Een prachtige wandeling bij Oudewater bracht ons door het rustige Groene Hart. We genoten van het fraaie polderlandschap. Sloten en knotwilgen aan weerszijden van het pad zorgden voor een heerlijke aanblik. Nu begrepen we waarom dit een wandeling uit de categorie “Trage tochten” is: door de vele fotogenieke stekjes deden we lekker lang over deze wandeltocht van 15 kilometer. Maar iedere stap was de moeite meer dan waard. We kunnen deze wandelroute daarom van harte aanbevelen.
Start van de wandeling bij Oudewater
Vanaf de parkeerplaats loopt de route gelijk het polderlandschap in. Zo’n 5 kilometer volgen we de Tiendweg. De routebeschrijving hebben we niet echt nodig. Er is eigenlijk maar een mogelijkheid: rechtdoor tussen de sloten en knotwilgen. Af en toe moeten we een overstapje maken over of langs een boerenhek. Het pad is voldoende breed om een coronaveilige afstand te kunnen houden van de enkele tegenligger die we op dit stuk ontmoeten.
We genieten volop van de ontluikende natuur in het voorjaar. Vogels zijn bezig hun nest te bouwen, futen maken elkaar het hof en we passeren een zwaan die haar eieren zit uit te broeden. Kikkers kwaken in de sloten. Een moedereend zwemt met haar 12 pasgeboren kuikentjes door de sloot. Daarnaast kwetteren de weidevogels er lustig op los. Met een heerlijk voorjaarszonnetje is het echt genieten hier. Tot slot zagen we een adder over het pad kronkelen.
Dit deel van de route is onderdeel van het Lange Afstands Wandelpad (LAW) Floris V. Dit is een 245 lange wandelroute die via Muiden naar Bergen op Zoom loopt door oer-Hollands landschappen. Vele kilometers loopt de route over graskades, tiendwegen en jaagpaden.
Een “druk” rustpunt in Hekendorp
Halverwege de route komen we aan in Hekendorp. In vroeger tijden heette dit dorpje met ruim 700 inwoners Goejanverwelle. Zo vind je in dit dorp nog een straat met die naam en de Goejanverwellesluis. En er is een eetcafé dat zo heet. Deze ondernemer had van de nood een deugd gemaakt en een take away service ingevoerd. Zo konden we hier heerlijk genieten va een kopje koffie en een lekker stuk appeltaart op een bankje aan de sluis.
En het was hier een drukte van belang. Veel wandelaars en fietsers genoten van de zon en een drankje in het centrum van het dorp. Bij het kruispunt van enkele smalle wegen, waar de auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren, liep het nog wel eens vast. Maar dat bood ons wel de gelegenheid om een tijd te kijken naar een schitterende T-Ford uit 1915. De bestuurder ging even vissen in de buurt en trok met zijn old-timer veel bekijks in het dorp.
Bij Hekendorp is de Hollandse Waterlinie op zijn smalst. Deze waterlinie vormde in de 17e en 18e eeuw de verdediging van Holland. Het polderland dat hier blank kon worden gezet bij vijandelijke dreiging, is hier niet meer dan 500 meter breed. Het wordt aan weerszijden begrensd door twee rivieren: de Enkele Wiericke en de Dubbele Wiericke.
Over het jaagpad op de wandeling bij Oudewater
Het laatste deel van de wandeling bij Oudewater loopt over het jaagpad langs de Hollandse IJssel. Een jaagpad is een pad langs een kanaal of rivier dat werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd en geschiedde bij ongunstige wind en tegenstroom. Grote vrachtschepen werden door meerdere paarden gejaagd.
Het jagen van schepen was al bij de Romeinen bekend. Vanaf de vijftiende eeuw werden her en der jaagpaden aangelegd. Door de komst van de “trekschuit ontstonden er zelfs speciale jaagpaden. Dit type schip kon niet anders voortbewegen dan door het jagen ervan en alle trekvaarten hadden daarom een jaagpad. Tegenwoordig zijn jaagpaden vooral in gebruik als wandel- of fietspad.
Dit jaagpad gaat over een mooie graskade. Het bloeiende koolzaad langs de waterkant maakt het extra mooi. Langs de route ligt nog een camping, de Boomgaard. Dit kleine terrein was open rond de paasdagen. Diverse campers en caravans werden al opgezet en de eerste barbecue stond al aan. Het is een mooi rustig plekje aan het water. De camping had een oude caravan ingericht als rustpunt voor wandelaars. Wel zelf koffie en thee meenemen dan.
Het gezellige stadje Oudewater
Oudewater verkreeg al stadsrechten in 1265 en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart. Het historische centrum is prachtig: de binnenstad is voor een groot deel beschermd stadsgezicht. De stad heeft maar liefst 95 gemeentelijke monumenten en 127 rijksmonumenten. Oudewater is daarmee de stad met de hoogste monumentendichtheid van Nederland.
In onze jeugd keken we altijd naar de televisieserie Swiebertje. De stad was het decor voor de openluchtopnames van de serie. Oudewater eert deze televisiester met een borstbeeld in het centrum van de stad.
Tot 2013 was het oudste familiebedrijf van Nederland gevestigd in Oudewater: touwslagerij Van Lee. Deze touwfabriek werd in 1545 opgericht. Inmiddels is dit bedrijf overgenomen en mag het die titel niet meer voeren. Maar nog steeds produceert men hier touw voor allerlei toepassingen. Omdat in Oudewater veel touwslagerijen waren, werden de inwoners “Geelbuiken” genoemd. Omdat de touwslagers vroeger met dikke, gele bundels hennep voor de buik liepen, is deze bijnaam ontstaan.
In het gezellige centrum kun je normaal gesproken op de vele terrassen uitblazen van de wandeling onder het genot van een lekker drankje. Nu was dat niet mogelijk. Wel deed de Italiaanse ijskar goede zaken. En dat smaakte ook heerlijk. Een mooie afsluiting van een heerlijke wandeling bij Oudewater!
Wandeling bij Oudewater: praktische zaken
- De totale route van de beschreven wandeling bij Oudewater is 15 kilometer. Met een uitstekende routebeschrijving is het niet moeilijk om de juiste route te lopen.
- Vind je dit te lang, dan kun je de route in Hekendorp eenvoudig verkorten door de lus langs de Enkele en Dubbele Wiericke over te slaan. Daarmee maak je de wandeling bijna 3 kilometer korter. Je loopt dan vanaf het wandelknooppunt 15 terug richting de ophaalbrug die je eerder hebt gezien. Sla daar pal voor de brug linksaf het Jaagpad op.
- Het officiële startpunt van de wandeling begint niet ver van een bushalte. Deze wandeling bij Oudewater is dus perfect bereikbaar met het OV. Vanuit Utrecht Centraal ben je met lijn 107 zo vlakbij het startpunt.
- Als je met eigen vervoer komt, kun je gemakkelijk je auto gratis parkeren bij het parkeerterrein van het plaatselijke zwembad, gelegen aan Statenland 1 in Oudewater.
- Het overgrote deel van de route gaat over onverharde paden door het veenweidegebied. Alleen in Hekendorp en aan het einde in Oudewater loop je over verharde wegen.
- Langs de route liggen enkele horecagelegenheden. In Hekendorp vind je bijvoorbeeld het gezellige eetcafé Goejanverwelle. Ook in het coronatijdperk was het mogelijk om hier koffie en appeltaart te bestellen. In Oudewater zijn diverse gezellige horecagelegenheden. Hier konden we een heerlijk ijsje nuttigen langs het water. De meeste horeca was helaas gesloten.
- Wil je deze wandeling bij Oudewater samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.