Wandeling bij Noordwijk | bollenvelden en landgoederen

Wandeling bij Noordwijk | bollenvelden en landgoederen

Home » Nederland » Wandeling bij Noordwijk | bollenvelden en landgoederen

Dit is een heerlijk afwisselende wandeling bij Noordwijk. De route voert door het bos, het glooiende duingebied en over diverse landgoederen. Onderweg ontdek je het verrassend pittoreske en monumentale Noordwijk-Binnen. Maar de kers op de taart is de aanblik op de prachtige lappendekens van kleurige bollenvelden. Wat een fantastische wandeling is dit! Natuurlijk helemaal in het voorjaar wanneer de bollenvelden in bloei staan. Maar ook in andere seizoenen zul je hier genieten.

Een vroegertje voor onze wandeling bij Noordwijk

Het is de laatste zondag van maart. De zomertijd is vannacht ingegaan. We hebben dus een uurtje minder slaap gehad. En we gaan al vroeg op pad om te genieten van de bollenvelden. Na onze ronde willen we namelijk nog op familiebezoek in Den Haag.

Het zonnetje schijnt uitbundig, de temperatuur loopt snel op. We hebben er zin in! Onderweg naar het startpunt merken we dat de bollenvelden fantastisch in bloei staan. We zien veel gele, witte, blauwe en fel paarse kleuren. Dat belooft een mooie wandeling te worden.

Bos en duingebied

Vanaf de parkeerplaats lopen we de trap op. Gelijk staan we in een bosgebied met veel wandelpaden. We komen joggers tegen en hondenbezitters die hun viervoeter uitlaten. Tussen de bomen door zien we de bollenvelden links liggen. Een stuk lager dan ons pad en nog ver weg. Toch vallen de kleurschakeringen ook vanaf deze afstand al op. We verheugen ons op het beeld van de bollenvelden later bij deze wandeling. Want dan zien we ze echt van dichtbij.

Iets verderop is een mooi uitzichtpunt. Vanaf de bosrand kijken we uit over de akkers in de verte. De tulpenbollen moeten nog echt tot bloei komen. Maar de narcissen en hyacinten tonen hun kleurenpracht al van verre.

Daarna bereiken we het duingebied. Soms lopen we door mul zand, dan weer over een schelpenpad. Voor ons ligt Noordwijk. Ook de zee zien we vanaf deze plek goed. Vanaf dit punt is het een klein stukje lopen naar het strand en de zee. Hoewel we het altijd heerlijk vinden om daar te wandelen, slaan we het dit keer over. We willen later voldoende tijd overhouden om de bollenvelden goed te bewonderen.

Het pittoreske Noordwijk-Binnen

We verlaten het duinpad en lopen door diverse wijken van Noordwijk. Geleidelijk verandert het straatbeeld. Liepen we eerst door diverse nieuwbouwwijken, nu zien we oudere huizen. We naderen Noordwijk-Binnen. De panden worden steeds monumentaler en mooier. Dat is helemaal het geval als we de fraaie Voorstraat inlopen. Prachtige leilinden staan voor schitterende monumenten. Bij het dorpsplein ligt de muziekkapel en staat een oude waterpomp.

Maar de grote blikvanger van de Voorstraat is de forse Jeroenskerk. In 847 komt een Schotse monnik, genaamd Jeroen van Noordwijk, naar Noordwijk. Hij bouwt een kapel en doet veel missiewerk. In 856 wordt hij door de Noormannen gevangen genomen, gemarteld en onthoofd. Na zijn dood sticht men een kapel ter ere van hem. Vele bedevaartgangers bezoeken in de eeuwen hierna de plek. Vandaar dat de kerk uiteindelijk uitgroeit tot een enorm groot gebouw. Volgens de legende zou de schedel van Jeroen in de kerk moeten liggen. Maar men heeft die nooit gevonden.

Het terras van hotel Royal aan de Voorstraat ligt lekker in de zon. Een ideale plek voor onze koffie met appeltaart, besluiten we. Vaste prik bij onze wandelingen en iedere keer weer een genoegen. En met dit lenteweer is het nog meer genieten.

Wandeling bij Noordwijk en de landgoederen

Via wat nieuwbouwwijken van Noordwijk-Binnen lopen we verder. Vanaf nu wandelen we langs en over diverse landgoederen.

Landgoed Offem

Op dit landgoed woonden vanaf 1650 de Heren van Noordwijk. Rondom het enorme landhuis lag een groot parkbos. Helaas is het landhuis in 1953 gesloopt. Door het hek zien we de portierswoning nog liggen. We kunnen het parkbos alleen vanaf het pad bewonderen. Het landgoed Offem is gesloten voor bezoekers.

Klein Leeuwenhorst

Verderop bereiken we het eerste bollenveld aan de Bronsgeesterweg. Het ziet er prachtig uit, we lopen langs de rand van de velden om foto’s te maken. Het is een voorproefje van wat ons nog te wachten staat.

Daarna betreden we het landgoed Klein Leeuwenhorst. In dit bosgebied zou de buizerd veel voorkomen. We zien en horen hem niet. Wel is een specht actief. Het gehamer op de boom horen we van verre. Het oude landhuis Klein Leeuwenhorst ligt op een duinwal verscholen achter het groen. Een klein riviertje meandert langs de bosrand en de weilanden. Het is een idyllisch plekje.

Dyckenburch

Iets verderop zien we een prachtig landhuis liggen. Het is “de heerlyckheit Dyckenburch”. En daar is het inderdaad heerlijk zitten op de veranda. In de Tweede Wereldoorlog paste die naam niet bij de bewoners. Het was destijds het hoofdkwartier van de Duitse commandant.

De bewoners van Dyckenburch hadden aan de overkant van de weg hun overtuin. Een schitterend parkje met waterpartijen en paden eromheen. Wij ontdekken op een eilandje een perfecte lunchplek. Vanaf de picknicktafel hebben we een geweldig uitzicht op het landhuis.

Nieuw Leeuwenhorst

Na een verkwikkende lunch op ons zonovergoten eiland lopen we verder. We zijn nu in het landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Ook de overtuin van Dyckenburch behoort nu tot dit landgoed. In 1880 verrees op het landgoed een statig landhuis. De Duitsers hebben dit in de Tweede Wereldoorlog gesloopt. Het moest wijken voor een enorme tankgracht. Nu is die gracht een lieflijke vijver geworden met een vogeluitkijkpunt.

Het koetshuis van het landhuis heeft de oorlog wel doorstaan. Het is een prachtig gebouw met blauw-witte deuren. Daarboven hangen twee paardenhoofden aan de gevel.

En daar zijn ze: de bollenvelden!

We verlaten landgoed Nieuw-Leeuwenhorst. Gelijk verandert het landschap. We zien kaarsrechte landbouwgronden, zo glad als een biljartlaken. En daarop toont de lentepracht van de bollenvelden zich in volle glorie.

Bij ieder veld maken we veel foto’s. Het is ook een fantastisch gezicht om die schitterende kleuren te zien. En we ruiken de hyacinten overduidelijk. Zo in de buitenlucht is het een heerlijk aroma. Maar in de huiskamer is die geur wel wat overheersend.

Natuurlijk zijn we op deze zonnige zondag niet de enigen die de bollenvelden bewonderen. Auto’s staan langs de kant van de weg, mensen stappen snel uit om foto’s te maken. En natuurlijk zien we ook hier dat diverse gezinnen het kleurige bollenveld instappen om zo de mooiste foto’s te maken. Terwijl het vanaf de kant net zo mooi is!

De kleurrijke bollenvelden worden afgewisseld met groene percelen. Dat zijn de tulpenvelden. De tulpen zijn hier nog erg klein en hebben geen knop. Het is nauwelijks voor te stellen dat over enkele weken ook deze prachtig bloeien. Op de diverse boerenerven staan natuurlijk stalletjes, waar bezoekers bloemen kunnen kopen. Betaling gaat al heel modern, via het scannen van een QR code.

Toch ontdekken we iets verderop een prachtig felrood veld vol bloeiende tulpen. Met de schitterend blauwe lucht als achtergrond levert het fantastische beelden op. En we staan hier op een plek waar echt niemand is. Zo genieten we in alle rust van de rode bloemenzee.

Onze wandeling bij Noordwijk komt ten einde

Het laatste stuk van de route lopen we over een druk fietspad. We delen dit met andere wandelaars, fietsers en zelfs een enorme groep ruiters. Naast ons ligt de drukke verkeersweg. Dat maakt de afsluiting van het rondje langs de bollenvelden helaas wat minder rustgevend.

Maar uiteindelijk overheerst een goed gevoel. Deze wandeling is ons goed bevallen. De afwisseling van landschappen, het fraaie Noordwijk-Binnen, de mooie landgoederen en de kleurrijke bollenvelden maken dit voor ons een van de mooiste wandelingen in de Bollenstreek.

Al je vragen beantwoord over de wandeling bij Noordwijk

Hoe lang is de wandeling bij Noordwijk?

Deze wandeling is 14,5 kilometer lang. Bij het duingebied en de landgoederen loop je over onverharde, rustige paden. Langs de bollenvelden en door Noordwijk en Noordwijk-Binnen wandel je over verharde wegen. Vooral in het weekend kan het bij de bollenvelden erg druk zijn. Je deelt het fietspad op het einde van de route met andere wandelaars, fietsers en ruiters. Maak daarom bij voorkeur deze wandeling op een doordeweekse dag.

 

Je kunt de wandeling eenvoudig inkorten tot 8,5 kilometer. De routebeschrijving geeft dit duidelijk aan.

Is er een goede routebeschrijving?

Op de website van het Zuid-Hollands Landschap staat een uitstekende routebeschrijving van de wandeling bij Noordwijk. Deze heeft ook een gps-track. De routebeschrijving is een interactief bestand dat je op je telefoon kunt downloaden. Het is wel een enorm document van 22 pagina’s. Zoals vermeld staat op de routebeschrijving de verkorting van de wandeling duidelijk aangegeven.

 

Heb je geen zin om de hele tijd op je telefoon te kijken? Wij hebben een korte samenvatting van de routebeschrijving gemaakt. Als je die uitprint, kun je niet fout lopen.

Wat is een handig startpunt van de route?

Het officiële startpunt van de wandeling bij Noordwijk is bij Hotel De Witte Raaf in Noordwijk. Daar is een parkeerplaats. Deze kan bij mooie dagen snel vol zijn. In dat geval kun je beter je auto parkeren in Noordwijk. Bijvoorbeeld in een van de zijstraten van de Northgodreef. Je pakt dan de route op bij punt 2 van de beschrijving.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

Jawel, maar dan is het handig om een ander startpunt te kiezen. Hotel De Witte Raaf is namelijk moeilijk bereikbaar met het OV. Begin dan bij Landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Bus 90 vanaf Station Den Haag Centraal stopt hier. Als je daarna het landgoed betreedt, zie je wandelknooppunt 9. Je bent dan in de routebeschrijving tussen punt 6 en 7.

Wanneer zijn de bollenvelden op hun mooist?

Bollenvelden bestaan vaak uit narcissen, hyacinten of tulpen. Iedere bloem bloeit in een verschillende periode. De gele narcissen komen eind maart uit. Hierna begint de bloeiperiode van de hyacint. Als laatste komen de tulpen uit de knop. Wil je alle bloemsoorten tegelijk in bloei zien staan, dan is half april de beste tijd om de bollenvelden te bezoeken. Maar het weer bepaalt ook of de bloei iets eerder of later op gang komt.

Is er horeca op de route?