Stedentrip naar Bazel

Stedentrip naar Bazel

Home » Zwitserland » Stedentrip naar Bazel

Bazel is de derde stad van Zwitserland en is absoluut de moeite waard om een weekend te verblijven. Op zo’n 700 kilometer van Utrecht gelegen vormt een stedentrip naar Bazel een mooie onderbreking van de reis verder zuidwaarts. Wij waren er een weekend en hebben genoten van de schoonheid van de stad. Vooral de “Altstadt” is heerlijk om doorheen te wandelen, niet gehinderd door ander verkeer. We zetten de hoogtepunten van een stedentrip naar Bazel voor je op een rijtje.

Achtergrondinformatie Bazel

Bazel ligt in het noordwesten van Zwitserland, op het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk. De stad telt minder dan 200.000 inwoners. De Rijn doorkruist Bazel en verdeelt de stad in tweeën. Het gedeelte aan de zuidoever heet Grossbasel, dit is het oudste deel van de stad. Het deel aan de noordoever noemt men Kleinbasel. Hier wonen veel inwoners en is het grote congrescentrum gevestigd.

Bazel is in economisch opzicht belangrijk voor Zwitserland. Het heeft de enige haven van het land. Daarnaast vormt het een belangrijk handels- en industriecentrum. Vooral farmaceutische bedrijven zijn gevestigd in Bazel. Het is daarnaast de oudste universiteitsstad van Zwitserland. Art Basel is de grootste beurs van hedendaagse kunst ter wereld. In 2020 gaat de beurs helaas niet door vanwege de coronacrisis.

Hoogtepunten tijdens een stedentrip naar Bazel

De binnenstad van Bazel is verrassend compact. Het is heerlijk om hier door de nauwe straatjes te lopen. Omdat vele sterk stijgend of dalend zijn, is er geen ander verkeer dan wandelaars. Dat maakt het heel relaxt om doorheen te lopen, ondanks de kleine klimmetjes. Onderstaande hoogtepunten zijn alle heel gemakkelijk te voet te bereiken in de Altstadt.

Basler Münster en Münsterplatz

De grote kathedraal van Bazel is met zijn donkerrode stenen een niet te missen verschijning in de stad. De bouw van de kerk begon in de 8e eeuw. De huidige kathedraal stamt uit de 12e eeuw. De kerk heeft prachtige schilderingen in de crypte. Daarnaast is de “Galluspforte” aan de buitenkant heel bijzonder. In de noordelijke zijbeuk zie je een paneel uit de 11e eeuw met daarop afgebeeld zes apostelen. In de Gotische gangen aan de zuidkant van de kerk staan vele graftombes. Op de muren zijn grafschriften aangebracht. In de kerk kun je ook de graftombe van Desiderius Erasmus vinden. Deze filosoof heeft jarenlang in Bazel gewoond en is hier na zijn dood begraven.

De kathedraal ligt aan een groot rechthoekig plein, de Münsterplatz. Het plein ligt op het terrein van een voormalig Romeins kamp. Het wordt omzoomd door prachtige huizen en gebouwen. Toen wij er waren, was het eigenlijk alle tijdstippen heel erg leeg en rustig. Een enkele toerist liep op het plein, maar de lokale bevolking hebben we hier nauwelijks gezien.

Rathaus en Marktplatz

Het Rathaus is de zetel van de regering van Bazel en haar parlement. In het midden van de oude stad, het is vooral opvallend met zijn felrode gevel, de grote klok die omgeven wordt door beelden, de karakteristieke toren en de diverse fresco’s. Een bezoek aan het Rathaus is zeker de moeite waard, vooral vanwege de raadzaal, de aantrekkelijke binnenplaats, de romantische arcades en de toren.

Het Rathaus staat prominent aan de Marktplatz. Al eeuwenlang vinden hier dagelijks markten plaats. Men verkoopt er vooral groenten, fruit, kaas en bloemen. Bij de diverse kaasboeren vormen zich geregeld lange rijen kopers die een heerlijk stuk Zwitserse kaas willen kopen. Daarnaast spelen de diverse stadsfestivals zich af op de Marktplatz.

Mittlere Rheinbrücke

Nauwelijks een ander monument in de stad Bazel is zo’n symbool van de stad geworden als de Mittlere Brücke. Het werd geopend in 1226 en is een van de oudste overgangen over de Rijn tussen het Bodenmeer en de Noordzee. In de middeleeuwen werden in de oude brugkapel veroordeelde criminelen omgebracht. Nu is de brug een romantische plek om de zonsondergang over de stad te zien.

Spalentor

De Spalentor is de mooiste en indrukwekkendste van de drie stadspoorten die nog over zijn van de Stadsfortwerken uit 1400. In vroegere tijden zijn veel belangrijke voorraden en proviand de stad binnengekomen via deze poort vanuit de Elzas. De gevel is versierd met drie figuren die dateren uit de 15e eeuw: de heilige Maria en twee profeten.

Struinen door de Altstadt

Door een mooie stadswandeling te maken door de Altstadt, heb je prachtige doorkijkjes op de Rijn, zie je tal van prachtige panden die leuke winkeltjes herbergen en geniet je van de rust van deze stad. Door de compactheid van de stad is het geen lange wandeling. Maar ieder straatje brengt je weer bij een nieuw hoogtepunt van de stedentrip naar Bazel. Zeker de “Rhreinsprung”, die overgaat in de al even mooie “Augustinergasse”, is zeer de moeite waard. Vervolgens kom je vanzelf op de Münsterplatz met de kathedraal.

Musea bezoeken tijdens een stedentrip naar Bazel

Bijna 40 musea verlenen de stad de hoogste museumdichtheid van het land. Internationaal bekende musea, zoals het Kunstmuseum Basel, het museum van de met ijzer werkende beeldhouwer Jean Tinguely, de Fondation Beyeler en het Museum der Kulturen lokken kunstliefhebbers naar de stad.

Praktische zaken voor een stedentrip naar Bazel

Hieronder volgen wat praktische tips voor een geweldige stedentrip naar Bazel:

Accommodatie

In Bazel is voldoende hotelaccommodatie te vinden. Houd er wel rekening mee dat het prijspeil aan de hoge tot zeer hoge kant is. Iets buiten de stad, in de omringende dorpen, is het iets voordeliger. Maar ook hier betaal je meer dan je in Nederland gewend bent. Overzicht hotelaccommodaties in Bazel.

Wij overnachtten in een Airbnb van Jean. Deze gepensioneerde professor verhuurt drie kamers in zijn grote huis, op loopafstand van het centrum. Hij kan gepassioneerd vertellen over zijn liefdadigheidsprojecten die hij met behulp van de inkomsten uit de kamerverhuur in oorlogsgebieden in vooral Afrika uitvoert. Mede daarom is een verblijf bij hem aan te raden. De kamerprijs is erg laag voor deze stad (circa € 60 per nacht) en het ontbijt is werkelijk fantastisch.

Vervoer

In Bazel kun je eigenlijk alles te voet doen. Wil je toch gebruik maken van het openbaar vervoer, dan is dat gratis voor toeristen. Bij aankomst in je verblijf kun je een gratis Baselcard ontvangen. Hiermee kun je kosteloos gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je 50% korting op toegang tot musea, de dierentuin, het theater een een begeleide stadswandeling.

Eten en drinken

In Kleinbasel, aan de noordoever, vind je de leukste restaurantjes en barretjes. Zeker in de zomermaanden zijn hier de terrassen aan de waterkant geopend en is het daar heel gezellig. Zelf hebben we lekker gegeten in restaurant Linde. Dit is nog redelijk betaalbaar en je treft er alleen de lokale bevolking, geen toeristen. Als ze met elkaar praten, is het niet te volgen in hun grappige dialect.

Beste reistijd voor Bazel

Eigenlijk is Bazel alle tijden van het jaar goed te bezoeken. De winter heeft zijn charme door de besneeuwde huizen en straten, die de stad nog meer sfeer geven. In de zomer zijn de terrassen langs de Rijn drukbezocht. Heel bijzonder is het om in Bazel te verblijven tijdens carnaval. De “Fassnacht” betekent vier dagen groot feest in de stad.