In het late voorjaar maakten we een unieke roadtrip door de Spaanse regio Murcia. In deze kleine mediterrane regio vind je verbluffende natuur, heerlijke stranden en vele prachtige, historische steden. Een van die steden is Cartagena, gelegen in het hart van de Costa Cálida. De oude havenstad heeft een fascinerende, duizenden jaren oude historie en een bruisend stadsleven. In deze blog maken we een stadswandeling langs de vele bezienswaardigheden van Cartagena. Ook geven we praktische tips voor een heerlijke stedentrip. Maar we beginnen beknopt met de interessante geschiedenis van de havenstad.
De oude havenstad Cartagena
De geschiedenis van Cartagena gaat meer dan 2500 jaar terug. Er ontstond toen een nederzetting met een van de beste havens aan dit deel van de Middellandse Zee. In de derde eeuw v.Chr. werd de nederzetting ingenomen door een generaal uit Carthago. Die stad was destijds een belangrijke Noord-Afrikaanse, Fenicische handelsstad. Hij noemde de stad “het nieuwe Carthago”. Nog geen twintig jaar later veroverden de Romeinen de stad. Cartagena bleef zes eeuwen lang een belangrijke stad voor de Romeinen. Er is veel bewaard gebleven uit deze periode. Zoals het Romeinse theater waar nu nog steeds voorstellingen worden gehouden.
In de eeuwen die volgden raakte de stad eerst in handen van achtereenvolgens de Vandalen, de Visigoten, de Oost-Romeinen en de Moren. In de middeleeuwen werd Cartagena veroverd door Alfons van Castilië. Hij maakte er een bisdom en een belangrijke marinehaven van. In die periode verschenen ook indrukwekkende stadsmuren om de stad te beschermen tegen piraten. Daarnaast kwam er een imposant kasteel, het Castillo de la Concepción. Het is een perfect voorbeeld van middeleeuwse architectuur.
In de 18e eeuw ging het Cartagena wat minder voor de wind. Maar tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw werd de stad een belangrijk centrum voor de ijzer- en staalindustrie. Door de toegenomen welvaart kreeg het historische centrum er vele prachtige gebouwen in art-nouveau-stijl bij. Helaas werd de stad tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de 20e eeuw zwaar gebombardeerd. Daarbij gingen meerdere historische gebouwen verloren. Gelukkig zijn veel van die gebouwen later gerestaureerd. De restauraties hebben de stad veranderd in een belangrijke toeristische bestemming vol prachtige pleinen, kerken en indrukwekkende monumenten.
Wandelen langs de hoogtepunten van Cartagena
In Cartagena maakten we een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Erg prettig omdat je dan de belangrijkste hoogtepunten van de stad te zien krijgt. Daarnaast kom je veel meer over de stad en de geschiedenis daarvan te weten. Dat neemt niet weg dat je ook zonder gids een leuke en bijzonder interessante stadswandeling kunt maken. Onze ontdekkingsreis begint aan de voet van een hoge, panoramische lift. In vliegende vaart brengt de lift ons 45 meter hoger naar het Parque Torres.
Castillo de la Concepción in het Parque Torres
Het Parque Torres (torenpark) is een fraai, klein park op de Concepción heuvel. Er heerst een vredige, serene rust als wij er zijn. Dat was vroeger wel anders. In de Romeinse periode was dit weliswaar nog een heilige plek. Maar in de tijd van de Moren werd hier vanwege de strategische locatie een alcazaba (een versterkt paleis) gebouwd. In de middeleeuwen maakte het bouwwerk vervolgens plaats voor een kasteel, het Castillo de la Concepción. En tijdens de Spaanse Burgeroorlog stond hier de San Patricio Batterij. Bewoners uit de stad werden door de naastgelegen sirene gewaarschuwd voor dreigende bombardementen.
We wandelen slalommend om trotse, pochende pauwen heen naar een breed uitzichtpunt. Hier hebben we een werkelijk fantastisch panorama over de stad en de baai. Zo zien we helemaal links de overblijfselen van een amfitheater, de nieuwe arena en de marina. Recht voor ons uit ligt het oude Romeinse theater, een park en vele oude kerken. In de verte zien we op heuveltoppen nog enkele kastelen liggen. We genieten nog even van het uitzicht en slaan vervolgens rechtsaf richting het middeleeuwse kasteel.
In de 13e eeuw werd op de plek van de oude Alcazaba met de bouw van een grote donjon begonnen. Daarbij werden stenen van plaatselijke Romeinse ruïnes en grafstenen hergebruikt. De donjon groeide uit tot het kasteel van Concepción dat nooit echt werd afgebouwd. Wel bleef het kasteel het belangrijkste verdedigingsbouwwerk van de stad tijdens de 16e en 17e eeuw. Het was daarnaast een depot voor buskruit en een gevangenis. Aan het einde van de 18e eeuw verloor het kasteel zijn militaire belang. Aan het begin van de 19e eeuw werd het zelfs grotendeels gesloopt. Toch is een bezoek aan de overgebleven donjon met het museum nog zeker de moeite waard!
De Romeinse wijk
We vervolgen onze stadswandeling de heuvel af en passeren een lange wand vol grote foto’s. Onze gids vertelt ons dat we nu in de oude visserswijk zijn. Deze wijk werd in de 16e eeuw aangelegd bovenop het Romeins theater. Pas eind vorige eeuw werden de overblijfselen van enkele delen van de Romeinse stad hier ontdekt. Sindsdien wordt de voormalige visserswijk langzaam afgebroken om meer van de archeologische vindplaats bloot te leggen. Het is een enorm karwei omdat hier – zo blijkt – de grootste en meeste overblijfselen uit de Romeinse tijd van heel Spanje liggen.
Op weg naar het traditionele en gezellige San Francisco plein duiken we vervolgens nog even de kelders onder een kunstgalerij in. Hier bevinden zich overblijfselen van de Domus Porticus: een Romeins huis dat later de portiek werd tot de tuin van het Romeinse theater. We vergapen ons aan de prachtig bewaard gebleven mozaïekvloer. Ongelooflijk, zo vinden we, dat deze grote Romeinse stad pas zo laat is ontdekt. En onze verbazing neemt alleen maar toe als we even later langs het indrukwekkend grote Foro Romano wandelen. Naast het Forum heb je hier ook het Heiligdom van Isis, de oude thermale baden en het Atriumhuis.
Via de Calle de Aire, een voetgangersstraat vol schitterende modernistische gebouwen, bereiken we het Romeinse theater. Hier gaan we het imposante museum binnen waar we ons prima een dagdeel kunnen vermaken. Er valt zowel binnen als buiten bijzonder veel te ontdekken over de Romeinse periode in Cartagena. Buiten vinden we aan de bovenzijde van het theater ook nog de restanten van een oude kerk.Dit is de ruïne van de Catedral de Santa Maria la Mayor. De kathedraal die bovenop het Romeins theater werd gebouwd, werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog grotendeels verwoest. Gelukkig zijn enkele gevels wonderbaarlijk goed gerestaureerd.
Door de Calle Mayor naar de (jacht)haven van Cartagena
Een ander hoogtepunt in Cartagena is de Calle Mayor. Deze fraaie, met blauwe tegels geplaveide voetgangersstraat vormt het hart van de stad. Hier vind je vele restaurants, winkels en gezellige (tapas)barretjes. Het is een geweldige plek om de levendige sfeer van Cartagena en de Spaanse cultuur te ervaren. We slenteren er bewust langzaam doorheen en komen uiteindelijk uit bij het fraaie stadhuisplein, het Plaza Ayuntamiento.
Vanwege het cruiseschip dat we in de verte in de haven zien liggen, is het gezellig druk op het plein. We staan even stil bij het prachtige stadhuis. Dit pand, uit begin 20e eeuw, is een van de belangrijkste gebouwen in modernistische stijl van Cartagena. Net als enkele gebouwen aan de Calle de Aire, is het stadhuis vormgegeven door leerlingen van de beroemde architect Gaudí. Je kunt het stadhuis bezoeken. En voor 1 euro krijg je er zelfs een rondleiding. Daarnaast bevindt zich hier de VVV van Cartagena.
Na het verkennen van de vele historische bezienswaardigheden is het tijd voor wat ontspanning en verfrissing. Dit kan uitstekend bij de haven van Cartagena, een van de belangrijkste havens van Zuid-Spanje. Dit is de plek om te genieten van een wandeling langs de promenade en om de jachten te bewonderen die er aangemeerd liggen. En met de vele restaurants is het een ideale omgeving voor een heerlijke tapas- of visschotel.
Het marinemuseum en het nationaal museum voor onderwaterarcheologie
Een stedentrip naar de havenstad Cartagena is sowieso niet compleet zonder een bezoek aan het marinemuseum. Dit museum belicht het belang van de stad als marinebasis door de eeuwen heen. Het museum bevindt zich in een oud arsenaal uit de 18e eeuw dat voor kort nog de Spaanse KMA was. Er zijn vele interessante tentoonstellingen over onder andere de militaire geschiedenis. Daarnaast vind je er een indrukwekkende collectie van scheepsmodellen.
Een van de pronkstukken van het marinemuseum is de Peral: de eerste volledig elektrische onderzeeër. De onderzeeër werd in 1888 te water gelaten. Ze had één torpedobuis (en twee torpedo’s) en een luchtregeneratiesysteem. Hoewel de onderzeeër in veel opzichten geavanceerd was, kon de Peral de accu’s niet onderweg opladen. Het bereik was daardoor zeer beperkt. Om die reden werd de onderzeeër al binnen twee jaar uit de vaart gehaald.
Als je vanuit het marinemuseum richting de marina loopt, kom je uit bij een modern ogend museum. Dit is het nationaal museum voor onderwaterarcheologie. Hier maak je een reis door de maritieme geschiedenis van dit deel van de Middellandse Zee. Je vindt er bijzonder interessante exposities over met name de Fenicische en Romeinse periodes. Zo heb je er een levensgroot model van een Romeins koopvaardijschip en een exacte replica van een galei.
Casa de la Fortuna
Nog niet uitgekeken op de vele historische bezienswaardigheden van Cartagena? Dan mag het Casa de la Fortuna niet aan je bezoek aan de stad ontbreken. Het Casa de la Fortuna is een prachtig bewaard gebleven Romeins huis uit de 1e eeuw v.Chr. De woning geeft een goede en realistische indruk van hoe rijke burgers in het Romeinse Cartagena leefden. Wandel door de gang, slaapkamers, eetzaal en het kantoor en bewonder de prachtige mozaïekvloeren en muurschilderingen.
Andere hoogtepunten van Cartagena
Naast de historische en architectonische hoogtepunten is Cartagena ook de thuisbasis van diverse culturele evenementen. Een van de bekendste is het “Cartagineses y Romanos”. Tijdens dit festival worden historische gebeurtenissen nagespeeld. Deelnemers trekken dan gekostumeerd door de straten die tot oude Romeinse nederzettingen zijn omgetoverd. Het is een kleurrijk en levendig spektakel dat je niet mag missen als je hier in september bent.
Een ander cultureel evenement dat leuk is om in Cartagena mee te maken is carnaval. Je hebt er dan vele parades en feesten. Bijkomend voordeel voor Nederlandse carnavalliefhebbers: in Cartagena is het in februari een stuk warmer dan in Nederland!
Vergeet evenmin tijdens je stedentrip om enkele tapasbarretjes te bezoeken. Vlakbij de Calle Mayor vind je genoeg unieke en authentieke plekken om aan de tapas met een heerlijk glas wijn te gaan. In Cartagena heb je zelfs stadswandelingen waarbij je met een gids diverse tapastentjes aandoet. Te leuk en te lekker om over te slaan!
Wij bezochten Cartagena in Murcia op uitnodiging van Instituto de Turismo de la Région de Murcia (ITRIM). De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.
Praktische tips voor een stedentrip naar Cartagena, Murcia
De oude havenstad Cartagena ligt in het zuidoosten van de regio Murcia in Zuidoost-Spanje.
Cartagena is bijzonder lastig te bereiken met het (internationaal) openbaar vervoer. Omdat de stad geen internationale luchthaven heeft is de auto de beste vervoersoptie om Cartagena te bezoeken. De stad ligt op ruim 2100 kilometer afstand van Utrecht. Als je niet weken de tijd hebt kun je het beste non-stop vliegen op Alicante. Op de luchthaven ga je vervolgens verder met een huurauto.
Cartagena is vrijwel het gehele jaar goed te bezoeken. Statistisch gezien valt de meeste neerslag in de winter. Maar ook dan is het met een dagtemperatuur van 15 à 16 graden prima toeven in de stad.
De oude havenstad Cartagena heeft een fascinerende, duizenden jaren oude historie en een bruisend stadsleven. De bezienswaardigheden zijn talrijk. Zo heb je hier het Romeins theater, een van de grootste overblijfselen uit de Romeinse tijd in heel Spanje. Een ander hoogtepunt in Cartagena is de Calle Mayor. Deze straat vormt het hart van de stad en is bezaaid met restaurants, winkels en gezellige barretjes. Verder is er een bijzonder interessant marinemuseum. Dit museum belicht het belang van de stad als marinebasis door de geschiedenis heen.. Ook heb je in de stad meerdere kastelen en diverse andere musea. Tel daar de schitterende middeleeuwse maar ook modernistische architectuur bij op, en je hebt genoeg redenen om Cartagena te bezoeken.
Reken op zeker twee dagen om de belangrijkste bezienswaardigheden goed te bekijken en te genieten van het bruisende stadsleven. Cartagena is niet zoals bijvoorbeeld Barcelona heel snel te bereiken. Om die reden is ons advies om deze stad te bezoeken tijdens een rondreis van een week door de regio.
Cartagena heeft de innerlijke mens veel te bieden. Of je nu op zoek bent naar traditionele Spaanse gerechten, tapas of internationale cuisine. In de stad bevinden zich drie restaurants met een vermelding in de Michelin-gids. Een daarvan heeft zelfs een ster: restaurante Magoga. Maar ook voor minder geld kun je in Cartagena uitstekend terecht voor een heerlijke maaltijd. Goede betaalbare keuzes zijn onder meer La Fortaleza, Bar Sol en Alhambra Restaurante Tetería. Iets meer ambiance en luxe? Dan zijn Píkara, La Marquesita en La Alacena de Maria de plekken waar je moet zijn. En ben je vegetarisch of veganistisch? Bezoek dan vooral La Sella.
Er is voldoende prima tot goede accommodatie in Cartagena te vinden. Enkele goede keuzes zijn:
- Apartamentos Turísticos Walk Street: prettig appartement voor niet te veel geld en betaalbare parkeergelegenheid.
- NH Cartagena: rustig gelegen, keurig en betaalbaar hotel. Belangrijkste bezienswaardigheden liggen op korte loopafstand. Er is een privé-parkeergelegenheid.
- Casa Poeta Pelayo: een net iets duurder maar ronduit prachtig appartement. Een ideale keuze voor als je met twee stellen bent. En schitterend gelegen!