Cultuur en historie in het Mediterrane Antalya

Cultuur en historie in het Mediterrane Antalya

Home » Turkije » Cultuur en historie in het Mediterrane Antalya

Eind mei waren we op rondreis langs de zuidkust van Turkije. Startpunt van de reis was Antalya, een stad waarvan we het beeld hadden van grote all-inclusive strandresorts. Onterecht, zo bleek later. Want alhoewel er buiten Antalya inderdaad all-inclusive resorts te vinden zijn, valt er in de stad zelf veel meer te ontdekken. Zo biedt Kaleiçi, de charmante oude stad, een mix van historische bezienswaardigheden en een levendige eetcultuur. Maar ook buiten de stadsgrenzen valt er genoeg te zien en te beleven. Daarbij vormen de prachtige stranden en turquoise wateren van de regio het perfecte decor voor een relaxed dagje aan zee.

Baai

Beknopte geschiedenis van Antalya

Antalya is een stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het gebied was al 5000 jaar v.Chr. bewoond maar er was nog geen sprake van een stad. Dit veranderde rond 150 v.Chr. In die tijd stichtte Attalos II van Pergamon de havenstad “Attaleia” (zoals Antalya destijds heette). Zijn neef liet zijn koninkrijk met de stad bij zijn overlijden na aan de Romeinen. Een periode van bloei volgde.

Tijdens de Byzantijnse periode kwam Antalya onder invloed van het Oost-Romeinse Rijk en werd het een belangrijk handelscentrum. In de 13e eeuw veroverde het Seltsjoekse Rijk Antalya om later deel uit te maken van het Ottomaanse Rijk. In die periode behield de stad zijn welvaart als centrum van handel en landbouw.

Na de val van het Ottomaanse Rijk werd Antalya onderdeel van de moderne Turkse Republiek en groeide het uit tot een belangrijke toeristische bestemming. Tegenwoordig staat Antalya bekend om zijn prachtige stranden, historische bezienswaardigheden en levendige cultuur die de erfenis van zijn rijke geschiedenis weerspiegelen.

Toren

Op ontdekkingstocht door het interessante Antalya

In Antalya draait het voornamelijk om de historie. Dit is de stad van de oude beschavingen waarvan nog veel bewaard is gebleven. In deze blog staan we daarom vooral stil bij de historische bezienswaardigheden. Maar uiteraard slaan we ook de culturele en culinaire hoogtepunten zeker niet over.

De poort van Hadrianus

Onze stadstour door het oude centrum starten we symbolisch bij de Hadrianuspoort. Deze poort werd in 130 na Christus gebouwd ter ere van keizer Hadrian. De poort was later onderdeel van de stadsmuren rond Antalya en is nu de enige overgebleven toegangspoort. We zien drie bogen in een witte marmeren omlijsting, met sierlijke zuilen en rijke versieringen Aan weerszijden van het elegante bouwwerk staat een torentje. De zuidelijke toren stamt uit de Romeinse tijd. Het bovenste deel van de noordelijke toren is in de 13e eeuw herbouwd. De Hadrianuspoort wordt beschouwd als de mooiste van Zuid-Turkije.

De acht meter hoge poort kwam pas midden vorige eeuw in het zicht toen de stadsmuren instortten. In 1959 is de poort gerestaureerd. Bij de ingang zijn destijds bronzen letters gevonden die een inscriptie ter ere van Hadrian vormden. De letters zijn nu verspreid over diverse musea.

Hadrianuspoort

Kaleiçi, de oude stad

We lopen onder de Hadrianuspoort door en komen uit in Kaleiçi, het oude centrum. Kaleiçi heeft het Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse, Seltsjoekse en Ottomaanse tijdperk meegemaakt. Elk tijdperk heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de architectuur en het karakter van de oude stad. Ooit omringd door dikke stenen muren, diende Kaleiçi als een strategische haven en fort.

Vandaag de dag is de historische wijk zorgvuldig gerestaureerd en behouden, waardoor het is veranderd in een charmante en pittoreske bestemming. Nu wij zo door de smalle, kronkelende straatjes dwalen, worden we teruggevoerd in de tijd. We bedenken ons dat ruim 2000 jaar geleden ook al mensen wandelden daar waar wij nu lopen. Toch dateren veel bouwwerken uit de 18e en 19e eeuw. De meeste van de traditionele Turkse huizen zijn nu omgetoverd tot boetiekhotels, restaurants en winkels.

Winkelstraat

Yivli Minaret Moskee

Een van de meest herkenbare en iconische bouwwerken in de oude stad is de Yivli Minaret Moskee. Deze prachtige moskee, ook wel bekend als de Alaaddin Moskee, is een belangrijk onderdeel van Antalya’s rijk islamitisch erfgoed. De moskee werd gebouwd midden 13e eeuw. Het meest opvallende kenmerk is de hoge, geflankeerde minaret. Met zijn unieke, geribbelde ontwerp en een hoogte van 38 meter is de toren een ware blikvanger.

Naast de indrukwekkende minaret, kenmerkt de moskee zich door zijn prachtige Seltsjoekse decoraties, waaronder gebeeldhouwde stenen, calligrafie en tegeltableaus. Het interieur is eveneens sfeervol, met een centrale gebedshal, een mihrab (nis die de richting van Mekka aangeeft) en een mimbar (preekstoel). Oorspronkelijk maakte de moskee deel uit van een groter complex, dat ook een islamitische school, een hamam en een herberg omvatte. Helaas zijn deze andere gebouwen niet bewaard gebleven.

Vanuit de moskeetuin genieten we nog even van het prachtige uitzicht over de oude stad. Vervolgens bezoeken we nog de restanten van een andere moskee: de Kesik Minare Moskee.

Yivli Minaret

Kesik Minare Moskee

De Kesik Minare Moskee is een stille getuige van de culturele en religieuze veranderingen die deze regio heeft ondergaan. De oorsprong van de locatie van het gebedshuis gaat terug tot de Romeinse tijd, toen er nog een tempel stond. In de 7e eeuw werd dit gebouw omgebouwd tot een Byzantijnse kerk, gewijd aan de Maagd Maria. Helaas werd de kerk zwaar beschadigd tijdens de Arabische invasies in diezelfde eeuw.

In de 13e eeuw viel Antalya onder de heerschappij van het Seltsjoekse Rijk van Rûm. De kerk werd toen omgebouwd tot een moskee met minaret. Maar midden 14e eeuw, toen de kruisvaarders de stad veroverden, werd het weer een kerk. Pas tijdens de Ottomaanse periode werd het definitief een moskee. In 1800 werd de hoofdstructuur van de moskee verwoest door een grote brand, maar de minaret overleefde. Deze gebroken minaret, die nu bekendstaat als de Kesik Minare, is het enige overblijfsel van het oorspronkelijke gebouw.

Uitzicht

De oude haven

De oude haven van Antalya is een charmant en pittoresk onderdeel van deze prachtige Turkse stad aan de Middellandse Zee. Met een geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, is de haven nauw verbonden met de ontwikkeling van het welvarende Antalya.

In de beginjaren diende de haven als marinebasis voor Arabische veroveraars. Onder het bewind van de Seltsjoeken groeide de haven uit tot een belangrijk knooppunt voor de handelsroutes in de regio. De haven bracht grote welvaart voor de stad, totdat deze in de 15e eeuw zijn betekenis verloor. Tegenwoordig wordt de oude haven voornamelijk gebruikt als jachthaven en vertrekpunt voor schitterende boottochten. Rondom de haven zijn er tal van gezellige cafés, terrassen en restaurants.

Marina

Het Archeologisch Museum van Antalya

Antalya bevindt zich in de oude regio Pamfilië, een regio die vele beschavingen heeft gekend. De stad heeft dan ook bijzonder rijk archeologisch erfgoed. Om hier meer over te weten te komen neemt onze gids Uraz ons mee naar het Archeologisch Museum van Antalya. Dit museum, zo vertelt Uraz, is een van de beste en grootste van het land.

De 13 tentoonstellingszalen en openluchtgalerij bevatten meer dan 25.000 museumstukken waarvan er 5.000 permanent worden tentoongesteld. Ze stammen uit de prehistorie en uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tijd. Maar we komen ook museumstukken tegen van het leven op het platteland van Antalya in het begin van de 20e eeuw. Enkele hoogtepunten van het museum zijn:

  • Natuurhistorische Zaal, met fossielen en dierlijke resten uit verschillende geologische tijdperken
  • Prehistorische Zaal, met vondsten uit de Paleolithische, Mesolithische, Neolithische en Bronstijd
  • Zaal van Goden, met indrukwekkende Romeinse beeldhouwwerken
  • Zaal van Keizers, met standbeelden van Romeinse heersers
  • Sarcofagenzaal, met prachtig versierde sarcofagen
Museum

Wat te zien en te doen in de omgeving van Antalya

De regio van Antalya is een omgeving waar de zee, zon, historie en natuur harmonieus samenkomen. De 640 kilometer lange kustlijn langs de Middellandse Zee, omringd door het Taurusgebergte, biedt zowel strand- als geschiedenis- en natuurliefhebbers eindeloze mogelijkheden. Van de oude Lycische stad Patara in het westen tot de prachtige baaien van Demre, de duiklocatie Kaş, de luxe resorts in Kemer en de historische stad Perge: de regio van Antalya heeft voor ieder wat wils.

De stranden rond Antalya

Niet voor niets is Antalya onder toeristen het bekendst om de prachtige stranden. De regio telt maar liefst 231 stranden met het Blauwe Vlag-predikaat (een milieukenmerk). Enkele van de populairste stranden in de regio zijn Konyaaltı, Lara, Kaputaş en Patara. Met name Patara, gelegen in het meest westelijke punt van de provincie, kent schitterende stranden. Deze kustplaats is overigens ook de geboorteplaats van Sint Nicolaas! Maar ook Kaputaş, met zijn beroemde heldere turquoise zee, geniet bekendheid als een van de mooiste stranden van Europa. Om het laatstgenoemd strand te bereiken moet je een lange trap af (en op de terugweg weer op!). Het uitzicht boven op de heuvel is werkelijk adembenemend mooi!

Strand

De talrijke outdoormogelijkheden rond Antalya

Naast de prachtige stranden is de regio van Antalya ook een outdoortparadijs. Zo kun je hier de grotten van Karain, Dim en Damlataş verkennen, raften, ziplinen, rotsklimmen, mountainbiken, paragliden, duiken en wielrennen. Daarnaast vind je in de omgeving talloze, fantastische golfbanen. Tijdens onze rondreis hebben we aan enkele van deze activiteiten deelgenomen. In onze blog over de outdoormogelijkheden in de provincie Antalya gaan we hier uitgebreider op in.

Wat ons als fervent wandelaars overigens bijzonder aanspreekt zijn de ongekende wandelmogelijkheden. Zo heb je hier de befaamde Lycische Trail, de Pisidia Heritage Trail en de St. Paul’s Trail. Tijdens de rondreis lopen we enkele trajecten van de Lycische Trail: het eerste langeafstandswandelpad van Turkije. De trail is ongeveer 600 kilometer lang en gaat van Fethiye naar Antalya. Het pad doorkruist het voormalige Lycische schiereiland, dat werd bewoond door de Lycische beschaving. Het was een van de belangrijkste oude beschavingen in Anatolië (het huidige Turkije).

Uitzicht tijdens een wandeling

Historische bezienswaardigheden in de regio van Antalya

Dat de omgeving van Antalya een bijzonder rijk historisch erfgoed heeft, wordt al snel duidelijk als we de stad verlaten. We bezoeken meerdere oude ruïnesteden en vallen van de ene in de andere verbazing. Onze eerdere stadswandelingen door Rome maakten destijds al enorme indruk op ons. De historische plaatsen die we nu te zien krijgen doen daar in geen geval voor onder. Maar waar we in Rome op sommige locaties spreekwoordelijk over de hoofden konden lopen, liggen de historische bezienswaardigheden er hier verlaten bij. In een enkel geval zijn we zelfs de enigen die de ruïnes van een stokoude stad bewonderen.

Spoedig komen we op deze site met een aparte blog over onze historische ontdekkingstocht in dit deel van Turkije. We beschrijven dan ons bezoek aan de antieke steden Phaselis, Olympos, Limyra en Pınara. Ook doen we Patara aan waar we in de oude kerk van de Sint Nicolaas nog getuige zijn van een oosters-ortodoxe kerkdienst.

Pinara

Praktische zaken voor je verblijf in Antalya

Met onze tips bereid je je optimaal voor op een interessant verblijf in Antalya.
Wat is de beste reistijd voor Antalya?

De beste tijd voor een stedentrip naar Antalya is in de lente en herfst. De zomers zijn namelijk heet met benauwde nachten. De winters zijn meestal mild, maar het kan er dan flink regenen en stormen.

Hoe verplaats ik mij in de stad?

In Kaleici, de oude stad, is de fiets of de benenwagen je enige vervoermiddel. Wil je ook de omgeving buiten het oude centrum verkennen, ga dan met de tram, bus of taxi. Of huur een auto! Met een huurauto de weg op is goed te doen en zeker niet prijzig.

 

Neem de antalyakart als je van plan bent gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wil je ook diverse interessante attracties bezoeken? Neem dan de Antalya City Pass. Bij de city pass zijn naast het OV namelijk meerdere interessante attracties inbegrepen.

Wat zijn de bezienswaardigheden van Antalya die ik niet mag overslaan?

Hier zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Antalya die je niet mag missen:

  • De Hadrianuspoort: een indrukwekkende triomfboog uit 130 na Christus, gebouwd ter ere van keizer Hadrianus. Het elegante bouwwerk is een van de bekendste landmarks van Antalya. De poort maakte ooit deel uit van de stadsmuren, maar kwam pas in de 20e eeuw weer in zicht na instorting van de muren.
  • Kaleiçi: het historische centrum van Antalya. Deze oude stad draagt sporen van verschillende beschavingen - Hellenistisch, Romeins, Byzantijns, Seltsjoeks en Ottomaans. De smalle, kronkelende straatjes met traditionele Turkse huizen, nu omgetoverd tot hotels en winkels, voeren je terug in de tijd.
  • Yivli Minaret Moskee: een icoon van Antalya, met zijn unieke, geribbelde 38 meter hoge minaret uit de 13e eeuw. Het interieur is eveneens prachtig, met Seltsjoekse decoraties.
  • Kesik Minare Moskee: een overblijfsel van een Byzantijnse kerk, later omgebouwd tot moskee. De gebroken minaret is het enige restant van het oorspronkelijke gebouw.
  • De oude haven van Antalya. Deze haven heeft een rijke geschiedenis, van Arabische marinebasis tot belangrijk handelscentrum onder de Seltsjoeken. Tegenwoordig is het een charmante jachthaven en vertrekpunt voor boottochten.
  • Archeologisch Museum: een van de beste historische musea in Turkije, met meer dan 25.000 museumstukken uit de prehistorie tot de Ottomaanse tijd, getuigend van de rijke geschiedenis van deze regio.
Wat kan ik zien en doen in de omgeving van Antalya?

De regio van Antalya is een omgeving van zon, zee, historie en natuur. De 640 kilometer lange kustlijn langs de Middellandse Zee, omringd door het Taurusgebergte, biedt zowel strand- als geschiedenis-, natuur- en outdoorliefhebbers eindeloze mogelijkheden. Van de oude Lycische stad Patara in het westen tot de prachtige baaien van Demre, de duiklocatie Kaş, de luxe resorts in Kemer, de vele golfbanen bij Belek en de historische stad Perge: de regio van Antalya heeft voor ieder wat wils.

 

De omgeving van Antalya biedt daarnaast fantastische wandelmogelijkheden. Zo heb je hier de befaamde Lycische Trail, het eerste langeafstandswandelpad van Turkije. De trail is ongeveer 500 kilometer lang en gaat van Fethiye naar Antalya. Het pad doorkruist het voormalige Lycische schiereiland.

Hoe is de typische keuken van Antalya?

Antalya's vruchtbare gronden en rijke cultuur zijn van grote invloed geweest op de lokale keuken van nu. Enkele specialiteiten van de regio:

  • Finike sinaasappel: Antalya's beroemdste citrusvrucht. De vrucht is sappig, zoet en rijk aan vitaminen.
  • Jam: traditioneel handgemaakte jam, vaak op basis van citrusvruchten, is een belangrijk onderdeel van de gastronomie.
  • Antalya Piyazı: een traditionele bonenschotel met tarator-saus, uniek voor Antalya en omgeving.
  • Yörük Kebab: Een vleesgerecht met veel groenten en kruiden, geïnspireerd op de nomadische Yörük-cultuur in het Taurusgebergte.
  • Yanıksı Dondurma: verfrissend ijs op basis van geitenmelk uit de bergen, zonder toevoegingen.
  • Antalya Köfte: unieke gehaktballetjes, enkel met zout, die aan het spit worden gegrild.
  • Witte zeebrasem: een typische Middellandse Zee-vis, die in zout wordt gegaard voor een unieke smaak.
Wat zijn goede accommodaties in Antalya?

Los van de vele luxe resorts aan de kust bevinden de beste accommodaties in Antalya zich voornamelijk in de historische binnenstad Kaleiçi. Hier heb je veel traditionele en boetiekhotels. We noemen de accommodaties met doorgaans (erg) goede recensies:

  • RuinAdalia - een charmant boetiekhotel op een toplocatie midden in de oude stad. Heel bijzonder is de ondergrondse archeologische vindplaats letterlijk onder het hotel. Hier verbleven wij zelf.

  • Tekeli Konaklari - een voormalige residentie van een Ottomaanse pasja met elegante traditionele Turkse huizen rond een patio.
  • Hotel 1207 - charmant traditioneel pension in het hart van de oude stad, met een binnentuin en zwembad.
  • Hotel Lykia - schitterend en erg sfeervol boetiekhotel vlakbij de Hadrianuspoort.
  • Dogan Hotel - Ottomaans-stijl hotel in een rustige hoek van de historische binnenstad, met lokale keuken.
  • Tuvana Hotel - historisch stadspaleis in een groene tuin, met een zwembad en uitstekend restaurant.

Bekijk het overzicht van overige accommodaties in Antalya.

We bezochten Antalya op uitnodiging van Go Türkiye. Dit bezoek maakte deel uit van een rondreis langs de Middellandse Zeekust van Turkije. De inhoud van deze blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Terras