Liefhebbers van vestingsteden mogen Carcassonne niet overslaan. Hier ligt de best bewaarde en grootste ommuurde stad uit de middeleeuwen van Europa. Niet voor niets is Carcassonne, na Parijs en Mont Saint-Michel, de drukst bezochte plek van Frankrijk. En terecht, want wij hebben genoten van alle bezienswaardigheden. Niet alleen in de oude vestingstad (de Cité), maar ook in het nieuwe deel van Carcassonne. Met onze tips mis je niets van alle hoogtepunten van Carcassonne en omgeving.
Vestingstad Carcassonne
De Cité van Carcassonne is vooral bekend als middeleeuwse vestingstad. Maar al in de 6e eeuw voor onze jaartelling woonden hier de Galliërs. Het waren de Romeinen die er een vestingstad van maakten in de 3e eeuw. Alles in de stad is perfect gerestaureerd. Het is dan ook geen wonder dat de Cité op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Neem voor je bezoek ruim de tijd. Hoewel de oppervlakte niet eens zo groot is, kun je je hier uren vermaken.
Kasteel Comtal
Het absolute hoogtepunt van de Cité is het prachtige kasteel Comtal uit de 12e eeuw. Het is gebouwd tegen de westelijke stadsmuur aan, op het hoogste punt van de stad. Het kasteel en de omwalling bestaat uit negen torens. De vierkante toren Tour de Pinte is de hoogste van de stad.
Een bezoek aan het kasteel mag je gewoon niet overslaan, zo mooi is het. Via het rechthoekige voorplein kom betreed je het kasteel. Je ziet veel van de ruimtes binnen, met fraaie beelden. Maar natuurlijk loop je ook over de muren van het kasteel. Het uitzicht op de stad en de omliggende omgeving is prachtig. Wij hebben een paar uur gedaan over onze bezichtiging en raakten niet uitgekeken.
Het kasteel is erg populair. In de zomermaanden staan er vaak lange rijen voor de kassa’s. Om dit te voorkomen, kun je het beste een kaartje vooraf online kopen. Dat scheelt veel tijd. Als je het kasteel wilt bezoeken, doe dit dan zo vroeg mogelijk. In het hoogseizoen kan dit vanaf 10 uur. Vanaf oktober tot en met maart al om 9:30 uur.
Kathedraal van Saint-Nazaire
De imposante basiliek Saint-Nazaire is een ander hoogtepunt. Niet voor niets noemt men de kerk “het juweel van de stad”. De oudste delen dateren uit de 11e eeuw en zijn van romaanse oorsprong. Bijzonder is dat de romaanse en gotische bouwstijlen in de kerk elkaar volledig overlappen. Hiermee is een bijzonder interieur ontstaan. Geniet van de fraaie glas-in-loodramen, de beelden en de religieuze versieringen in de kerk.
Stadsmuren en stadspoorten
De vestingstad Carcassonne heeft twee imposante vestingmuren. De Romeinen hebben de binnenste vestingmuur gebouwd. In de 13e eeuw komt er een tweede vestingmuur om de stad te liggen. Carcassonne verandert hiermee in een onneembare vesting. De paden tussen de twee stadsmuren zijn de zogenaamde “Lices”. Hiermee kun je helemaal om de stad heen lopen, tussen de twee imposante muren door. Tijdens die wandeling van een kilometer zie je de meer dan 50 torens op de muren het best.
De belangrijkste toegangspoort tot de vestingstad is de Porte Narbonnaise. Vlak daarbij staat ook het beeld van Dame Carcas, aan wie de stad zijn naam te danken heeft. Volgens een legende heeft zij op bijzondere wijze de jarenlange belegering van de stad door Karel de Grote beëindigd. Een andere, maar minder indrukwekkende toegang tot de stad is via de Porte de’l Aude.
Andere bezienswaardigheden in de Vestingstad Carcassonne
Al lopende door de smalle straatjes kom je langs leuke winkeltjes. Gelukkig zijn er niet alleen maar souvenirwinkels met prullaria. Daarna is het heerlijk uitrusten op een van de gezellige pleintjes in de stad. Rond lunchtijd en na een uur of 7 ’s avonds zitten die overvol.
Wil je een museum bezoeken? Ook dat kan in de oude stad. Er zijn er drie. De meest interessante is het museum met de schatten van de Notre Dame. Maar je kunt ook naar het museum van de inquisitie. Of een nagebootst oud schoollokaal.
Bastide Saint-Louis, de “nieuwe” stad
Aan de linkeroever van de rivier de Aude ligt de nieuwe stad Carcassonne. Maar ook dit gedeelte is al bijna 1000 jaar oud. Veel dagjesmensen slaan dit deel over. Zij bezoeken alleen de vestingstad. En dat is jammer, want dan missen ze veel! De stad is lekker overzichtelijk. Vanuit het centrale plein lopen alle straten in een bijna rechte lijn. Dit waren voor ons de hoogtepunten in de Bastide Saint-Louis:
Saint Martial bastion
In de nieuwe stad vind je niet veel stadsmuren meer. De meeste moesten wijken voor de aanleg van wegen. Bij het Saint Martial bastion zie je nog het een en ander. Daarbinnen ligt een fraaie tuin. Een mooi rustpunt in de stad. In de tuin wordt de kruisweg van Jezus nagebootst. Bovenop een heuvel zie je de kruisiging.
Kerk Saint Vincent en de klokkentoren
De kerk is fraai en leuk om te bezoeken. Maar de grootste trekpleister is de klokkentoren. Via 232 trappen klim je naar boven. Het is even doorzetten, maar daarna word je beloond met een panoramisch uitzicht op Carcassonne, de ommuurde vestingstad en de wijngaarden in de omgeving. De toren is geopend tussen 14.30 en 18 uur. Een kaartje kost € 2,50.
Place Carnot
Place Carnot, het centrale plein, is het kloppend hart van de nieuwe stad. Het is op ieder moment van de dag gezellig druk op de vele terrassen. Op het plein staat de fontein van Neptunus. Een prachtig monument in wit marmer uit 1771. Op dinsdag, donderdag en zaterdagochtend is er markt op het plein.
De Hallen
Iedere ochtend vanaf 7.00 tot 13.00 uur kun je hier terecht voor allerlei verse producten uit de regio. De inwoners uit Carcassonne halen hier hun vlees, vis en andere delicatessen. Het is zeker de moeite waard om in de ochtend de Hallen te bezoeken.
Museum van de Schone Kunsten
Op de route naar de vestingstad passeer je dit museum, mooi gelegen aan een groot plein. Loop even binnen en geniet van de vele schilderijen en andere kunstwerken uit de periode vanaf de 17e eeuw tot heden. En de toegang is gratis.
Oude brug
Vanuit het nieuwe deel brengt de oude brug over de Aude je naar de ommuurde vestingstad. De brug werd gebouwd in het begin van de 14e eeuw. Het is een mooie plek om ook te genieten van het prachtige uitzicht op de vestingstad. Zeker op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk. Dan verzamelen zich meer dan 100.000 mensen op de brug om het vuurwerk in de oude stad te bewonderen.
De omgeving van Carcassonne
Carcassonne ligt in een fraaie omgeving. Daarom kun je hier uitstekend een paar dagen verblijven. Dit zijn wat suggesties om te doen en te zien:
De wijngaarden rondom Carcassonne
In de omgeving liggen de mooiste wijndomeinen. Natuurlijk is het mogelijk om een aantal te bezoeken via een wijntour. Hierbij maak je kennis met de wijnboeren en bezoek je de wijngaarden. Tot slot maak je een wijnproeverij mee.
Canal du Midi
Carcassonne ligt aan dit kanaal. Het is een kanaal met veel bijzonderheden. Dankzij de kunstige trapsluizen, aquaducten en tunnels staat het kanaal zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een riviercruise met een huurboot is een ware belevenis. Als je Carcassonne nadert vanaf het water, is het uitzicht op de vestingstad onovertroffen.
Meer van Cavayere
Niet ver van de stad, temidden van een prachtige omgeving, ligt het meer van Cavayere. De inwoners noemen het ook wel “Carcassonne Plage”. In het grote kunstmatig aangelegde meer kun je heerlijk relaxen in en op het water. Er zijn diverse stranden. Daarnaast zijn er wandelroutes mogelijk. Zo kun je een grote ronde maken om het hele meer.
Carcassonne op andere manieren beleven
Wil je na je bezoek aan Carcassonne nog nagenieten van al dit moois dat de vestingstad te bieden heeft? Dan zijn er diverse mogelijkheden. Zo zijn er diverse films opgenomen in Carcassonne. De bekendste is wel Robin Hood, prince of thieves. Ook Suske en Wiske hebben hier een prachtig avontuur beleefd. En tegenwoordig kun je met vrienden urenlang het boeiende bordspel Carcassonne spelen. Zo blijft de eeuwenoude vestingstad ook in deze tijd nog steeds overal prominent aanwezig.
Reizen naar vestingstad Carcassonne
- Vliegen: vanuit Nederland gaan er geen vluchten naar Carcassonne. Er gaan wel rechtstreekse vluchten vanuit Brussel.
- Auto: het is ruim 1200 km van Utrecht. Reken op minimaal 12,5 uur reistijd over tolwegen.
- Trein: dit is sneller en milieuvriendelijker dan met de auto. In ruim 10 uur ben je van Utrecht Centraal in Carcassonne. Check hier de mogelijkheden om met de trein te reizen.
Vervoer in de stad
Het openbaar vervoer in Carcassonne is beperkt, maar in het hoogseizoen rijden er bussen tussen het nieuwe en oude deel van de stad. Omdat de stad vrij compact is, kun je ook veel te voet afleggen. In de stad geldt overal betaald parkeren. Er zijn een paar uitzonderingen. Maar die gratis parkeerplaatsen zijn niet zo groot en snel volledig bezet.
Accommodatie in Carcassonne
- Het is uniek om in de vestingstad te overnachten. Vaak zijn de dagjesmensen vertrokken. Het is dan prachtig om aan het eind van de avond of vroeg in de ochtend door de stad te zwerven. Dit is een uitstekend hotel: Best Western Plus Le Donjon – Cœur de La Cité Médiévale.
- In de nieuwe stad zelf is B&B Les chambres d’Aimé een fantastische plek om te verblijven.
- Iets buiten de stad ligt een romantisch B&B: Domaine Saint-Louis. Vroeger was dit een wijndomein. Nu kun je hier overnachten in een van de drie stijlvol ingerichte kamers. Het ontbijt is voortreffelijk.
- Dit is het overzicht van alle accommodatie in Carcassonne.
Beste tijd om Carcassonne te bezoeken
In juli en augustus is het in Carcassonne erg heet. Daarnaast is dit de drukste periode van het jaar. De maanden april, mei, juni en september zijn daarom veel beter. Ook in de wintermaanden is een bezoek mogelijk. Houd dan wel rekening met een regenbuitje. Wij waren er begin september. Met de drukte viel het toen reuze mee.