Los van prachtig groene sawa’s (rijstvelden) en (actieve) vulkanen staat Bali wereldwijd bekend om de talloze hindoetempels. Als genoemd in onze blog over Bali, moet elk dorp minimaal drie tempels bouwen en onderhouden, maar de meeste dorpen hebben er wel meer. Om de 270 dagen viert men de geboorte van de tempel. Absoluut leuk en interessant om zo’n viering (festival) tijdens je bezoek aan Bali mee te maken!
Soorten Balinese hindoetempels
Op Bali komen de volgende soorten tempels (Pura’s) voor:
- Kahyangan jagad: een tempel op de helling van een berg of vulkaan.
- Tirta: een watertempel voor watermanagement.
- Segara: een zeetempel ter verering van de zeegoden.
- Mrajapati: een tempel om overledenen op te baren voordat deze gecremeerd worden..
- Dorp- en stadstempels voor de verering van een van de goden of de natuur.
Daarnaast liggen er negen grote vooraanstaande tempels op strategische locaties verspreid over het hele eiland,. Deze zijn gebouwd om het eiland en de bevolking te beschermen tegen duistere krachten. Dit zijn de Pura Luhur Uluwatu, Besakih, Pura Ulun Danu Bratan, Pura Ulun Danu Batur, Pura Pasar Agung, Pura Lempuyang Luhur, Goa Lawah, Pura Masceti en Pura Luhur Batukaru. We beschrijven enkele in iets meer detail.
De meest bezienswaardige, Balinese hindoetempels
Het is ondoenlijk om alle interessante hindoetempels van Bali op deze blogpagina te beschrijven. In plaats daarvan beschrijven we slechts enkele die we zelf bezocht hebben. En enkele waar wij helaas geen tijd meer voor hadden toen we op Bali waren, maar die we wel volgens enkele kenners beslist hadden moeten zien.
Nog een opmerking van praktische aard: als je een tempel van binnen wilt bekijken dan is het dragen van een sarong verplicht. Vaak kun je een sarong bij de entree van een tempel huren. Als je van plan bent vele tempels te bezoeken, dan doe je er verstandig aan om er een te kopen. Overigens gelden er ook op het terrein van een tempel kledingvoorschriften. Je hoeft dan weliswaar geen sarong verplicht te dragen, maar je moet wel je lichaam zoveel mogelijk bedekken.
Tanah Lot
Deze tempel gelegen aan de kust in het plaatsje Beraban, is vermoedelijk de meest gefotografeerde tempel van heel Bali. De tempel is met name tijdens de zonsondergang erg populair. De beste periode om deze tempel te bezoeken is tijdens Kuningan (24 juli 2019, 19 februari 2020 en 16 september 2020) en 5 dagen later, tijdens de viering van de verjaardag van de tempel. Let wel: het is er nogal toeristisch. Zo heb je er vele winkels en restaurants, en er worden dansvoorstellingen gegeven.
Pura Besakih
Deze tempel wordt door de bevolking gezien als de ‘moedertempel’. Je vindt hem op de helling van de Mount Agung, op 1000 meter boven zeeniveau. De tempel bevindt zich op een groot terrein met veel gebouwen. Als toerist mag je niet in Besakih, maar wel in andere tempels op hetzelfde terrein, zoals de Pura Penataran Agung, de Pura Pasimpangan en de prachtig gelegen Pura Pengubengan.
Pura Luhur Uluwatu
Deze tempel in het zuidwesten van Bali bevindt zich bovenop een steile klif van 70 meter hoogte. Je hebt hier een fantastisch uitzicht over de zee en de surfers. Als toerist mag je de tempel niet binnengaan, maar de directe omgeving maakt veel goed. Met name tijdens de zonsondergang. Het bos bij de tempel wordt bewoond door loslopende langstaartmakaken.
Pura Ulun Danu Beratan
Deze pittoreske tempel is gelegen ten westen van het meer van Beratan in de centrale hooglanden van Bali. De omgeving is werkelijk prachtig en leent zich uitstekend voor korte wandelingen! De tempel laat zich mooi fotograferen, vooral vanaf de oever van het meer omdat je dan ook de weerspiegeling van de tempel fraai te zien krijgt .