Wandeling over het Vredelantsepad bij Vreeland

Wandeling over het Vredelantsepad bij Vreeland

Home » Nederland » Wandeling over het Vredelantsepad bij Vreeland

Op deze zonnige zaterdag hebben we niet de tijd voor een lange wandeling. Daarom zoeken we een korte route en ook nog dichtbij. Op de website van Klompenpaden vinden we er eentje bij Vreeland. Die voldoet helemaal aan onze eisen: 11 kilometer en op minder dan 20 minuten rijden van huis. Daarom besluiten we te gaan wandelen over het Vredelantsepad. De omgeving kennen we van onze fietstochten. Maar we komen erachter dat er toch nog onbekende plekjes voor ons zijn.

Wat zijn Klompenpaden?

Klompenpaden vind je in de provincies Gelderland en Utrecht. De wandelingen gaan waar mogelijk over boerenland en onverharde paden. Onderweg kom je langs bijzondere plekken in de natuur. Klompenpaden zijn altijd gemarkeerd. Daarnaast is er een handige en gratis Klompenpaden-app. Deze app heeft een routekaartje en geeft ook nog veel achtergrondinformatie over bijzondere plekken langs de route.

Sommige stukken van Klompenpaden lopen nog wel eens over particulier terrein, zoals boerenerven. Daarom zijn bijna alle Klompenpaden verboden voor honden, omdat het vee verstoord kan worden door de viervoeters.

Rondje Vreeland bij het Vredelantsepad

Vreeland is een dorp in de Vechtstreek, prachtig gelegen aan de rivier de Vecht. Ooit had Vreeland stadsrechten. Maar aan het einde van de 16e eeuw raakte Vreeland die weer kwijt. Het dorp ligt dichtbij de Loosdrechtse en de Kortenhoefse Plassen. Daarom voeren diverse fietsroutes door het dorp, net als twee Lange Afstands Wandelpaden. Het kleine dorp trekt hierdoor ieder seizoen veel fiets- en wandelliefhebbers.

Op deze zonnige zaterdag is dat niet anders. We lopen allereerst een rondje door het dorp. Bij de smalle ophaalbrug is het een drukte van belang. Boten wachten op het moment dat de brugwachter de brug open doet. Langs de waterkant rusten fietsers uit op een bankje in het gras. Zij slaan het gekrioel op het water met belangstelling gaande.

Hoewel we Vreeland dachten te kennen, ontdekken we op ons rondje toch weer nieuwe plekjes. Zo komen we langs boomgaarden, waar de rijpe appels bijna van de boom vallen. We lopen langs een veld waar vroeger kasteel Vredelant lag, precies op de grens van Utrecht en Holland. Het zou de vrede moeten bewaren tussen die rivaliserende provincies. Helaas lukte dat niet, er is veel gevochten rondom het kasteel. In de 15e eeuw sloopte Karel V het kasteel. Ook ontdekken we het Jubileumlaantje, een mooi pad langs het dorp. Daar staat ook een bijzonder monument. De bovenkant ziet eruit als een schaakbord. Het blijkt dat de finale van een jaarlijks schaaktoernooi bij dit monument wordt gespeeld. De huizen langs het Jubileumlaantje hebben heerlijke tuinen. Het is goed wonen in Vreeland, lijkt ons.

Langs de Vecht bij het Vredelantsepad

Na het rondje door het dorp gaat de route verder langs de Vecht. De rivier was vroeger een van de belangrijkste verkeersaders in ons land. Aan de oevers gingen rijke Amsterdammers hun buitenverblijven bouwen. Zo konden ze in de zomer de drukke stad verruilen voor een mooi plekje langs het water.

We lopen langs de molen “De Ruiter”. Nu is hij alweer een aantal jaren in gebruik om graan te malen voor de bakkers in de omgeving. Een aantal jaren was de molen het woonhuis van bankier Rijkman Groenink. Hij was verantwoordelijk voor de verkoop van ABN-AMRO aan een buitenlands bankenconsortium.

Verderop zien we in de weilanden restanten van diverse bunkers liggen. De Vecht was ooit een onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De diverse inundatiesluizen en forten langs de rivier zijn een herinnering aan die tijd.

Op andere plekken liggen de mooiste woonboten in het water. Ze ontnemen ons het zicht op de meanderende rivier. Wat een geweldige plek om hier te wonen! Een bijzonder plekje voor de woonboten is “De Nes”. Dit binnenmeertje ontstond toen een scherpe bocht in de Vecht werd afgesneden. De provincie Utrecht verplaatste in de zestiger jaren van de vorige eeuw alle illegale woonboten naar deze plek. Zo ontstond hier een een kleine gemeenschap met een eigen, vrije sfeer. Die sfeer heerst er nog steeds. Terwijl de boten er nu allang legaal liggen.

Relaxen op het terras

Volgens ons routekaartje verlaten we de weg langs de Vecht. Maar voordat we dat doen, bereiken we kaas- en ijsboerderij De Willigen. Het blijkt een perfecte tussenstop te zijn op deze zonnige zomerdag. Daarom strijken we neer op het terras in de tuin voor de boerderij. We kijken uit over de Vecht, waar veel boten langs varen of kinderen vanaf de steiger verkoeling zoeken in het water. Natuurlijk doen we ons tegoed aan een lekkere cappuccino met een heerlijk stuk eigengemaakte appeltaart. Wat is het leven toch goed, zeggen we tegen de boerin. Zij denkt er anders over. Ze zou liever meer regen zien, want het land is gortdroog.

Na ons pauzemoment vervolgen we onze route. We lopen over het boerenerf. Vanaf nu begint het wandelen over het Vredelantsepad meer op een echte Klompenpad wandeling te lijken. Het eerste stuk langs de Vecht was mooi. Maar we liepen wel over een weg waar veel fietsers en een enkele auto overheen reden. Op het boerenerf zien we een rij “Calfotels” in slagorde opgesteld. Het is de ligplaats voor jonge kalfjes. Al snel na de geboorte worden ze dus gescheiden van hun moeder. Want aan het gele oormerk zien we dat de meeste kalveren niet ouder zijn dan een paar weken.

Het verharde pad loopt tussen de weilanden door. In de verte draaien de wieken van de Garstenmolen. Deze molen staat aan de rand van het dorp Nigtevecht. Maar die kant gaan we nu niet op. We verlaten het pad en klimmen over een hoog hek heen. Voor kleine wandelaars is het een aardige uitdaging, lijkt ons. Nu lopen we door het grasland tussen De Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. Gelukkig zijn de volgende hekken wat makkelijker te nemen dankzij het opstapje. Iets verderop ontdekken we daar achter de haag weer een grote fruitboomgaard. Veel fruit is klaar om geoogst te worden. Voordat we het Amsterdam-Rijnkanaal bereiken, zien we op een erf fraaie vakantiewoningen. Ze zijn allemaal gebouwd in de stijl van een hooiberg. Dat is nog eens lekker slapen bij de boer!

Verse aardbeien snoepen

Die vakantiewoningen horen bij Boerderij Drogenbroek, lezen we als we langs het kanaal lopen. We zien er ook een fruitautomatiek en een landwinkel. Deze boer heeft veel nieuwe inkomstenbronnen aangeboord. De landwinkel verkoopt heerlijke spullen, veel natuurlijk uit de eigen boomgaarden. We nemen een lekker doosje verse aardbeien mee, ze zien er smakelijk uit.

Zo kunnen we het wat saaie korte stuk langs het drukke Amsterdam-Rijnkanaal toch nog tot een feest maken. We snoepen van ontzettend lekkere aardbeien. De ene na de andere zomerkoning verdwijnt in onze mond. Het doosje is eerder leeg dan we hadden gehoopt.

Door al het gesnoep merken we nauwelijks iets van de drukte op het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit kanaal zorgt voor een verbinding tussen Amsterdam en het Duitse Ruhrgebied. Ieder jaar komen er zo’n 100.000 schepen door het kanaal. Dat maakt het Amsterdam-Rijnkanaal tot het drukst bevaren kanaal van de wereld.

Terug naar Vreeland bij het Vredelantsepad

Dan verlaten we het pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal. We lopen verder over de Spoorlaan. Ons oog valt op een vrijstaand huis met een flinke tuin, het staat te koop. Het huis oogt niet super groot, maar de locatie is geweldig. We verwachten dat de prijs fors zal zijn. En inderdaad, onbetaalbaar voor ons.

De Spoorlaan was vroeger de Vreelandsche Tollaan. Het weggetje werd begin 19e eeuw aangelegd als verbinding tussen Vreeland en Loenersloot. Het verkeer dat erover kwam, moest op twee plaatsen tol betalen. Het Tolhuis bij Vreeland is nu een mooi woonhuis geworden. In 1843 werd de spoorlijn tussen Amsterdam en Utrecht geopend. Aan deze weg kwam toen ook een klein treinstation. De naam van de weg veranderde toen in Spoorlaan. Van het stationnetje zien we niets meer: het is gesloopt in 1953.

Dan bereiken we de dorpsrand van Vreeland weer. We hebben een leuke wandeling gemaakt met toch weer een aantal voor ons nieuwe bezienswaardigheden. Vergeleken met andere Klompenpaden is het Vredelantsepad niet een echt Klompenpad. De route voert te veel over verharde wegen met ander verkeer. Maar wil je genieten van de Vechtstreek en het fraaie dorp Vreeland, dan is dit zeker een aardige wandeling.

Alle informatie over de wandeling over het Vredelantsepad

Hoe lang is de wandeling over het Vredelantsepad?

De wandeling over het Vredelantsepad is 11 kilometer lang.

Is er een routebeschrijving van het Vredelantsepad?

Op de website van Klompenpaden vind je een routekaartje. Deze kunt je uitprinten en meenemen. Met de gratis app van Klompenpaden kun je de wandeling ook downloaden. Je krijgt dan op diverse punten op de route achtergrondinformatie. Maar nog handiger is dat op het kaartje je eigen positie via GPS wordt weergegeven. Zo kun je eenvoudigweg niet fout lopen. Ook al omdat de wandeling gemarkeerd is.

Is deze wandeling een gemarkeerde wandeling?

Ja, net als ieder ander Klompenpad is de route gemarkeerd. In dit geval is het een blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd. Je kunt de route zowel links- als rechtsom wandelen.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Bij het startpunt, het Dorpshuis van Vreeland, zijn gratis parkeerplaatsen aan de straat. Ook is er een kleine parkeerplaats bij die locatie.

Kan ik de wandeling over het Vredelantsepad met het OV bereiken?

Vanaf station Weesp vertrekt buurtbus 522 via Nigtevecht naar Vreeland. De halte Vreeland Dorp is dichtbij het startpunt van de route.

Mag mijn hond mee op deze wandeling?

Nee, net als bij de meeste Klompenpaden mag je viervoeter niet mee op deze wandeling.

Kan ik deze wandeling het hele jaar door lopen?

Nee, in het broedseizoen is deze wandeling niet mogelijk. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juni.

 

In het zomerseizoen, zeker in de weekenden bij mooi weer, is het druk langs de Vecht. Maak dan deze wandeling bij voorkeur op een doordeweekse dag.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Dit zijn de horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt:

 

  • In Vreeland zijn diverse gelegenheden. Van het sjieke restaurant De Nederlanden tot diverse eetcafés met gezellige terrassen. Ze liggen allemaal in de oude dorpskern, niet ver van de wandelroute.
  • Langs de Vecht is kaas- en ijsboerderij De Willigen een fantastische plek om even te stoppen. Bij mooi weer zit je heerlijk aan de waterkant van de Vecht. Kijk op de website van De Willigen voor de openingstijden. Want afhankelijk van het seizoen variëren die sterk.
  • In de landwinkel van Boer Erik kun je fruit en vruchtensap kopen. Heerlijk vers en uitermate lekker!

Wat zijn Klompenpaden?

Klompenpaden zijn wandelingen in Gelderland en Utrecht. De routes gaan zoveel mogelijk over boerenland, onverharde paden, kerkenpaden, jaagpaden, tiendwegen en hessenwegen. Veel delen van de route lopen over particulier terrein, zoals boerenerven en weilanden. Onderweg kom je langs prachtige plekken met een grote culturele en landschappelijke waarde.

Waar vind ik Klompenpaden?

Klompenpaden liggen in de provincies Gelderland en Utrecht.

Hoe vind ik mooie Klompenpaden?

Op de website van Klompenpaden kun je uitgebreid zoeken naar alle Klompenpaden. Daarnaast is er een handige en gratis app waarop de wandelingen staan. Deze app geeft ook veel achtergrondinformatie over de mooiste plekjes onderweg. Daarnaast fungeert het interactieve routekaartje gelijk als gps-bestand.

Wat is het mooiste Klompenpad?

Volgens velen, en wij delen die mening zeker, is het Oldenallerpad bij Putten een fantastische wandelroute. Deze staat dan ook te boek als het mooiste Klompenpad. Een ander prachtig Klompenpad is het Baanbrekerpad bij Ammerzoden.