Samarinda, de toegangspoort tot Centraal-Kalimantan

Samarinda, de toegangspoort tot Centraal-Kalimantan

Home » Kalimantan » Samarinda, de toegangspoort tot Centraal-Kalimantan

Samarinda is de hoofdstad van de provincie Oost-Kalimantan. Daarnaast is het de toegangspoort voor reizigers tot de grote wildernis van Centraal-Kalimantan. De stad die in 1730 als handelspost werd gesticht, telt inmiddels bijna 350.000 inwoners. De bijzonder brede Mahakam-rivier die uitmondt in zee vormt de belangrijkste handelsroute met het binnenland.

De meeste reizigers die hier komen doen dat op doorreis naar bijvoorbeeld het binnenland voor de jungle trekkings. Toch biedt Samarinda ook een aantal linteressante bezienswaardigheden. Wij hebben toen echt een hele leuke en vooral ook leerzame dag gehad. Zo werden we bijgepraat over de Dayaks, en over de huidige economische, sociale en ecologische ontwikkelingen.

Mensen zittend op muur bij de rivier in Samarinda.

Wat valt er zoal te zien en te doen

Tijdens onze dagexcursie zijn we als eerste naar de grote moskee van Samarinda geweest, gelegen aan de oevers van de Mahakam-rivier. Een prettig, leerzaam en interessant bezoek. Het groot islamitisch centrum bevindt zich in een prachtig gebouw met fraaie, marmeren zuilen. Het is een fijne plek om wat te wandelen of om er rustig wat te zitten.

Niet ver van de weg van Samarinda naar Bontang ligt het dorpje Pampang van de Dayak-gemeenschap. We hebben hier een dansvoorstelling bijgewoond in het traditionele Dayak-stamhuis, een prachtige longhouse. Tip: wees hier een half uur vroeger dan het begin van de voorstelling zodat je vooraan zit en gewoon foto’s kunt maken.

Toen wij er waren werden toevallig ook de bootwedstrijden over de één kilometer brede Mahakam-rivier gehouden. Leuk om te zien hoe honderden mensen van heinde en verre komen om zich het beste plaatsje op de geïmproviseerde tribune toe te eigenen. Verwacht in de omgeving van Samarinda overigens geen smaragdgroen oerwoud aan de oevers van de Mahakam omdat dit hout al lang gekapt is. Maak je de riviercruise van een week, dan kom je uiteraard wel in het tropisch regenwoud uit.

Mensen wachten op de boot bij de kade van Samarinda.

Praktische zaken

Vervoer

Toen wij er waren, was de enige comfortabele manier om naar Samarinda te reizen door te vliegen op Balikpapan en om van daaruit de bus te nemen die je dan in twee uur tijd naar Samarinda bracht. Sinds mei 2018, echter, beschikt Samarinda over een eigen internationale luchthaven, gelegen op ongeveer 22 kilometer ten noordoosten van de stad. Garuda Indonesia, Susi Air, Wings Air en XPressAir vliegen al op de nieuwe luchthaven Vanaf begin december 2018 volgen Batik en Citilink.

In Samarinda zelf kun je het beste gewoon de taxi nemen om je te laten vervoeren naar de bezienswaardigheden in en rond de stad. Vaak biedt je taxichauffeur aan om je nog meer van de omgeving te laten zien. Wij hebben dat ook gedaan en beviel prima.

Overnachten

Net als Banjarmasin is ook Samarinda duidelijk minder op het toerisme ingespeeld dan de meeste steden en dorpen op Java en Bali. De meeste accommodatie vinden wij niet zoveel ‘charme’ hebben. De hotels zijn over het algemeen keurig netjes en schoon, maar zijn wel erg standaard. Nog even een tip: Check als je accommodatie gaat zoeken in Samarinda of je hotel of hostel niet pal naast een moskee ligt. Wij hebben hier geen aandacht aan besteed tot we ‘s ochtends bij zonsopgang gewekt werden door het ochtendgebed…

fraai interieur van houten gebouw in Samarinda.