Wandelen in het broedseizoen

Wandelen in het broedseizoen

Home » Nieuwsberichten » Wandelen in het broedseizoen

Het broedseizoen is weer begonnen. Dat houdt in dat de vogels de komende tijd op hun nest zitten om de eieren uit te broeden. Na het uitkomen van de eieren zijn de ouders druk bezig met het voeden van hun kroost. De meeste nesten maken ze in bomen. Maar er zijn ook genoeg vogels die hun nest op de grond maken. Het is een prachtig gezicht om een zwaan te zien zitten op haar nest. Maar we moeten ook rekening houden met de dieren. Ze willen rust en ze zijn kwetsbaarder gedurende deze tijd. Dat maakt ze soms ook agressief.

Zo kwam het enkele jaren geleden voor dat buizerds wandelaars aanvielen. Ze voelden zich bedreigd in hun noodzakelijke rust bij het broeden. Daarom voeren vogels nog wel eens schijnaanvallen uit. Om hiermee de indringers te waarschuwen en hun nest te beschermen.

Treinreizen in Europa

Hoe lang duurt het broedseizoen?

Het broedseizoen start in de meeste gevallen rond 15 maart en duurt dan tot halverwege juli. Maar niet alle vogels broeden op hetzelfde moment. Zo zijn de blauwe reiger en de bosuil er vroeg bij. Zij beginnen al in februari met broeden. Terwijl sommige vogels in augustus nog broeden. Vandaar dat een gebied kan afwijken van de algemene broedperiode. Komer er vogels voor die eerder broeden, dan gaat in dat gebied de broedtijd ook eerder in.

Wandelen in het broedseizoen

Dat betekent dat natuurorganisaties maatregelen treffen om vogels ongestoord hun belangrijke werk te kunnen laten verrichten. Dat kan leiden tot de volgende regels:

  • Sommige paden kunnen worden afgesloten
  • Routes kunnen tijdelijke omleidingen hebben
  • Honden mogen alleen aangelijnd mee op de wandeling

Bepaalde wandelingen gaan door belangrijke broedgebieden en hebben geen mogelijkheid tot tijdelijke omleiding. In dat geval is de hele route in het broedseizoen afgesloten.

Op kraamvisite in de natuur

Tijdens het broedseizoen zijn wij als het ware het kraambezoek in de natuur. En net als voor ons geldt in de natuur rust, maar vooral afstand houden van het jonge leven. Vogels zijn in het broedseizoen erg gevoelig. Al hun energie stoppen ze in het ter wereld en groot brengen van het kroost. Met name loslopende honden zijn dan een gevaar. Vooral als een hond op een nest afrent. De moeder verlaat het nest en komt vaak ook niet meer terug. Het nest wordt niet meer uitgebroed of het al geboren kroost komt om van de honger.

Maar ook de wandelaar moet een gepaste afstand houden. Blijf daarom gewoon op de paden en ga niet op zoek naar nesten. Zo houden we de veilige broedplaats voor de vogels in stand. Respecteer dat er tijdelijke afsluitingen zijn in die periode. Kijk vooraf of de wandeling wel mogelijk is in het broedseizoen. Op Wandelzoekpagina wordt dit altijd vermeld, net als bij wandelingen van Natuurmonumenten en de regionale wandelnetwerken. Bij onze wandelblogs vermelden wij ook of er sprake is van een afsluiting of omleiding in het broedseizoen.

10 goede redenen om meer te wandelen

Toch live genieten van het broedseizoen

Wil je toch live genieten van het uitbroeden van de eieren? Of het kroost in het nest gevoerd zien worden door de ouders? Dat kan heel goed, thuis op de bank zelfs!

NestkastLIVE

Kijk mee in de nesten van een groot aantal bijzondere vogels. Van bosuil tot torenvalk. Prachtige beelden, niet alleen in het broedseizoen maar het hele jaar door van de leefwijze van de vogels. Door middel van camera’s in eigen ontworpen nestkasten en bij voederplaatsen kun je een kijkje nemen in de natuur.

NestkastLIVE bezoeken

Vogelbescherming

Op de website van de vogelbescherming beleef je de lente live mee. Het allerlaatste nieuws over het pas gelegde ei door de kerkuil, het uitbroeden van de eieren door de lepelaar en het nieuws dat de nijlgans wil gaan broeden op andermans nest, je vindt het allemaal op de website van de Vogelbescherming. Een heerlijke website met prachtige beelden.

Vogelbescherming bezoeken