Een stedentrip Gent: de allerbeste tips voor je bezoek

Een stedentrip Gent: de allerbeste tips voor je bezoek

Home » België » Een stedentrip Gent: de allerbeste tips voor je bezoek
Voor ons is het gezellige Gent een van de leukste steden van België. De knusse stad met een prachtig middeleeuws centrum is lekker compact. Je kunt er heerlijk slenteren en genieten van de rijkelijk versierde gevels langs de kades. En, vergeleken met Antwerpen en Brussel, is het in Gent nog lekker rustig. Daarom is een stedentrip Gent absoluut de moeite waard!

Een stukje geschiedenis

Al in de Keltische tijd waren er meerdere woonkernen in de streek. De naam Gent is ook afgeleid van het Keltische Ganda. Door de riviermondingen van de Schelde en de Leije heeft het die naam gekregen.

In de middeleeuwen was Gent tussen 1000 en 1550 de grootste stad van de Nederlanden. In de 16e eeuw heeft Gent een belangrijke rol gespeeld bij de opkomst van het Calvinisme. Aan het einde van de 18e eeuw was Gent de eerste stad op het Europese vasteland waar de industrialisatie begon. Door het gebruik van mechanische spinmachines ontstond een bloeiende textielindustrie.

Een stedentrip Gent: de belangrijkste bezienswaardigheden

We kunnen je zeker adviseren om langer dan een paar uur in Gent te blijven. Want er is zoveel te zien en te beleven, dat je zeker wat hoogtepunten gaat missen. Plan dus een stedentrip Gent voor 2 dagen. Dan kun je optimaal genieten van de stad.

Gevels bewonderen op de Graslei en Korenlei

Langs de rivier de Leie vind je op deze kades de mooiste gildenhuizen uit de bloeiende geschiedenis van de stad. Een van de mooiste is het Gildenhuis van de Vrije Schippers op Graslei 14. Let vooral op de prachtige versieringen van trossen fruit aan de gevel. Maar ook andere panden, zoals het Cooremetershuys en de korenopslagplaats – ook wel ‘t spijker genoemd, zijn fraai. Het Spijker is het oudste gebouw aan de Graslei. Vanaf de 12e eeuw werd hier eeuwenlang de korenvoorraad opgeslagen.

De prachtige Grasbrug over de Leie brengt je van de Graslei naar de Korenlei. Hier heb je een prachtig zicht op beide kades. Het is een van de meest fotogenieke plekjes dat je tijdens je stedentrip Gent gaat zien. Aan de kades vind je op de vele terrassen heerlijke plekken voor een rustmoment.

Het Gravensteen

Het imposante Kasteel van de Graven dateert uit de 12e eeuw. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem in Vlaanderen. Het kasteel herbergt een bijzondere verzameling martelwerktuigen.

Het kasteel is prachtig gerestaureerd en geeft daardoor een uitstekend beeld op het ridderleven in vroeger tijden. Je kunt daarnaast een leuke film bekijken tijdens je bezoek. Deze beeldt een bijzonder kostuumdrama uit.

Wil je een mooie foto maken van de burcht, dan kun je dat het beste vanuit de nabijgelegen St-Widostraat doen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het kasteel.

Boottocht over de Leie

Wat is er mooier dan vanaf het water te genieten van de pracht en praal van de vele historische panden van Gent? Zeker op een zonnige dag is dit de beste manier om de schoonheid van de stad te ervaren. Ondertussen steek je veel op over de diverse gilden die de stad heeft gekend en de prachtige panden die zij hebben gebouwd.

Je kunt een boottocht maken alleen door de Gentse wateren in de stad. Heb je meer tijd, dan kun je overwegen om een grotere toer te maken waarbij je de omgeving van Gent kunt zien.

Sint-Baafskathedraal

Al in de 8e eeuw stond deze kerk in het centrum van Gent. Deze is echter door de Vikingen verwoest en in de eeuwen daarna op deze plek herbouwd. Hiervan is alleen de crypte uit de 12e eeuw bewaard gebleven.

De Sint-Baafskathedraal herbergt tal van kunstschatten. Hiervan zijn het hoogaltaar, de preekstoel, de gotische kroonluchter en de praalgraven van de bisschoppen prachtig. Maar de meeste bezoekers komen voor “De aanbidding van het Lam Gods”, een topwerk van de beroemde schilder Jan van Eyk. Ook voor niet-kunstliefhebbers is dit een fantastisch kunstwerk om te zien, door het kleurgebruik en de prachtige details. Je kunt er bij wijze van spreken uren naar kijken!

Uitzicht over Gent vanaf de Belfort

Deze toren is de mascotte van Gent en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Trots prijkt de toren over de stad, geflankeerd door de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Samen met de Lakenhal vormde de Belfort in vroeger tijden het belangrijke handelscentrum voor textiel in de regio.

Gelukkig hoef je niet helemaal naar boven te lopen om te genieten van het uitzicht over de stad. Het grootste deel gaat lekker met de lift. Eenmaal boven valt je een fabelachtig panorama ten deel.

Elke zondagmorgen kun je de stadsbeiaardier aan het werk horen. Daarnaast geniet je elke eerste vrijdagavond van de maand van een beiaardconcert. In de zomermaanden vindt dit unieke gebeuren iedere zaterdagavond plaats.

Museum voor Schone Kunsten (MSK)

Het prachtige neoclassicistische gebouw ziet er van buiten uit als een Griekse tempel. Het museum stelt werken tentoon van belangrijke Vlaamse en Hollandse meesters van de 14e tot de 20e eeuw. De kracht van MSK is dan ook de verscheidenheid van zijn collectie. Nooit eerder hingen de oude meesters én modernisten zo perfect naast elkaar als in dit iconische museumgebouw.

In 2020 is Gent in de ban van het Jan van Eyk-jaar. MSK brengt een hulde aan Jan van Eyck, met de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Wereldwijd worden er van de kunstenaar slechts een twintigtal werken bewaard. Een groot deel hiervan is nu te zien in MSK, waar ze getoond worden naast werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten. Meer informatie over het Jan van Eyk jaar in Gent.

Sint-Pietersabdij

Deze Benedictijnenabdij werd in de 7e eeuw gesticht door Sint-Amandus. In de 14e en 15e eeuw groeide ze uit tot een heus abdijdorp, met hoeven, tuinen, woningen en landerijen. De abdij dankte haar welvaart aan de privileges die ze had bedongen en aan de belastingen die ze mocht innen op haar gronden.

De prachtige abdijtuin met wijngaard en ruïne is een heerlijke oase van rust in de stad. Niet voor niets komen hier tal van Gentse studenten lekker genieten of studeren. Maak zeker gebruik van de digitale rondleiding door de abdij. Hoogtepunt hierbij is het beschilderde plafond van de monnikeneetzaal.

Plantentuin Universiteit Gent

Het Citadelpark is een park in Gent op een heuvelkam tussen Schelde en Leie. Dit stadspark werd aangelegd in 1875 op de plaats waar eerder de Hollandse citadel van Gent stond. De citadel, een van de grootste en modernste van zijn tijd in Europa, heeft als bezienswaardigheid de plantentuin van de Universiteit van Gent. Je kunt hier meer dan 10.000 plantensoorten zien bloeien. Een deel daarvan vind je in de tropische kassen van de plantentuin.

Avondwandeling door de historische binnenstad

Is een wandeling over de kades langs de Leie overdag al een bijzondere ervaring, bij avondlicht is dit nog mooier. Gent heeft namelijk een bijzondere vorm van verlichting van de historische binnenstad. Met dit lichtplan heeft de stad al diverse prijzen voor lichtkunst gewonnen.

Voor een avondwandeling langs de belangrijkste gebouwen kun je zeker wel een uur of twee uittrekken. De route voert je langs tal van plekken waarbij via een uitgekiend lichtspel de bezienswaardigheden nog beter tot zijn recht komen. Gebruik hiervoor bijgaande routebeschrijving van de avondwandeling door Gent. Je kunt deze wandeling op eigen gelegenheid maken of met een gids.

Meer hoogtepunten voor je stedentrip Gent

We hebben zojuist de volgens ons leukste hoogtepunten kort beschreven. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in de stad. Heb je een stedentrip naar Gent van 2 of meer dagen gepland, dan kun je zeker een bezoek brengen aan het stadhuis, het Huis van Alijn, het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) en de vrijdagmarkt.

En natuurlijk kun je op de vele gezellige terrassen langs de Leie alle opgedane indrukken verwerken onder het genot van een lekker speciaalbiertje. En als je in Gent bent, kun je natuurlijk ook de fameuze “Neuzekes” eens proberen. Deze snoepjes, ook cuberdons genoemd, zien eruit als een grote neus. Van buiten zijn ze hard en van binnen proef je een soort gelei met een frambozensmaak. Omdat het snoepje een beperkte houdbaarheid heeft, vind je ze alleen in België. Ze worden niet geëxporteerd.

Tram in Gent, België

 

Stedentrip Gent: praktische zaken

  • Gent ligt aan het kruispunt van de E17 en de E40 en is met de auto makkelijk bereikbaar. Omdat de Gentse binnenstad als een lage-emissiezone (LEZ) geldt, moet ieder voertuig met een buitenlandse nummerplaat altijd geregistreerd worden. Dit kan online en is gratis.
  • Met twee spoorwegstations in de stad is Gent daarnaast goed bereikbaar met de trein.
  • Met de Gent City Card maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad. Daarnaast krijg je gratis toegang tot een aantal musea en attracties. Hiermee heb je de kaart, die verkrijgbaar is voor 48 of 72 uur, zo terugverdiend.
  • Een leuke manier om de stad te verkennen en de belangrijkste hoogtepunten te zien, is via een fietstour met gids. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Je krijgt dan een uitstekende Nederlandse gids (die echt alles van de stad weet), goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.
  • De stad heeft veel accommodatie in alle prijsklassen, van eenvoudige hostels, intieme B&B’s, tot luxe boutiquehotels. Hier vind je het overzicht van hotels in Gent.
  • Voor een heerlijk diner hoef je in Gent niet lang te zoeken, er is keuze genoeg. Op Tripadvisor kun je gemakkelijk een restaurant van jouw voorkeur vinden.

Dit interesseert je wellicht ook