De “Dochter van de Oostzee”, oftewel Helsinki, ontstond in 1550 en is sinds 1812 de Finse hoofdstad. De stad, die te vergelijken is met een soort miniatuur Sint Petersburg, was sinds de Tweede Wereldoorlog het decor van vele films over de koude oorlog. Tegenwoordig is het een grote stad die haar omvang goed weet te verbergen.
In Helsinki kan je de belangrijkste musea van Finland bezoeken, waaronder het Nationaal Museum. Niet alleen de musea zijn echter de moeite waard. Maak bijvoorbeeld ook een boottocht naar het forteiland Suomenlinna of neem een kijkje op de Grote Markt. In het openluchtmuseum van Inari kan je de cultuur van de Lappen bewonderen.
Highlights van Helsinki
De highlight die op bijna alle ansichtkaarten van Helsinki prijkt is de Domkerk. Andere bekende bezienswaardigheden zijn de Temppeliaukio-kerk, de Oespenski-kathedraal en de vesting Suomenlinna. Daarnaast staat Helsinki bekend als uitgaansstad met tal van restaurants, clubs en cafés. Hieronder slechts een greep uit de vele highlights.
De vele eilanden
Het centrum van Helsinki wordt omringd door vele eilanden. In de winter loop je er over het zee-ijs naar toe. In de zomer neem je de boot. De meeste boten vertrekken vanuit de westelijke hoek van het marktplein.
Suomenlinna
Suomenlinna, het “Gibraltar van het noorden”, was ooit het grootste zeefort in de Oostzee. Het is midden 18e eeuw door de Zweden gebouwd. De tijd heeft sindsdien stilgestaan op het eiland. Je treft er oude gebouwen, weinig auto’s, oude vestingwerken, catacomben en gietijzeren kanonnen aan. Maar het is niet alleen een museum! Op het uitgestrekte complex vind je ook restaurants, cafés, theaters en musea. Op een mooie zomerdag is het tevens een bijzonder populaire plek voor een picknick. Het eiland staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Seurasaari
Seurasaari is een leuk, klein eiland net ten noorden van het centrum. In het openluchtmuseum vind je vele wandelpaden en authentieke Finse huizen uit het hele land. In de zomer worden er door gidsen in klederdracht rondleidingen gegeven.
Vallisaari
Naast Suomenlinna ligt het eiland Vallisaari waar je enkele vestingwerken vindt. Sinds 2008 is het een natuurreservaat en een populaire, toeristische bestemming. De boot doet er 20 30 minuten over vanaf het marktplein.
Kerken
In Helsinki bevinden zich vele kerken. De kerken en kathedralen die je beslist gezien moet hebben zijn de rode Uspenski-kathedraal, de witte Lutherse kathedraal en de Temppeliaukio-kerk, ook wel de ‘kerk in de rots’ genoemd.
Oespenski-kathedraal
De Oespenski-kathedraal, gelegen nabij het marktplein, is de grootste Russisch-Orthodoxe kathedraal van heel West- en Noord-Europa. Vijf koepels zijn belegd met 22-karaats goud. De kerk trekt circa een half miljoen bezoekers per jaar en is daarmee een belangrijke toeristische bestemming.
Lutherse kathedraal
De iconische, witte Lutherse kathedraal is het officieuze symbool van de stad, gelegen aan het centrale Senaatsplein. De kathedraal met de symmetrische plattegrond van een Grieks kruis werd voltooid in 1852, en is onlangs nog gerenoveerd. In het midden van de kerk bevindt zich een ronde toren met een ruim 60 meter hoge koepel die omringd wordt door vier kleinere koepeltorens. Boven de ingangen staan beelden van alle twaalf apostelen.
Temppeliaukio-kerk
De kerk werd in 1969 in een rotsheuvel gebouwd. De bovenkant van de opening is afgedekt met een koepel van glas en heel veel koper. De wanden van de kerk bestaan uit onafgewerkte rotsen. Van bovenaf lijkt het gebedshuis op een gecrashte UFO. De kerk wordt dankzij de uitstekende akoestiek ook veel gebruikt voor concerten. Het is van de meest populaire attracties van Helsinki.
Parken
In Helsinki heb je veel parken waar je in de zomer maar soms ook in de winter heerlijk kunt vertoeven.
Töölönlahti
Dit prachtige stadspark, gelegen ten noordwesten van het centraal station, verkeert deels nog in natuurlijke staat! Naast wandelaars en hardlopers vind je er het Finlandia Concertgebouw en de Nationale Opera.
Esplanadi Park
Dit kleine maar statige park is gelegen in het hart van de stad tussen het marktplein en de twee Esplanadi-boulevards. In de zomer is het er bijzonder gezellig dankzij de vele mensen die dan wat relaxen op het gras. Ook worden er in dit jaargetijde vaak gratis concerten gegeven.
Central Park
Het Central Park is een enorm groot park van meer dan 1000 hectare, ten noorden van het Olympisch Stadion. Het park verkeert nog grotendeels in natuurlijke staat. Je hebt er vele wandelpaden, fietspaden en andere sportfaciliteiten waaronder een golfbaan.
Kaivopuisto
Dit prachtige park aan zee bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de stad. In de zomer kun je er genieten van het uitzicht op zeilboten en de mensen aan de promenade. Je hebt er meerdere cafés waar je een heerlijk kopje koffie kunt krijgen. Het park ligt in een dure wijk van Helsinki. Hier staan ook de meeste ambassades.
Musea
Veel van de musea in Helsinki zijn zowel van buiten als van binnen interessant. En liefhebbers van architectuur komen flink aan hun trekken in het neoklassieke centrum van Helsinki rond het Senaatsplein. Naast de al eerder genoemde openluchtmusea op de eilanden Suomenlinna en Seurasaari zijn de volgende musea beslist een bezoek waard.
Ateneum Art Museum
Het Ateneum is zo ongeveer het belangrijkste kunstmuseum van het land met de grootste verzameling schilderijen en sculpturen van heel Finland. Opvallend is vooral de verzameling werken van grote Finse kunstenaars.
Het Nationaal Museum van Finland
Dit museum bevindt zich in een prachtig klassiek gebouw dat onlangs is gerenoveerd. Het Nationaal Museum illustreert de Finse geschiedenis van de prehistorie tot nu en bevat grote archeologische vondsten. De unieke exposities bestrijken een periode van meer dan 10.000 jaar.
Onderzeeër Vesikko
De Vesikko was een van de vijf onderzeeërs van de Finse marine tijdens de oorlogsjaren 1939-1944. Het is ook de enige overgebleven Duitse Type II-onderzeeër ter wereld. De onderzeeër is gelegen op het forteiland Suomenlinna.
Overige bezienswaardigheden
Olympisch stadion
Dit stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1940 die uiteindelijk, vanwege de Tweede Wereldoorlog, niet zijn doorgegaan. Het stadion is later gerenoveerd voor de wereldkampioenschappen atletiek in 2005. In het stadiongebouw bevindt zich tevens het sportmuseum. Het stadion heeft ook een 72 meter hoge toren van 14 verdiepingen. Deze Olympische toren biedt een geweldig uitzicht over de stad.
Winter World Helsinki
Ook in Helsinki kun je genieten van de prachtige winter van Lapland. In een grote hal vind je diverse sneeuwattracties en activiteiten zoals iglo’s, ijssculpturen, tandem-skiën, enz. Het grote voordeel is dat de weersomstandigheden altijd constant zijn. Meer informatie.
Sauna Hermanni
Je bezoek aan Helsinki is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een sauna! De in 1953 opgerichte en onlangs gerenoveerde sauna Hermanni, is een bijzonder prettige, openbare sauna. In de sauna bevindt zich een elektrische kachel in een massieve kooi met maar liefst 300 kilo aan rotsen om water over te gieten. Tram 6 of 8 brengt je pal voor de deur van deze zeer relaxte sauna.
Praktische zaken
Verblijf in Helsinki
Accommodatie is over het algemeen vrij prijzig maar wel van een hoge standaard. Soms zitten er echte “parels” tussen! Zo verbleven wij een keer in het Glo Hotel Art, een trendy designhotel in een fraai, historisch pand met de beste hotelbedden van Noord-Europa. De beste tarieven heb je doorgaans in het weekend. Vaak heb je op boekingssites als booking.com mooie aanbiedingen! Wil je je stedentrip combineren met een bezoek aan het Estse Tallinn, boek dan voor slechts 20 euro p.p. de nachtboot!
Vervoer binnen de stad
Een uitstekend idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.
Het centrum van Helsinki is vrij compact en kan prima al wandelend worden verkend. Heb je niet heel veel tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, dan is een combinatie van wandelen en het openbaar vervoer je beste optie. Een dagkaartje kost 9 euro waarmee je binnen de stadsgrenzen kunt reizen (dus niet van of naar de luchthaven). Wil je ook meerdere musea bezoeken, neem dan de Helsinki Card in overweging. Hiermee kun je drie dagen lang voor 66 euro gebruik maken van het OV inclusief de sightseeing-bus en kanaalboot. De toegang tot musea en enkele andere attracties is inbegrepen.
Beste tijd om Helsinki te bezoeken
Volgens velen is de zomer de beste tijd om de Finse hoofdstad te bezoeken. Temperaturen zijn er dan aangenaam en er valt niet zoveel regen. Daarnaast doet de stad dan gezellig aan dankzij de vele goed bezochte terrasjes waar ook de Finnen heerlijk van de zon genieten. Wij zijn er meerdere keren in de winter geweest en vonden het ook in dat jaargetijde goed te doen om de stad wandelend te verkennen. Houd er wel rekening mee dat de dagen, met name eind december en in januari, erg kort zijn. En dat het in februari met een graad of -10 flink koud overdag kan worden.