De Kennemerduinen is een van onze favoriete wandelgebieden. We hebben hier al diverse mooie kortere tochten gemaakt. We kozen ditmaal voor een gevarieerde en lange wandeling door de Kennemerduinen. Zo was het een goede voorbereiding voor onze wandelvakantie in Limburg een week later. En wederom hadden we een geweldige route. Door bossen, duinen, over het strand en langs diverse meertjes. Dit is wat ons betreft de mooiste wandeling in dit gebied!
Vertraagde start van onze wandeling door de Kennemerduinen
Op deze laatste zondag van mei is het eindelijk lekker weer. Omdat we een lange wandeling voor de boeg hebben, willen we niet te laat beginnen met onze tocht. Maar helaas, de afrit van de snelweg is afgesloten. Het eerste omleidingsbord zien we nog, maar daarna mogen we het zelf uitzoeken. Via veel omwegen komen we uiteindelijk aan bij de veerpont van Velsen. We moeten nog een tijd wachten voordat de pont aan de oversteek begint. Daarna zijn we gelukkig snel bij ons beginpunt van de route. We parkeren onze auto bij het treinstation Santpoort Noord en vertrekken spoorslags.
Landgoed Duin en Kruidberg
Maar we vergeten alles snel wanneer we gelijk door een bomenrijke laan lopen langs een manege. En even later langs het eerste landgoed. Het is een mooi opwarmertje voor wat nog komen gaat. Want kort daarna staan we oog in oog met het landhuis Duin en Kruidberg. Ooit gebruikt door een rijke tabakshandelaar uit Amsterdam als zomerverblijf. Nu is het landgoed een statig viersterrenhotel.
Het terras nodigt uit, fraai gelegen in de zon. Maar wij moeten tijd inhalen en lopen dus door de parkachtige tuin van het landgoed verder. We zien diverse beelden langs de vijver. In het gras liggen mensen lekker te relaxen. Iedereen is blij dat we eindelijk een zonnige dag hebben.
Door het bos
Vanaf het park van het landgoed lopen we direct het bos in. Mooie glooiende paden, bijna niets is vlak. Het zijn zogenaamde binnenduinbossen, want het duin is nooit ver van ons vandaan.
Veel struiken staan prachtig in bloei met mooie, witte bloemen. Even verderop lopen we over een laantje met allemaal kastanjebomen aan weerszijden. Die staan ook helemaal in bloei, een fraai gezicht.
De duinen in
Meer en meer komen we in een open duingebied van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een heel ander landschap wacht nu op ons. We zien zandverstuivingen, drassige graslanden en natte duinvalleien.
Op diverse plekken zien we dat men hard werkt aan natuurherstel. Zo krijgen hier de zeldzame ogentroost, parnassia en het duizendguldenkruid een goede voedingsbodem.
Iets verderop komen we bij het Duinmeer uit. In de vogelkijkhut bespieden we de vele vogels hier. Het is nu midden in het broedseizoen. Voor veel vogels is het Duinmeer dan een gewilde plek.
Hubertuspad
Meer en meer komen we in het echte duingebied. De schelpenpaden laten we achter ons. Nu lopen we door het mulle zand. We kiezen het smalle Hubertuspad. Vroeger werd in dit gebied veel gejaagd. En Sint Hubertus was de beschermheilige van de jagers. Het pad slingert dan weer eens omlaag, om daarna weer omhoog te gaan. We steken via dit pad de brede Hubertusvallei over.
Op een duintop hebben we een fantastisch uitzicht over het duinlandschap. In de verte zien we een laaggelegen meer liggen. Dat is het Cremermeer. Het draagt de naam van de eerste eigenaar van het landgoed Duin en Kruidberg.
Natte voeten
Na het Hubertuspad gaan we via een smal paadje richting de strandopgang. Het is hier aardig drassig. We moeten regelmatig voorzichtig stappen om geen natte voeten te krijgen. Bij een enorme plas besluit mijn vrouw het zekere voor het onzekere te nemen. Ze gaat verder over het verharde fietspad.
Ik ben eigenwijs en loop om de plas heen. Net als ik denk dat ik de drogere stukken bereik, zak ik tot mijn kuiten weg in de drassige ondergrond. Gelukkig kan ik me staande houden. Maar natte voeten heb ik wel.
Het strand op bij de wandeling door de Kennemerduinen
In duinpannen liggen veel mensen heerlijk in het zonnetje. Hier kiezen we ook onze lunchplek. We denken lekker beschut te liggen voor de wind, maar dat valt wat tegen. Bij iedere hap van ons broodje merken we de zandkorrels in ons mond.
We lopen bijna twee kilometer over het strand. Het is eb, dus het strand is lekker breed. De sterke noordenwind blaast ons vooruit. Mijn schoenen hangen te drogen om mijn nek. De sokken wapperen in de wind aan mijn rugzak. Maar ik vrees dat ze straks nog niet droog zijn als we het strand verlaten.
Vogelmeer
Bij restaurant Parnassia aan Zee verlaten we het strand. Het terras is overvol. Er staat een lange rij wachtenden. Ook bij de take-away service staan veel mensen te wachten. De horeca heeft een goede dag vandaag na alle ellende in de afgelopen tijd.
We lopen verder en via een houten trap bereiken we uitkijkpunt Hazenberg. We genieten er opnieuw van zo’n prachtig 360 graden panorama over het duingebied. Het eerste dat opvalt is het Vogelmeer. We zien vanaf hier dat op de eilandjes in het water veel vogels zitten.
Achter het meer liggen twee duinvalleien. Een heeft een bijzondere naam: de Bruid van Haarlem. Het dankt die naam aan het bijzondere wilgenroosje dat in die vallei groeit. De zaadpluisjes hebben namelijk wat weg van een bruidssluier.
We moeten weer een kleine omweg nemen vanwege hoog water. Dit keer doe ik dat ook. Ik sop nog in mijn natte schoenen. Dan bereiken we het Vogelmeer. We zien er veel watervogels. Niet alleen in het water, maar ook op de eilandjes in de plas. De aalscholvers drogen hun vleugels in de wind. Omdat ons pad iets boven het meer langs loopt, hebben we een fantastisch uitzicht.
Drukte bij de Oosterplas
We lopen door een paar fraaie dennenbosjes. De smalle paden langs de vallei doen ons denken aan wandelingen in de bergen. We bereiken via een een smal pad een gedenksteen. Op deze plek werden verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd. De tekst op de steen is nauwelijks te lezen. Deze helden hadden wat ons betreft een beter eerbetoon verdiend. Even verderop zien we een tweede gedenksteen. Hier is de tekst iets beter te lezen.
In de verte horen we geluid van spelende kinderen. Als we het bospad uitkomen, zien we ze ook. We komen op een strandje van de Oosterplas. Veel mensen zitten hier heerlijk beschut tegen de wind in de zon. Veel kinderen spetteren in het water. Aan de overkant van de plas zien we nog veel meer mensen op een duin bij het water zitten. Het is duidelijk een geliefde plek op zomerse dagen.
Terug door het bos
Het laatste stuk van deze heerlijke wandeling lopen we weer door het bos. Maar voordat we dat ingaan, genieten we nog een keer van een fantastisch vergezicht op de Starrenburg. Die uitzichtpunten maken deze wandelroute echt bijzonder.
Daarna lopen we terug via het park van landgoed Duin en Kruidberg. In de verte weerspiegelt het gebouw mooi in de vijver. We hebben onze 21 kilometer er ongeveer opzitten. Maar het was absoluut de moeite waard. Deze wandeling door de Kennemerduinen kent eigenlijk alleen maar hoogtepunten. De leukste en meest afwisselende die we in dit gebied hebben gemaakt.
Praktische info wandeling door de Kennemerduinen
Met deze tips kom je goed voorbereid aan de start van deze geweldige wandelroute:
Route-informatie
- De wandeling door de Kennemerduinen is bijna 21 kilometer lang als je vertrekt vanaf NS-station Santpoort Noord. Parkeer je je auto op de parkeerplaats Duin en Kruidberg, dan is de wandeling bijna 2 kilometer korter.
- De routebeschrijving van de wandeling door de Kennemerduinen vonden we uitstekend. Je kunt op deze pagina ook een gps-bestand van de route downloaden
- Bij onze wandeling ontbraken na de parkeerplaats enkele blauwe routepijltjes. Volg dan kort de witte pijlen. Even later staan de blauwe pijlen ook weer op de paaltjes.
- Enkele wandelpaden staan vaak onder water. Dan is er een omleiding aangegeven. Je houdt op die manier droge voeten.
- Deze wandeltocht is door de lengte, de vele heuveltjes en het mulle zand best intensief. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
- Wil je een minder lange wandeling maken door dit gebied? Bij de parkeerplaats Duin en Kruidberg staan diverse kortere gemarkeerde wandelroutes aangegeven.
Bereikbaarheid en parkeren
Deze wandeling is uitstekend te bereiken met de trein. De routebeschrijving start vanaf NS-station Santpoort Noord. Kom je met de auto, dan kun je die gratis bij het station parkeren. Daarnaast kun je de auto ook kwijt op parkeerplaats Duin en Kruidberg. Houd er wel rekening mee dat deze kleine parkeerplaats op zonnige dagen in het weekend snel vol is.
Horeca bij de wandeling door de Kennemerduinen
- Aan het begin en einde van de wandeling kom je langs Hotel Duin en Kruidberg. Op het terras van brasserie DenK is het geweldig om wat te drinken en te eten. Maar ook binnen is dit een uitstekende rustplek.
- Na het stuk over het strand kom je langs de grote strandtent Parnassia aan Zee. Dit is ook een prima plek voor een pauze.
Wil je de wandeling door de Kennemerduinen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.