Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Home » België - wandelingen in de Ardennen » Prachtige wandeling in de vallei van de Hoëgne

Onlangs waren we in de Ardennen voor een mini-wandelvakantie. Op aanraden van een volger van grijsopreis.nl, hebben we een soortgelijke wandeling gemaakt als twee jaar geleden naar de bron van de Ninglinspo. Maar dan zonder de drukte. We volgden nu een deel van de Hoëgne. Uiteindelijk vinden we deze wandeling niet alleen rustiger maar ook zelfs iets mooier dan die bij de Ninglinspo. En dat zegt wat, want laatstgenoemde wandeling wordt door velen gezien als een van de mooiste van België! Reden genoeg om de wandeling langs de Hoëgne op je wandelbucketlist te zetten!

Trap

Begin van onze wandeling langs de Hoëgne

Een fraaie autorit brengt ons door een prachtig Ardens landschap bij het startpunt van onze wandeling: parkeerplaats “Pont de Belleheid” in het plaatsje Jalhay. Er staan al enkele auto’s geparkeerd. Ook zien we enkele mensen zich gereed maken voor een ongetwijfeld mooie wandeling. Het eerste wat ons opvalt is de volmaakte rust. Het enige dat we horen is het gezang van vogels.

Bergbeek

Op een groot informatiebord lezen we dat het wandelpad langs de Hoëgne al in 1899 werd aangelegd. In eerste instantie nog vanaf de brug van Belleheid tot aan de Leopold II-brug. Daarna tot aan de Pont du Centenaire en de watermolen van het plaatsje Sart. Sinds 1999 houden vrijwilligers het wandelpad bij. Zo op het eerste gezicht lijken ze daarin zeer bekwaam: alleen al de parkeerplaats en het begin van het pad zien er tiptop uit!

Zodra we ons hebben georiënteerd slaan we verwachtingsvol het pad in. We hopen op een vergelijkbare wandeling als die langs de Ninglinspo. Maar dan rustiger. We worden direct op onze wenken bediend: de eerste kilometer zijn we de enige wandelaars door het oogverblindend mooie landschap. Hoe is dit mogelijk, vragen we ons af. Temeer omdat het vandaag onder een strakblauwe lucht fantastisch en niet al te warm wandelweer is.

Wandelaars

De vallei van de Hoëgne

Ondanks de droogte van de afgelopen zomer toont de Hoëgne zich als een woest stromende bergbeek. Gelukkig zijn de vele bruggetjes goed onderhouden want we moeten regelmatig van de ene naar de andere oever oversteken. Daarbij komen we naast stroomversnellingen ook enkele echte watervallen tegen. Een van die watervallen is uit eerbetoon vernoemd naar de voormalige koningin Marie-Henriëtte. Zij kwam hier vaak te paard. Wat meer stroomopwaarts komen we een grotere waterval tegen. Deze is vernoemd naar haar man, koning Leopold II.

Waterval

De vallei van de Hoëgne is een 610 hectare groot Natura 2000-gebied. Het is een gebied met een grote soortenrijkdom. Zo heb je er maar liefst drie spechtensoorten en bijzondere mos- en boomsoorten. Vooral de overdadig groene mossen op de rotsen bij de watervallen zorgen voor een sprookjesachtige aanblik. Het zure, ijzerhoudende water van de beek schijnt overigens van goede kwaliteit te zijn. Het schuim dat we soms op het water aantreffen doet iets anders vermoeden. Maar dit schuim, ook wel veentaart genoemd, duidt juist op een natuurlijk verschijnsel met een reinigende werking.

Het pad zelf is niet altijd even gemakkelijk te lopen. Overal steken rotsen uit en zorgt een ingewikkeld uitziend netwerk van boomwortels voor nogal veel oneffenheid. Daarnaast moeten we regelmatig iets klimmen om vervolgens weer wat af te dalen. Maar eerlijk gezegd vinden we dit ook wel weer avontuurlijk en uiteindelijk prima te doen. Toch zijn we blij als we een klein, open plek in het bos tegenkomen om even wat uit te rusten. Op een informatiebord lezen we dat hier vroeger een schuilhuisje stond waar wandelaars hun dorst konden lessen.

Waterval

Eindeloze bossen

We vervolgen onze wandeling door de ongekend mooie vallei van de Hoëgne. Af en toe lopen we over plankenpaden, dan weer moeten we flink klimmen via trappen of oneffen bospaden. Daarbij komen we steeds meer andere wandelaars tegen. Sommige halen we in, anderen lopen ons tegemoet. Maar zodra ons pad scherp naar links afbuigt en we de Hoëgne uit het zicht verliezen, wordt het rustiger. We zijn uitgekomen in de uitgestrekte bossen van Raquet en Bas Mousseux.

Eindeloze bossen met heide

Het is een fraai stukje natuur met bossen zover het oog kan kijken. En om de 100 meter zien we wel een jagershut. Kortom: hier is naast bos ook genoeg wild. Maar vanwege het sprookjesachtige deel van de route langs de bergbeek, valt dit deel ons wat tegen. Hier vinden we wat minder variatie en de paden zijn wat ons betreft net wat té recht. Heel af en toe komen we andere wandelaars met hond tegen. Gezien de absolute stilte vinden we dit nu juist prettig.

Na een stuk “vals plat” omhoog slaan we de bocht om naar links. Nu volgt een lang breed bospad heel comfortabel omlaag. We passeren een groot heideveld en vervolgens een donker bomenbos. Ergens halverwege dit bos staat heel verrassend een crucifix. Waarom juist hier, vragen we ons af. Blijkbaar komen hier toch meer mensen langs dan we hadden verwacht. Snel hierna verlaten we het bos en komen we uit in een licht glooiend agrarisch landschap. Links en rechts van de asfaltweg liggen grote weilanden waar koeien vredig staan te grazen. Nog geen kilometer verder bereiken we de bebouwde kom van een piepklein dorpje. Het gehucht is zo klein dat er geen plaatsnaambordje is geplaatst.

Weiland met koeien

Einde van onze wandeling door de vallei van de Hoëgne

Het laatste deel van onze wandeling voert eerst nog door sterk glooiende weilanden, daarna door een prachtig loofbos. Het bospad ligt diep verzonken in de humusrijke grond. Alsof het pad in natte periodes een beek is. We slingeren door het bos de heuvel af en bereiken uiteindelijk weer de parkeerplaats. Wat een fantastische afsluiting van een bijzondere wandeling!

Wandelpad door het weiland

Eenmaal in de auto blikken we terug op ruim 11 kilometer lang wandelplezier. Ons oordeel? Het deel langs de bergbeek vinden we nog mooier dan de wandeling naar de bron van de Ninglinspo. Het deel door het bos daarna is fraai maar duurde wat ons betreft net iets te lang. Misschien ook wel omdat we eerder deze mini-wandelvakantie al veel gewandeld hadden. Maar de afsluiter door het prachtige loofbos maakte dit wat ons betreft helemaal goed. Wil je het deel door de “oneindige bossen” het liefste overslaan? volg dan een andere luswandeling van slechts 8 kilometer. Hieronder vind je de link naar de routebeschrijving van die route.

Bospad

Antwoorden op veelgestelde vragen over wandelen langs de Hoëgne

Waar stroomt de Hoëgne?

De 30 kilometer lange Hoëgne is een zijrivier van de Vesder in de Belgische provincie Luik. De rivier ontspringt bij Mont Rigi in Sourbrodt en stroomt verder langs de dorpen Hockai, Solwaster, Polleur en Theux. Nabij Pepinster mondt de Hoëgne uit in de Vesder.

Hoe kom ik bij het startpunt van de wandeling langs de Hoëgne?

De wandeling start vanaf de parkeerplaats “Pont de Belleheid” aan de Roquez 49 in het plaatsje Jalhay.

Hoe lang is de wandeling langs de Hoëgne?

Je kunt meerdere wandelingen langs de Hoëgne maken. Onze rondwandeling, afkomstig van Visit Wallonia, is ruim 11 kilometer lang. Hier ben je ongeveer 3 tot 3,5 uur mee kwijt. Vind je deze route te lang? Op de site van Tourisme Jalhay-Sart vind je een route van net iets meer dan 8 kilometer.

Is er een routebeschrijving en gps-track van de wandeling beschikbaar?

Wij hebben niet echt een (uitgebreide) routebeschrijving gevonden. Maak daarom gebruik van de gps-track van de route. Hiermee weet je zeker dat je niet verdwaalt. Van de 8 kilometer lange route hebben we geen gps-track kunnen vinden, maar wel een prima routebeschrijving.

Wat is de beste tijd voor een wandeling langs de Hoëgne?

Deze wandeling kun je feitelijk het hele jaar door goed maken. Maar als het gevroren heeft kunnen sommige klimmetjes erg glad zijn. De herfst is misschien wel het mooiste seizoen voor de wandeling vanwege de prachtige gouden kleuren van het loofbos. Daarentegen is de lente met de verschillende lichtere groentinten en het kolkende beekwater eveneens een fantastisch jaargetijde.

Is er ook horeca gelegen aan de route?

Vlakbij het startpunt bevindt zich Le Chalet du Pont de Belleheid. Verder zijn wij er geen horeca aan de route tegen gekomen. Neem daarom voldoende te eten en te drinken mee.

Wat zijn goede accommodaties in de omgeving van de wandeling?

In de wijde omgeving, waaronder in Jalhay, is voldoende accommodatie te vinden. Ben je van plan om meerdere wandelingen ook in andere delen van de Ardennen te maken? Overweeg dan om een hotel, appartement of vakantiehuisje te zoeken op een centrale locatie in de Ardennen. Om die reden kwamen wij net als twee jaar geleden uit bij Vayamundo in Houffalize. Dankzij de ideale locatie van Vayamundo konden we in mum van tijd naar de mooiste wandelgebieden rijden.

Wandelaar