Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja
Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja
Een wat minder bekend, maar daarom niet minder mooi gebied, is Reserve d’Anja. Dit natuurgebied ligt iets ten zuiden van Ambalavao en is vooral geliefd omdat je hier veel ringstaartmaki’s kunt zien. Zeker in de vroege ochtend, als het nog rustig is in het park, maak je de beste kans om ze te zien. Ze zitten dan vaak “zonnebadend” op de rotspartijen van Reserve d’Anja.
Klein maar de moeite waard!
Dit kleine natuurpark is een initiatief van de plaatselijke bevolking. De inwoners van het dorpje werken in het park en door de inkomsten van de toeristen hebben de meeste mensen een baan en een redelijk goed leven. Dat alleen is al een reden om een bezoek te brengen aan Reserve d’Anja, want op die manier stimuleer je de lokale economie. Het park is niet zo heel erg groot, zeker in vergelijking met de bekende nationale parken van Madagaskar. Maar doordat er maar liefst meer dan 400 ringstaartmaki’s leven, is het in trek bij bezoekers.
Zonnebadende ringstaartmaki’s
In het park zijn drie bergachtige rotsblokken aanwezig, de “three sisters”. Daarnaast is er een klein bosgebied. Zeker in de vroege ochtend kun je op de rotsblokken diverse ringstaartmaki’s zien zonnebaden. Parmantig met hun hoofd naar de zon en hun voorpoten wijd opengespreid, genieten ze van de ochtendzon. Een bijzonder gezicht om deze mooie beesten zo te zien zitten.
Maar in het bos kom je de ringstaartmaki’s ook regelmatig tegen. Geleund tegen een dunne tak hoog in de boom, kunnen ze hier de zonnestralen opvangen. Het is knap hoe de beesten hun evenwicht weten te bewaren als ze zo zitten, terwijl de dunne tak door de wind en het gewicht van de maki’s beweegt.
Een bezoek aan Parc d’Anja in de maand november is wel heel bijzonder. In die tijd is de kans groot dat je baby ringstaartmaki’s kunt zien. De baby laat de moeder niet in de steek. Stevig vastgeklemd op haar rug beleeft de kleine maki alle avonturen in het bos. Moeder slingert gewoon door de bomen en haar kindje blijft goed zitten. Over een tijdje mag het zelf alle kapriolen uit halen, maar nu kijkt de baby de kunst goed af van moeder. Omdat het aantal ringstaartmaki’s groot is in het park, zul je niet veel moeite moeten doen om moeder en kind te spotten. Als je geluk hebt, zitten ze vlak voor je op de grond. Zie ook dit prachtige filmpje van moeder en kind ringstaartmaki.
Naast de ringstaartmaki’s komen in Reserve d’Anja drie verschillende soorten kameleons voor. De kans dat je ze op eigen kracht ziet is heel klein, zo goed werkt hun groene schutkleur. Maar gelukkig hebben de gids en de vooruitgestuurde “spotter” oog voor ieder detail en wijzen ze je enthousiast op een kameleon als ze die hebben gevonden. Ook nadat we wisten in welke boom een kameleon zat, konden we hem niet lokaliseren zonder verdere aanwijzingen van de gids.
Er komen enkele slangensoorten voor in Reserve d’Anja. De belangrijkste is de “Madagascar Tree Boa”. Deze op zich ongevaarlijke slang, mits hij niet wordt aangevallen, ligt keurig opgerold op een grote boomtak. Tot slot leven er diverse vogelsoorten in het gebied.
Wandelingen in Reserve d’Anja
Er zijn twee officiële wandelroutes in het park. Een korte van ongeveer twee uur en een lange route van maar liefst zes uur. Deze klimt naar de bergtop met een mooi uitzicht over de omgeving. Wij zelf hebben de twee uur durende tocht gedaan. Hierbij moesten we regelmatig klauteren over de rotsblokken, en door enkele grotten gaan. Met behulp van de gids, die graag een helpende hand uitsteekt, konden we dit parcours goed doen. Maar als je minder tijd wilt besteden is in overleg met de gids ook een kortere route mogelijk.
Reserve d’Anja, praktische informatie
In het park is een gids verplicht. Wij betaalden voor de entree en een wandeling van twee uur en een gids in totaal 120.000 ariary. Op de website van Reserve d’Anja staan veel lagere tarieven, maar bedenk dat deze van 2008 zijn! Gidsen spreken niet zo goed Engels. Als er al iemand die taal spreekt, kan hij een standaard verhaal vertellen, maar niet echt reageren op vragen die iemand stelt.
Het is verstandig om het park zo vroeg mogelijk te bezoeken. Wij waren er om 7 uur en hadden het park voor ons alleen. Daarnaast is de kans om de maki’s te zien zonnebaden op dat moment het grootst.
Reserve d’Anja ligt ongeveer 12 kilometer ten zuiden van Ambalavao aan de RN 7. De ingang van het park (links van de weg) staat met een bord aangegeven. Het is mogelijk om met een taxi-brousse vanuit Ambalavao naar het park te komen. Dat kost niet veel en een ritje van 12 kilometer in zo’n overvol busje is nog wel te doen.