Magisch maanlandschap en vurige vulkanen op Lanzarote

Magisch maanlandschap en vurige vulkanen op Lanzarote

Home » Spanje » Magisch maanlandschap en vurige vulkanen op Lanzarote

Wie altijd al gedroomd heeft van een reisje naar de maan, kan als prima alternatief een reis naar het Canarische eiland Lanzarote boeken. Op het unieke Lanzarote gaan de magie van de vulkanen en het landschap van lavarotsen hand in hand. Met een bezoek aan het Timanfaya Nationaal Park heb je het gevoel alsof je op de maan bent geland. Lanzarote ligt voor de kust van Marokko, op slechts vier uur vliegen. Wanneer je echter de Montañas del Fuego bezoekt, waan je je op een andere planeet, lichtjaren verwijderd van Nederland. Hoog tijd dus om in deze blog het indrukwekkende landschap van Lanzarote nader onder de loep te nemen.

El Golfo

Timanfaya Nationaal Park, hart van de vulkanen op Lanzarote

In het noordwesten van Lanzarote liggen de Montañas del Fuego (de Vuurbergen) die het hart van het Timanfaya Nationaal Park vormen. Dit park strekt zich uit over ruim 50 km2 en is per huurauto of e-bike gemakkelijk te bereiken. Bij de ingang van het park kopen we een kaartje. We parkeren de auto op de centrale parkeerplaats. Hier stappen we over in een bus voor een half uur durende rit. Je moet met de bus omdat dit deel van het park beschermd gebied is. In de bus wordt in verschillende talen verteld over de grote uitbarstingen die plaatsvonden van 1730-1736. De Vuurbergen tellen 30 grote kraters en meer dan 100 kleinere vulkaankegels. De hoogste krater is ruim 500 meter hoog.

Timanfaya

Tijdens deze onophoudelijke uitbarsting van zes jaar lang werden maar liefst 11 dorpen die in het gebied lagen volledig van de kaart geveegd. Het eerste dorp dat verwoest werd had de naam Timanfaya. Het nationaal park is naar dit dorp vernoemd, evenals de hoogste krater. Ook grote delen landbouwgrond werden onder de lava bedolven. In het jaar 1824 is er nog een uitbarsting geweest. Daarna zijn de kraters uitgedoofd en zijn de vulkanen “slapend”. Ondergronds is er echter nog steeds veel activiteit en kunnen de temperaturen oplopen tot 600 graden.

Aan het einde van de bustour laat de gids ons dat zien. Een emmertje water zakt in de grond om na korte tijd als stoom omhoog te spuiten. Ook een bos droge takken die in een gat in de grond verdwijnen, staan binnen de kortste keren in brand. Verderop bij restaurant El Diablo liggen er kippetjes aan het spit te grillen op de warmte uit de aarde. Spectaculaire demonstraties die laten zien dat een weliswaar slapende vulkaan nog volop kracht heeft onder het aardoppervlak!

Timanfaya geiser

Lanzarote en de legende van El Diablo

Bij de ingang van het park staat el Diablo (de duivel) trots over het lavalandschap uit te kijken. Dit duiveltje zie je veel terug op Lanzarote en is niet per toeval gekozen als symbool. De legende van het duiveltje hangt samen met de grote vulkaanuitbarstingen van 1730 tot 1736.

Maanlandschap

Het verhaal vertelt de legende van een jong koppel dat op 1 september 1730 trouwde in het plaatsje Timanfaya. Tijdens de ceremonie was er plots een enorme explosie en begonnen de vulkanen uit te barsten. De bezoekers van de bruiloft en het jonge stel sloegen op de vlucht voor het vulkaangeweld. De bruid werd echter bedolven onder een groot rotsblok. Dit gebeurde voor de ogen van haar bruidegom.

Volgens de legende pakte deze een 5-tandige vork waarmee hij probeerde de rots van het lichaam van zijn geliefde te duwen. Helaas mocht dit niet baten en stierf zijn geliefde voor zijn ogen. In paniek heeft de bruidegom nog dagen rond gerend over de lava uitstotende vulkanen. In de nacht zagen de eilandbewoners de bruidegom op de toppen van de vulkaan staan. Zijn armen wanhopig boven zijn hoofd met de 5-tandige vork in zijn handen. Zijn silhouet werd verlicht door de maan. Dit silhouet is het uiteindelijke duiveltje geworden en het symbool van Timanfaya Nationaal Park.

Duiveltje

Kliffen van lava en een groen kratermeer

Na een bezoek aan Timanfaya mag het groene meer Lago Verde niet worden overgeslagen. Met een kwartiertje rijden zijn we in het plaatsje El Golfo. Een klein plaatsje prachtig gelegen aan een zwart strand. De woeste branding van de zee slaat hier op de lava keien. Hier vind je ook Lago Verde: een meertje dat is ontstaan door water dat is achtergebleven in een oude krater.

Lago Verde

Door het stilstaande water ontwikkelen zich bepaalde algen, waardoor het water een felgroene kleur krijgt. Het diepgroen van het meer staat in prachtig contrast met het zwart van de lava en het blauw van de zee. Vanaf het groene meer kijk je op het wat lager gelegen zwarte lavastrand van El Golfo. De azuurblauwe zee steekt mooi af tegen het zwarte strand en de rode kleur van de vulkaanwanden. De kleine vissersbootjes die op het strand liggen, maken het plaatje compleet.

El Golfo leent zich overigens prima als lunchstop. Er zijn diverse restaurantjes waar verse vis op het menu staat. Het geweldige uitzicht over het lavastrand en de zee krijg je er gratis bij. Voor een romantisch etentje moet je hier in de avond zijn. De zonsondergang vanaf het terras van restaurant Costa Azul is adembenemend!

Zonsondergang

De kliffen van Los Hervideros

Vanuit El Golfo is het nog geen 10 minuten rijden naar de spectaculaire kliffen van Los Hervideros. Ook dit is een bijzonder vulkaanfenomeen. De lava die dit deel van het eiland bereikte stolde hier snel. Daardoor versteende de lava en ontstonden er kliffen met gaten en tunneltjes. Ruige golven slaan hier met geweld tegenaan en stuwen het water door de gaten en spleten in de lava.

Over de kliffen zijn wandelpaadjes aangelegd zodat je van bovenaf in de gaten met zeewater kunt kijken. Een fraai schouwspel en een uniek stukje natuur. Zeker bij ruige zee is dit een spectaculaire plek om te bezoeken. Zowel het groene meer Lago Verde als de kliffen van Los Hervideros zijn gratis toegankelijk. Ook het parkeren is overal gratis.

Los Hervideros

Wijn en vulkanen op Lanzarote: de trots van het eiland

Op de uitlopers van het Timanfaya Nationaal Park is het wijngebied La Geria ontstaan. Na het verwoesten van circa 150 km2 vruchtbare grond door de vulkaanuitbarsting, moest de bevolking op zoek naar een ander soort landbouw. De lavagrond bleek uitermate geschikt te zijn voor de wijnteelt.

La Geria

In de lavapulp (picon) worden kuilen gegraven waarin de wijntakken worden geplant. Het weinige water wat valt op Lanzarote wordt door de lavasteentjes goed vast gehouden. Rondom de planten zijn cirkelvormige muurtjes van lavastenen gebouwd als bescherming tegen de wind. Deze cirkels worden Zoco’s genoemd en geven Lanzarote mede haar bijzondere landschap. De druif die het goed doet op Lanzarote is de Malvasia druif. De gehele teelt is handmatig. Van het poten van de wijntakken tot het oogsten, wordt alles met de hand gedaan. Het is bovendien ook onmogelijk om met machines door de lavapulp te rijden.

Het gebied La Geria telt vele bodega’s. Een bezoek aan een bodega met een proeverij is mogelijk. El Grifo is de oudste bodega van het eiland en volgens velen ook de mooiste. Ook bodega Stratus is prachtig om te bezoeken en heeft bovendien een heerlijk terras om van een wijntje en lokale kaas te genieten. Als je naast het zien en ervaren van de vulkanen in Timanfaya de vulkanen ook nog wilt “proeven”, dan is een wijntour een echte aanrader.

El Grifo

Yaiza aan de voet van de vulkanen op Lanzarote

Voordat je Timanfaya Nationaal Park inrijdt ligt aan de voet van het park het leuke plaatsje Yaiza. Dit kleine witte dorpje is een stop meer dan waard. In de oude school, in het kleine centrum van Yaiza, is een aantal leuke artistieke winkeltjes te vinden. Op de witte gevel staat Café Antigua Escuela. In de winkeltjes zijn verschillende handgemaakte sieraden te bekijken en te koop. Ook vind je er aardewerk, de typische tegeltjes met afbeeldingen van Lanzarote en je kunt er leuk zitten voor een kopje koffie. Een prima stop op de heen- of de terugweg naar Timanfaya.

Je kunt een korte wandeling door Yaiza maken en het leuke dorpspleintje bekijken. Of eet heerlijke tapas in een klein restaurantje aan de straat. Een schilderachtig plaatsje als je de grote toeristische hotspots even wilt ontvluchten. Het is ook mogelijk om hier kleinschalige “weg van de massa” accommodaties te reserveren.

Tapas bar

Grotten en lavatunnels op Lanzarote

Dat de lange vulkaanuitbarstingen het landschap van Lanzarote drastisch hebben veranderd, staat als een paal boven water. Maar niet alleen op het land zijn de gevolgen van de uitbarstingen duidelijk zichtbaar. Ook ondergronds hebben de vulkaanuitbarstingen veel effect gehad en is er een netwerk van grotten en lavatunnels ontstaan.

Ingang grot

Cueva de los Verdes, in het noorden van het eiland, is daar een goed voorbeeld van. Met zijn zes kilometer lengte is dit een van de langste lavatunnels ter wereld. Door latere explosies zijn op bepaalde stukken delen van het dak van de tunnel ingestort. Hierdoor ontstonden er verschillende grotten die uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn. In de 16e en 17e eeuw werden deze grotten gebruikt als schuilplaats tegen de piraten en andere belagers van het eiland. In Cueva de los Verdes is een twee kilometer lang gedeelte van de lavatunnel te bezoeken onder begeleiding van een gids. Voor mensen met claustrofobie een uitdaging, want je daalt via een klein gat en een smalle trap af in de tunnel. De lichtinval, de stalagmieten en stalactieten zijn prachtig. De tunnel eindigt in een ondergrondse concertzaal met een geweldige akoestiek.

Tijdens de rondleiding kun je hier plaatsnemen en naar muziek luisteren. In deze ondergrondse concertzaal worden ook daadwerkelijk concerten gegeven. Heb je kaartjes voor een concert, zorg dan wel dat je op tijd aanwezig bent. Voordat je de concertzaal bereikt, maak je eerst een wandeling door de tunnel van een klein half uur. Als je daarna aankomt in de concertruimte word je beloond met een sprookjesachtige ervaring. Hoge hakken zijn echter voor dit avondje uit geen goed idee!

Grot

Tips voor een bezoek aan de vulkanen op Lanzarote

Waar ligt Lanzarote?

Lanzarote is het meest oostelijke eiland van de Canarische eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan op ruim 100 kilometer voor de kust van Marokko.

Hoe kom ik op Lanzarote?

Vanuit Nederland wordt Lanzarote meerdere keren per week aangevlogen vanaf diverse luchthavens door diverse maatschappijen. De vlucht duurt een kleine vier uur. Op Lanzarote is het een uur vroeger. Verblijven kan in hotels en appartementen, bungalows of villa’s.

Wat maakt Lanzarote zo’n uniek eiland?

Het vulkanische landschap, de laagbouw van witte huisjes en de groene palmbomen geven Lanzarote haar unieke karakter. Langs de kust vind je prachtige lichte zandstranden en gezellige toeristische plaatsjes. Meer het binnenland in, ontdek je het spectaculaire vulkanische landschap dat doet denken aan een verblijf op de maan. Er zijn hier tal van leuke plaatsjes en bezienswaardigheden te bezoeken. Daarnaast biedt Lanzarote geweldige mogelijkheden voor sporters. Denk hierbij vooral aan fietsen, hardlopen, zwemmen en surfen. Het eiland heeft echter ook twee golfbanen. Kortom: een veelzijdig en uniek eiland.

Wat kan je doen op Lanzarote?

Op Lanzarote kun je de ideale combinatie maken tussen relaxen en dingen bezoeken. De mooie stranden lenen zich uitstekend voor een dagje uitrusten aan zee. Hoogtepunten van het eiland zijn een bezoek aan Nationaal Park Timanfaya, het hart van de vulkanen. Enkele andere hoogtepunten zijn een bezoek aan de Cactustuin, de grotten Cueva de los Verdes en Jameos del Agua. Verder zijn het groene meer Lago Verde en de grillige lavakusten spectaculair. Het unieke wijngebied La Geria met de vele bodega’s is voor wijnliefhebbers een must.

 

Per huurauto is het zeer comfortabel om het eiland te verkennen. Er zijn ook georganiseerde excursies te boeken. Ook voor sporters zijn er veel mogelijkheden op Lanzarote. Het eiland kent meerdere triathlonwedstrijden per jaar met als hoogtepunt de Ironman in mei. De trainingsomstandigheden voor zwemmers, fietsers en hardlopers zijn er zeer uitdagend.

Kan ik Timanfaya Nationaal Park elke dag bezoeken?

Ja, het Timanfaya Nationaal Park is elke dag open voor bezoek. Het advies is om aan het begin van de ochtend te gaan, dan is het nog niet zo druk. In het hoogseizoen kan er een wachtrij zijn om de parkeerplaats op te komen. Het park is geopend van 9.30 uur tot 16.00 uur.

Kan ik op Lanzarote gemakkelijk een auto huren?

Autohuur is goed mogelijk op Lanzarote. Dit kan bij aankomst op de luchthaven of bij een van de verhuurkantoren in de toeristische plaatsen. Om de beste prijs en zekerheid te hebben is het aan te raden een huurauto vooraf te reserveren. Rijden op het eiland is veilig. De wegen zijn goed begaanbaar en er wordt aan de rechterkant van de weg gereden. De bewegwijzering is ook goed. De eilandbewoners rijden rustig.

Waar boek ik mijn unieke vakantie naar Lanzarote?

Neem via de website www.unieklanzarote.nl contact op voor een unieke vakantie op maat samengesteld naar jouw wensen. Veilig en vertrouwd boeken met advies van een Lanzarote expert inclusief garanties van ANVR en SGR.