De periode dat de Denen in grote delen van Noord-Europa flink huis hielden is alweer vele eeuwen geleden. De meer vreedzame Denen van tegenwoordig zijn echter nog steeds bijzonder trots op hun viking-erfgoed. Net ten westen van Kopenhagen zijn er twee musea waar je beslist geweest moet zijn als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de vikingen. In deze blog gaan we daar in detail op in.
Viking-erfgoed bij Roskilde
Roskilde is de voormalige, oude hoofdstad van Denemarken, gelegen op slechts een half uur rijden ten westen van Kopenhagen. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Denemarken in zijn algemeenheid, en die van de vikingen in het bijzonder, is deze dagtocht met de auto absoluut de moeite waard.
Het vikingschipmuseum
Een absolute highlight in Roskilde is het bijzonder interessante aan het fjord van Roskilde gelegen vikingschipmuseum. Het museum bestaat uit twee delen.
Allereerst heb je de hal waarin je vijf originele vikingschepen uit de 11e eeuw kunt bewonderen. De schepen werden destijds opzettelijk in de belangrijkste vaargeul tot zinken gebracht om de toenmalige hoofdstad van Denemarken te beschermen tegen vijandelijke mogendheden. In de jaren 60 van de vorige eeuw werden deze schepen geborgen
Het andere deel van het museum is de scheepswerf, waar de oude traditie en de cultuur van het bouwen van boten uit de vikingtijd in leven wordt gehouden. Ook vind er archeologisch werk plaats.
Bij het museum en de scheepswerf ligt sinds eind vorige eeuw ook een haven en eiland waar je diverse replica’s op ware grootte hebt van Scandinavische schepen en vikingschepen. In de haven kun je aan boord gaan van een koopvaardijschip dat gevuld is met goederen en uitrusting voor oorlogsschepen. Daarnaast is er de mogelijkheid om met een vikingschip mee te zeilen.
Overige bezienswaardigheden in Roskilde
Roskilde is een van de oudste steden van Denemarken. Naar verluidt werd de stad eind 10e eeuw gesticht met de bouw van een houten kerk. Deze kerk werd een eeuw later vervangen door een stenen kerk. Eind 13e eeuw werd de domkerk de grootste kathedraal van Denemarken. In de kathedraal die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, liggen bijna alle vorsten van Denemarken sinds de Middeleeuwen begraven.
Een andere bezienswaardigheid in Roskilde is het barokke paleis uit begin 18e eeuw. Het werd gebruikt door leden van de koninklijke familie als zij in de stad waren of een begrafenis in de kathedraal bijwoonden. Tegenwoordig vind je er het museum voor moderne kunst.
Het prachtige, voormalige klooster van Roskilde is een eveneens een bezienswaardigheid die je niet mag missen in Roskilde. In de 16e eeuw werd op het terrein van de voormalige Priorij van St. Catharina uit de 13e eeuw een privé-landhuis gebouwd. Rond 1700 werd van dit landhuis een klooster voor vrouwen. Tegenwoordig vind je er een collectie van 150 schilderijen uit de 16e tot 18e eeuw, evenals antiek meubilair. Bezoek ook de kloosterkapel!
In de 15e eeuw werd Kopenhagen de hoofdstad van Denemarken. Roskilde raakte vanaf dat moment wat in verval om pas in de 20e eeuw weer op te bloeien. Tegenwoordig is Roskilde met name bekend om het Roskilde Festival, het grootste popfestival van Noord-Europa. Naast genoemde bezienswaardigheden vind je er nog andere musea zoals het Ragnarock Museum en het Roskilde Museum, en vele historische kerken.
Het openluchtmuseum ‘Land of Legends’ over het Viking-erfgoed
Enkele kilometers ten westen van Roskilde bevindt zich het Sagnlandet Lejre, een openluchtmuseum van 43 hectare.
Het museum bevat reconstructies van een dorp uit de ijzertijd, een marktplaats van de vikingen uit de 10e eeuw, een nederzetting uit het stenen tijdperk, een boerderij uit de 18e eeuw en diverse grafmonumenten.
Wat het openluchtmuseum zo bijzonder maakt is dat er door onderzoekers nog steeds prehistorische handwerktuigen worden gemaakt en dat zij de oude ambachten in ere hebben hersteld.
Viking-erfgoed bij Slagelse
Als je na genoemde musea nog niet genoeg historie van de vikingen hebt opgesnoven, rijd dan naar Ribe helemaal aan de westkust van Jutland. Een stuk dichterbij dan Ribe heb je nog het fraaie plaatsje Slagelse. In de prachtige omgeving van Tude ådal bij Slagelse vind je de overblijfselen en het openluchtmuseum van de eens zo machtige vikingburcht Trelleborg.
Eind 10e eeuw bouwde koning Harald Blauwtand de ringwalvesting van Trelleborg. Het museum in Trelleborg bevat archeologische vondsten en reconstructies die een levendige indruk geven van de geschiedenis van Trelleborg, haar inwoners en de functie van het fort. Zo vind je er een gereconstrueerd ‘langhuis’ waar vroeger tot 40 personen onderdak vonden. Binnen de burcht waren er destijds 16 langhuizen.