Rusland

Rusland

Home » Oost-Europa » Rusland

Het reisadvies voor Rusland is gewijzigd in oranje voor enkele gebieden en voor veel gebieden in rood. Afhankelijk van het verloop van de oorlog kan dit voor meer gebieden gaan gelden. Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of hij/zij door de recente ontwikkelingen nog wel op vakantie wil naar Rusland.

Rusland in een notendop

Rusland is het grootste land ter wereld. Het land dat verspreid ligt over Oost-Europa en Noord-Azië, beslaat meer dan een achtste van het bewoonde landoppervlak van de aarde. Als je kijkt naar het inwoneraantal dan is Rusland slechts het negende land ter wereld. Meer dan 70 procent van die bevolking woont in Europees Rusland.

De belangrijkste reden waarom buitenlandse toeristen Rusland bezoeken is vanwege de rijke historie van het land en de vele historische bezienswaardigheden. Een groot deel daarvan ligt in moeilijk bereikbare gebieden. De bekendste bezienswaardigheden liggen in en rond de belangrijkste steden Moskou en Sint-Petersburg.

Los van de culturele en historische hoogtepunten biedt Rusland een bijzonder indrukwekkende natuur. De onder natuurliefhebbers meest bekende bestemmingen liggen ver naar het oosten in Siberië, met het Baikalmeer als highlight. Aan het uiterste oostelijke uiteinde van Rusland, bijna helemaal tot aan Japan en Alaska, ligt het wilde Kamtsjatka, waar je de Vallei van de Geisers, zuurmeren, vulkanen en heel veel beren zult vinden.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Reisadvies

De afgelopen jaren zijn er diverse, terroristische aanslagen gepleegd in zowel Moskou als Sint-Petersburg. Om die reden heb je bij de meeste grote openbare gebouwen, waaronder musea, veiligheidspoortjes en veel bewaking. Volgens de website van de overheid is het risico op nieuwe aanslagen nog steeds aanwezig. Dit geldt met name in de grote steden in het zuiden van Rusland. Reizen naar Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus, alsook naar Kabardino-Balkarië en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië, wordt afgeraden.

Wij hebben ons zowel overdag als later in de avond, en met en zonder bagage, al die tijd bijzonder veilig gevoeld toen we in Rusland waren. Wij ervoeren geen enkele terroristische dreiging. Enige uitzondering gold voor de Oud & Nieuw-viering op het Rode Plein. Om op het plein te komen moesten we ons toen door een menselijk hekwerk van honderden ME-ers wurmen om vervolgens met honderdduizenden op het plein naar de grote klok te kijken. Je realiseert je dan dat je geen kant op kunt.

Gezondheid

De kwaliteit van de gezondheidszorg varieert in grote mate. In Moskou heb je bijvoorbeeld goede en moderne voorzieningen, maar in de meeste kleinere steden kampen zorgverleners met verouderde apparatuur en slecht onderhouden gebouwen. Op het platteland moet je als eventueel patiënt grote afstanden afleggen om van medische voorzieningen gebruik te kunnen maken.

Als je ziek wordt tijdens een geboekte rondreis dan is de eerste noodhulp gratis. Je moet dan wel een klein bedrag betalen voor medicijnen en het verblijf in het ziekenhuis. Als je door ziekte langer in Rusland moet verblijven dan gepland, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Je moet dan ook een reisverzekering afsluiten die alle ziektekosten en repatriëring dekt!

In principe ben je niet verplicht om je te laten inenten tegen Hepatitis A en DTP, maar het wordt wel aangeraden als je naar Rusland gaat. Ga je naar de buitengebieden dan worden ook vaccinaties voor Hepatitis B, TBC, rabiës, tekenencefalitis en Japanse encefalitis aanbevolen. Neem daarnaast je eventueel Europees Medisch Paspoort mee.

Neem een kleine reisapotheek mee met daarin dezelfde dingen die je ook mee zou nemen op vakantie naar bijvoorbeeld Amerika. Denk daarnaast aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar) en vitaminetabletten. En voor de hygiëne op reis is het ook handig om een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes mee te nemen. Zie ook onze blog over hygiëne.

Beste reistijd voor Rusland

In de meeste delen van Rusland heerst een landklimaat. De zomers zijn daardoor vaak warm tot heet (zelfs in het noordelijk gelegen Siberië), de winters juist bijzonder koud. Over het algemeen gelden de maanden mei tot en met augustus als beste reismaanden, maar houd in Sint-Petersburg van half juni tot en met half augustus rekening met topdrukte. Hierdoor zijn in die periode de prijzen hoger en is er kans op lange rijen. Overigens, wij hebben de steden Moskou en Sint Petersburg in de winter bezocht en vonden het goed te doen.

Vlakbij het Rode Plein in Moskou in het voorjaar

Visum

Voor Rusland is een visum nodig, zelfs wanneer je slechts een lang weekend naar bijvoorbeeld Moskou of Sint Petersburg gaat. Een visum aanvragen verloopt redelijk complex en neemt de nodige tijd in beslag. Zo heb je een uitnodigingsbrief nodig van een Russische touroperator, reisbureau of accommodatie. Wij hebben hem voor 9,99 euro p.p. aangevraagd bij Fortuna Travel. Naast deze uitnodiging heb je een zogenaamde Ruslandverklaring in het Engels van je reisverzekering nodig waarin wordt aangegeven dat je tijdens het gehele verblijf in Rusland verzekerd bent voor alles wat met gezondheid en ongevallen te maken heeft.

Hierna kun je het aanvraagformulier online invullen en een afspraak inplannen met het consulaat in Den Haag om de genoemde documenten, een kleurenpasfoto en je paspoort (dat minimaal zes maanden nog geldig moet zijn na de vervaldatum van het visum), persoonlijk af te komen leveren. Ook je eventueel meereizende partner moet zijn of haar documenten persoonlijk afleveren (!). Na circa vijf tot zeven werkdagen mag je de paspoorten weer ophalen.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Rusland. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Typische Russische etenswaren

Eten en drinken in Rusland

De Russische keuken ontleent haar rijk en gevarieerd karakter aan de enorme uitgestrektheid van het land en de multiculturele diversiteit. Enkele Russische specialiteiten zijn Pelmeni (met vlees gevulde knoedels), Blini (pannenkoeken), Piroshki (kleine pasteien of broodjes met zoete of hartige vulling), Pryaniki (zoet gebak gemaakt van meel en honing), Borsch (bieten- en knoflooksoep) en Kaviaar.

In de grote steden Sint-Petersburg en Moskou heb je veel Russische, Georgische, Oezbeekse en buitenlandse restaurants van wereldklasse. Daarnaast vind je er vele westerse fastfoodketens maar ook Russische versies van fastfoodrestaurants. Ook zie je steeds meer stijlvolle cafés opduiken waar je een cappuccino of espresso, en gebak kunt krijgen.

Wodka heb je in bijzonder vele soorten en prijsklassen. Welke soort je neemt is niet alleen afhankelijk van welke je lekker vindt, maar ook van het gerecht wat je erbij neemt. Naast Wodka is bier populair. In nachtclubs is het bier duur maar in een gemiddeld restaurant of café is het doorgaans goedkoper dan in West-Europa. In de grote steden kun je ook vaak goede, voornamelijk buitenlandse wijnen krijgen. Verwacht hier meer voor te betalen dan in West-Europa.

Het is beter om het kraanwater in Rusland niet te drinken en om het gebruik van ijs in dranken te vermijden. Flessenwater is overal verkrijgbaar: in winkels, restaurants en vaak ook in je hotelkamer.

Sierlijk metrostation in Rusland

Vervoer naar en binnen Rusland

Rusland is uitstekend vanuit omringende landen te bereiken. Naast de vele, dagelijkse vluchten op de belangrijkste steden, kun je het land ook binnenkomen met de trein, de bus en de eigen auto. Voor de sportievelingen die wat meer tijd te besteden hebben, zijn er zelfs internationale fietsroutes van Eurovelo. Voorbeelden zijn de EV2-hoofdstedenroute van Ierland naar Moskou, en de EV10 Oostzee-fietsroute (Hansa-route) die Sint-Petersburg verbindt met Estland en Finland.

Eenmaal in het land zelf is de (nacht)trein vaak de beste manier om snel en betrouwbaar te reizen. Rusland heeft een uitgebreid spoorwegnet dat bijna elke stad met een andere stad verbindt. De treinen rijden er op tijd en komen keurig op tijd aan. Ook een van de meest iconische treinreizen ter wereld voert door dit land, namelijk die van Moskou naar Vladivostok over de Trans-Siberische spoorlijn.

Met de trein door Rusland reizen, klinkt misschien heel romantisch, maar het is ook tijdrovend en kan nogal eentonig zijn. Als je volgende bestemming verder weg ligt dan een nacht met de trein reizen, is vliegen een uitstekend, zo niet beter alternatief. Verreweg de meeste binnenlandse vluchten zijn van en naar Moskou, maar je hebt ook rechtstreekse verbindingen tussen andere steden. De binnenlandse vluchten bestrijken grote afstanden en zijn sinds de jaren negentig efficiënt, redelijk betaalbaar en punctueel.

Een van de tussenstations van de Trans-Siberië Express in Rusland

Elektriciteit

In Rusland worden net als in Nederland de stopcontacten van type C en F gebruikt. De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz.

Geldzaken in Rusland

In Rusland betaal je met roebels (RUB). In de grote steden heb je voldoende geldautomaten en in de meeste uitgaansgelegenheden en vaak zelfs bij attracties zoals musea, kun je contactloos met je bankpas of creditcard betalen.

Het algemeen prijsniveau ligt duidelijk onder dat van West-Europa maar het verschilt wel per regio en seizoen. Ook is het algemeen prijsniveau in de steden Moskou en Sint-Petersburg vanzelfsprekend wat hoger dan daarbuiten. Wij betaalden ongeveer 100 euro per nacht voor een kamer in een luxe viersterrenhotel inclusief uitgebreid ontbijtbuffet. Openbaar vervoer was beduidend goedkoper dan in Nederland. De prijs voor een kopje koffie of een glas wijn was wel vergelijkbaar met in Nederland, maar een biertje of toegang tot musea is weer veel goedkoper.

Baikal meer in Siberië, Rusland

Highlights

Op onze reisblog belichten we voorlopig alleen de steden Moskou en Sint-Petersburg. Maar Rusland heeft nog zoveel meer interessante steden en andere geweldige highlights te bieden. Een voorbeeld hiervan is Irkutsk, de redelijk vlakbij het Baikalmeer gelegen, fraaie stad aan de Trans-Siberische spoorlijn. In het communistische tijdperk was dit de enige stad waar buitenlanders de reis mochten onderbreken.

Een andere stad aan de Trans-Siberische spoorlijn die ook beslist een bezoek waard is, is Yekaterinburg. De stad ligt in het centrum van de regio Oeral en is een van de belangrijkste culturele centra van Rusland. En sinds de Olympische Winterspelen van 2014 is ook Sochi, de populaire badplaats aan de Zwarte Zee, bij veel buitenlanders bekend geworden.

Misschien wel de belangrijkste, toeristische trekpleister van Rusland, op de steden Moskou en Sint-Petersburg na, is de 9289 kilometer lange Trans-Siberische spoorlijn van Moskou naar Vladivostok. Ook het reislustig team van grijsopreis.nl zal op redelijk korte termijn een deel van deze route nemen, om vanaf Ulan Ude de treinreis te vervolgen naar Mongolië en China. Via Facebook en onze nieuwsbrief zullen we je van deze plannen op de hoogte houden.

Cultuur

Moskou in de winter

Moskou in de winter

Het reisadvies voor Rusland is voor sommige regio's aan de grens met Oekraïne gewijzigd in rood. Afhankelijk van het verloop van de oorlog kan dit voor meer gebieden gaan gelden. Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of hij/zij door de recente...

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

Het reisadvies voor Rusland is voor sommige regio's aan de grens met Oekraïne gewijzigd in rood. Afhankelijk van het verloop van de oorlog kan dit voor meer gebieden gaan gelden. Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of hij/zij door de recente...