Wandeling bij Lisse: landgoed Keukenhof en bollenvelden

Wandeling bij Lisse: landgoed Keukenhof en bollenvelden

Home » Nederland » Wandeling bij Lisse: landgoed Keukenhof en bollenvelden

Op de eerste lentedag van het jaar maakten we op goed geluk een wandeling bij Lisse. En dat bleek een gouden keuze. We ontdekten het prachtige landgoed Keukenhof. Dat heeft als belangrijkste blikvanger het fraaie kasteel. Natuurlijk liepen we ook langs de bollenvelden. De narcissen zorgden voor een gele bloemenpracht. Een mooie, niet al te lange wandeltocht van 10 kilometer met een afwisselend landschap. Een absolute aanrader, ook als de bollenvelden niet in bloei staan.

Bijzonder gezelschap bij de wandeling bij Lisse

We parkeren onze auto op de parkeerplaats bij het voormalige station van Lisse. Het is al sinds 1944 niet meer in gebruik als treinstation. Wel hebben er veel jaren treinen gereden in de periode dat de bloemententoonstelling Keukenhof open was. Maar ook dit gebeurt al een tijd niet meer. Het fraaie stationsgebouw is nu een restaurant geworden.

We steken de weg over en lopen direct het landgoed Keukenhof op. Het pad heet niet voor niets Laarzenpad. Het is flink modderig. Gelukkig heeft het niet geregend, anders zouden we zeker wegzakken in de drab. Al snel zien we een bont en bijzonder gezelschap staan in het bos: een grote verzameling kabouters fleurt het bos op. Ze staan of liggen op boomstronken in allerlei formaten. Boomstronken liggen er trouwens voldoende. Er is een aardige kaalslag in het bos geweest. Her en der ligt veel knuppelhout. Op sommige plaatsen gebruikt men het hout om ervoor te zorgen dat wandelaars zonder problemen over de ergste modderpoelen kunnen. Gelukkig maar!

Landgoed Keukenhof

Na een klein stukje wandelen langs de provinciale weg lopen we door de poort van landgoed Keukenhof. Een hofstede genaamd Keukenhof was het begin van het gelijknamige landgoed. De bekende tuinarchitect, Zocher en zijn zoon zorgden midden 19e eeuw voor het fraaie landschapspark. Zocher is ook bekend van het ontwerp van het Vondelpark in Amsterdam. Landgoed Keukenhof is natuurlijk het meest bekend van de jaarlijkse bloemententoonstelling. Sinds 1949 vindt die op het noordelijke deel van het landgoed plaats.

Het prachtige park is een ideale wandelbestemming. We wijken even van de route af om alles goed te kunnen bewonderen. Zo zien we het voor ons onbekende museum LAM in het park liggen. Het museum heeft “foodart” als thema. Alle kunstwerken hebben iets te maken met voedsel en consumptie. Het museum is nu dicht. Maar door de grote raampartijen in het moderne gebouw kunnen we al een indruk krijgen. Het lijkt ons echt leuk om eens te bezoeken.

Kasteel Keukenhof

De hofstede Keukenhof diende als woonhuis voor een voormalig commandeur van de VOC in de Molukken. Latere eigenaren hebben de hofstede laten verbouwen tot het uiteindelijke kasteel zoals we dat nu kunnen zien.

Kasteel Keukenhof is een jaar of tien weer geopend, na een lange restauratie. Het is een favoriete trouwlocatie. Dat geloven we graag. Het kasteel ligt er idyllisch bij in het zonlicht. Op de voorgrond bloeien de narcissen volop. In een van de vijvers zien we een prachtige weerspiegeling van het kasteel. Enkele dagen per jaar kun je het kasteel ook van binnen bekijken. Zoals bij de Open Monumentendag of de Dag van het Kasteel.

Imposant bos

We lopen over een aarden wal verder. Op het grasveld onder ons staan de meest bijzondere beelden. Even later kunnen we een volledig groene heuvel beklimmen. We genieten hier van een prachtig uitzicht over het landgoed, de beeldentuin en het kasteel.

De route gaat verder door een bos. Heuveltje op, heuveltje af over slingerende paden door een prachtig en imposant bosgebied. We zien kolossale beuken, eiken en oude dennenbomen. Sommige bomen lijken wel 10 stammen te hebben. Wat een afwisseling bij deze wandeling!

Bollenvelden maken de wandeling bij Lisse kleurrijk

Maar als je in het epicentrum van de bloembollenteelt bent, wil je natuurlijk bloeiende bollenvelden zien. We worden op onze wenken bediend. De oogverblindende gele kleur van de grote narcissenvelden zorgt voor een prachtig contrast met de groene omgeving van de weilanden.

De narcissen zijn de eerste bloeiende bloemen in het seizoen. Half april, als ook de hyacinten en tulpen in bloei staan, is het kleurenpalet nog mooier. Dan zie je niet alleen de prachtige kleurencombinaties, maar ruik je ook de sterke geur van de hyacinten.

Wassergeest

We lopen inmiddels op landgoed Wassergeest. Een bijzondere naam, waarvan we de herkomst niet hebben kunnen achterhalen. Diverse adellijke families hebben gewoond in het buitenhuis. We zien dat er veel essentaksterfte is in dit bos. Het laarzenpad is daarom afgesloten. Gelukkig kunnen we over een graspad langs de sloot onze route vervolgen.

Even later lopen we langs de weilanden van het landgoed. Hier moeten we enkele opstapjes over hekken nemen. Gelukkig hebben we lange benen. Want de opstapjes best hoog. Iemand met minder lange benen moet echt even werken om over het hek te klimmen. Sommige hekken kunnen we openen. Maar ook enkele zijn hermetisch afgesloten. Het hoge opstapje is dan de enige manier om verder te kunnen.

Langs ons loopt de spoorlijn. Regelmatig passeert ons een trein. Toch vinden we het niet hinderlijk. De grote gele treinen door het groene polderlandschap geven mooie contrasten.

Lageveensemolen

Al van ver zien we een fraaie molen langs de waterkant staan. Het is een oude wipmolen die voor de bemaling van de Lageveense polder zorgt. De molen is al diverse keren verhuisd. In de 17e eeuw moest hij plaatsmaken voor de aanleg van de trekvaart tussen Haarlem en Leiden. Toen in de 19e eeuw de spoorlijn werd aangelegd, werd de molen weer verplaatst.

Vanaf de molen lopen we weer het Landgoed Keukenhof op. Rechts zien we in de verte het fraaie kasteel weer liggen. Langzaam maar zeker naderen we het eindpunt. We lopen nog een klein stukje aan de rand van het bos. Dan komen we bij de weg en zien we het treinstation. We verzuchten dat de wandeling jammer genoeg ten einde is. Bij de auto kloppen we onze modderige schoenen goed schoon. De wandelaars naast ons op de parkeerplaats doen het nog grondiger. Ze reinigen hun wandelschoenen flink met een borstel. Daarna trekken ze andere schoenen aan voor de terugreis. Zo hoort het!

Ons oordeel over de wandeling bij Lisse

De 10 kilometer lange wandeling is prachtig, van begin tot het eind. Hoogtepunten zijn voor ons het Kasteel en de parkachtige omgeving daaromheen. We hebben hier met veel plezier alle leuke plekjes gezien door kriskras rond te dwalen in het park. Het LAM museum willen we zeker bezoeken wanneer het weer mag.

Verder is op deze relatief korte wandeling de afwisseling groot. Bossen met imposante bomen, het prachtige park bij het kasteel, de bollenvelden, het groene polderlandschap. Een juweeltje van een wandeling, vinden we.
De spoorlijn is zeker aanwezig op het laatste stuk van de wandeling bij Lisse. Maar wat ons betreft absoluut niet storend. Het contrast van een oude wipmolen en een voorbijrazende gele trein heeft ook zijn charme.

Wandeling bij Lisse: route, bereikbaarheid en horeca

Met deze praktische tips begin je goed voorbereid aan de prachtige wandeling bij Lisse:

 

Route-informatie

  • De wandeling bij Lisse is 10 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat voor het grootste gedeelte over onverharde bospaden en boerenland. De paden kunnen modderig zijn, zeker na regenval. De opstapjes bij de hekken in het poldergebied zijn redelijk hoog. Voor een kleine wandelaar is het een “klimmetje” om de opstapjes te nemen.
  • Landgoed Keukenhof is iedere dag geopend van 8:30 tot 17:00 uur. Toegang tot het landgoed is gratis.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling bij Lisse start bij het voormalig station van Lisse. Je kunt je auto er gratis parkeren.
  • Met het openbaar vervoer is het startpunt lastiger te bereiken. Via het treinstation Nieuw-Vennep neem je een bus naar Lisse, halte Nassaupark. Hier moet je overstappen op de bus naar halte Leidsevaart. Je loopt dan een stukje terug naar het wandelknooppunt 45 (ongeveer 300 meter).

Horeca op de wandeling bij Lisse

Bij het start- en eindpunt van de wandeling kun je wat eten en drinken in restaurant het Tussenstation. Vlakbij het kasteel op het landgoed ligt restaurant de Hofboerderij. In coronatijd is dit alleen in het weekend geopend voor een take-away-service.

Wil je de wandeling bij Lisse samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.