In de afgelopen weken hebben we de schilderachtige stadjes Hoorn en Enkhuizen bezocht. Natuurlijk mag Medemblik dan niet ontbreken. Dit is de kleinste en oudste stad van West-Friesland. Maar zeker niet de minst interessantste. Een rijk VOC-verleden heeft voor tal van prachtige monumenten gezorgd. Naast de stad wilden we ook langs het IJsselmeer lopen. Ook het prachtige natuurgebied De Groote Vliet ligt op de route. Zo werd deze wandeling bij Medemblik een gevarieerde tocht vol hoogtepunten.
Wandeling bij Medemblik door het historische centrum
We parkeren onze auto op de parkeerplaats vlakbij het oude treinstation van Medemblik. Dit is nu het eindpunt van de museum stoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Onderweg doet de stoomtram karakteristieke stationnetjes aan in onder andere Wognum en Opperdoes.
Maar wij pakken niet de stoomtram, maar de benenwagen. We maken een rondje door het prachtige en eeuwenoude centrum van Medemblik. De strijd tegen het water en de bloeiende handel in de Gouden Eeuw hebben gezorgd voor unieke bezienswaardigheden. We passeren pittoreske grachtjes en diverse haventjes. De mooiste huizen staan langs de grachten. Sommige hellen vervaarlijk voorover.
Koningin Emmapark
Na ons rondje door het nog verlaten Medemblik lopen we verder naar het Koningin Emmapark. De ingang van het park heeft tal van afbeeldingen van de naamgever. Ze zien eruit als grote aluminium munten. Terwijl koningin Emma nooit is afgebeeld op de Nederlandse betaalmiddelen. Daarnaast lezen we op de diverse plaquettes tal van bijzonderheden over haar.
We lopen door een prachtig bomenrijk laantje. Links van ons staan fraaie huizen met enorm diepe tuinen. We zijn jaloers op de bewoners, wat een ruimte! Rechts van ons ligt een kleine speelplaats. Maar op dit tijdstip is het er nog erg rustig.
Kasteel Radboud
Na het park zien we het Kasteel Radboud schitteren in de zon. In 1288 stichtte graaf Floris V dit kasteel. Het was in die tijd een zogenaamde dwangburcht. Na zijn verovering van West-Friesland kon hij opstandige West-Friezen hier opsluiten. Volgens een legende kwam het kasteel op de plek van de funderingen van de burcht van koning Radboud van de Friezen. Vandaar dat het kasteel die naam heeft gekregen. Het ontwerp van het kasteel was oorspronkelijk gelijk aan de plattegrond van het Muiderslot. Maar hiervan resteren nu nog enkele woongedeelten en torens. De rest is in de loop der tijd verdwenen. Vlak voor de Duitse inval in Nederland was De Nachtwacht van Rembrandt hier tijdelijk opgeslagen. Later verhuisde het kunstwerk naar een bunker in de duinen bij Castricum. Het kasteel is nu een museum.
Wandeling bij Medemblik: langs het IJsselmeer
Vanaf nu lopen we zo’n vier kilometer langs de boorden van het IJsselmeer. Eerst wordt die nog aan het zicht onttrokken door het watersportcentrum. Dit is de plek waar de Nederlandse zeilelite traint voor topprestaties op kampioenschappen en Olympische Spelen. Ook nu is er een wedstrijd gaande. We horen de toeters van de organisatie regelmatig. Iets verderop lopen we echt langs de waterkant. Met de stevige zuidenwind staat er een aardige golfslag.
Voor de kitesurfers zijn dit ideale omstandigheden. We zien ze grote sprongen maken. Ze hebben moderne planken, met een hydrofoil (soort draagvleugelboot). Dit ontwerp zorgt ervoor dat de plank boven het wateroppervlak zweeft. Een bijzonder en spectaculair gezicht.
Stoommachinemuseum
Na korte tijd bereiken we het Stoommachinemuseum. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal “Vier Noorder Koggen”. Het stoomgemaal werd gebouwd in 1869. Vroeger bemaalden 24 molens het gebied. Door de industrialisatie werden die in de 19e eeuw vervangen door het stoomgemaal.
Nergens anders staan zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar als op deze plek. Het museum in het monumentale pand heeft tal van bezienswaardigheden. Als je op tijd begint met de wandeling in Medemblik, is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit museum.
Wij lopen daarna verder langs het IJsselmeer over de dijk. We passeren het recreatiegebied Het Nesbos. Het is er nog rustig, op de vele watervogels na. In de zomer schijnt dit een drukbezochte plek te zijn voor surfers, zwemmers en andere dagrecreanten. Via verschillende dijkjes en natuurpaden bereiken we het dorp Onderdijk.
Door Onderdijk
Dan nemen we afscheid van het IJsselmeer. We lopen door het plaatsje Onderdijk. In de omgeving staat de plaats bekend onder de bijnaam “Keut”, of “Keut aan Zee”. Waar die bijnaam vandaan komt, weet eigenlijk niemand. We lopen door enkele nieuwbouwwijken met veel vaartjes en sloten. Van oudsher was Onderdijk een tuinbouwdorp. De boeren voeren met hun schuit naar de akkers in de polder. Vandaar brachten zij vooral wortels, uien, kool en bloembollen naar het dorp.
In het dorp heerst een serene rust. We komen nergens iemand tegen. Ook bij het dorpscafe is niemand te zien. We zijn te vroeg, zien we. Pas om 12 uur opent het café zijn deuren. Dan missen we helaas onze koffie en appeltaart.
Natuurgebied De Groote Vliet
We bereiken na een rondje door Onderdijk het natuurgebied De Groote Vliet. Hier leefden rond 800 voor Chr. al mensen. De grafheuvels herinneren aan die tijd. Maar het opdringende water van de Zuiderzee maakte dit onbedijkte land gevaarlijk voor bewoners. Pas rond 1300 werd het gebied echt ontgonnen. Het werd een belangrijk land- en tuinbouwgebied. Nu bestaat het natuurreservaat uit weide en tuinbouwgrond, water en veel rietland.
Het natuurgebied is een grote pleisterplaats voor trekvogels. Omdat het land gedeeltelijk onder water wordt gezet, vinden de vogels hier veel voedsel. Er huizen hier veel lepelaars en aalscholvers. Maar ook andere water- en weidevogels weten dit gebied te vinden. We zien op ons rondje door De Groote Vliet dan ook veel vogelaars. Gewapend met fototoestellen met enorme lenzen proberen zij het perfecte plaatje te schieten.
Wij slingeren over een verhard pad door het gebied. Ondertussen steken we diverse bruggetjes over. Want waterrijk is het hier zeker. Maar ook nu valt ons de betrekkelijke rust op. Behalve de fotografen en een enkele fietser komen we niemand tegen.
Na het natuurgebied lopen we tussen een fraai aangelegd golfterrein door. Daar is het wel veel drukker. Veel mensen slaan verwoed hun balletje. Het is er ook een prachtige dag voor.
Terug van onze wandeling bij Medemblik
Nadat we de golfbaan achter ons hebben gelaten, wordt de route wat eentonig. We lopen langs een doorgaande weg. Iets verderop slaan we rechtsaf en lopen we over een ventweg naast een drukke weg. Als we na zo’n 700 meter weer rechtsaf gaan, wordt het rustiger. We kuieren langs enkele boerderijen. Een van die boerderijen heeft een oude windrotor op het terrein staan. Blijkbaar wilde men ook zonnepanelen installeren. En is het dak vervolgens compleet ingestort.
Via enkele nieuwbouwwijken van Medemblik bereiken we het oude centrum weer. Gelijk is de route een stuk leuker. We genieten van het uitzicht op de haven en de eeuwenoude panden die ernaast staan. Via de onderdoorgang van de kerktoren van de Bonifaciuskerk komen we weer bij het busstation.
Onze wandeling in Medemblik zit erop. Op een klein deel na is dit een heel leuke en gevarieerde wandeling. Deels door de stad, deels langs het IJsselmeer en ook nog door een bijzonder natuurgebied. Dat maakt de wandeling bij Medemblik tot een aanrader. Zeker met het zonnige weer dat wij hadden.
Al je vragen beantwoord over de Wandeling bij Medemblik
Deze wandeling is 14 kilometer lang. In de stad loop je over rustige straten en grachten. Langs het IJsselmeer gaat de route over de grasdijk. Vanaf Onderdijk zijn de meeste paden verhard.
Op Wandelzoekpagina kun je een duidelijke routebeschrijving van de wandeling bij Medemblik downloaden. Daar vind je ook de gps-track. Alleen aan het einde van punt 3 is de beschrijving niet meer correct. De twee windmolens staan er niet meer. Dat kan wellicht tot verwarring leiden. Aan het einde van de weg langs de golfbaan op de t-splitsing ga je linksaf over het fietspad. Dan loop je vervolgens door tot de kruising vlak voor de rotonde. Je gaat dan verder bij de beschrijving onder punt 4.
Dit is een zogenaamde Groene Wissel wandeling. Die begint en eindigt bij het busstation van Medemblik. Je kunt deze route dus perfect bereiken met het OV. Als je met de auto komt, kun je die in de buurt parkeren. Zijn de parkeerplaatsen vol bij het busstation? Op ongeveer twee minuten lopen ligt nog een groot parkeerterrein. Dit staat met borden aangegeven als je het centrum nadert.
Ja, we gaven al aan dat de route start bij het busstation van Medemblik. Je bereikt dit station met bus 139 vanaf station Hoorn.
Gelukkig wel, want Medemblik is een prachtige stad vol met historische hoogtepunten. Zo kun je een stadswandeling maken. Een andere optie is de Goudkustroute door Medemblik. Dan mis je geen hoogtepunt van het fraaie Medemblik.
- In het centrum van Medemblik zijn er voldoende horecagelegenheden. Ons beviel Hotel het wapen van Medemblik, aan de Oosterhaven 1, erg goed. Wat een attente medewerkers en snelle service!
- Langs het IJsselmeer ligt strandpaviljoen De Zoete Zee. Vanaf hier heb je een perfect uitzicht op de kitesurfers.
- In Onderdijk kom je langs café-restaurant De Welkomst. Dit is ongeveer halverwege de route.