Verrassende wandeling door de Bennekomse Meent

Verrassende wandeling door de Bennekomse Meent

Home » Nederland » Verrassende wandeling door de Bennekomse Meent
De eerste 25 jaar van mijn leven woonde ik in Ede en Bennekom. De natuur was dichtbij dankzij de prachtige ligging op de Veluwe. Dus dacht ik mijn geboortestreek goed te kennen. Toch ontdekte ik onlangs een nieuw natuurgebied. Voorafgaand aan een familiebezoek in Bennekom maakten we een verrassende wandeling door de Bennekomse Meent. Een mooie tocht die deels door een recent ontwikkeld natuurgebied loopt. Met acht kilometer is de wandeling niet zo lang. Toch valt er onderweg veel te zien. Enig nadeel: enkele stukken gaan over verharde wegen. Maar langs een van die wegen treffen we gelukkig een aangename verrassing.

Onze wandeling door de Bennekomse Meent

We rijden naar de parkeerplaats aan de Werftweg. Van verre zien we al een uitkijkpost. Nadat we onze wandelschoenen hebben aangetrokken, beklimmen we direct het torentje. Het uitzicht is prachtig op deze zonnige dag. In de verte zien we de Grebbeberg, de contouren van Wageningen en de bebouwing van Veenendaal.

Onze aandacht gaat vooral uit naar de natuur dichtbij. Een rivier slingert door het grasland. Overal zien we plassen met wuivend riet. De kleuren om ons heen zijn prachtig: blauw, groen, geel en wit. Vogels vliegen af en aan. Verliefde paartjes bouwen hun nesten. Het broedseizoen is weer begonnen.

Binnenveldse Hooilanden

Volgens de informatieborden bevinden we ons in natuurgebied de Binnenveldse Hooilanden. Dit laaggelegen gebied ligt precies tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Het ontstond al in de laatste ijstijd, maar is pas sinds kort officieel natuurgebied. De combinatie van weide en water zorgt voor een bijzondere flora en fauna.

Er groeien zeldzame planten zoals Spaanse ruiter, blauwe knoop, kleine valeriaan en klokjesgentiaan. Ook diverse orchideeën komen hier voor. Vanaf het uitkijkpunt lopen we het grasland in. We zijn vandaag niet de enigen. Vogelspotters turen in de verte, hun camera’s met grote lenzen om de nek. Op verschillende plekken zitten ze klaar met hun toestel. Zeker in de broedtijd levert dit gebied prachtige beelden op.

Het pad slingert verder door het gras. In kleine plassen zien we veel rietpollen. Lange stengels met pluimen deinen in de wind. Met de blauwe lucht en de witte wolken erbij is het een perfect plaatje. We steken een weg over en vervolgen onze route door de Hooilanden. Het landschap blijft indrukwekkend. Ik besef nu pas hoeveel ik heb gemist toen ik nog woonde in deze omgeving.

Na een scherpe bocht naderen we een groep vogelspotters. Gewapend met verrekijkers en camera’s turen ze over een grote plas. We kijken mee en zien veel water- en weidevogels. Ze vertellen dat hier veel bijzondere soorten voorkomen. Diverse eendensoorten broeden er. Kieviten, grutto’s en tureluurs vinden voedsel in de vruchtbare weilanden. Minder bekende moerasvogels zoals porseleinhoen en watersnip zijn hier ook te vinden. In de rietrijke stukken komen blauwborst, rietzanger, karekiet en baardman voor. Veel van deze vogels zijn ons onbekend. Alleen het kenmerkende geluid van de kievit herkennen we.

Heerlijke verrassing tijdens een saai deel

Geen wandeling bestaat alleen uit hoogtepunten. Dat geldt ook voor deze tocht. Als we de verharde Meentweg oplopen, weten we dat we even moeten doorzetten. Gelukkig hebben we links van ons nog uitzicht op de natuur. Tegelijkertijd moeten we goed opletten. Auto’s razen met hoge snelheid voorbij. Soms moeten we de berm in duiken omdat een bestuurder niet uitwijkt. Luid toeterend passeert hij ons rakelings. Waarschijnlijk geen wandelaar.

Dan passeren we een boerderij. Op het erf wappert bonte was aan de lijn. Er blijkt ook een boerderijwinkel te zijn. We lezen dat Vers & Smakelijk onderdeel is van Buitenhorst, een centrum voor autisme. Buitenhorst biedt jongeren met autisme een veilige leer-werkplek.

In de winkel is het gezellig druk. Passanten gebruiken er hun lunch. Een groep dames geniet van een hightea. Wij nemen plaats aan de laatste vrije tafel. Een enthousiast meisje serveert koffie, in kopjes die me aan vroeger doen denken. Koffie met warme melk kregen we in die kopjes van mijn oma. Als je pech had, zat er een vies vel op die melk. Gelukkig gebruiken ze in Vers & Smakelijk een goede koffiemachine: de cappuccino is perfect. We smikkelen van een overheerlijke appeltaart, bijna groot genoeg als lunch. Het winkeltje verkoopt ook lokale producten en leuke snuisterijen. Helaas hebben we maar een kleine rugzak bij ons.

Groene Grens

Na deze heerlijke pauze wordt de wandeling weer leuker. We verlaten het asfalt en duiken de natuur in. Wat een rust! Over een graspad lopen we verder. Rechts ligt een zogenaamd broekbos. Normaal staan de bomen hier met hun voeten in het water. Nu, na langdurige droogte, is de bodem droog.

We bevinden ons in natuurgebied de Groene Grens. Een toepasselijke naam: het vormt de scheiding tussen Veenendaal en Ede. Dankzij de verkoop van bouwgrond kon Veenendaal dit gebied aankopen en ontwikkelen.

Het gebied bestaat uit schraalgrasland, bloemrijke weilanden, poelen, bosjes, houtwallen en kalkmoeras. IJzerrijk en kalkrijk kwelwater zorgt voor bijzondere begroeiing. Hier groeien onder andere orchideeën, klokjesgentiaan en parnassia. Ook leven er veel vogels: ijsvogel, koekoek, buizerd en lepelaar. Door deze rijke natuur is de Groene Grens een prachtig wandelgebied geworden.

Via vlonderpaden verlaten we het mooie stukje natuur. Aan de rand zien we nieuwbouwhuizen. De bewoners hebben een prachtig uitzicht. Wat een fijne plek om te wonen, met de Groene Grens als achtertuin.

De Grift heet tegenwoordig anders

Aan de rand van Veenendaal zien we twee ooievaars in de lucht. Even later landen ze op een nest bij een statig landhuis. De bewoners kunnen de komende weken van dichtbij genieten van het broedende paar.

We volgen vanaf nu het water. In mijn herinnering heet het kanaaltje de Grift. Maar een bordje noemt het nu Valleikanaal. Nostalgisch als ik ben, blijf ik het de Grift noemen. Het kanaal werd in de 15e eeuw gegraven, in opdracht van bisschop David van Bourgondië. Zo kon turf uit Veenendaal makkelijk vervoerd worden.

Ook dit deel van de route loopt over een verhard pad. Gelukkig is het alleen toegankelijk voor fietsers. Op deze zonnige dag wordt daar veel gebruik van gemaakt. Langs onze kant van het kanaal ligt vooral gras. Aan de overkant wuift het riet. Het kanaal zelf wordt niet bevaren, alleen kanoërs komen hier soms. Vandaag niet. Nu is dit het domein van eenden en ganzen. Op hoge palen rusten aalscholvers, hun vleugels wijd om te drogen. Een metalen windmolentje draait vrolijk in de wind. Zo lopen we een lang stuk langs het kanaal, richting het eindpunt.

Ons oordeel over de wandeling door de Bennekomse Meent

Dan bereiken we de Werftweg weer. Ook hier draait een metalen windmolen driftig rond. We steken de weg over en lopen naar de parkeerplaats. Onze wandeling zit erop. Nog één keer klimmen we de uitkijktoren op. We zien een vader die zijn zoon leert vissen. Even later tuurt de jongen hoopvol naar zijn dobber. Zou hij zijn eerste vis aan de haak slaan?

De wandeling door de Bennekomse Meent is ons goed bevallen. We ontdekten prachtige natuurgebieden en genoten van de variatie in het landschap. Minder enthousiast zijn we over het stuk langs de Meentweg. De hoge snelheid van passerende auto’s vonden we zeker niet prettig. Gelukkig bood de boerderijwinkel daar een welkom rustpunt. Toch zijn we blij dat we deze wandeling hebben gemaakt.

Veelgestelde vragen over de wandeling in de Bennekomse Meent

Hoe lang is de wandeling in de Bennekomse Meent?

De route is in totaal acht kilometer lang. Een groot deel daarvan gaat over verharde paden en wegen. Enkele stukken van de wandeling loop je over verharde wegen, waar de automobilisten hard rijden. Loop daar links van de weg, zodat je auto’s ziet aankomen. Sommige delen gaan over grasland in een waterrijk gebied. Daar kan de ondergrond soms drassig zijn.

Is er een routebeschrijving van de wandeling in de Bennekomse Meent?

Op Wandelzoekpagina kun je een uitstekende routebeschrijving en een gps-track downloaden (gratis als je een abonnement op Wandelzoekpagina hebt, tegen betaling als je geen abonnement hebt).

Wat is het startpunt van de wandeling in de Bennekomse Meent?

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats aan de Werftweg in Bennekom. De parkeerplaats is niet groot en biedt plaats aan ongeveer tien auto’s.

Kan ik het startpunt van de wandeling in de Bennekomse Meent ook per OV bereiken?

Dat is erg lastig, er stopt geen bus in de omgeving. Als je alleen met het OV kunt reizen, is de enige optie om per trein te reizen naar station Veenendaal-De Klomp. Daar neem je een OV-fiets. In ongeveer een half uur fiets je naar het startpunt van de route.

Mag ik mijn hond meenemen op de wandeling in de Bennekomse Meent?

Nee, want op grote delen van de route zijn honden niet toegestaan. Ook niet als ze zijn aangelijnd.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?

Er zijn twee gelegenheden voor een aangename pauze:

 

  • Restaurant Vers & Smakelijk. Boerderijwinkel en -restaurant met lekkere drankjes en heerlijke appeltaart. Het is onderdeel van een werk-leerbedrijf voor jongeren met autisme.
  • Rustpunt ‘t Boerenwinkeltje. Met een gezellig terras, dichtbij de Grift. Niet altijd geopend, kijk voor de openingstijden op de website.