Een van de vele Spaanse steden waar we een heerlijke stedentrip naar hebben gemaakt, is de charmant oude stad Valencia. Deze aan de Middellandse Zee gelegen, derde stad van Spanje is wat ons betreft een bezoek dubbel en dwars waard! De geboortestad van de paella is bekend om onder meer het Fallas-festival in maart en het enorme, neo-futuristische project van architect Santiago Calatrava.
De rivier de Turia stroomde voorheen door het centrum van de ruim 2000 jaar oude stad, maar werd na een ernstige overstroming in 1957 omgeleid. Sindsdien heb je er een prachtig park waar het op vrijwel alle dagen in het jaar goed toeven is!
Bezienswaardigheden van Valencia
De wijk El Carmen in het oude centrum
El Carmen is een van de oudste wijken van Valencia. En vanwege de vele smalle straatjes en hoge, prachtig oude gebouwen, ook een van de meest pittoreske. In de tijd van de Moren werd de voormalige boomgaard een islamitische voorstad. Enkele eeuwen later werd de wijk het centrum van middeleeuwse aristocratie. Er werden in die periode vele kloosters gebouwd. Tegenwoordig is het een heerlijk relaxte wijk waar je veel terrasjes, restaurants en trendy winkels vindt.
In de wijk bevinden zich ook de Torres de Serranos en Torres de Quart, de enige twee overgebleven toegangspoorten van de oude stad. De Torres de Serranos, de grootste gotische stadspoort van Europa, is grotendeels gerenoveerd en wat gemoderniseerd. Je kunt de torens beklimmen voor een fraai uitzicht op de oude rivierbedding van de Turia en de oude stad.
La Lonja de la Seda
Dit UNESCO-monument uit de 15e eeuw was tijdens de gouden eeuw van Valencia de zijdebeurs. Het prachtige gebouw wordt door velen ‘het best bewaarde laat gotische bouwwerk van Spanje’ genoemd. Maar feitelijk is vanwege de vele restauratiewerkzaamheden in de 19e, 20e en 21e eeuw alleen het interieur nog authentiek. Dit maakt een bezoek aan La Lonja de la Seda er wat ons betreft niet minder interessant op!
Aan de Plaza del Mercado bevindt zich de fraaie hoofdingang van het beursgebouw. Binnen zijn er twee verschillende grote ruimtes. De een was vroeger de handelshal waar kooplieden de zijde (ver)kochten. De andere was voor het consulaat en tribunaal. Daar tussenin bevindt zich El Torréon, de vierkante toren die onder meer dienst deed als kapel en gevangenis voor kooplieden die niet betaald hadden.
Kathedraal van Valencia en de Miguelete toren
De bijzondere kathedraal van Valencia is ook bekend als de plek waar de (vermeende) heilige graal zich bevindt. De kelk dateert uit de 1e eeuw vóór Christus. In de 17e eeuw ging die kapot maar werd ook weer gerestaureerd. Inmiddels is de kelk tentoongesteld in de kathedraal. In de 13e eeuw is men met de bouw van de kathedraal begonnen. Dit gebeurde op dezelfde locatie als waar de oude Moorse moskee stond. Het gebouw geniet romaanse, gotische en barok-stijlen.
Als je toch bij de kathedraal bent, vergeet dan niet om ook de 50 meter hoge, achthoekige klokkentoren, de Miguelete toren (El Micalet) uit de 14e en 15e eeuw te beklimmen. Toegegeven, de beklimming van ruim 200 treden is voor velen best een uitdaging, maar de beloning is meer dan zoet. Eenmaal boven heb je een werkelijk fantastisch uitzicht op de stad!
De rivierbedding van de Turia
In Valencia zijn er vele, keurig onderhouden parken te vinden, waaronder de botanische tuin en de ‘Jardines del Real’. Maar het park wat op ons de meeste indruk heeft gemaakt is zonder twijfel het Turia park (Jardín del Turia).
Als eerder genoemd stroomde op de huidige plek van het park de rivier de Turia maar deze werd sinds een grote overstroming in het midden van de 20e eeuw omgeleid. Sindsdien heb je er een enorm, langgerekt park dat zich uitstrekt van de wijk Campanar in het uiterste westen tot net voorbij de Stad van de kunst en wetenschap in het oosten. Het park is met 9 kilometer lengte zó groot dat je, tenzij je een fervent hardloper bent, een fiets nodig hebt om het volledig te zien.
In het park vind je voetbal- en rugbyvelden, een atletiekbaan, speeltuinen, fonteinen, een skatepark en vele wandel- en fietspaden. Daarnaast is er zelfs een kunstmatig aangelegd meer waar je met een bootje op kunt. Gelukkig zijn er ook enkele terrassen waar je na afloop van wat lichamelijke beweging een heerlijke, dorstlessende versnapering kunt nuttigen.
Stad van de kunst en de wetenschap
Een van de meest bijzondere en interessante bezienswaardigheden van Valencia is het hypermodern vormgegeven Ciudad de las Artes y Ciencias (de stad van de kunst en de wetenschap). Het ligt op de plek waar vroeger de oude rivier de Turia stroomde. De stad bestaat uit de volgende zeven gebouwen:
- Ágora, een bijzonder, ovaalachtig gebouw waar speciale evenementen worden gehouden zoals concerten en tenniswedstrijden
- L’Umbracle, een apart maar fraai vormgegeven, semi-overdekt park waar je bijzondere, mediterrane plantensoorten vindt
- Puente de l’Assut de l’Or, een witte tuibrug met één pyloon die aardig wat gelijkenis vertoont met de Erasmusbrug in Rotterdam en de Samuel Beckett-brug in Dublin
- Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, een interessant en interactief wetenschapsmuseum
- El Hemisfèric, een IMAX-bioscoop
- Palau de les Arts Reina Sofía, een 40.000m² groot operagebouw
- Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa.
Mercat Central
Centraal in de oude stad bevindt zich het Mercat Central (Mercado Central), een van de grootste overdekte markten van Europa. De markt is gevestigd in een verouderd, ‘modernistisch’ gebouw uit de 19e eeuw dat momenteel wordt gerenoveerd. Je kunt er vele verse, lokale producten vinden zoals hammen, kazen en olijven, maar ook bereide etenswaren waaronder uiteraard paella. Je stedentrip naar Valencia is niet compleet zonder een bezoek aan de Mercado Central!
De vele pleinen van Valencia
In met name de oude stad liggen vele prachtige pleinen, elk met hun eigen charme. De meeste liggen op steenworp afstand van elkaar. Het plein waar je wat ons betreft zeker moet zijn geweest is het Plaza de la Virgen. Je hebt er naast de kathedraal van Valencia uit de 13e eeuw, de Turia fontein en de basiliek uit de 17e eeuw, vele gezellige terrassen. Op nog geen 150 meter afstand van Plaza de la Virgen ligt een van de meest bekende pleinen van Valencia, namelijk het Plaza de la Reina. Je vindt er veel barretjes en restaurants, uiteraard een fontein, maar ook de hoofdingang van de kathedraal van Valencia. Overige pleinen die zeker een vermelding waard zijn, zijn Plaza Ayuntamiento (waar Las Fallas, het grootste straatfeest van Europa, mede plaatsvindt), het Plaza Redonda uit 1840 en Plaza de la Almoina.
Het strand en de jachthaven aan de Middellandse Zee
Ondanks de ligging aan de Middellandse Zee heeft Valencia geen strandcultuur zoals Barcelona en Marbella dat bijvoorbeeld wel hebben. Dit komt mede omdat het oude centrum, maar ook de andere, meest bezochte wijken, niet dichtbij het strand liggen. Toch kunnen wij een fietstocht naar het strand en de jachthaven zeker aanbevelen! Het fietspad door het Turia park voert langs de Stad van de kunst en de wetenschap vanzelf naar de boulevard. Hier vind je vele gezellige visrestaurants waar het zelfs in de frisse lentezon bijzonder goed toeven is!
Praktische zaken
Beste tijd voor een stedentrip naar Valencia
Dankzij de invloed van de Middellandse Zee valt Valencia het hele jaar goed te bezoeken. Wel kan het in de zomermaanden erg warm zijn terwijl je in de wintermaanden zeker een jas nodig hebt. In het najaar kan het er flink regenen. Wat dat betreft is ons advies voor een stedentrip naar Valencia om er de maanden maart tot en met eerste helft juni en de maand september naar toe te gaan.
Accommodatie in Valencia
Als wij op stedentrip gaan, kiezen we doorgaans voor een appartement en geen hotel. In Valencia zijn er bijzonder veel appartementen te vinden. Wij kwamen uit bij het fantastische Apartamentos Edificio Palomar in hartje centrum. Vraag wel of de slaapkamer aan de straatkant gelegen is, in plaats van aan het binnenplein want dit plein is mede dankzij de akoestiek erg rumoerig. Groot pluspunt van het appartement vonden we dat we werden opgehaald van de luchthaven en ook weer teruggebracht.
Vervoer binnen de stad
Wij hebben op het vervoer van en naar de luchthaven na, alles te voet en met de fiets gedaan. De stad beschikt over een uitgebreid openbaar huurfietsnetwerk, Valenbisi genaamd. Wij zijn hier zelf niet zo’n liefhebber van omdat je de fiets uitsluitend kwijt kan op een van de ruim 250 locaties. Even een park of museum is dan een uitdaging als er niet zo’n locatie in de directe omgeving te vinden is. Daarnaast is het altijd maar weer de vraag of er voldoende fietsen zijn op het moment dat je terugkeert naar die locatie. Een betere optie, vinden wij, is een gewone fietsverhuurder als Valencia Bikes die fietsen voor een dag verhuurt inclusief slot. Je bent dan een stuk flexibeler. Het openbaar vervoer is overigens prima geregeld in Valencia. Wil je hiervan gebruik maken dan is de T1/T2/T3-kaart een goede optie. Met deze kaart kun je bijzonder voordelig respectievelijk 1, 2 of 3 dagen onbeperkt reizen met de bus en de metro. Een andere optie is de iets duurdere València Tourist Card waarmee je los van gratis openbaar vervoer aantrekkelijke korting krijgt op bijvoorbeeld museumbezoek.
Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.