Rondreis door Frans-Catalonië: zon, zee en bergen

Rondreis door Frans-Catalonië: zon, zee en bergen

Home » Frankrijk » Rondreis door Frans-Catalonië: zon, zee en bergen

Het grensgebied tussen Spanje en Frankrijk heeft een woelig verleden. Het massief van de Pyreneeën fungeert als natuurlijke barrière tussen beide landen. In het oostelijke deel van deze bergketen vinden we Catalonië. Een streek met geheel eigen cultuur, geschiedenis en taal. Met 300 zonnige dagen per jaar is de atmosfeer hier warm en zuidelijk. De Middellandse Zee zorgt voor de nodige verkoeling onder het genot van tapas en sangria. Een streek met authentieke dorpjes, ontspannen strandleven en vele bezienswaardigheden. We beschrijven een afwisselende rondreis van acht dagen in het Franse deel van Catalonië. Een mix van stad, strand en bergen.

Pyreneeën

Dag 1: Perpignan, centrum van Frans-Catalonië

In het verre verleden was Perpignan de hoofdstad van heel Catalonië. Vandaag de dag is het de hoofdstad van Frans-Catalonië. De stad vormt een goede uitvalsbasis voor een rondreis in dit gebied. Er is een treinstation, een vliegveld en in de stad zijn de nodige hotels te vinden. Een goede plek dus om een rondreis te starten.

Het oude centrum van Perpignan is een prima locatie om te landen in deze streek. Er heerst een relaxte sfeer in de stad en de kleine straatjes in het centrum zijn leuk om te ontdekken. De oude gebouwen vertellen het verhaal van het verleden. Het paleis van de koning van Mallorca bijvoorbeeld, als verwijzing naar die vroegere hoofdstedelijke status van Perpignan.

Onze suggestie is om deze stad te gebruiken als start- en eindpunt. Zo ontstaat er tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden rustig te bekijken. Binnen het oude centrum is alles prima lopend te bereiken, wel zo prettig. Voor uitgebreidere informatie over de stad en de mooiste bezienswaardigheden verwijzen we je naar onze aparte blog over Perpignan.

Straatje in Perpignan

Dag 2 tot en met 4: Saint-Cyprien en Canet-en-Roussillon

De kust bij Perpignan geeft bij veel Nederlanders het beeld van drukke stranden en grote campings. Dit beeld heeft vooral betrekking op Argèles-sur-Mer, waar het zomers inderdaad een gekkenhuis kan zijn. Maar er zijn alternatieven om het massatoerisme te mijden. Zoals in de plaatsen Saint-Cyprien en Canet-en-Roussillon. Daarom kiezen we deze plaatsen als vervolg voor onze rondreis.

Saint-Cyprien, relaxte plaats met actieve mogelijkheden

Vanaf Perpignan is het maar een half uurtje rijden naar Saint-Cyprien. Langs het brede strand vinden we eind juni met gemak een gratis parkeerplek. Voor het hotel aan de boulevard is de goed bezochte weekmarkt gaande. Lokale levensmiddelen vinden hun weg naar de bezoekers van de markt.

Langs het strand loopt een brede boulevard met een fraai fietspad. Fietsen blijkt hier een prima manier om de omgeving te verkennen.

Strand

In Frans-Catalonië kun je ook fietsen op zee!

Het verschijnsel komt uit Nieuw-Zeeland: de hydrobike, een elektrische fiets voor op het water. Op het strand kun je zo’n fiets huren.

Aan het strand van Saint-Cyprien is het eerste ‘fietspad op zee’ gecreëerd met een lengte van twee kilometer. Het ‘zeefietsen’ ziet er niet echt makkelijk uit, de balans bewaren is de vaardigheid waar het om draait. Maar als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt, voelt het fantastisch volgens de instructrice. Het advies is om eerst een half uurtje les te nemen bij een instructeur. Deze gaat dan met je mee het water op.

Uniek dus, een tocht per elektrische fiets op een fietspad in zee.

Fietsen op zee

Wat te zien en te doen in Saint-Cyprien

Als actieve vijftigplusser lig je waarschijnlijk niet heel de dag op het strand. Dan is het prettig als je wat kunt ondernemen. In Saint-Cyprien zijn meerdere activiteiten mogelijk:

Loop door het oude centrum van Saint-Cyprien. Er zijn hier de nodige leuke winkeltjes en galeries. Er is zelfs een klein museum met een expositie van de schilder François Desnoyer. Neem aan het einde van de middag plaats op een terrasje en zie hoe het dorp langzaam tot leven komt. Een vriendelijk en rustig dorpje dat vanuit het strand prima per fiets te bereiken is in 15 minuten.

Winkeltje

Bezoek de le Jardin des Plantes, oftewel de botanische tuin. Deze fraaie tuin kan een verkoelende plek zijn op een warme dag. Er is een groot bamboebos met vele soorten van dit gewas.

Tuin

Vanuit de haven is het mogelijk om een (elektrisch) bootje te huren en een rondvaart te maken in de lagune van Saint-Cyprien. Hier vind je de nodige vakantiewoningen en een hotel. Met een uurtje heb je zo een leuk tochtje in dit gebied. Vanuit de haven is het ook mogelijk om te gaan vissen op zee. Wij zien hier een grote tonijn die dezelfde ochtend uit zee is gevangen. En aan de kade worden de netten op orde gemaakt voor een volgende vangst.

Tonijn

Naast deze bezienswaardigheden kun je hier duiken, golfen, wandelen en fietsen op de 80 kilometer aan fietspaden die hier zijn. Op het strand zijn meerdere ‘clubs’ waar je goed kunt eten en… op een comfortabel bedje kunt genieten van de fraaie Middellandse Zeekust.

Wij vinden Saint-Cyprien een geschikte plek om enkele dagen te verblijven en van daaruit Canet-en-Roussillon te bezoeken. Het is buiten het hoogseizoen een rustige plek met een prettige sfeer. Is er behoefte aan meer levendigheid en vertier, dan kan Canet-en-Roussillon een goede keuze zijn.

Zonsondergang

Canet-en-Roussillon, Levendige strandplaats met gastronomisch centrum

Als we vanuit Saint-Cyprien naar Canet-en-Roussillon rijden, komen we langs een groot meer: het Etang de Saint-Nazaire. De aandacht wordt getrokken door de rieten huisjes die daar staan en zo een vissersdorp vormen. De huisjes zijn gerestaureerd en het gebied heeft een bijzondere flora en fauna. Later op de dag beleven we hier een betoverend mooie zonsondergang.

Bij de binnenkomst van Canet-en-Roussillon valt op dat deze plaats drukker is dan onze verblijfplaats Saint-Cyprien. Aan de kust is dit te merken aan de hoeveelheid strandclubs die er zijn en het aantal mensen op straat.

Wetenswaardigheidje: in 2024 dient deze plaats als centrum voor de Olympische zwemwedstrijden.

Beach club

Gastronomie in Canet-en-Roussillon

Wij rijden door naar het oude centrum. Dit begint op een goede kilometer van de kust. Er heerst een levendige stemming in het oude centrum en we moeten even zoeken naar een parkeerplaats. Eenmaal gevonden lopen we richting de winkels waar de lokale bevolking druk is met inkopen doen.

Bij slagerij ‘Chez-Michel’ neemt de trotse slager ons mee naar de plaats waar de worsten worden gemaakt. We verlaten de winkel met een worstje in de vorm van een espadrille. Tapas in Frankrijk!

Slagerij

We lopen naar Chateau des Hospices, een wijnproducent die midden in het dorp gevestigd is in een voormalig ziekenhuis. We proeven roséwijn die een periode in het Etang Saint Nazaire heeft doorgebracht. In de fles gelukkig, waardoor deze een zachtere smaakontwikkeling heeft gehad. De flessen met deze ervaring zien er in ieder geval doorleefd uit. Wijn is in de regio ruim voorradig, niet alleen bij het bezochte Chateau. De plaatselijke wijnhandel heeft een grote collectie (ook biologische) Roussillon wijnen.

Bezoek hier ook de mooi gerestaureerde kerk Saint-Jacques. Het is een gotische kerk uit begin 1500. Aan de buitenkant van de kerk zien we de traditionele manier van bouwen in deze streek. Een rangschikking van de stenen en keien die we ook zien bij de oude huizen. De kerk fungeerde vroeger als rustplaats voor pelgrims richting Compostela. Op een beeld in de kerk zijn de schelpen te vinden die als symbool horen bij de pelgrimage.

Interieur kerk

De kust bij Canet-en-Roussillon met het zeeaquarium

Het strandleven heeft hier gezorgd voor de nodige beachclubs en accommodaties voor overnachting en eten. Het is prima om te relaxen in zo’n strandtent. Je kunt er in de regel goed eten en op de – soms luxe – strandbedden en bedjes is het goed vertoeven. En gelukkig is het zeewater begin juli al aardig op temperatuur.

Wij bezoeken het aquarium dat op de grens ligt van de haven en het strand. Een mooi en volledig museum. De rondleiding start boven op de Canigou. De top van deze berg is op schaal nagebouwd in dit museum en dient als vertrekpunt voor de onderzeewereld die je er kunt bewonderen. Met een druppel van genoemde berg, komen we via rivieren in de zeewereld. Deze wordt met de bijbehorende vissen op steeds grotere diepte getoond. Uiteindelijk komen we in de wereldzeeën terecht en sluiten we af bij een imposant aquarium met verschillende soorten haaien.

Aquarium

Dag 5: Collioure, schilderachtige kustplaats aan de vermiljoen kust

De volgende stop is Collioure, zuidelijk gelegen ten opzichte van Saint-Cypriën en Argeles-sur-Mere. De afstand die we vandaag afleggen is niet groot, met de auto een goed uur.

Haven

Collioure heeft een dermate grote aantrekkingskracht op toeristen dat het veel bezocht is. Toch is de sfeer er relaxed. Er wordt muziek gemaakt op straat, de bediening in de restaurants is vriendelijk en het stadje is betoverend mooi. ’s Avonds, als de dagtoeristen zijn verdwenen, ervaar je deze plaats veel rustiger. Neem dus de moeite om te overnachten in een van de hotels. Voor een uitgebreide beschrijving van de bezienswaardigheden zie onze blog over Collioure en Banyuls.

Dag 6 en 7: op naar de Pyreneeën in Frans-Catalonië

Na het verblijf aan zee wordt het tijd voor de natuur van de Franse Pyreneeën. Wij kiezen voor een bezoek aan het Lac de Bouillouses, een wandelregio pur sang. Het meer ligt op een goede twee uur rijden vanaf de kust. De route gaat via Prades en leidt je langs Villefranche-de-Conflent.

Omdat de reistijd wat langer is, verblijven we hier twee dagen. De dag van aankomst kan dan dienen om de omgeving te verkennen. De tweede dag heb je daardoor de tijd voor een meer uitdagende wandeling. Je vindt hier meerdere routes waaronder de legendarische GR10, tussen de west- en de oostkust. Voor een uitgebreide beschrijving van de wandelmogelijkheden in dit gebied lees je de blog over onze wandeling bij Lac de Bouillouses.

Uitzicht vanuit hotel

Dag 8: terug in de hoofdstad van Frans-Catalonië

Vandaag komt er een einde aan de verkenning van Frans-Catalonië. Mogelijk vind je het leuk om nog wat inkopen te doen in het centrum van Perpignan. Of om wat verder rond te struinen in het oude centrum van Saint-Cyprien of Canet-en-Roussillon. Misschien kies je ervoor om nog lekker een dagje aan het strand te verblijven. Wie weet stap je alsnog op de elektrische waterfiets. Kortom, neem tijd om de mooiste indrukken nog wat verder te ervaren en verliefd te worden op deze unieke regio in Zuid-Frankrijk.

Bootje

Routekaartje van onze rondreis door Frans-Catalonië

Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Frans-Catalonië

Waar ligt Frans-Catalonië?

Het gebied ligt in de voormalige regio Languedoc-Roussillon tussen Perpignan en de grens met Spanje aan de Middellandse Zee. Landinwaarts loopt deze regio door tot Andorra in de Pyreneeën. Een andere term die gebruikt wordt is Pyrénées-Orientales.

Hoe bereik je Frans-Catalonië of Perpignan het beste?

Veel Spanjegangers passeren Perpignan op de route naar Barcelona met de auto. Vanuit Nederland kun je kiezen om over Parijs of Dyon te rijden. De reistijd is zo’n 14 uur. De stad is ook per vliegtuig (via Amsterdam met tussenstop in Engeland of Ierland) of trein (Eurostar en TGV) bereikbaar. Er zijn geen directe vluchten te vinden vanuit Amsterdam, zodat de reistijd met het vliegtuig minimaal zes uur kost. Met de trein is de reis vanaf Amsterdam in tien uur te doen.

Hoe ziet het reisvoorstel voor deze rondreis eruit?

We hebben een variant samengesteld van acht dagen. Je kunt natuurlijk verlengen waar en wanneer je maar wilt. Door de korte reisafstanden is er alle mogelijkheid om de dagen van transfer te gebruiken als bezoekdagen.

Wat zijn aan te bevelen restaurants?
Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in Frans-Catalonië?

Top 6 activiteiten van deze rondreis:

  • Bezoek het oude centrum van Perpignan
  • Laat je verwennen in een beachclub op het strand van Saint Cypren of Canet-en-Roussilon (Canet)
  • Maak een fietstocht langs de kust en bezoek het oude centrum van Saint-Cyprien en Canet-en-Roussillon.
  • Bezoek bij zonsondergang het vissersdorp tussen Saint-Cyprien en Canet voor het fotograferen van de mooiste zonsondergangen
  • Laat je culinair verrassen in de restaurants van Saint-Cyprien en Canet
  • Ga wandelen bij Lac du Bouillouses of bij de Canigou
Waar kun je meer informatie vinden over Frans-Catalonië?

Wij bezochten Frans-Catalonië op uitnodiging van het toerismebureaus van Perpignan, Saint-Cyprien en Canet-en-Roussillon. De inhoud van de blog is onafhankelijk samengesteld aan de hand van eigen ervaringen.