Stedentrip naar Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Stedentrip naar Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Home » Nederland » Stedentrip naar Breda, de bakermat van het Huis Oranje-Nassau

Voor mij als getogen Brabander zou je wellicht verwachten dat Breda geen geheimen heeft. Toch bracht ik onlangs pas mijn eerste bezoek aan de volgens velen gezelligste studentenstad van Noord-Brabant! Tegen het advies van enkele insiders in, deden we de stad midden in coronatijd aan. We wilden namelijk de ultieme test doen: is Breda ook vóór de heropening van de terrassen de moeite waard? In deze blog vertellen we waarom de stad de test, wat ons betreft, glansrijk heeft doorstaan.

De historische haven van Breda

Stadswandelingen door Breda

Het belooft half zonnig maar koud weer te worden tijdens onze stedentrip naar Breda. Al is de meteorologische lente begonnen, de temperatuur zal overdag niet boven de 7 graden uitkomen! We zoeken dan ook een prettig onderkomen waar we ons regelmatig kunnen terugtrekken om op te warmen. Een centraal gelegen plek op korte wandelafstand van de hoogtepunten van Breda.

We overwegen een appartement waar we zelf kunnen koken, maar zien een leuk alternatief. Het Apollo Hotel Breda City Centre heeft namelijk een aantrekkelijk halfpension-arrangement inclusief welkomstdrankje. En dat volledig coronaproof zonder aan Brabantse gastvrijheid in te boeten.

Het weer op deze dag van aankomst heeft de beste papieren. We willen dan ook meteen de stad verkennen en stellen het welkomstdrankje uit tot ‘s avonds. In onze ruime hotelkamer zoeken we enkele stadswandelingen uit die we vandaag willen maken. We beginnen met een groene wissel door Breda. Als we daarna nog tijd hebben volgt de stadswandeling langs de vele muurschilderingen. De historische wandeling doen we dan pas morgen.

Kasteelplein in Breda

Groene wissel langs het kasteel en door de parken en binnenstad van Breda

Op de Wandelzoekpagina hebben we ‘Groene Wissel 473: Breda 2’ gevonden, een wandeling van 7 kilometer. Precies genoeg om het groene deel te bewonderen en nog een wandeling er achteraan te doen. We stappen ons hotel uit en lopen langs het imposante station richting de wandelboulevard. Bij een klein koffietentje bestellen we een coffee-to-go.

We lopen verder, steken de Academiesingel over en komen uit in het buitengewoon fraaie Valkenbergpark. Bij een sierlijk monument aan het begin van het park, nuttigen we onze koffie. In de tussentijd nemen we de omgeving in ons op. Wat een gezellig park is dit! Ondanks de temperatuur zijn er veel mensen op de been. Op gepaste afstand van elkaar, wel te verstaan.

In het park zien we sporters, jonge gezinnen, studenten, vissers, middelbaar scholieren en wandelaars zoals wij. Op het gras en langs de vijver genieten velen van de welkome zonnestralen. Op enkele meters afstand van ons leest de oudste zoon van een gezin uit een boekje voor. Zo horen we dat we onze koffie drinken bij het Nassaumonument. Het herinnert aan de komst van de Duitse graaf Engelbrecht van Nassau naar Nederland. We horen dat deze Engelbrecht huwde met de elfjarige Bredase Johanna van Polanen. Met het huwelijk werd de basis voor ons Koningshuis gelegd!

Valkenbergpark in Breda

Van het Valkenbergpark naar het Van Sonsbeeckpark

We vervolgen onze wandeling door het Valkenbergpark richting het Kasteel van Breda. We zijn uitgekomen bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Wat een prachtige locatie om tot beroepsofficier te worden opgeleid! De uitstekende routebeschrijving gaat overigens niet in op de bezienswaardigheden aan de route. Gelukkig vinden we veel informatiebordjes die ons meenemen in de tijd. Zo lezen we dat het kasteel lange tijd het stamslot van de Nassaus was. Pas in 1826 maakte koning Willem I er de KMA van.

We verlaten de historische binnenstad en komen uit in een wat minder aantrekkelijke woonwijk. De routebeschrijving had ons hier al voor gewaarschuwd. We lopen snel door. Buiten de woonwijk wordt het aangezicht van dit deel van de stad duidelijk groener. De wandeling voert via singels waaraan fraaie woningen uit begin 20e eeuw liggen. Vervolgens bereiken we het volgende park van de groene wissel: het Van Sonsbeeckpark.

De lente heeft in het park nog duidelijk niet zijn intrede gedaan. De bomen dragen nog geen blad en we zien weinig stadsbewoners recreëren. Toch vinden we het park zeker interessant om doorheen te wandelen. Het is vooral de afwisseling van waterpartijen met rietkragen, en grasvelden met bosschages die we kunnen waarderen.

Van Sonsbeeckpark in Breda

Via het Wilhelminapark terug naar het Valkenbergpark

De groene wissel voert ons vervolgens naar een ander, redelijk groot stadspark: het Wilhelminapark. We vinden er twee grote vijvers en enkele oorlogsmonumenten. Zo staat er een Duitse tank opgesteld die destijds door de Polen aan de stad werd geschonken. Ook heb je er een monument waar de in de oorlog weggevoerde Bredase Joden worden herdacht. Een bijzonder park waar je volgens ons vooral in de lente en zomer moet zijn.

Op de terugtocht naar de oude stad komen we eerst langs een oude kazerne. Het is een langgerekt, goed opgeknapt en bijgehouden historisch gebouw. Eromheen is een modern vormgegeven parkje met prachtige, nieuwe woningen. Erg smaakvol ontwerp, vinden we, en zeker passend bij de historische omgeving.

We verlaten het parkje via een voormalig klooster en komen uit bij de oude binnenstad. Daarbij passeren we een soort hotdogkraam waar twee enthousiaste kerels aan het grillen zijn. Het is er gezellig druk. Aangezien we redelijke trek hebben, bestellen we een overheerlijke bratwurst met pittige saus. Aan een langgerekte houten tafel nemen we coronaproof plaats en laten we ons de snack uitstekend smaken.

Wilhelminapark in Breda

Groen einde van de groene wissel

De groene wissel sluiten we in stijl af met de Willem-Merkxtuin. Wat een fijne groene oase in het middeleeuwse Breda! En omdat de wind hier geen vrij spel heeft, is het zonnetje des te lekkerder. Via de zij-uitgang verlaten we de tuin en komen we uit in het Begijnhof van Breda. Een keurig onderhouden, historische plek van volmaakte rust. Er zijn meer dagjestoeristen in het betrekkelijk kleine Begijnhof te vinden. Fluisterend lezen ze de informatiebordjes voor.

We verlaten het Begijnhof en komen uit in het Valkenbergpark. Het is er nog drukker dan aan het begin van onze wandeling. Toch hebben we niet het idee dat de coronaregels worden genegeerd. Wellicht komt dat omdat het park ruim van opzet is met brede, slingerende paden. Nog geen 5 minuten later zijn we terug bij ons hotel. Hier rusten we wat uit om ons op te laden voor de tweede wandeling voor vandaag.

Begijnhof in Breda

De Blind Walls Gallery van Breda

In vele steden in binnen- en buitenland kun je tegenwoordig genieten van street art. Een goede zaak, vinden we, omdat daarmee ook de minder interessante stadswijken worden opgefleurd. Vaak biedt een stad met streetart een stadswandeling die langs de mooiste kunstwerken voert. Het voordeel daarvan is dat je dan op plekken komt die de meeste stadswandelingen overslaan. Bijvoorbeeld omdat er geen historische bezienswaardigheden te zien zijn. Je leert de stad in onze optiek dan bijzonder goed kennen.

Afgelopen winter maakten we enkele stadswandelingen door Leeuwarden. Sinds dat de Friese hoofdstad ook de culturele hoofdstad van Europa was, vind je er veel streetart van gerenommeerde (internationale) graffiti-kunstenaars. Maar Nederland telt naast Leeuwarden nog veel meer steden met fantastische muurschilderingen. Waaronder Breda!

Streetart in Breda

In de bakermat van het Huis Oranje-Nassau is er een collectie van meer dan 80 muurschilderingen. Elk schilderij is gebaseerd op een Bredaas verhaal passend bij de locatie. Op de website van de ‘Blind Walls Gallery’ vind je diverse wandel- maar ook fietsroutes. De routes voeren langs (enkele van) de kunstwerken. Omdat het al vrij laat in de middag is doen wij de korte wandelroute. Bij elke muurschildering vinden we wat meer informatie over het verhaal wat als inspiratie diende. Erg interessant!

Hoewel niet elk kunstwerk naar onze smaak is, verbazen we ons over de kwaliteit van de street art. We besluiten dan ook om, zodra het weer kan, een volledige rondleiding met gids te doen.

Streetart in Breda

Stadswandeling door historisch Breda

Het is half bewolkt maar behoorlijk fris als we het hotel rond lunchtijd verlaten. Er staat nog één wandeling op het programma van onze stedentrip aan Breda: de stadswandeling door historisch Breda.

Het eerste deel van de wandeling voert ons opnieuw over de wandelboulevard naar het Valkenbergpark. Ondanks de lage temperatuur is het redelijk druk in het park. Los van hardlopers en skeelers zien we mensen gehuld in een deken, op het gras zitten. We proberen ons voor te stellen hoe het park er in de zomer uit komt te zien. Vooral als de coronamaatregelen niet meer van kracht zijn. De routebeschrijving heeft het over het “bruisend hart” van Breda. Hier hebben we inmiddels alle beeld bij!

Valkenbergpark

Van het Valkenbergpark via het Spanjaardsgat naar de vele historische pleinen

We vervolgen onze wandeling via het kasteel van Breda en de Cingelstraat naar het Spanjaardsgat. Dit is de waterpoort aan de westelijke vestinggracht van het kasteel. De gracht was eind 16e eeuw het toneel van ‘de list met het Turfschip van Breda’. Het beroemde turfschip werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog ingezet als een soort Paard van Troje. Aan boord hadden soldaten zich verstopt die onder aanvoering van Maurits van Nassau het kasteel innamen.

Kasteel van Breda

Vanuit de historische haven die eind 20e eeuw tijdelijk gedempt was, passeren we de vismarkt. Hier werd in de 14e eeuw nog zeevis verhandeld omdat Breda toen nog een open verbinding had met de zee. We lopen verder naar de Havermarkt dat buiten coronatijd hét uitgaanscentrum van Breda is. Via kleine poorten en steegjes komen we uiteindelijk uit bij de Grote Kerk. De toren van deze 16e eeuwse kerk is een van de blikvangers van de stad. Kort daarna staan we op de Grote Markt. Het is het hoogst gelegen punt van de stad en dient al eeuwenlang als marktplaats. Zodra de terrassen weer opengaan, willen we beslist terug naar dit plein!

Naast de mooiste hofhuizen, leidt de stadswandeling ons ook langs diverse religieuze gebouwen. Vandaag gaan we bij geen enkele van de gebouwen naar binnen. Wel lezen we geboeid de verhalen in de routebeschrijving over de historie van deze bezienswaardigheden. Breda lag destijds op min of meer de grens van het protestantse noorden en het katholieke zuiden. Het moet een bijzondere, niet altijd even leuke periode zijn geweest voor de gelovigen in de stad.

Grote Markt in Breda

Einde van de stadswandeling en onze stedentrip in historisch Breda

Het laatste deel van de bijzonder interessante wandeling door het historische Breda voert door bekend terrein. Via de St. Annastraat, de Willem Merkxtuin en het Begijnhof lopen we namelijk terug naar het Valkenbergpark. In dit park zijn we niet alleen deze wandeling begonnen, maar ook onze fantastische stedentrip.

Nu we aan het einde zijn gekomen van de wandeling blikken we terug op een heerlijk weekendje weg. Wat valt er veel te lezen over en nog steeds te zien van de rijke historie van Breda! Zelfs in coronatijd hebben we ons geen seconde kunnen vervelen. En bleven we ons verbazen over de vele interessante bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Breda.