In deze blog
- Wandeling bij natuurgebied Vlietland
- Sportieve mogelijkheden in recreatiegebied Vlietland
- Langs de waterkant
- Vogelplas Starrevaart
- Schapen tijdens de wandeling bij natuurgebied Vlietland
- Langs de Vliet tijdens de wandeling bij natuurgebied Vlietland
- Strandjes
- Meestgestelde vragen over de wandeling bij natuurgebied Vlietland
- Dit interesseert je wellicht ook
Wandeling bij natuurgebied Vlietland
Wanneer wij de auto parkeren op de grote parkeerplaats, is het nog erg rustig. De zon schijnt, maar de wind maakt het voor zwemmers en strandgangers misschien te koud vandaag. Voor ons wandelaars is het ideaal wandelweer. Zonnetje, wind en niet te warm.
Vanaf de parkeerplaats lopen we in een mum van tijd naar wandelknooppunt 51. Dat is het startpunt voor de wandeling bij natuurgebied Vlietland. De eerste meters gaan nog door een halfopen terrein met bosschages. Wandelaars komen we niet tegen, wel een enkele fietser. Al snel bereiken we een eerste recreatieplas. Een paar ouders spelen met hun kinderen aan de rand van het water. Ganzen zwemmen met het pasgeboren kroost in het water. Verder is het rustig. We kijken uit over de enorme recreatieplas. In totaal is de waterpartij zo’n drie kilometer lang.
Sportieve mogelijkheden in recreatiegebied Vlietland
Vlietland dankt zijn naam aan de rivier de Vliet. Deze watergang begrenst het natuurgebied aan de westkant. Ooit waren op deze plek vier polders. Ze ontstonden eind 16e, begin 17e eeuw. De polders zorgden voor een vruchtbare grond voor de boeren die zich op deze plek hadden gevestigd. Het gebied bleef tot eind zestiger jaren van de vorige eeuw vooral een veeteeltgebied. Vanwege de zandwinning verdwenen de boerderijen geleidelijk. In de tachtiger jaren begon de provincie met de ontwikkeling van het natuur- en recreatiegebied. Nu noemt men Vlietland onbescheiden de Riviera van de Randstad vanwege de vele recreatieve voorzieningen.
Niet veel later ontdekken we de sportieve mogelijkheden in Vlietland. Allereerst lopen we langs een van de grootste aquaparken van Europa. Watertrampolines, glijbanen, springkussens en nog veel meer toestellen liggen werkeloos in het water. De gasten laten het vandaag afweten.
Een klein stukje verder ontwaren we tussen de bomen een enorm klimpark. Hoog in de bomen hangen maar liefst 50 klimobstakels en 10 kabelbanen. Maar ook het klimpark ligt er verlaten bij vanochtend.
Langs de waterkant
Af en toe nemen we een bruggetje om een sloot over te steken. Op het water is het rustig, er varen niet veel boten. Links van ons is het drukker. De snelweg A4 loopt parallel aan ons wandelpad. Op zo’n 100 meter afstand razen de auto’s voorbij. Toch valt het met het geluid wel mee, het is zeker niet storend. Zou het liggen aan de gunstige windrichting die we vandaag hebben, of komt het door het zoab wegdek?
Druk is het ook met wielrenners. Tussen ons wandelpad en de snelweg loopt een fietspad. Daar razen de wielrenners in hoog tempo voorbij. Ze komen met hun hoofd net boven het maaiveld uit. Als we even later op een bankje zitten met een bakkie koffie, komt de ene na de andere groep langs.
Vogelplas Starrevaart
Langzaam maar zeker naderen we bij onze wandeling bij Vlietland de zuidkant van de recreatieplas. Nog even genieten we van de doorkijkjes tussen het wuivende riet op het water. Daarna steken we de weg, een fietspad en een ruiterpad over en slaan af naar links. We lopen nu over een gemaaid graspad, langs de randen van vogelplas Starrevaart. Om ons heen staan het gras en het riet manshoog. Het water van vogelplas Starrevaart kunnen we nog niet goed bewonderen.
Dit gebied is in 1995 geopend als vervanging van de natuur in de verdwenen Meeslouwerpolder. De plas heeft niet voor niets de naam vogelplas gekregen. Want deze plek oefent een grote aantrekkingskracht uit op veel verschillende vogelsoorten. Ze zoeken er naar voedsel of rusten uit op hun verdere trektocht. In deze tijd van het jaar gebruiken ze de plas en de oevers als broedgebied. Op diverse plaatsen vinden we nesten. Verder zien we in het water hoe ganzen en eenden hun kroost zwemles geven. Over een paar weken, als het volop zomer is, komen de ooievaars en lepelaars graag naar de Starrevaart.
Vogelkijkhut
Dan ontdekken we de vogelkijkhut voor ons. We zijn niet de enigen die er naartoe willen. Diverse vogelaars, gewapend met camera’s en joekels van lenzen, lopen ook die kant op. In de hut hebben we een prachtig uitzicht over het water en de vele vogels. Het geluid van alle beesten overstemt de nabijgelegen snelweg volledig.
Aalscholvers zitten op de houten palen met hun vleugels wijd opengespreid. Zo drogen ze hun vleugels in de wind. Diverse steltlopers dribbelen voorbij. Het kenmerkende geluid van de kievit horen we overal. Knobbelzwanen zitten op het nest om hun eieren uit te broeden.
In totaal heeft de vogelwerkgroep Vlietland zo’n 180 verschillende vogelsoorten gespot in dit gebied. De afwisseling van diep en ondiep water, droge en natte rietvelden en slikplaten is de belangrijkste reden voor hun komst.
Schapen tijdens de wandeling bij natuurgebied Vlietland
Vanaf de vogelkijkhut vervolgen we ons pad tussen de rietkragen. Nu lopen we weer helemaal alleen in de natuur, omringd door vogels. We passeren een hek en gaan over een houten slootbruggetje. Dit is het zuidelijkste punt van vogelplas Starrevaart. De route loopt verder langs de bosrand. Het pad is smal, oneffen en omgeven door manshoge struiken en bloemen.
Dan overstemt een heel ander geluid het gekwetter van de vogels. We horen veel geblaat, dat betekent dat er schapen lopen. En inderdaad, wanneer we beter zicht hebben, vallen ze ons op. Een grote kudde loopt blatend en grazend op ons af. Opvallend is dat er geen herder bij is. De beesten keuren ons geen blik waardig.
Vanaf een hoge bank met tafel hebben we wederom een mooi uitzicht op de plas. En op de kudde schapen die verder trekt. Toch bijzonder dat ze zonder begeleiding rondlopen in dit natuurgebied.
Langs de Vliet tijdens de wandeling bij natuurgebied Vlietland
Langzaam maar zeker komen we in de bewoonde wereld. Links van ons liggen boerderijen en huizen uit Leidschendam. Ze liggen op een mooi plekje. Aan de ene kant uitzicht op de vogelplas Starrevaart, aan de andere kant ligt de rivier de Vliet.
Die rivier blijft ons een tijdje vergezellen tijdens de wandeling bij natuurgebied Vlietland. De Vliet loopt via Voorschoten en Rijswijk naar Delft. De Vliet werd in de middeleeuwen gegraven. Zo ontstond er een vaarverbinding tussen de Oude Rijn en de Schie. Nog langer geleden, zo rond het begin van onze jaartelling, liep hier het kanaal van Corbulo. De Romeinse legerleider Corbulo gaf opdracht tot de aanleg. Hiermee was de noordgrens van het Romeins rijk varend bereikbaar.
Langs de Vliet ontwaren we de Knipmolen. Deze windmolen dateert uit 1814. Maar zo’n 200 jaar daarvoor stond er al een molen op deze plek. Die is waarschijnlijk afgebrand. Niet ver daarvandaan ligt restaurant de Knip, idyllisch gelegen aan de rivier. Diverse keren hebben we er vertoefd. Voor een lunch, diner of een huwelijksfeest. Nu laten we de Knip links liggen.
Strandjes
Het laatste stuk van onze wandeling bij natuurgebied Vlietland breekt aan. Links van ons komt de bebouwing van Voorschoten in beeld. Rechts van ons ligt de recreatieplas. Via een fraaie ophaalbrug bereiken we de bosschages. Als we rechtsaf gaan, kunnen we een eerste (naturisten)strand bereiken. Dat strand laten we voor wat het is. Even verderop begint het grote recreatiestrand. Dankzij de zon zitten er genoeg mensen, spelen er kinderen en gaan surfers het water op. Een enkele stoere badgast waagt zich in het nog frisse water.
Via de jachthaven en het restaurant Waterfront lopen we terug naar onze auto. Op de parkeerplaats is het nog steeds redelijk rustig. Jammer dat niet meer mensen deze leuke wandeling bij natuurgebied Vlietland maken. Want deze route is zonder meer de moeite waard!
Meestgestelde vragen over de wandeling bij natuurgebied Vlietland
Deze route is 11 kilometer lang. Het grootste deel van de wandeling loop je over onverharde paden. Rondom natuurgebied Starrevaart loop je vooral over gemaaid en oneffen grasland.
Op de website van Wandelzoekpagina vind je een routebeschrijving en gps-track. Die laatste is niet echt nodig, want de beschrijving is duidelijk genoeg.
Op de snelweg A4 Amsterdam-Den Haag leidt afslag 7 naar het recreatiegebied Vlietland. Daar zijn diverse parkeerplaatsen. Houd er rekening mee dat in het zomerseizoen veel recreanten naar Vlietland komen. Zeker op zonnige dagen en in het weekend raken de parkeerplaatsen dan snel vol. Welke parkeerplaats je ook kiest, je komt al binnen enkele minuten op de route.
Met het openbaar vervoer kom je iets minder gemakkelijk op Vlietland. Bus 45 tussen Leiden en Den Haag en bus 46 tussen Den Haag en Voorschoten stoppen op halte Kniplaan. Loop naar de Kniplaan en wandel deze weg langs de kassen helemaal uit (600 meter). Neem vervolgens het fietspad aan de linkerkant en wandel over de brug over de Vliet. Loop nog een stukje rechtdoor en sla vervolgens het graspad links in. Nu zit je op de route (punt 5 van de routebeschrijving).
Op het recreatiestrand van Vlietland is een snackbar voor een snack, een verkoelend drankje of een ijsje.
Aan de noordkant van de recreatieplas ligt bij de jachthaven restaurant Waterfront Vlietland. Dagelijks geopend vanaf 10 uur, ook in de winter. Mooi uitzicht over het water.
Een klein stukje van de route ligt het gezellige restaurant De Knip aan de rivier de Vliet. Een perfecte locatie voor een overheerlijke lunch aan de waterkant. Geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 12 uur.
Tussen 1 april en 1 oktober mogen honden niet op de stranden en op de speel- en ligweiden komen. Zolang je met je hond op de officiële wandelpaden blijft, mogen ze aangelijnd mee in die periode.
Zeker, dus neem op een zonnige wandeldag je zwemkleding mee. De wandeling voert langs een groot recreatiestrand. Ook passeer je een immens aquapretpark, hoewel dat meer voor kinderen en jongeren leuk lijkt. Zwemkleding vergeten en toch zin om het water in te gaan? De wandeling komt ook langs een pad dat loopt naar een naturistenstrand.