Onlangs maakten we een prachtige autorondreis door Oostenrijk, Noord-Italië en Frankrijk. Om niet teveel kilometers te maken op één dag planden we een tussenstop in Verona. We kenden de stad alleen van horen zeggen. Des te groter was de verrassing toen we er eenmaal waren. Verona bleek een fantastisch mooie en heerlijk relaxte stad! We konden ons er gemakkelijk meerdere dagen uitstekend vermaken. In deze blog lees je waarom.
Geschiedenis van Verona
Over het ontstaan van Verona is nog geen duidelijkheid. Waarschijnlijk werd de stad gesticht door een oud-Italisch of Keltisch volk. Ongeveer 2100 jaar geleden werd het een municipium (stadskolonie) van de Romeinen. Dankzij de ligging op de kruising van vier van de belangrijkste Romeinse wegen werd Verona een belangrijke stad. In die tijd verrezen indrukwekkende toegangspoorten en een groot amfitheater.
Met de val van het Romeinse rijk werd Verona meerdere malen veroverd. Uiteindelijk kwam het in de 13e eeuw in handen van de Scaligeri-dynastie. Deze familie versterkte Verona en breidde de invloed van de stad verder uit. Er brak een korte periode aan van vrede, welvaart en kunst. Niet voor niets vonden Dante, Petrarca en Giotto er hun thuis.
Maar familievetes eisten tegen de 15e eeuw uiteindelijk hun tol. Verona kwam toen onder Venetiaans bestuur te staan. De grote stadspoorten Porta Nuova en de Porta Palio stammen uit die tijd. Eind 18e eeuw werd de stad door Napoleon veroverd. Verona werd toen als oorlogstrofee geschonken aan Oostenrijk. Pas tijdens de eenwording van Italië in het midden van de 19e eeuw werd de stad weer Italiaans.
Eind 19e eeuw verwoestte een verschrikkelijke overstroming een groot deel van het historische centrum. De stadsmuren werden hierna opgetrokken om Verona beter te kunnen beschermen. Helaas waren de muren echter niet bestand tegen de bommen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Ook de bruggen moesten eraan geloven toen de Duitse bezetters zich terugtrokken. De wederopbouw en restauratiewerkzaamheden hebben uiteindelijk lang geduurd. Maar het eindresultaat mag er wat ons betreft absoluut zijn!
De hoogtepunten van Verona
Verona is het decor van Shakespeare’s grootste liefdesverhaal. De stad heeft echter meer te bieden dan alleen Romeo en Julia. Men zegt ook wel dat romantiek, conflicten en veroveringen Verona vormden. Maar het is de Romeinse, middeleeuwse en renaissancistische architectuur waardoor de stad UNESCO-werelderfgoed is geworden.
Een ideale manier om een eerste indruk op te doen van Verona is met een fietstour van Baja Bikes. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. De tour met e-bikes die ze in Verona aanbieden heeft als thema ‘Romeo en Julia’.
Wij vonden Verona één groot openluchtmuseum. Overal vind je (vakkundig gerestaureerde) prachtige gebouwen uit vervlogen tijden. Slenteren door de smalle straatjes en over grote pleinen was al een belevenis op zich. Onze wandeling langs de Adige maakte onze stedentrip pas echt compleet. We maakten deze wandeling vanaf de andere kant van de rivier. Het uitzicht op de stad en de vele historische bruggen verandert continu maar blijft prachtig.
In deze blog nemen we je mee naar enkele bezienswaardigheden die je simpelweg niet mag missen.
De Arena
De Arena is het op twee na grootste amfitheater uit de oudheid van de wereld. De Romeinen bouwden het in de 1e eeuw. Het spectaculaire amfitheater heeft een elliptische vorm. Een groot deel van de buitenring is beschadigd tijdens de aardbeving van 1117. Het binnenste deel is intact gebleven en wordt ‘s zomers nog steeds gebruikt voor opera’s. Er is plek voor maar liefst 20.000 toeschouwers!
Piazza delle Erbe
In de tijd van de Romeinen was het piazza delle Erbe het Forum (hoofdplein) van de stad. Aan het prachtige plein liggen vele bezienswaardigheden. Zo vind je aan de noordkant het oude stadhuis, de Casa dei Giudici (rechtszaal) en met fresco’s versierde Mazzanti-huizen. Ook staat daar de 84 meter hoge Torre dei Lamberti van eind 12e eeuw. Het is de hoogste toren van Verona. Via de binnenplaats van het paleis kun je naar de top. Je kunt de 238 treden beklimmen maar ook gewoon de lift nemen. Het uitzicht is adembenemend.
Aan de westkant staat het barokke Palazzo Maffei, versierd met beelden van Griekse goden. Van binnen heb je een bijzondere, stenen wenteltrap. Deze leidt van de ondergrondse winkels via steeds smaller worden treden naar het dak. Aan de zuidkant vind je het voormalige Casa dei Mercanti met het dak vol kantelen. Dit gebouw uit de 13e eeuw was de thuisbasis van het gilde van kooplieden van de stad.
Het oudste monument van het plein is het 4e-eeuwse standbeeld van de Madonna Verona. Dit standbeeld bevindt zich bovenop een fontein uit de 14e eeuw.
Castelvecchio
Het Castelvecchio is een roodkleurig 14e-eeuws kasteel aan de oevers van de Aldige. Het was het belangrijkste fort van de Scaliger-dynastie. Tegenwoordig is het een museum met een rijke collectie middeleeuwse beeldhouwwerken en schilderijen uit de renaissance. Wij vonden met name de kasteelwallen leuk om te verkennen. Loop voor een prachtig uitzicht op het kasteel via de ‘Ponte di Castelvecchio’ naar de overkant van de Adige!
Colle San Pietro
De Colle San Pietro (Sint-Pietersheuvel) is een heuvel aan de oostelijke oever van de Adige. Het is de heuvel met misschien wel het allermooiste uitzicht op de stad. In de tijd van de Romeinen had de heuvel een religieuze functie. Je had er onder meer een tempel. Op de overblijfsel van de tempel werd tijdens de Middeleeuwen een kerk gebouwd, de Sint Pieter. De heuvel kreeg toen de huidige naam. Vanwege de strategische ligging verrees op de heuvel een citadel. Het Napoleontische leger verwoeste begin 19e eeuw de meeste oude gebouwen van de citadel. Met de komst van de Oostenrijkers maakte het kasteel en de kerk plaats voor een kazerne. Deze kazerne is er nog steeds maar is afgesloten voor publiek.
Toch mag de top van de heuvel niet aan je stedentrip ontbreken. Het uitzicht op de stad is namelijk fantastisch. Dit geldt met name tijdens zonsondergang. Je bereikt het uitzichtpunt via een trap vanuit Ponte Pietra bij het Romeinse theater. Een andere optie is de kabelbaan. Een aangename wandeling voert na afloop terug richting het Romeinse theater.
Duoma di Verona
Op de plek van de huidige kathedraal stond vroeger een kerk uit de 8e eeuw. Die kerk werd verwoest door de aardbeving van 1117. Het bijzondere van de kathedraal is onder meer de versierde marmeren romaanse gevel. Stenen reliëfs rond de deur bevatten bijbelse scènes. De kleinere zijdeur is ook een kijkje waard. Het middeleeuws houtsnijwerk in de deur toont Jonas die wordt opgeslokt door een walvis. Verder heb je er een romaanse doopkapel en een verzameling middeleeuwse schilderijen.
Casa di Giulietta
In Via Cappello, vlakbij de Piazza delle Erbe, bevindt zich het Casa di Giulietta. Naar verluidt is dit dé locatie van de beroemde liefdesscène op het balkon van Shakespeare’s Romeo en Julia. Het is met name voor jonge, verliefde stellen een populaire toeristische trekpleister. Het frappante is dat het huis niets te maken heeft met Romeo en Julia. Alhoewel het huis zelf eeuwenoud is, dateert het balkon uit 1936. Lang na Shakespeare zijn liefdesepos schreef dus. Toch is het leuk om hier even te kijken. Al is het alleen al om de status van bedevaartsoord die de plek heeft voor jonge stellen.
Basiliek van San Zeno
Net iets buiten het centrum bevindt zich de basiliek van San Zeno. Het is één van de grootste en best bewaarde Romaanse kerken van Italië. De kerk is opgedragen aan de Noord-Afrikaanse Zeno, de beschermheilige van Verona. In de 4e eeuw werd Zeno bisschop van Verona. Zijn graf ligt heel sierlijk onder de kerk. De kerk zelf was eeuwenlang een Europees bedevaartsoord. Je kunt nog steeds de ‘handtekeningen’ zien die pelgrims sinds eind 14e eeuw hebben achtergelaten.
Porta Borsari en Porta Leoni
Verona kent een aantal perfect bewaarde Romaanse stadspoorten. De hoofdingang was de Porta Borsari. Deze poort bevat nog een inscriptie uit het jaar 245. De weg die onder de poort doorloopt, is de originele ‘Via Sacra’ van de Romeinse stad. Tegenwoordig zie je er diverse Renaissance-palazzi en de oude apostolische kerk.
Porta Leoni is een andere poort uit de 1e eeuw voor Christus. Het grootste deel maakt nog steeds onderdeel uit van de muur van een middeleeuws gebouw. Bij de poort is een kleine binnenplaats omgeven door torens. Hier werden rijtuigen en reizigers geïnspecteerd voordat ze de stad binnenkwamen of verlieten.
Een derde vermeldenswaardige stadspoort van Verona is Portoni della Bra uit eind 14e eeuw. Oorspronkelijk waren de twee bogen van de Portoni della Bra niet bedoeld als stadspoort. Ze vormden meer de doorgang tussen de Castelvecchio en de Citadel.
Deze stadspoort is ook dé plek waar je later op de dag moet zijn. Aan de Portoni della Bra ligt namelijk het grootste plein van Verona: het Piazza Bra. Op dit plein vind je niet alleen de Arena van Verona. Aan de noordwestzijde van het plein bevinden zich vele restaurants en terrassen. Vooral in de zomermaanden is het hier erg gezellig! Kwaliteit van het eten is prima.
Praktische zaken voor een stedentrip naar Verona
Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Verona?
De beste maanden voor een bezoek aan Verona zijn april tot en met september. In de zomermaanden kan het er drukkend warm worden. Door de ligging net ten zuiden van de Alpen kan het weer plotseling omslaan. Een mooie zonnige dag eindigt dan met een flinke onweersbui. De maand mei heeft statistisch gezien de meeste kans op regen. Wat dat betreft zijn de maanden juni en september meer geschikt voor een stedentrip. Wil je een opera bijwonen in de Arena, ga dan in de zomermaanden.
Hoe is het vervoer naar en binnen de stad georganiseerd?
Bij ons maakte het bezoek aan Verona deel uit van een autorondreis. De stad is ook als stedentrip uitstekend vanuit Nederland te bereiken. EasyJet vliegt rechtstreeks vanuit Schiphol naar Verona. Een alternatief is vliegen op Bologna, Milaan of Venetië. Vervolgens kun je dan de trein of huurauto nemen naar Verona.
De stad kun je te voet verkennen als je een goede wandelconditie hebt. Een andere mogelijkheid is om een fiets te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Itinera Bike of Verona Bike. Wil je als een echte Italiaan je door Verona verplaatsen? Huur dan een scooter! Dit kan onder meer bij Verona Rent en Two Wheels Verona.
Wat zijn goede accommodaties in Verona?
Er is bijzonder veel accommodatie in Verona te vinden. Veel van de accommodaties bieden ook fietsverhuur of fietstours aan. Wij zelf zaten in het prettige B&B Foroni 29 op steenworp afstand van het oude centrum. Ze bieden gratis parkeergelegenheid aan, wat voor ons belangrijk was. Van andere reizigers hoorden wij overigens goede recensies over hotel Milano & Spa. Zeker de overweging waard voor een stedentrip naar Verona!