Begin van de coronaperiode maakten we ten oosten van Ermelo een prachtige “groene wissel”-wandeling. Deze smaakte beslist naar meer. Vandaar dat we onlangs, al redelijk laat in de herfst, opnieuw naar het Veluwse dorp togen. Voor deze dag zochten we een Trage Tocht uit van 14 kilometer, meer ten zuiden van Ermelo. Een schitterende wandeling volgde door de bossen van Ruige Veld en Drieërweg, en door het Speulderbos. Daarnaast voerde de wandeling over enkele, totaal verschillende heidevlakten. Met als slagroom op de taart een grote kudde heideschapen.
In deze blog
De gevarieerde gemeentebossen van Ermelo
Op deze zonnige herfstdag midden in november parkeren we onze auto vlakbij het startpunt van de wandeling. Gelukkig kunnen we nog een plekje bij de laadpaal krijgen. Omdat de vorige keer in deze omgeving ons zo goed bevallen is, hebben we er extra veel zin in. Via een voetgangerstunnel bereiken we de overkant van de drukke Putterweg. Hier begint direct het gemeentebos Ruige Veld, een gevarieerd bosgebied bestemd voor houtproductie, natuur en recreatie.
Het nadeel van zo’n productiebos is dat de paden vaak kaarsrecht zijn. Zo ook hier, maar gelukkig laat de route van de Trage Tocht ons regelmatig de hoek omslaan. Na enkele bochten komen we uit bij een grote relatief open plek in het bos. Er staan speeltoestellen en vele picknickbanken. Op een bord lezen we dat dit de speelweide Indianenbos is. We zien er andere wandelaars van rond onze leeftijd, maar kinderen zijn in geen velden of wegen te bekennen.
We vervolgen de wandeling en komen uit bij Het Vossenhol, een vakantiepark met kampeerplekken en chalets. Ook is deze plek het startpunt van mountainbikeroute Ermelo, een van de vele prachtige mountainbikeroutes op de Veluwe. Het pad ziet er keurig onderhouden uit. Het lijkt ons daarom wel wat om een keer met de mountainbikes deze kant op te gaan.
Via de Drieërweg naar de Ermelosche Heide
Het Vossenhol is duidelijk niet het enige vakantiepark net ten oosten van Ermelo. Zodra we de Drieërweg oversteken passeren we eerst vakantiepark In de Rimboe. En via een van de vele grafheuvels in dit gebied bereiken we vervolgens het fraai ogende vakantiepark de Paalberg. De parken zijn perfect gelegen vlakbij de Ermelosche Heide waar ook wij prima een vakantie in eigen land kunnen doorbrengen. Want wat is dit deel van de Veluwe toch prachtig, stellen we vast.
Snel daarna komen we uit bij een vennetje in een klein door loofbomen omzoomd heidegebied. Een smal pad voert ons langs het ven en enkele bosschages een heuvel op. Vanaf daar gaat het pad over in een breder bospad met aan weerszijden geheimzinnig ogende eikenstrubben. Met wat fantasie past het unieke stukje natuur hier perfect in een van de Lord of the Rings-films. In ons geval komen de eiken niet tot leven zodat we zonder kleerscheuren de grote Ermelosche Heide bereiken.
In de tussentijd is het weer omgeslagen. Hadden we in het begin van onze wandeling nog overwegend zonnig weer, op de heide is er laaghangende bewolking. Het voelt meteen een stuk frisser aan. We verhogen ons tempo maar staan af en toe stil voor een foto. De nevel zorgt namelijk voor een fraai, mysterieus landschap. We zijn hier overigens duidelijk niet de enigen: de heide is zo te zien erg populair onder zowel wandelaars als fietsers.
Door het Speulderbos naar de Groevenbeekse Heide
Tijdens de Groene Wissel Ermelo kregen we een groot deel van het noorden van de heide te zien. Dit keer doen we alleen het zuidwestelijke deel van het grote heidegebied aan. Op weg naar de schaapskooi met het bezoekerscentrum van de Ermelosche Heide, verlaten we even de route. Op ongeveer 200 meter afstand zien we namelijk een grote kudde schapen grazen. De dieren onderhouden hier op een duurzame manier het cultuurlandschap. Wij vinden het vooral een fraai gezicht en willen de schapen dan ook graag op de foto nemen. Onder waakzaam oog van zowel de herder als zijn hond schieten we enkele plaatjes. Direct daarna laten we de kudde weer met rust.
Het bezoekerscentrum bij de schaapskooi is op deze doordeweekse dag helaas gesloten. Helaas omdat we mede door de plotselinge, lage temperaturen wel toe waren aan een heerlijk kopje koffie. Zodra we de heide verlaten komen we uit in het schitterende Speulderbos. Dit bos maakt onderdeel uit van een ongeveer 3.300 hectare groot aaneengesloten bosgebied. Het Speulderbos is een van de oudste (en volgens sommigen ook een van de allermooiste) bossen van Nederland.
Uniek zijn de kromme eiken die aan het bos de bijnaam “bos van de dansende bomen” geven. Het Speulderbos is een paradijs voor (roof)vogels en het grote wild zoals herten en wilde zwijnen. En wellicht ook voor wolven bedenken we ons. Want afgaande op de vele berichten die we dit jaar hebben gelezen, is de wolf weer helemaal terug op de Veluwe. Tijdens onze wandeling door het prachtige herfstbos krijgen wij geen van al deze dieren te zien. Toch zijn we blij als we na enkele kilometers weer in de meer bewoonde wereld rond de Groevenbeekse Heide uitkomen.
Via de Groevenbeekse Heide naar het eindpunt van de wandeling
Aan een breed zandpad zien we net van de route vandaan een soort kasteel liggen. Het blijkt te gaan om het fraaie, rijksmonumentale landhuis uit 1903 van landgoed Oud Groevenbeek. We vervolgen de wandeling door het bos waarna we opnieuw een heidegebied betreden: de Groevenbeekse Heide.
De Groevenbeekse Heide is een heidegebied dat onder meer bekend staat om de vele grafheuvels. Maar het gebied is vooral bekend als een van de grootste en meest complete urnenvelden van Nederland. Je hebt er rond de vierhonderd. Ze stammen uit de periode van 1000 v. Chr. De heide zelf is nu een groot hondenuitlaatgebied. Volgens een artikel in de Stentor zijn de uitwerpselen van de trouwe viervoeters er mede debet aan dat de heide hier overwoekerd raakt. Wellicht kan de schaapskudde van de Ermelosche Heide hier eens logeren?
Niet veel later bereiken we de bebouwde kom van Ermelo. De Trage Tocht zit er helaas alweer op. Wat hebben we opnieuw genoten van de fantastische wandelomgeving van Ermelo. We nemen ons dan ook voor om volgend jaar enkele andere wandelingen bij Ermelo te maken. Waaronder bij het plaatsje Drie waar volgens legende een groepje niet zo vrome monniken op mysterieuze wijze verdween. Wordt vervolgd…
Antwoorden op praktische vragen over de Trage Tocht bij Ermelo
De Trage Tocht bij Ermelo is in totaal 14 kilometer. Vrijwel de gehele route voert over onverharde paden.
Ja, op de Wandelzoekpagina vind je een gedegen routebeschrijving met kaartje. Ook kun je hier een gps-track van de wandeling downloaden.
Start- en eindpunt van de wandeling ligt vlakbij Paul Krugerweg, nummer 45 in Ermelo. Je hebt er dichtbij een parkeerplaats liggen.
Ja, vrijwel direct aan het begin van de route bevindt zich bushalte Sonneheerdt. Neem bus 103 of 205 vanuit Harderwijk.
Mits aangelijnd mag je hond mee tijdens deze wandeling. Op de Groevenbeekse Heide hoeven honden niet aangelijnd te worden.
Redelijk aan het begin van de wandeling ligt restaurant De Herberg. Halverwege de route kun je bij het bezoekerscentrum van de Schaapskooi van de Ermelosche Heide terecht voor een kopje koffie. Ze zijn ook in de wintermaanden geopend op meerdere dagen in de week. Op hun site staan de openingstijden.
Op de Veluwe heb je zoveel wandelroutes dat je je er prima vele dagen kunt vermaken. Wil je meerdere wandelingen doen, zoals deze Trage Tocht maar ook de Groene Wissel bij Ermelo? Dan is het wellicht een goed en leuk idee om er een wandelweekend van te maken. Er zijn vele mogelijkheden om in de omgeving van Ermelo te overnachten. Bijvoorbeeld in een van de natuurhuisjes die je daar midden in de natuur hebt liggen. Of in een klein vakantiechalet op een vakantiepark zoals het fraaie De Paalberg.