Houd je van wandelen over slingerende bospaden en langs weidse uitzichten? Zo ja, dan hebben we een wandeling voor je die je beslist niet wilt missen! Begin november maakten we een zogenaamde Trage Tocht door het heuvelachtige landschap van het Rijk van Nijmegen. We zijn al heel wat gewend en verwend met trage tochten. Toch overtrof deze wandeling die deels de beroemde N70-wandeling volgt, onze hooggespannen verwachtingen. In deze blog vertellen we waarom.
Onze rondwandeling door het Rijk van Nijmegen
Het is een prachtige, zonnige dag als we onze auto parkeren bij de Plus in Beek-Ubbergen. Van hieruit lopen we langs de supermarkt, slaan naar rechts en komen uit bij Hotel Spijker. Het statige, fraaie hotel is met de coronatijd meegegaan. Zo kunnen wandelaars er terecht voor een koffie en zelfs vlaai ‘to go’!
En vanaf dat moment is het klimmen geblazen. Geen al te steile hellingen gelukkig. Wel brengt het klinkerpad ons snel naar het hoger gelegen bos van het Kastanjedal. Smalle beekjes hebben diepe geulen in de bosrijke heuvel achtergelaten. Via een houten bruggetje steken we een van die beekjes over. Het loofbos waarin we uitkomen is nu echt op z’n mooist, concluderen we. Wat een prachtig begin van de wandeling!
Van het Kastanjedal naar Nijmegen
De wandeling die volgt voert door bossen en tussen de Alpenwei-achtige ‘Elyzese velden’. In de verte zien we in een groene vallei een hoeve liggen. Je zou er maar wonen, mompelen we. We zouden er elke dag een wandeling maken!
Het gebied maakt onderdeel uit van het 49 hectare grote natuurgebied “Heerlijkheid Beek”. We snappen wel waar die naam vandaan komt. In het natuurgebied is er een Tamme Kastanjeboom met een omtrek van maar liefst 8,5 meter. Hij wordt de Kabouterboom genoemd en staat er al sinds het begin van de 16e eeuw. Daarmee is de boom een van de oudste bomen van Nederland.
We vervolgen de tocht de heuvel op en komen uit op een breed bospad. Snel hierna worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de Ooijpolder. Het natuurgebied van deze polder is een belangrijk onderdeel van het Natura 2000-gebied Gelderse Poort. Het kerkje van Persingen steekt markant af tegen de groene achtergrond van het polderlandschap.
Van Nijmegen naar Berg en Dal
Langs de achteringang van de Sint Maartenskliniek lopen we Nijmegen binnen. Volgens de routebeschrijving kunnen we de wandeling iets inkorten door een extra lus over te slaan. Nieuwsgierig als wij zijn maken we alsnog de lus. De wandeling gaat verder tussen knotbomen door, en over de stuwwal. Bij een bijzonder grote kronkeleik wordt het wat drukker. We zien redelijk wat mensen hardlopen. Daarnaast maken kleine groepjes collega’s van het heerlijke weer gebruik om buiten hun overleggen te voeren. Op gepaste afstand, wel te verstaan.
Via een prachtige villawijk komen we op een gegeven moment uit bij het licht glooiende Hengstdal. We volgen het pad door het ruige grasland waarna we de Heerlijkheid Beek weer betreden. We duiken het bos in waar een smal, kronkelend pad onze kuitspieren aan het werk zet. Aan onze linkerzijde gaapt het diepe dal van het loofbos. Het avontuurlijke bospad voert ons via veel klimmen en dalen naar Berg en Dal.
Van een Romeins waterwerk naar de Duivelsberg
Aan de Oude Kleefsebaan worden we door een informatiebord geattendeerd op een Romeins waterwerk. We nemen een kijkje en zien vanaf een soort uitkijkplatform het Kerstendal liggen. Naar verluidt zou aan de rechteroever een zogenaamd nympheum (Romeins bronheiligdom) hebben gelegen. Het huidige, prachtige bos leent zich perfect voor een wandeling, maar helaas is het privé-eigendom.
Wij vervolgen dan ook onze trage tocht via het dorp naar de Watertorenweg en Uilenputweg. Opnieuw verruilen we de bebouwde kom voor het bijzonder heuvelrijke bos. Het bospad komt uit op de Meerwijkselaan. We herkennen de weg nog van de vele keren dat we meegedaan hebben met de Zevenheuvelenloop. Maar in plaats van dat we de Zevenheuvelenweg vervolgen naar Groesbeek, slaan we snel linksaf.
Een onverhard pad brengt ons langs een open veld en wijngaard bij vakantieboerderij De Holdeurn. De eigenaar was tijdens mijn eerste 6 levensjaren onze buurman. Het huis waar ik deels ben opgegroeid zie ik verscholen in het bos liggen. Wij nemen het pad naar rechts richting het op een heuvel gelegen Landgoedhotel Holthurnsche Hof. Een heerlijk rustige maar korte boswandeling volgt, tot we uitkomen bij de Oude Kleefsebaan. Hier steken we de weg over naar de parkeerplaats van de Duivelsberg.
De Duivelsberg
Het is redelijk druk op de parkeerplaats. We zien wandelaars teruglopen naar hun auto. Maar de meeste wandelaars lijken juist nu te beginnen met hun wandeling. Het bos is gelukkig groot genoeg om elkaar met ruim 2 meter onderlinge afstand te passeren. Over een volledig met bladeren bedekt pad klimmen we heuvelopwaarts naar restaurant De Duivelsberg.
Vanaf de parkeerplaats van het restaurant, volgen we het Pieterpad richting het uitkijkpunt bovenop de Duivelsberg. Genoemde berg is een 76 meter hoge heuvel op de stuwwal. Ook is het de naam van een 125 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer. De naam Duivelsberg is waarschijnlijk afgeleid van de naam Duffelsberg. Vanaf de heuvel heb je namelijk uitzicht op de “De Duffelt”, het gebied tussen Nijmegen en Kleef.
Van de Duivelsberg via de Ooijpolder naar het eindpunt
Via een niet-coronaproof, smal pad dalen we af en komen we bij een ander uitzichtpunt. Het uitzicht dat we hier hebben over de Ooijpolder vinden we stukken mooier! Zodra we het bos aan de noordzijde induiken, wordt het een stuk minder druk. Op enkele wandelaars na hebben we het brede bospad slingerend naar beneden voor ons alleen. Eenmaal in de Duffelt steken we de drukke provinciale weg tussen Beek-Ubbergen en Wyler over.
De overgang van het heuvelachtige boslandschap naar het polderlandschap vinden we nogal abrupt. Over een pad van betonplaten wandelen we langs de oostelijke oever van recreatieplas het Wylerbergmeer. Op zich een mooi gebied waar het ondanks het jaargetijde zeker niet rustig is. We komen er veel wandelaars tegen die hun trouwe viervoeter aan het uitlaten zijn.
Even verderop slaan we een graspad op langs een brede watergang. Op vogels na (waaronder vele reigers) lijken we de enige stervelingen. Het pad blijven we volgen in de richting van het kerkje van Persingen. Pas bij de verkeersweg tussen het dorpje Ooij en Beek-Ubbergen slaan we af richting ons eindpunt. Redelijk moe maar zeker voldaan komen we vervolgens terug bij onze auto.
Onze ervaringen met de trage tocht door het Rijk van Nijmegen
De wandeling van vandaag was met recht een ‘Trage Tocht’. Zo voerde de tocht meerdere malen door de bebouwde kom en door boerenland. Een enkele keer gingen we zelfs door een polderlandschap van wei- en graslanden. Maar het grootste deel vond plaats in nogal heuvelachtige bossen.
Het eerste deel van de tocht vonden we buitengewoon mooi. Alleen al als we naar de foto’s kijken die we tijdens de wandeling maakten, willen we terug! Het laatste stuk van de trage tocht had voor ons daarentegen niet per se gehoeven. Wij vonden de overgang van het idyllische Rijk van Nijmegen naar de Ooijpolder te abrupt. Het ene moment wandel je over slingerende paden door een heuvelachtig weide- of boslandschap. Aan het einde van de wandeling loop je een kaarsrecht stuk over vlak grasland.
Toch is een wandeling door het natuurgebied van de Ooijpolder beslist de moeite waard. We doen daarom de suggestie om deze tocht op te splitsen in twee aparte wandelingen. De eerste is de trage tocht als in deze blog beschreven. Maar na de Duivelsberg ga je terug naar het nabijgelegen restaurant. Van hieruit neem je het bospad naar de Wylerberg en keer je via het Keteldal terug naar Beek-Ubbergen. Voor een mooie wandeling door de Ooijpolder kun je dan bijvoorbeeld de ‘Boswachterspad Ooijpolder’-wandeling doen. Of de Trage Tocht Ooij.
Trage tocht door het Rijk van Nijmegen: praktische zaken
- De Trage Tocht die wij hebben uitgezocht is 15 kilometer lang en overlapt deels de beroemde N70-wandeling van 14 kilometer. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
- Officiële start van de trage tocht is bij bushalte Verbindingsweg in Beek (Nijmegen). Een andere optie is de gratis parkeerplaats van Plus Nico de Witt aan de Waterstraat 27 te Beek-Ubbergen.
- Download hier de goede routebeschrijving. Wij hebben ook gebruik gemaakt van de gpx-route. Hiermee kun je simpelweg niet verdwalen. Daarnaast weet je aan de hand van je mobieltje altijd waar je op de wandeling precies bent.
- Aan de route bevinden zich diverse horecagelegenheden. Twee daarvan, namelijk Hotel Spijker en Sous les Eglises, liggen redelijk dichtbij het start- en eindpunt. In Nijmegen kom je vlakbij de Sint Maartenskliniek restaurant Tante Koosje tegen. Eenmaal in Berg en Dal dan vind je aan de linkerzijde van de Oude Kleefsebaan restaurant Panorama (bij Parkhotel Valmonte). Bij punt 7 van de routebeschrijving heb je restaurant Berghof (bij Hotel Holthumsche Hof). Vlakbij de Duivelsberg (punt 8) ligt restaurant De Duivelsberg. Toen wij de trage tocht liepen waren de restaurants vanwege corona of gesloten of alleen voor hotelgasten open.
- Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.