Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Home » Nederland » Wandeling door Amsterdamse Bos en het sjieke Amsterdam Zuid

Het Amsterdamse Bos was jarenlang onze plek om een rondje hard te lopen. We hebben er wat zweetdruppels verloren, net als de kilo’s. Later wandelden we er veel met onze kinderen. Sindsdien kwamen we er niet zo veel meer. Reden genoeg om dichtbij huis een verrassende wandeling te maken. Op een mooie zondag in juli maakten we een werkelijk schitterende wandeltocht. Deze bracht ons langs bekende, maar ook totaal onbekende plekken voor ons. En we combineerden het “bos voor de armen” met een rondje door het sjieke Amsterdam Zuid.

Het Amsterdamse Bos

Eigenlijk heeft dit bos een verkeerde naam. Het ligt namelijk bijna helemaal in de gemeente Amstelveen. Slechts een klein stukje hoort tot het Amsterdamse grondgebied. Het Amsterdamse Bos is ontstaan in 1928. Het doel was om meer recreatiefaciliteiten voor Amsterdammers te bieden.

In de crisisjaren rond 1930 hebben duizenden werklozen gewerkt aan het creëren van het gebied. Bij alle werkverschaffingsprojecten hebben zo’n 20.000 Amsterdammers hun handen uit de mouwen moeten steken. Na de oorlog was het Amsterdamse Bos de plek voor de minder welgestelden om hun zomervakantie door te brengen.

Tegenwoordig is het Amsterdamse Bos voor sportief Amsterdam hét gebied om te werken aan de conditie. Het aantal roeiers, hardlopers en fietsers is in de avonden en in de weekenden groot.

Onze wandeling door het Amsterdamse Bos

Omdat we met de auto zijn gekomen, starten we onze wandeling vanaf de grote parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum en de Bosbaan. Deze roeibaan was ook onderdeel van het werkverschaffingsproject in de crisisjaren. In 2014 waren hier de wereldkampioenschappen roeien. Daarnaast trainen amateurs en professionele roeiers bijna dagelijks op de Bosbaan. Ook nu is het al een drukte van belang op en bij het water. We zien de gespierde mannen hun slanke boten uit het botenhuis halen. Anderen roeien alsof hun leven ervan afhangt. Hun trainer fietst mee over het fietspad langs het water. Met de megafoon schreeuwt hij de roeiers zijn aanwijzingen toe.

We lopen langs het bijzondere kunstwerk “Birth of Change”. Het is helemaal van hout gemaakt dat gevonden is in het bos. Daarna lopen we een smal pad in en gelijk zijn we alleen. Nog geen 5 minuten lopen vanaf de parkeerplaats hebben we de natuur voor onszelf.

We nemen diverse bruggetjes tijdens onze wandeling door het Amsterdamse Bos. In totaal heeft het bos er meer dan 100. De meeste zijn door een architect van de Amsterdamse School, Piet Kramer, ontworpen. Hij heeft ervoor gezorgd dat iedere brug weer net iets anders is dan de andere. Bijzonder zijn de “bollenbruggen”, je vindt ze op diverse plekken met verschillende soorten bollen aan de relingen. Maar tijdens onze tocht passeren we daarnaast nog andere soorten bruggen.

Bekende plekken tijdens onze wandeling door het Amsterdamse Bos

Omdat we hier vroeger veel kwamen, passeren we natuurlijk plekken die we al kennen. Zo komen we langs de grote heuvel in het Bos. Vroeger hebben we hier veel zweetdruppels verloren bij het steeds weer opnieuw de heuvel oprennen. Nu zien we een groep hetzelfde doen. Na de vijfde keer gaat het tempo bij de meesten omlaag. Na zes keer de beklimming te hebben gedaan, houden ze het voor gezien.

Ook komen we langs de grote speelweide en de vijver. Omdat het vandaag een zonnige, prachtige dag is, huren veel mensen een waterfiets of kano. Anderen voetballen op de speelweide of liggen gewoon lekker te zonnen.

De polder in

Na de pannenkoekenboerderij Meerzicht, waar het een drukte van belang is, gaan we een voor ons totaal onbekend gebied ontdekken. We lopen een stuk langs de oevers van de Nieuwe Meer. Dit kleine meer is de verbinding tussen de rivier de Schinkel in Amsterdam en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

We zien twee pontjes, waarvan op deze mooie dag druk gebruik wordt gemaakt door fietsers. Wij zitten heerlijk aan de waterkant in de schaduw van een boom. Een ideale lunchplek, ver van de drukte bij de horecagelegenheden in het Amsterdamse Bos. Door de coronacrisis nemen we nu eigenlijk altijd ons lunchpakket en een thermoskan koffie mee. Zo kunnen we op de mooiste en rustigste plekken genieten van onze bammetjes.

Polder Meerzicht doet ons niet vermoeden dat we onder de rook van de grote stad wandelen. Weidse uitzichten over grasvelden vol bloemen, grazende koeien en laantjes met knotwilgen. We genieten van het landschap en vragen ons af waarom we dit nooit eerder ontdekt hebben.

Dan komen we weer in de bewoonde wereld. Langs het water liggen op de grasvelden veel mensen te relaxen. Wij lopen door, we hebben nog een kilometer of 9 voor de boeg. Die gaan door de stad. Een mooi contrast met de tocht door de natuur van hiervoor.

De stad in

We lopen richting de snelweg A10. Daarbij passeren we het voormalige hoofdkantoor van de ING Bank. Een futuristisch gebouw, dat al snel de bijnaam “kruimeldief” kreeg. Als je de vorm van het kantoor ziet, begrijp je gelijk waarom. Juist op dat moment passeert de historische museumtram richting Amstelveen het moderne gebouw.

Daarna lopen we over een graspad pal langs de snelweg. Nooit geweten dat we hier konden lopen. Het komt uit bij de Schinkelsluis. Hier kiezen we wederom een klein pad dat langs de woonboten in de Schinkel voert. Een tijd lang genieten we van de mooie watervilla’s. Op het pad komen we niemand tegen. Dat is maar goed ook, want het is erg smal.

We lopen verder langs de Schinkel. Onderweg passeren we een paar leuke terrassen. Ze zien er verleidelijk uit. Vooral Gent aan de Schinkel, dat we kennen van eerdere stadswandelingen, is een populaire plek. Hierna staan we bij het Vondelpark. We lopen hier maar een klein stukje doorheen. Al snel verlaten we het park weer om verder te gaan door de sjieke wijken van Amsterdam.

Willemsparkbuurt

Aan de rand van het Vondelpark ligt de Willemsparkbuurt. Hier vergapen we ons aan de prachtige villa’s die hier staan. Vele beschikken over een immense tuin. En de villa’s die dat missen, hebben het Vondelpark als achtertuin. Wat een weelde. Ooit is deze wijk gebouwd om te voorkomen dat rijke Amsterdammers de stad zouden ontvluchten.

Verder gaat het door Amsterdam Zuid. De beroemde architect Berlage is de ontwerper van “Plan Zuid”. Hij heeft begin 1900 de eerste schetsen gemaakt om de stad in zuidelijke richting verder te ontwikkelen. We lopen langs het Indië monument op het Olympiaplein. Daarna lopen we door een van de meest brede lanen van Amsterdam, de Minervalaan.

Opvallend is de rust die er heerst in dit deel van de stad. Op een van de kleine pleintjes viert de buurt een verjaardag van een van de kinderen. Juist op het moment dat wij passeren, komt iemand 20 puntzakken friet afleveren voor het kroost. De meute onthaalt de bezorger met veel enthousiasme.

Moderne kantoren langs de Zuidas

Dan komen we bij de zakelijke goudkust: de Zuidas. Hier is de kantoorruimte het duurste van heel Nederland. Toch wil ieder groot bedrijf hier zitten. Vooral de beroemde advocatenkantoren hebben hier hun vestigingsplaats. Daarom zijn die uurtarieven van de advocaten dus zo hoog: die kantoorpanden moeten wel betaald kunnen worden.

De felle zon weerspiegelt in de moderne gebouwen. Het ene is nog hoger, glimmender en kleuriger dan de andere. Bijzonder is dat op dit duurste stukje grond al jaren de voetbalclub AFC zijn velden heeft. Ingekapseld tussen alle kantoorkolossen liggen de voetbalvelden. Al jarenlang is de gemeente in gesprek met de club. Want die vijf voetbalvelden hebben een grondwaarde van naar schatting 1 miljard. Daar zou de gemeente graag wat mee willen. Maar voorlopig voetbalt AFC nog steeds op de Zuidas.

Campus van de VU

Nog nooit waren we over de campus van de VU gelopen. Deze wandeling biedt de kans, want zo gaat de route. Hoewel het hartje zomer is en de studies pas weer in september gaan beginnen, is het er druk. In diverse gebouwen werken studenten hard achter hun laptop. Anderen hebben blijkbaar beter gepland. Zij zijn enthousiast aan het volleyballen op de sportvelden van de campus.

Ook ontdekken we de Hortus Botanicus van de Universiteit. Nooit geweten dat deze hier zit. Helaas is hij vandaag gesloten. We werpen een blik door het hek en besluiten nog eens terug te komen om ook deze plek te bezoeken. Dan komen we weer aan bij ons beginpunt. De wandeling door het Amsterdamse Bos en de stad zit erop. En route vol verrassingen, daarom een echte aanrader om te lopen.

Wandeling door het Amsterdamse Bos: praktische informatie

  • De route die we hebben gelopen is 18 kilometer lang. De uitstekende routebeschrijving brengt je zonder problemen weer naar het beginpunt.
  • De route begint officieel bij het NS-station Zuid. Je kunt er dus gemakkelijk met het openbaar vervoer komen.
  • Wanneer je met de auto komt, kun je de auto parkeren op de grote parkeerplaats bij het begin van de Bosbaan. Je kunt in de routebeschrijving gemakkelijk het punt vinden waar je de wandeling dan start. Sinds kort is het hier betaald parkeren, behalve op zondag. Er kan niet contant betaald worden. Wil je gratis parkeren? Zoek dan een van de andere parkeerplaatsen in het Amsterdamse Bos.
  • Je kunt de route gemakkelijk in twee delen lopen. De routebeschrijving geeft duidelijk aan waar je kunt besluiten om alleen door het Amsterdamse Bos of alleen door Amsterdam Zuid te lopen.
  • Wij hebben onze auto bij de Bosbaan geparkeerd. Wij zijn gestart met de bosroute en geëindigd met de wandeling door de stad.
  • De route in het Amsterdamse Bos gaat bijna helemaal over onverharde paden. Bij de stadsroute loop je bijna het hele stuk op het trottoir.
  • Op de route kom je diverse horecagelegenheden tegen. Bijvoorbeeld Grand Café De Bosbaan, Boerderij Meerzicht, Cafe Gent aan de Schinkel. Daarnaast zijn er in de stad en bij station Zuid ook diverse cafés.
  • Wil je deze wandeling door het Amsterdamse Bos en de stad samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.