Stadswandeling door Utrecht: singels, parken en de binnenstad
Stadswandeling door Utrecht: singels, parken en de binnenstad
Het is al een tijdje erg regenachtig geweest. Op deze droge, maar grauwe zondag willen we daarom niet de natuur in. De paden zullen te drassig en modderig zijn. We kiezen dan ook voor een stadswandeling. Via Wandelzoekpagina komen we uit bij een stadswandeling door Utrecht.
Omdat we altijd goede ervaringen met deze “groene wissels” hebben, kiezen we die. En daar krijgen we geen spijt van. De stadswandeling door Utrecht brengt ons langs singels, diverse stadsparken en natuurlijk de grachten in de binnenstad. Een aanrader om Utrecht beter te leren kennen!
Verlaten Utrecht Centraal
We starten de stadswandeling door Utrecht vanaf het station Utrecht Centraal. Normaal krioelt het hier van de reizigers. Rennend naar het juiste spoor om hun trein nog te halen. Nu is de hal bijna verlaten. Een vreemde aanblik op dit drukste treinstation van Nederland.
Iets verderop zien we een vliegende schotel. Boven het hoofdkantoor van ProRail staat een kunstwerk dat er inderdaad uitziet als een UFO. Het hoofdkantoor heeft trouwens ook een bijzondere bijnaam: de inktpot. Nog een aardig weetje: het schijnt het grootste bakstenen gebouw van Nederland te zijn. Voor de Inktpot staat het monument van de omgekomen spoormedewerkers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Slenteren langs de Catharijnesingel
We lopen verder over de stadswal van de stadsbuitengracht langs de Catharijnesingel. We zijn niet de enigen die een ommetje maken. Vele Domstedelingen halen een frisse neus langs de singel. We passeren lieflijke huisjes uit de middeleeuwen. Links van ons liggen diverse oude volkswijken.
Bij een brug over de Catharijnesingel zien we een hoop schroot liggen, vol modder. Vooral veel fietsen lijken net uit de gracht te zijn gehaald. En inderdaad: iets verderop vissen enkele mannen naar schroot uit de gracht. Ze vangen meer dan de man verderop. Hij staart naar zijn dobber, wachtend op een vis die aan de haak komt.
De Catharijnesingel is overigens een lange tijd gedempt geweest. Er moesten bredere autowegen naar het centrum komen. Daarvoor had men delen van de stadsbuitengracht nodig. In een referendum koos de Utrechtse bevolking voor het herstellen van de oude situatie. Pas sinds 2020 stroomt er weer overal water door de hele singel.
Een lesje natuurkunde op onze stadswandeling door Utrecht
We lopen langs het Spoorwegmuseum over de Maliebaan richting de Burgemeester Reigerstraat. Normaal is dit een gezellige winkelstraat. Je vindt er leuke winkels en boetieks. Nu zijn alleen de diverse koffiezaken met hun take-away-service geopend. Bij veel cafés staan mensen te wachten voor een warme kop koffie.
Bij de spoorwegovergang zien we een bijzondere muurschildering. Buys Ballot, oprichter van het KNMI, wilde op het spoor in 1845 testen of het zogenaamde Doppler-effect bestond. Dit is een verandering van frequentie van geluid, licht of andere golfverschijnselen, door een snelheidsverschil tussen de zender en de ontvanger. Buys Ballot regelde een trein tussen Utrecht en Maarssen en zette daarop enkele mensen die op een hoorn bliezen. Zelf stond hij langs de spoorbaan om te luisteren. Hij dacht zelf dat het niet zou bestaan, maar dit experiment bewees dat het Dopplereffect er wel degelijk is. In de wetenschap is dit effect later veel toegepast, bijvoorbeeld in de sirenes van ziekenwagens en het gebruik van echografie.
Wilhelminapark
Na deze natuurkundige les willen we genieten van een mooi park. We lopen het Wilhelminapark in. Zelfs onze nationale mopperkont Maarten van Rossem wordt blij en opgewekt als hij hier wandelt, lazen we in de Kampioen. Het is een van de eerste parken in Nederland die een rijksmonument zijn geworden.
De fietspaden in het park zijn nu rustig. Normaal maken de studenten hiervan gebruik om vanaf het centrum naar de Universiteit te fietsen. Voormalig koningin Wilhelmina kijkt dan toe hoe zij langs haar pedaleren. Het park is niet zo groot. Maar voor vogelliefhebbers is er veel te zien. Maar op deze grijze dag houden de vogels zich rustig. We zien er niet veel.
Park Bloeyendael
Na het Wilhelminapark komen we in een piepklein rosarium. In de koude januarimaand staat er natuurlijk geen roos in bloei. Later in het jaar zal het hier goed toeven zijn. Maar ook wij zoeken nu een bankje, het rosarium wordt onze lunchplek.
Het volgende park op onze route is het Park Bloeyendael. Het ligt aan de oostkant van de stad. Het park is midden jaren 70 aangelegd in de vroegere Johannapolder. We slingeren over de wandelpaden door het park heen. Onderweg zien we bloemenweiden, een heemtuin, een wildakker, een waterlelievijver en een imkerij.
Schattige huisjes op onze stadswandeling door Utrecht
Geleidelijk aan komen we weer in de stad. We zien prachtige huizen staan aan het Oorsprongpark. Daarna gaan we de Veeartsenijstraat in. Een leuk straatje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Zeker als de straat overgaat in een pad. Schattige huisjes staan er langs dit Veeartsenijpad. We passeren paviljoen Goesting. Dit pand was ooit de hondenstal van de voormalige veeartsenijschool. Nu is het een gezellige plek om wat te drinken op het terras wanneer het weer kan. Nu laten we helaas het links liggen.
Het volgende park op onze stadswandeling door Utrecht dient zich alweer aan. We gaan het Griftpark in. Vroeger noemde de Utrechtenaren dit het gifpark. De voormalige gasfabriek had de grond namelijk nogal verontreinigd. De gemeente heeft daarom de grond danig gesaneerd. In het park valt gelijk een vreemde beeldenpartij op. Een bijzonder gezelschap van drie personen staat daar, in een donkerbruine kleur. Ze hebben aparte vormen, alsof ze uit een tube bruine klei zijn gespoten.
Oudegracht en stadskasteel Oudaen
Wij lopen verder en gaan meer en meer richting het historische centrum van de stad. We lopen over een smal wandelpad strak langs de Weerdsingel O.Z. Zo bereiken we de bekende Oudegracht. Dit is ongetwijfeld de bekendste gracht in de stad. Hij is zo’n twee kilometer lang en doorsnijdt de hele binnenstad van noord naar zuid.
Eeuwenlang was de Oudegracht belangrijk voor de aanlevering van goederen voor de stad. De vele werfkelders aan weerszijden van de gracht herinneren hier nog aan. Nu zijn zij vooral in gebruik als restaurant. Op zonnige dagen zitten de terrassen langs de Oudegracht mudjevol. Het is een gezellige plek om wat te eten en te drinken.
Langs de Oudegracht liggen prachtige historische panden. Een van de belangrijkste monumenten van Utrecht is Stadskasteel Oudaen. In 1276 werd Oudaen gebouwd voor de familie Zoudenbalch, een van de beroemdste families van de stad. Later kwam het in handen van de familie Oudaen. Het heeft daarna eeuwenlang dienst gedaan als bejaardenhuis. Nu is het al enige tijd een horecagelegenheid. Het is zeker de moeite waard om hier, wanneer het kan, naar binnen te gaan. De ruimtes in het stadskasteel zijn indrukwekkend.
In het centrum valt de drukte op. Daarnaast vinden we dat er wel heel veel essentiële winkels zijn. Zaken waarvan je zou denken dat ze vanwege de lockdown gesloten moeten zijn, zijn toch open. Het winkelende publiek maakt er graag gebruik van.
Ingepakte Domtoren op onze stadswandeling door Utrecht
Het symbool van Utrecht is natuurlijk de Domtoren. Deze gotische kerk werd vanaf 1254 gebouwd. De Domtoren is met ruim 112 meter de hoogste kerktoren die in Nederland staat. Helaas kunnen we weinig zien van zijn imposante verschijning. De Domtoren wordt gerestaureerd en is keurig ingepakt. Tijdens de coronacrisis is de Dom gesloten. Bezoek wanneer het weer kan (ook tijdens de restauratie), zeker de Domtoren. Je hebt dan een fantastisch uitzicht op de stad.
Het plein rondom de kerk is een toonbeeld van rust en vredigheid. Heel anders dan de drukte die we net hadden in de straten in de binnenstad.
Beeldentuin in het Geertebolwerk
Aan het Geertebolwerk ligt het 5 sterren hotel Karel V. Het complex was eeuwenlang het bezit van de Duitse Orde, een geestelijke ridderorde ontstaan in de nadagen van de Derde Kruistocht. Het heette daarom toepasselijk “het Duitse huis”. Nog steeds is een deel in gebruik als domicilie voor de Ridderlijke Orde. Een ander deel is nu in gebruik als hotel.
Achter het hotel, als een oase van rust in de stad, ligt een fraaie beeldentuin. De stadswandeling door Utrecht loopt door die tuin. Zo genieten we van een mooie plek en een prachtig historisch gebouw.
Nijntje
Op onze stadswandeling door Utrecht mag Nijntje natuurlijk niet ontbreken. Dick Bruna, Nijntje en Utrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dick Bruna tekende het gestileerde konijntje ooit voor zijn zoon. Later verschenen er tal van Nijntje-boeken. Ze zijn in veel landen uitgegeven. Vooral in Japan zijn de Nijntje-boeken mateloos populair. In Utrecht is er een Nijntje-pleintje, een Nijntje-stoplicht en een Nijntje-museum.
We lopen over de Mariaplaats. Daar zien we een beeld van Nijntje, lijkt het. Als we dichterbij komen, zien we dat het een afbeelding van Dick Bruna zelf is. Maar de achterkant van het beeld toont Nijntje. Het staat speciaal op deze plek. Hier kwam Dick Bruna altijd op de fiets langs als hij naar zijn atelier ging.
Wij zijn weer in de buurt van het station. Ondanks de kou hebben we genoten van een prachtige stadswandeling door Utrecht. Mooie parken wisselen af met het gezellige en historische centrum. Als je Utrecht van diverse kanten wilt zien, is dit een wandeling die je zeker eens moet maken!
Praktische informatie over de stadswandeling door Utrecht
Met deze praktische tips kent de stadswandeling door Utrecht voor jou geen geheimen meer:
Route-informatie
De stadswandeling door Utrecht is zo’n 14 kilometer lang. De wandeling gaat door de stad. Maar toch kom je onderweg diverse onverharde paden tegen. In de parken en langs de singels loop je niet altijd op het asfalt. De uitstekende routebeschrijving van de wandeling en een gps-track kun je downloaden op Wandelzoekpagina. Dit kan alleen tegen betaling sinds 2021. Omdat de routebeschrijving duidelijk genoeg is, kun je de wandeling overigens ook zonder die gps-track prima lopen
Bereikbaarheid en parkeren
Deze wandeling is een zogenaamde “groene wissel”. Dit zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. De stadswandeling door Utrecht is dus makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Hij start namelijk bij station Utrecht Centraal.
Kom je met de auto, dan zul je die in een van de parkeergarages bij Utrecht Centraal, Hoog Catharijne of de Jaarbeurs moeten parkeren. Tip: op zondagen kun je gratis op straat parkeren in de directe omgeving van het station.
Horeca bij de stadswandeling door Utrecht
Omdat je door de stad loopt, is er overal wel een leuk café of restaurant te vinden. Wij liepen de stadswandeling door Utrecht tijdens de lockdown. Alles was toen gesloten. Maar er waren voldoende take-away-gelegenheden op de hele route.
Wil je de Stadswandeling door Utrecht samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.