De herfst is ons meest favoriete seizoen voor wandelingen in België en Nederland. We hebben dan doorgaans heerlijk, niet al te warm weer en de loofbossen tonen zich op hun mooist. Vandaag is zo’n dag. Het is zonnig en volgens de weersverwachtingen blijft dit zo. Spontaan besluiten we naar het pittoreske plaatsje Amerongen af te reizen, waar we wel vaker een schitterende wandeling hebben gemaakt. Toch belooft de Trage Tocht Amerongen Zuylestein die we vinden op de wandelzoekpagina voor ons onbekende paden. Reden te meer om opnieuw volop te gaan genieten van de schilderachtige herfstkleuren.
Amerongen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug
Onze wandeling start vanaf de grote parkeerplaats bij het toeristisch overstappunt Amerongen. We steken de Elsterstraatweg over en lopen direct het bos in. Het pad voert ons naar een uitkijkplatform met fraai uitzicht op de Amerongse Bovenpolder: een prachtig natuurreservaat tussen Elst en de stuw van Amerongen langs de Nederrijn.
Dit moerasachtige gebied is een thuis voor vele zeldzame plantensoorten en diverse vogelsoorten. Op een groot informatiebord op het platform staan de vogels afgebeeld die je hier kunt spotten. Zo lezen we dat er naast talrijke watervogels ook de slechtvalk, visarend, zeearend en bruine kiekendief voorkomen. Het landschap wordt overigens open gehouden door grazende halfwilde paarden en runderen. Maar deze krijgen we niet te zien want de route voert ons de andere kant op, richting Ksteel Amerongen. Daarbij passeren we nog de oorspronkelijke locatie van kasteel Lievendael.
Kasteel Lievendaal was begin 15e eeuw een hofstede, maar het landgoed is waarschijnlijk ouder. Een eeuw later werd Lievendaal erkend als ridderhofstad door de Staten van Utrecht. Het kasteel kende verschillende eigenaren door de eeuwen heen, waaronder de families Van Driebergen, Van Lockhorst en Van Reede. Ondanks zijn status was Lievendaal al in de 17e eeuw vervallen tot een ruïne, waarna het waarschijnlijk rond 1690 werd gesloopt. Los van een soort slotgracht is er niets meer dat nog herinnert aan het voormalige kasteel.
Amerongen en haar kasteel
Even later bereiken we het kasteel van Amerongen. Al zijn we hier vaker geweest, maakt het imposante 17e eeuwse kasteel opnieuw indruk op ons. Kasteel Amerongen staat bekend om zijn rijke geschiedenis, waaronder de periode waarin het onderdak bood aan de laatste Duitse keizer Wilhelm II. De keizer vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en verbleef eerst kort in Amerongen voordat hij naar Huis Doorn verhuisde. Het interieur is prachtig bewaard gebleven, met een indrukwekkende collectie meubels, schilderijen en andere kunstvoorwerpen. De omringende tuinen, ontworpen in de 18e eeuw, vormen een harmonieus geheel met het kasteel. Tegenwoordig is Kasteel Amerongen opengesteld voor het publiek. Je krijgt er een unieke kijk in het leven van de Nederlandse adel door de eeuwen heen.
Het is druk vandaag bij het kasteel. Los van bezoekers die het schitterende pand van binnen willen bewonderen, komen we veel wandelaars tegen. Zowel stellen en gezinnen als kleine groepen werkenden die tijdens hun lunchpauze even wat vitamine D willen opsnuiven. Snel hierna bereiken we weer de bebouwde kom van het schilderachtige Amerongen. We wandelen door de pittoreske straatjes van de karakteristieke oude dorpskern en nemen alles goed in ons op. Wat is dit toch een leuk plaatsje, stellen we vast. Niet voor niets is Amerongen een geliefde bestemming voor zowel dagjesmensen als vakantiegangers.
Via landgoed Zuylestein naar de Amerongse Berg
De route leidt ons tussen weilanden met paarden door naar de bosrand van landgoed Zuylestein. Bij een kunstmatig aangelegde, langgerekte waterplas zien we enkele wandelaars een foto maken van een zwerm watervogels. De gevleugelde dieren moeten hier echter niets van hebben. Luid protesterend vliegen ze kwakend naar rustiger water. Dit zal niet de bedoeling zijn geweest van het stelletje, maar het tafereel levert wel fraaie foto’s op!
In een grote bocht lopen we via zand- en graspaden om het landhuis van Zuylestein heen. Dit landhuis werd gebouwd in de 17e eeuw ter vervanging van een ouder kasteel dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd verwoest. Het landgoed dat dateert uit de middeleeuwen, was lange tijd in bezit van de familie van Oranje-Nassau. Het diende als buitenverblijf voor Frederik Hendrik van Oranje. De tuinen van Zuylestein zijn bijzonder indrukwekkend, met een baroktuin en een Engelse landschapstuin. Tegenwoordig is het landgoed in particulier bezit, maar de tuinen zijn op gezette tijden opengesteld voor het publiek.
Via de toegangspoort met de idyllische portierswoning (tegenwoordig Lorijn eten en drinken) verlaten we het landgoed. We steken de provinciale weg over en volgen een zandpad langs een recentelijk omgeploegde akker richting de bosrand van de Utrechtse Heuvelrug. Even later betreden we de uitgestrekte bossen van Boswachterij Amerongse Berg.
De Amerongse Berg
De Boswachterij Amerongse Berg is een gevarieerd en indrukwekkend natuurgebied, beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied bestaat uit een combinatie van bossen, heidevelden en zandverstuivingen, en is een thuis voor diverse flora en fauna. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de ijstijd, toen gletsjers en smeltwater het landschap vormden. In de middeleeuwen werd het gebied intensief gebruikt voor houtkap en begrazing, wat leidde tot de vorming van heidevelden en zandverstuivingen. Vanaf de 19e eeuw begon men met de herbebossing van het gebied, voornamelijk met naaldbomen voor de houtproductie. Maar door spontane groei van eiken, berken en beuken is uiteindelijk alsnog een gemengd bos ontstaan.
Met het zonnige weer op deze fijne herfstdag toont het bos zich op zijn mooist. We genieten werkelijk van elke meter die we door het bos en langs de heide afleggen. En door de vele klimmetjes onderweg voelen we ons meer in het buitenland dan in het midden van ons eigen land. We zijn zeker niet de enigen die vandaag van de schitterende herfstkleuren in het bos genieten. Overal vandaan zien we wandelaars van alle leeftijden komen en gaan. Gelukkig voert de route van de Trage Tocht ons steeds over de minst bewandelde paden.
We komen vervolgens uit bij een grote informatiezuil midden in het bos. Op de zuil lezen we dat we nu op de top van de Amerongse Berg zijn. Met een hoogte van ongeveer 69 meter boven NAP, is deze heuvel een van de allerhoogste in de provincie Utrecht. Door het loofbos dat nu nog een gekleurd bladerdek draagt, hebben we vanaf de top geen uitzicht. Maar het ongekend mooie bos maakt dit voor ons ruimschoots goed.
Heuvelachtig einde van de Trage Tocht Amerongen Zuylestein
In een ruime boog naar rechts lopen we geleidelijk over een breed bospad de heuvel af. Het is een pad dat we nog niet kennen van voorgaande wandelingen bij Amerongen. Het is hier zo mooi dat we nauwelijks kunnen ophouden met foto’s maken. Dit geldt ook voor een wat oudere man die we zonet nog van een afstand zijn camera zagen monteren op een statief. Zodra we hem passeren, zien we hem de een na de andere foto nemen van enkele grote zwammen. Even overwegen we om een gesprekje met hem aan te knopen over het onderwerp dat hij op de gevoelige plaat vastlegt. Maar de man is als een echte professional zo geconcentreerd bezig dat we hem met rust laten.
Het bospad brengt ons bij het knus ogende restaurant Mas Montagne. Dit restaurant met gezellig buitenterras bevindt zich op een mooie locatie midden in het bos. Zelfs op deze doordeweekse dag is het terras goed bezocht. We geven de gasten groot gelijk. Toch wandelen wij zelf weer door in de richting van Amerongen. Onderweg lopen we nog door een soort loopgraaf gemaakt in een reconstructie van een grafheuvel. Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug liggen diverse (maar dan echte) grafheuvels uit de prehistorie.
Tabakschuren aan de Trage Tocht Amerongen Zuylestein
We volgen het volledig door rode bladeren bedekte bospad tot we uitkomen bij een tabakschuur. Het is een van meerdere tabakschuren die we tot aan het eindpunt van onze wandeling nog gaan tegenkomen. De tabakschuren bij Amerongen zijn een uniek overblijfsel van de bloeiende tabaksteelt die in de 17e en 18e eeuw in de regio plaatsvond. Deze karakteristieke houten gebouwen, met hun opvallend hoge daken en ventilatieopeningen, werden gebruikt voor het drogen en fermenteren van tabaksbladeren. De schuren zijn ontworpen om optimale luchtcirculatie te bieden, essentieel voor het droogproces van de tabak. Ze liggen er nu verlaten bij als stille getuigen van een vergane industrie.
Snel na de laatste tabakschuur aan de route komen we weer uit bij het grote parkeerterrein. Onze wandeling zit er helaas weer op. We besluiten om hier ook eens in de winter naar toe te gaan. Want volgens ons is de Trage Tocht Amerongen Zuylestein een wandeling die ons elk seizoen wel weet te bekoren.
Praktische informatie over de Trage Tocht Amerongen Zuylestein
De Trage Tocht Amerongen Zuylestein is in totaal 12 kilometer. Het grootste deel van de route voert over onverharde paden.
Ja, op de Wandelzoekpagina vind je een goede routebeschrijving met kaartje. Ook kun je hier een gps-track van de wandeling downloaden.
Het startpunt van de Trage Tocht is toeristisch overstappunt (TOP) aan de Burgwal 6 in Amerongen. Hier heb je een groot parkeerterrein waar je je auto gratis kwijt kunt. Kom je met het openbaar vervoer dan is het start- en eindpunt bij de Overstraat in Amerongen. Je vindt deze onder punt 2 van de routebeschrijving.
Ja, je kunt het startpunt van de wandeling prima met het OV bereiken. Neem de trein naar Driebergen-Zeist en vervolgens bus 50 richting station Rhenen. Stap uit bij bushalte Amerongen Dorp.
Je kunt je auto parkeren op het gratis parkeerterrein bij het toeristisch overstappunt aan de Burgwal 6 in Amerongen. Dit is tevens het start- en eindpunt van de wandeling.
Je trouwe viervoeter mag mee, mits aangelijnd.
In Amerongen zelf bevinden zich vele horecagelegenheden. Maar ook aan de route kun je op verschillende locaties terecht om wat te eten of te drinken. Zoals bij LIZ Restobar bij het kasteel van Amerongen. Iets verderop is van vrijdag tot en met zondag de landgoedwinkel op landgoed Zuylestein geopend. Zodra je de Rijksstraatweg bij Leersum oversteekt, heb je Lorijn eten en drinken liggen. Bij dit etablissement is ook een fraai buitenterras. Loop je vanaf de top van de Amerongse Berg naar Amerongen, dan passeer je nog Mas Amerongen met eveneens een gezellig buitenterras.
Bij Amerongen en in de directe omgeving van dit pittoreske plaatsje op de Utrechtse Heuvelrug kun je prachtige wandelingen maken. Enkele daarvan hebben we op onze website beschreven. Je vindt ze onderaan deze blog. Wil je meerdere wandelingen maken in de omgeving van Amerongen? Trakteer jezelf dan op een heerlijk wandelweekend inclusief verblijf.
Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.