We wonen niet ver van het Amsterdamse Bos vandaan. Dit uitgestrekte gebied heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden. We lopen er daarom ook regelmatig. Maar deze wandeling bij Amstelveen bracht ons toch weer op nieuwe plekken. Daarnaast genoten we van de uitzichten in het natte veengebied bij de Poel. En de wandeling is volstrekt anders dan de wandeling door het Amsterdamse Bos die we eerder beschreven. Zo hadden we onverwacht een leuke wandeling te pakken. We nemen je mee langs de hoogtepunten van deze route.
Wandeling bij Amstelveen door het Amsterdamse Bos
De hele ochtend heeft het pijpenstelen geregend. Volgens de weerapp zou het droog moeten worden als we van start gaan. En inderdaad, de voorspelling klopt. Er breekt zelfs een flauw zonnetje door. Dat maakt zo’n wandeling toch net wat gezelliger. Vanaf hier beginnen we gelijk met het prachtige stuk door het Amsterdamse Bos.
Het Amsterdamse Bos ligt voor het grootste deel in Amstelveen. Maar een beperkt deel van het bos hoort bij bij Amsterdam. Het Amsterdamse Bos is ontstaan bijna 100 jaar geleden in de crisisjaren van de vorige eeuw. Het doel was om meer recreatiefaciliteiten voor Amsterdammers te bieden. Duizenden werklozen hebben hier in het kader van werkverschaffing gezorgd voor een groene long bij de stad. Daar zijn we ze nu nog dankbaar voor. Het is een immens gebied. Heel wat groter dan bijvoorbeeld het beroemde Central Park in New York.
Over bruggen en sloten
Het is erg rustig op deze zondagmiddag. Veel mensen hebben zich blijkbaar laten afschrikken door de regen. We komen wat hondenbezitters tegen die hun viervoeter uitlaten. Daarnaast zien we af en toe wat hardlopers. Want dit gebied is voor sportief Amsterdam de plek om gezond bezig te zijn.
We lopen langs diverse waterpartijen. Soms grote vijvers, dan weer kleine slootjes. Daarom passeren we ook veel bruggetjes. In het hele Amsterdamse bos zijn er meer dan 100. Iedere brug heeft een eigen ontwerp. De meeste zijn van de hand van Piet Kramer, architect van de Amsterdamse School.
Volop daslook
Als we weer een ander pad inslaan, zien we witgekleurde bloemen staan. Een eindje verderop lopen we langs een schitterend wit lint aan weerszijden van de paden. Het gaat honderden meters door. We hebben geen idee welke plant dit is. Wel ruiken we een typische geur.
We sturen een foto naar een kennis die duidelijk meer verstand heeft van planten. Zij meldt ons dat het daslook is. Men noemt het ook wel uienbloem. Nu valt bij ons het kwartje, we ruiken een soort uienlucht. Tot slot schrijft ze dat de plant eetbaar is. Men gebruikt de bladeren veel in salades, soepen, marinades of pesto. We hebben weer wat geleerd tijdens onze wandeling bij Amstelveen!
Langs de noodlandingsbaan
Nadat we hele stukken door het bos hebben gezworven, komen we in open terrein. Aan de vele ouders met kleine kinderen merken we dat we bijna bij de geitenboerderij zijn. Toen onze kinderen nog klein waren, kwamen we er ook regelmatig. Ze vonden het fantastisch om de geitjes met een speenfles melk te mogen voeren. Nu is dat vanwege corona niet mogelijk voor al het kroost. Maar ze vermaken zich wel in het speeltuintje.
Wij lopen door en gaan weer het bos in. Even later gaan we onder de snelweg A9 door, die het Amsterdamse Bos doorklieft. Het autoverkeer is tijdens onze wandeling bij Amstelveen altijd wel op de achtergrond hoorbaar. Toch stoort het niet echt. Omdat het gebied ook dicht bij Schiphol ligt, horen we daarnaast af en toe een vliegtuig. Dat is de charme van wandelen in de drukke Randstad.
Dat we dichtbij Schiphol zijn, merken we ook op een ander manier. We komen langs een groot open veld. Het was ooit bedoeld als noodlandingsbaan voor de luchthaven. Voor die tijd waren er regelmatig vliegtuigen op de Schipholdijk gestort of in het boerenland beland. Daarom besloot men in 1935 een noodlandingsbaan aan te leggen. Sinds een jaar of 10 dient het veld vooral als festivalterrein.
Schotse Hooglanders en moedige meerkoet
In het Amsterdamse Bos grazen Schotse Hooglanders. Dat merken we als we het waarschuwingsbord passeren. Daarna gaan we door diverse klaphekjes. Maar de grote grazers kunnen we nog niet ontdekken. Pas aan het eind van het begrazingsgebied zien we ze.
Het weer wordt steeds beter, het zonnetje schijnt nu lekker. Op een ideale plek treffen we een bankje aan. Een meerkoet ziet ons vanuit het water. Snel zwemt ie naar de kant en klautert de wal op. Bijna schooiend komt ie pal voor ons staan, benieuwd of we wat lekkers hebben. Helaas, ons lunchpakket hebben we al op en de koffie drinken we zelf. Na een tijdje geeft de meerkoet het op en gaat het water weer in.
Bloesempark
In het Amsterdamse Bos is een populair bloesempark. Nog nooit waren we er geweest. Vooral in de bloeitijd is het hier altijd razend druk. Nu is de bloesem uitgebloeid van de Japanse kers. Daarom lopen we er nu bijna alleen. Maar ook nu is het een prachtig gezicht, met 400 kersenbomen. We besluiten zeker een keer te gaan kijken in de bloesemtijd (jaarlijks rond begin april). De derde week van maart 2021 waren we er weer, in alle vroegte. Het was nog lekker rustig op dat tijdstip. De bloei was nog niet op zijn hoogtepunt, maar het beeld was toen al geweldig!
Het bloesempark was in 2000 een geschenk van de Japanse gemeenschap in de regio Amsterdam. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken.
Natte voeten bij de Poel
Vanaf het bloesempark zien we de Poel al liggen. Het meer is ontstaan door de vele veenafgravingen in de 19e eeuw. Het is een fraai nat en ruig veengebied geworden met een mooi wandelpad. Al snel merken we dat de grond drassig is. Een stap naast het pad betekent een natte voet. We lopen bijna helemaal rondom de Poel. De kerktoren van Bovenkerk is ons baken. Parmantig torent hij uit boven de omgeving.
Langs de tramlijn
Het laatste stukje langs de Poel voert langs de tramlijn. Die wordt gebruikt door de Electrische Museumtramlijn Amsterdam. De historische trams rijden van het Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk. De tram rijdt, ongetwijfeld vanwege corona, nu niet.
Het spoor voor de historische tramlijn lag er al jaren. Vroeger was dit de spoorlijn van Haarlem naar Uithoorn. Maar al na een jaar of 20 werd die lijn opgedoekt. Daarna komen we aan in het oude dorp van Amstelveen. We passeren het voormalige treinstation Amstelveen.
Broersepark
Als laatste deel van onze wandeling bij Amstelveen bereiken we het kleine, maar fraaie Broersepark. Weer zo’n onbekend plekje in een stad waar ik toch een tijd heb gewoond. De waterpartijen zijn talrijk. We lopen over de fraaie Majoor Bosshardtbrug. Vanaf de brug hebben we een goed uitzicht op het park. Veel fruitbomen staan er, net niet meer in bloei. We zien ook het Indië Monument. Het bestaat uit twee halve cirkels. Links staan profielen van de mensen in de kampen met daaronder een spiegel. Rechts staan de overlevenden uit de kampen. Zij zien zichzelf terug in de spiegel.
Onze wandeling bij Amstelveen perfect gepland
Tijdens het laatste stukje van onze tocht betrekt het flink. De lucht wordt donkerder en donkerder. Net als we de parkeerplaats bereiken, vallen de eerste druppels. Als we zijn ingestapt, barst het echt los. Wat een timing!
We kijken terug op een verrassende wandeling bij Amstelveen. We hebben weer nieuwe prachtige plekken in het Amsterdamse Bos ontdekt. Maar ook het stuk door het veengebied langs de Poel was fraai. Al met al een erg leuke en gevarieerde wandeling.
Wandeling bij Amstelveen: praktische informatie
- De wandeling bij Amstelveen is 15 kilometer lang. Met de uitstekende routebeschrijving kom je zonder problemen weer naar het beginpunt.
- Het startpunt van de wandeling is bij het grote busstation Amstelveen, naast het Stadshart. Je kunt er dus gemakkelijk met het openbaar vervoer komen.
- Wanneer je met de auto komt, kun je die parkeren in de parkeergarages bij het busstation (betaald). Je kunt ook de auto gratis neerzetten op de parkeerplaats bij de Oude Karselaan. De wandeling komt hierlangs. Je start dan de wandeling vanaf punt 2 in de routebeschrijving. Zo hebben wij de route gelopen en beschreven.
- De route in het Amsterdamse Bos gaat bijna helemaal over rustige, onverharde en deels verharde paden. In Amstelveen loop je over trottoirs. Honden zijn niet toegestaan in de Oeverlanden langs de Poel.
- Op de route kom je diverse horecagelegenheden tegen. Vlakbij het begin- en eindpunt zijn verschillende cafés op het Stadsplein. Bij het Broersepark ligt hotel/café/restaurant Abina. In het Amsterdamse Bos passeer je de Geitenboerderij Ridammerhoeve met terras. In het oude dorp van Amstelveen kom je ook nog langs enkele cafés.
- Wil je deze wandeling bij Amstelveen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.