationale fietsroute van Zweden. Enkele jaren geleden werd deze tocht uitgeroepen tot Europese fietsroute van het jaar. De 390 kilometer lange route loopt van Helsingborg in het zuiden tot Göteborg in het noorden. Onderweg ontvouwt zich een divers landschap van ongerepte stranden, schilderachtige vissersdorpjes, weelderige bossen en glooiende heuvels.
Wat de Kattegattleden echt uniek maakt, is de nabijheid van de zee. Bijna de hele route is de kust binnen handbereik. Met veel rustplaatsen en accommodaties langs de route is het eenvoudig om de reis in etappes te plannen. Zo kun je op je gemak genieten van alles wat de provincie Halland te bieden heeft.
Praktische vragen over de Prins Bertils Trail bij Halmstad
De totale route is 18 kilometer lang. De wandeling gaat vooral over bospaden en stranden. Als je start in Halmstad, heb je eerst een stuk verharde weg langs de rivier Nissan.
De wandeling is geen rondwandeling. Je kunt de route starten in Halmstad en eindigen in natuurreservaat Möllegård. Andersom is ook mogelijk.
Ja, deze wandeling kun je maken door het volgen van de palen met blauwe kop en daarop een blauw-wit schildje met twee wandelaars.
Via de bus kun je terugkeren naar het startpunt van de Prins Bertils Trail. Je neemt buslijn 350 en vervolgens 330 (of andersom, afhankelijk van je eindpunt). In het zomerseizoen rijden die vaak. Buiten de zomervakantie meestal eenmaal per uur. De dienstregeling vind je op deze website.
In het centrum van Halmstad zijn voldoende leuke gelegenheden, veel ook met terras. Onderweg kwamen we (buiten het seizoen) alleen bij de haven van Grötvik een mogelijkheid tegen om wat te nuttigen. In de zomermaanden is er meer keuze, ook bijvoorbeeld bij het strand van Tylösand.
In het natuurreservaat Möllegård is een café, waar je lekker kunt zitten. Geniet vooral ook van het heerlijke Italiaanse ijs!
Halmstad is een stad in het zuidwesten van Zweden, in de provincie Halland. Vanaf Göteborg is het ongeveer anderhalf uur rijden. Met de trein gaat iets sneller.
De provincie Halland is ideaal om te verkennen met je eigen auto of camper. Wanneer je naar Zweden reist, kun je gemakkelijk de ferry van Scandlines nemen. Deze vertrekt vanuit Puttgarden in Noord-Duitsland. Je komt aan in Rødby, Denemarken. Vanaf daar rijd je via Kopenhagen en de Öresundbrug simpel naar Malmö in Zweden.
Halland heeft allerlei soorten accommodaties, variërend van eenvoudige strandhuisjes tot luxe spahotels. Zoals het Varberg Stadshotell met een prachtige grote spa op de bovenste verdieping. Dat levert een geweldig uitzicht op zee en de omgeving op. Bijzonder is ook Ästad Vineyard met spa. Deze beschikt over de enige onderwatersauna van Zweden. Kampeerders vinden een geweldige plek bij Apelvikens Camping in Varberg. Dit is kamperen op 5-sterren niveau. Je kunt er ook een goed ingerichte stuga huren.