Veilig met geld en creditcard

Veilig met geld en creditcard

Home » Veiligheid op reis » Veilig met geld en creditcard

Creditcard

Een creditcard is eigenlijk een absolute must voor een reiziger, zeker als je ook tijdens je trip nog online vluchten of accommodatie wilt boeken of ter plekke een auto wilt huren. En mocht je medische kosten moeten maken tijdens je reis, dan zit er niets anders op dan met een creditcard te betalen. En een laatste argument voor de noodzaak van een creditcard: in sommige landen zijn geldautomaten nog schaars en het is dan heel vervelend als die éne pinautomaat alleen creditcards accepteert!

Er zijn verschillende aanbieders van creditcards. In sommige landen, vooral de ontwikkelingslanden, is de Visa World creditcard een goede keus: het is de meest geaccepteerde creditcard ter wereld.

Geef je creditcard nooit af!

Het is belangrijk dat je goed moet oppassen dat anderen geen misbruik maken van je creditcard. Geef hem daarom nooit af aan het personeel om te betalen. En zorg er vooral voor dat er niemand meekijkt als je je pincode invoert bij de betaling, want dan is de kans op fraude met jouw creditcard aanwezig. Wij zijn tijdens onze reis in Zuid-Amerika heel voorzichtig geweest, dachten we. Maar toch kregen we enkele weken na thuiskomst een telefoontje van de creditcardmaatschappij. Het bleek dat iemand in Amerika die avond ervoor voor € 15.000,- elektronica had willen bestellen bij een webshop met onze kaart! Gelukkig zijn de controles van de meeste maatschappijen streng en was dit als een verdachte transactie beoordeeld. De creditcard was daarom direct geblokkeerd door de maatschappij.

Nadelen van een creditcard

Nadelen aan het gebruik van een creditcard zijn er ook: een geldopname met je creditcard is vaak duurder dan met een bankpas. Ook is in Zuid-Amerika het betalen met een creditcard in hotels en restaurants bijna altijd duurder dan cash betalen. Reken op een opslag van 5 à 6%. In Azië komt dit ook regelmatig voor, maar daar is de opslag vaak wat minder hoog. Ook hanteert de creditcardmaatschappij een wisselkoersopslag bij een betaling in vreemde valuta. Die bedraagt gemiddeld zo’n 2%.

Mocht je je creditcard kwijtraken op reis, of nog erger, hij wordt gestolen, dan duurt het lang voordat je een nieuwe hebt. De nieuwe wordt standaard naar je huisadres gestuurd. De activeringscode ontvang je met een andere brief. Voordat je dus ergens ver weg je creditcard kunt gebruiken, ben je wel wat tijd verder! Zorg dus altijd ook dat je een of meer pinpassen hebt, en bewaar die ALTIJD gescheiden van je creditcard. Zo ben je niet ineens al je betaalmogelijkheden kwijt als je portemonnee wordt gerold of als je ‘m op een andere manier kwijtraakt.

Veilig met creditcards op reis

Geld op zak

Voordat je vertrekt naar jouw droombestemming kan het geen kwaad om wat cash geld in de lokale valuta in Nederland te kopen. Dit kan onder andere bij GWK Travelex. Je kunt het zelfs online bestellen en dan afhalen bij een locatie naar keuze. Het cash geld is voor de eerste dag heel handig. Vaak staan er ellenlange rijen bij die ene pinautomaat (de rest doet het vaak niet) op het vliegveld waar je bent aangekomen. Ook is de commissie op veel luchthavens in het buitenland relatief hoog. Met wat cash op zak kun je je eerste uitgaven doen, zoals het vervoer naar je hotel.

Euro’s of dollars mee

Een andere optie is om wat Euro’s of Dollars mee te nemen aangezien deze valuta ook in vele landen geaccepteerd worden. Houd dan wel rekening met ongunstige omrekenkoersen. Let wel: sommige landen accepteren alleen gloednieuwe Dollars die niet beschadigd, gekreukt of gevouwen zijn. Je zult ze dus heel netjes moeten bewaren wil je geen problemen krijgen met betalen. Wij hadden een apart mapje bij ons met daarin een karton op het formaat van een bankbiljet. Hierin bewaarden we onze Dollars zodat deze altijd in topconditie waren.

Zo min mogelijk cash geld bij je

Tijdens je verblijf is het verstandig om zo min mogelijk geld bij je dragen. Bijna ieder hotel beschikt over een kluisje waarin je het restant veilig kunt opbergen. Schat in hoeveel je nodig denkt te hebben voor de dag en neem dat mee, liefst verdeeld over twee personen. Wij pinden in het buitenland altijd de maximale daglimiet. Zo hielden we de eenmalige transactiekosten binnen de perken. Maar het meeste geld legden we in de kluis. Als je dat ook gaat doen: vergeet niet je kluis te legen als je uitcheckt uit het hotel; je zult niet de eerste zijn die weggaat met nog geld in de safe!

Natuurlijk kun je je geld in een dikke portemonnee stoppen die je in je achterzak van je broek stopt. Grote kans dat ie een keer wordt gestolen! Maar waarschijnlijk doe je dat in Amsterdam ook niet, dus waarom wel op reis? Gebruik het liefst van die handige moneybelts die je onder je kleren kunt dragen. Uit het zicht en heel veilig als je eens in een drukke stadsbus staat! Er zijn heel veel slimme, kleine en nauwelijks op te merken opbergplekken voor je geld en pasjes te koop. Kijk hiervoor ook eens op de pagina handige producten.

Veilig met je portemonnee op reis

Zie er niet uit als die rijke toerist!

Wie op reis gaat moet zich vooral realiseren hoe de lokale bevolking de vakantieganger ziet: een ontzettend rijk iemand uit het Westen die ons arme land komt bezoeken. Toen wij in Iquitos naar de drukbezochte lokale markt in het armste deel van de stad gingen, zagen we een Amerikaans echtpaar, gekleed in modieuze merkkleding, behangen met dure sieraden, een prachtig gouden horloge om, een grote spiegelreflexcamera met enorme telelens om hun nek en het laatste model smartphone in je hand. Zij werden gelijk bij de ingang van de markt door de politie aangesproken dat ze een gewillig slachtoffer voor de gelegenheidsdief zijn op die manier.

Maar natuurlijk neem je een fototoestel mee op reis om alle onvergetelijke indrukken vast te leggen. En die wil je ook altijd in de aanslag hebben om dat bijzondere moment te kunnen fotograferen. Dan ontkom je er niet aan om je spiegelreflexcamera om je nek te hebben. Het is dan handig in zo’n situatie om je arm ook door de band te doen. Leg je hand constant op het toestel, zodat ie minder gemakkelijk te pakken is door een kwaadwillende. Nog beter: gebruik op sommige plaatsen, zoals een kleurrijke drukke markt in een arme wijk, bij voorkeur een kleine compactcamera of je smartphone. De kwaliteit hiervan is tegenwoordig heel behoorlijk en je bent minder opvallend aanwezig.

Waarom ga je op reis en neem je sieraden, juwelen en dure horloges mee? Laat het gewoon thuis en je hoeft je nooit zorgen te maken dat je wat kwijt raakt! Hoe minder je eruit ziet als die rijke Westerling, hoe beter. En als je er zo aan gehecht bent dat die mooie ketting toch mee moet, draag hem dan niet als je op bijzonder drukke plekken komt (toeristische trekpleisters) of wijken die bekend staan om straatcriminaliteit. Leg de ketting dan even in je hotelkluis. Je kunt ook een speciale “reiskluis” kopen. Dit is een hele sterke, opvouwbare, lichtgewicht nylon buidel met van binnen een stalen net. De reiskluis heeft een cijferslot en een staalkabel om het vast te maken aan een vast punt. Zie voor meer informatie over de reiskluis ook de pagina handige producten.