Trage Tocht Waverveen: een prachtige wandeling
Trage Tocht Waverveen: een prachtige wandeling
Deze Trage Tocht Waverveen is een prachtige wandeling onder de rook van Amsterdam. Het is een afwisselende route over graspaden, langs rietlanden, kleine riviertjes en de Vinkeveense Plassen. Je krijgt iets meer asfalt onder je voeten dan normaal bij een Trage Tocht. Maar de rustige dijkweggetjes langs de meanderende riviertjes maken dat zeker geen straf. Daarom moet je deze Trage Tocht Waverveen zeker ook eens lopen!
In deze blog
- Met fotografen op pad bij de Trage Tocht Waverveen
- Langs de Waver en Winkel
- Bijzondere forten van de Stelling van Amsterdam
- Eindelijk: appeltaart bij de Trage Tocht Waverveen
- Vinkeveense Plassen
- Mooie afsluiting van de Trage Tocht Waverveen
- Veelgestelde vragen over de Trage Tocht Waverveen
- Dit interesseert je wellicht ook
Met fotografen op pad bij de Trage Tocht Waverveen
We parkeren deze zonnige zaterdagochtend onze auto op de kleine parkeerplaats van Natuurmonumenten. Met ons rijden nog drie andere auto’s het terrein op. Bij het uitstappen zien we gelijk de enorme telelenzen die de inzittenden bij zich hebben. Deze vogelaars proberen in de polder de vele vogels vast te leggen. Gelukkig verspreiden we ons na enkele minuten. Want om in colonne over de smalle graspaden te lopen spreekt ons minder aan.
We lopen door de diepste, noordoostelijke hoek van de Polder Groot Mijdrecht. Zo’n 200 jaar geleden werd de polder drooggepompt. Maar door het vele kwelwater van de Vinkeveens Plassen was dit deel te nat voor landbouw en veeteelt. Daarom heeft men het vooral ingericht als natuurgebied. Het is een moerassig wandelgebied geworden met veel rietkragen. Ideaal voor roerdompen, lepelaars, kluten en eenden. Vandaar dat natuurfotografen er ook graag komen.
Langs de Waver en Winkel
We verlaten het natuurgebied en stappen de verharde weg op. Vanaf nu lopen we langs het riviertje de Waver. Het water vormt de grens tussen de provincies Noord-Holland en Utrecht. Wij lopen op het grondgebied van Utrecht. Het is een smalle dijkweg waar alleen bestemmingsverkeer mag komen. Daarom is lopen op dit stuk niet vervelend, ook al dankzij het fraaie uitzicht. Langs het water liggen mooie huizen. Bootjes liggen in het rimpelloze water, en eenden en zwanen zwemmen rustig voorbij. Ons deel van de weg is het domein voor een enkele wandelaar en diverse wielrenners. Aan de horizon valt de skyline van Amsterdam op. De Johan Cruijff Arena is duidelijk herkenbaar, net als het Academisch Ziekenhuis en de hoge torens van Amsterdam Zuidoost. Toch bijzonder dat de grote stad zo dichtbij is en we hier in een prachtig en rustig natuurgebied lopen.
De net zo kleine rivier de Winkel mondt uit in de Waver bij de Stokkelaarsbrug. Helaas is het terras iets voorbij de brug niet geopend. We missen zo onze koffie met appeltaart, vaste traditie bij onze wandelingen. Daarom vervolgen we onze route langs de Winkel. Een deel daarvan is onverhard en volstrekt rustig. We verlaten dit pad een klein stukje en volgen de route door het weiland. Op een grote boomstronk maken we dan onze eigen koffiestop. Na een tijdje komen we weer op het oorspronkelijke pad van de rivier uit. Bij een volgende brug steken we over en lopen we aan de andere zijde van de Winkel. Daar passeren we een prachtig gerestaureerde, monumentale boerderij uit 1600. Hierna vervolgen we onze weg door het boerenland. Met behulp van diverse overstapjes en loopplanken gaan we van het ene weiland naar het andere.
Bijzondere forten van de Stelling van Amsterdam
We wandelen als het ware om een grote boog om Fort aan de Winkel heen. Dit verdedigingswerk was een onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze linie van forten rondom Amsterdam moest de stad beschermen tegen een inval. Het fort is nooit afgebouwd. Er was zoveel water in de buurt dat men het hele gebied blank kon zetten. Een aanval was op deze plaats dan al onmogelijk. Wel stond er tijdens de Koude Oorlog een wachttoren op Fort aan de Winkel. Vanuit de toren kon men vliegtuigen van de Sovjet-Unie bespioneren. Ook het nabijgelegen Fort in de Botshol is er om die reden nooit gekomen. Verscholen achter de Waverdijk vallen alleen een gracht en wat hoge aarden wallen op.
Eindelijk: appeltaart bij de Trage Tocht Waverveen
Tot op heden genieten we volop van deze Trage Tocht Waverveen. Wel hebben we op de hele wandeling nog geen zitbank ontdekt. En we missen onze koffie met appeltaart. Gelukkig bereiken we jachthaven Bon met restaurant en terras. Eindelijk even ontspannen en genieten van onze vaste traktatie bij onze wandelingen.
Als we onze weg vervolgen, steken we gelijk de Proostdijersluis over. De sluis is de waterkering tussen de Vinkeveense Plassen en het riviertje de Winkel. Opvallend is het grote verschil in waterhoogte tussen beide wateren. Onze route gaat verder over een fraaie grasdijk langs de meanderende Winkel. Het is een schitterend oer-Hollands landschap dat we zien. Alleen de witte schaapjeswolken ontbreken op deze onbewolkte en zonnige dag.
Aan het einde van het pad ontwaren we bijzondere kunstwerken. Op een grasland tussen de weg en het riviertje staan een tractor van schrootmateriaal en een grote fiets, ook van allerlei roestige metalen delen gemaakt.
Onze route gaat verder door het grasland. Dit is de polder Nellestein. Eerder liepen we al door het groengebied Holendrecht. Tijdens deze Trage Tocht Waverveen komen we zo dus achter de ontstaansgeschiedenis van diverse wijken in de stad Amsterdam.
Vinkeveense Plassen
We verlaten het grasland. Vanaf nu lopen we langs de Vinkeveense Plassen. Dit populaire watersportgebied is ontstaan door turfwinning. Vroeger was dit een groot veengebied. Vanaf de Gouden Eeuw ontstonden er plassen door de vele turfwinning. De turf was de brandstof voor de inwoners van Amsterdam.
We lopen langs vele langwerpige eilanden in de plassen. Deze zogenaamde legakkers waren vroeger in gebruik als droogvelden voor de nog natte turf. De turfwinning is doorgegaan tot de jaren ‘70 in de vorige eeuw. De Vinkeveense Plassen werden daarnaast uitgebaggerd bij de aanleg van de A2 en Amsterdam-Zuidoost. Daardoor is het er op sommige plekken meer dan 50 meter diep.
De zon staat al laag en schijnt prachtig over het rimpelloze water. Voor zeilers is het vandaag een slechte dag, er is geen zuchtje wind. Een enkele kruiser vaart langzaam voorbij. Maar verder is de plas helemaal verlaten. Het is prachtig om door het gebied te lopen.
We passeren de Kloosterkolk, een kleine plas tegenover de Vinkeveense Plassen. Helaas zien we de grote aalscholverkolonie niet. Meer dan 150 paren komen op deze plek om te broeden. We lezen op het informatiebord dat ze er vooral zijn tussen januari en augustus. Als de kleintjes zijn geboren, vliegen ze af en aan om vis voor hun kroost te vangen. Het schijnt dat ze zelfs bij Artis komen om daar vis te pikken die wordt gevoerd aan de beesten.
Mooie afsluiting van de Trage Tocht Waverveen
Maar we hebben nog niet alle hoogtepunten gehad bij deze heerlijke wandeling. We verlaten de Vinkeveense Plassen en lopen verder door Natuurreservaat Botshol. Op de grasdijk kijken we rechts uit over het water van de Grote Wije. Voor ons lopen schapen te grazen. In het gras ligt een aantal mannen en vrouwen op te warmen in de zon. Want daarvoor hebben ze een verfrissende duik genomen in de Grote Wije.
Het landschap is geweldig, ook omdat de steeds lager staande zon de omgeving in een rode gloed zet. We zijn zo afgeleid dat we een afslag missen. Gelukkig hebben we het snel in de gaten en vervolgen onze route. Eindelijk zien we in de verte dan een zitbank. Op een werkelijk fantastische plek met uitzicht op het water. Daar willen we nog even dit beeld proberen vast te houden. Maar helaas, een wandelaar komt van de andere kant en neemt plaats.
We lopen daarom door tussen de rietkragen. Langzaam maar zeker naderen we het einde van deze Trage Tocht Waverveen. En het is met recht een trage tocht geworden. We hebben over de 15 kilometer meer dan 5 uur gedaan. Want de route is zo fraai, dat we op veel plekken onderweg de tijd hebben genomen om te genieten van al dat moois.
Bij de parkeerplaats vinden we een picknicktafel. Daar nemen we onze laatste kop koffie. En we borstelen onze schoenen schoon. Want het drassige veenland heeft ons flinke modderschoenen opgeleverd. Met een goed gevoel rijden we huiswaarts. Weer zo’n fraaie Trage Tocht in de benen!
Veelgestelde vragen over de Trage Tocht Waverveen
Deze wandeling is 15 kilometer lang. De route gaat veel over grasland in het veenweidegebied. Dat kan soms drassige stukken opleveren, zeker na periode van langdurige regen. Trek dan voor de zekerheid waterdichte wandelschoenen aan.
Een kilometer of drie wandel je over de asfaltweg langs het riviertje de Waver. Omdat de weg alleen voor bestemmingsverkeer is, valt het verkeer erg mee. Wel maken veel wielrenners gebruik van deze dijk.
Ja, op Wandelzoekpagina tref je een uitstekende routebeschrijving met kaartje en gps-track aan van deze wandeling.
De route begint en eindigt bij de kleine parkeerplaats Waverhoek van Natuurmonumenten. Deze ligt aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen. Nadat je vanaf de Hoofdweg de Botsholsedwarsweg bent ingereden, ligt de parkeerplaats na circa 250 meter aan de linkerkant.
Dat kan, maar je moet wel een stukje lopen vanaf de bushalte. Neem buslijn 126 richting Mijdrecht vanaf treinstation Amsterdam Bijlmer Arena. Stap uit bij halte Viaduct A2 Abcoude. Hierna loop je anderhalve kilometer naar de Winkeldijk. Je pakt de route dan op bij punt 4 van de routebeschrijving.
De route loopt voor een groot deel door een belangrijk broedgebied. Zo broedt de bedreigde grutto er. Daarom mag je deze wandeling niet lopen van 15 maart tot 16 juni.
Helaas, honden mogen niet mee bij deze wandeling.
Wij kwamen half november onderweg slechts één gelegenheid tegen die geopend was. Dat is het cafe-restaurant Bon met terras. Na vier kilometer kom je langs het Terras De Stockkelaer. Maar dit is slechts beperkt geopend (alleen bij mooi weer in het seizoen).
Trage Tochten zijn wandelingen die vooral door de natuur en door het boerenland gaan. Bij een Trage Tocht wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden in de mooiste natuurgebieden. De wandelingen blinken uit door perfecte routebeschrijvingen en door unieke routes die je de mooiste plekken laten zien.