Een van onze trouwe volgers tipte ons onlangs over Nationaal Park de Maasduinen. Een wandeling door de Noord-Limburgse stuifduinen en langs kasteelruïne Bleijenbeek mochten we volgens haar niet missen. Tijdens de voorjaarsvakantie werden we getrakteerd op prachtig warm voorjaarsweer. Perfecte timing voor een ontdekkingstocht door dit deel van ons fijne wandelland!
Begin van de wandeling in Afferden
Het is ongekend warm voor de tijd van het jaar als we onze auto parkeren. Gelukkig hebben we voldoende drinkwater en een letterlijk appeltje voor de dorst bij ons. Getooid in korte broek verlaten we de parkeerplaats. Kort daarna verlaten we al de bebouwde kom en komen we uit bij een andere parkeerplaats, verscholen in het bos. Op een bankje zit een wat ouder echtpaar heerlijk in het zonnetje aan de lunch. Om ons heen horen we niets dan vogels. De lente lijkt te zijn aangebroken!
Wij lopen nog iets door tot we uitkomen bij het Zevenboomsven. Er is een houten wand opgetrokken van waarachter bezoekers via kijkgaten naar vogels bij het donkerblauwe ven kunnen kijken. Op een bord staan de vogelsoorten afgebeeld die je hier kunt waarnemen. We verbazen ons over de vele soorten eenden- en ganzensoorten! Verder komt de boomvalk en de blauwe reiger er voor. Overigens is De Maasduinen van oudsher ook een gebied waar de kraanvogel tijdens de trek te vinden is. Om die reden komt de vogel voor in het logo van het nationaal park.
Via het Quin naar kasteel Bleijenbeek
In voorbereiding op onze wandeling hadden we al gelezen dat De Maasduinen een bijzonder gevarieerd natuurgebied is. Tijdens de wandeling merken we dat deze beschrijving allerminst overdreven is. Bos- en heidepaden voeren ons over glooiende heidevelden en langs zandverstuivingen naar de prachtig blauwe vennen van het Quin. In het begin zijn het voornamelijk nog loofbossen, bij het Quin overwegend dennen en heide.
Het nationaal park omvat de langste rivierduinengordel van Nederland. De duinen zijn ontstaan door westenwinden die in de laatste ijstijd het zand vanuit de kale vlakten opwierpen. Ze raakten begroeid met heide en later met bos. In de tussengelegen laagten ontstonden vennen die er nu door hun donkerblauwe kleur mysterieus bijliggen. Wat een mooi en vooral ook bijzonder landschap! We zijn overigens niet de enigen die enorm van de wandeling kunnen genieten. Vooral op de heidevelden komen we veel andere wandelaars en hardlopers tegen. En de meeste bankjes bij uitzichtpunten zijn bezet!
Voordat we het Quin verlaten komen we bovenop de hoogste duin van het gebied een uitkijktoren tegen. Omdat er verder niemand op de 12,5 meter hoge toren te bekennen is, beklimmen we de vele trappen. Eenmaal boven valt pas op hoe groot dit natuurgebied is. Zover we kunnen kijken zien we niets dan bossen, heide en vennen. Fantastisch!
Van kasteelruïne Bleijenbeek naar de Duuvelskuul
Na enkele kilometers door een bijzonder bosrijke omgeving komen we uit bij een verharde weg. Aan de andere kant van de weg zien we de ruïne van kasteel Bleijenbeek liggen. We steken de weg over en lopen langs de oude slotgracht. Aan de contouren van de ruïne is nog goed te zien dat het vroeger een mooi kasteel moet zijn geweest. Het kasteel is gebouwd eind 14e eeuw en verder uitgebreid begin 18e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het statige pand bij een bombardement van de RAF verwoest. Gelukkig wordt het kasteel momenteel grondig gerestaureerd.
We vervolgen onze wandeling en komen een Duits stel tegen dat van de golfbaan gebruik maakt. Met hun golftrolleys lopen ze in hoog tempo naar de afslagplaats van hun volgende hole. We horen ze een ander stel, dat nog op hun beurt wacht om af te slaan, uitbundig in het Duits groeten. Het verbaast ons dat onze Oosterburen gezien de huidige coronamaatregelen bij ons welkom zijn. Maar we geven ze zeker geen ongelijk, want de golfbaan ligt er echt fantastisch bij!
Een fraaie wandeling door overwegend loofbossen en langs uitgestrekte, verlaten graslanden volgt. Hierbij komen we slechts heel af en toe andere wandelaars tegen. Op het vrolijk gefluit van vogels na, ervaren we de ultieme rust. Naarmate we dichterbij Afferden komen, maakt het landschap plaats voor heide en naaldbossen. En daar ineens uit het niets ligt een vijftal wederom prachtig blauwe vennen. We zijn uitgekomen bij het natuurgebied van de Duivelskuil (Duuvelskuul).
Van de Duuvelskuul terug naar Afferden
In het kleine natuurgebied van de Duuvelskuul komen veel broedvoegels, vlinders, reeën, vossen en dassen voor. In de juiste jaargetijden schijnen er ook landgeiten en Konikpaarden te grazen. Die zien we nu helaas niet. We lopen daarom door tot we na een ruime kilometer het bosgebied verlaten.
Snel daarna zien we de Eckeltse Beek richting de Maas stromen. Het is niet zomaar een beek, weten we door ons vooronderzoek. Het gebied rond de beek was zelfs in Steentijd, Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen een populaire leefomgeving. Er was namelijk vruchtbare grond, schoon water en bescherming tegen hoog water. Volgens onze gps-route kunnen we hier twee kanten op: via de rechteroever van de Eckeltse Beek naar Afferden, of via de verharde weg links van de beek.
Wij kiezen voor de onverharde route maar slaan daarmee de waarschuwing van de routebeschrijving in de wind. Het is een mooi beekdal maar in de winter en het voorjaar kan het er drassig zijn. Zo blijkt ook als wij er lopen. Binnen de kortste keren zakken we met onze wandelschoenen diep in de blubber weg. We spoelen de schoenen vervolgens af met ‘schoon’ beekwater en bereiken uiteindelijk via een omweg het einde van het beekdal. Nog geen vijf minuten later arriveren we bij onze auto. De schoenen zijn inmiddels iets minder nat.
Wandeling door Nationaal Park de Maasduinen: alle praktische informatie
Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om te genieten van de wandeling door het noordelijk deel van Nationaal Park de Maasduinen.
Route-informatie wandeling door Nationaal Park de Maasduinen
De wandeling door het noordelijk deel van Nationaal Park de Maasduinen is een rondwandeling van ongeveer 16 kilometer lang. Op de Wandelzoekpagina vind je de link naar de gratis gedetailleerde routebeschrijving en gps-route. Slechts 9% van de route gaat over verharde wegen. Overigens is de wandeling een verkorte versie van de 21 kilometer lange wandeling “Langs de Duuvelskuul”. Deze is ook op de Wandelzoekpagina te vinden.
Bereikbaarheid en parkeren
De officiële start van de wandeling door de Maasduinen is bij de parkeerplaats aan de Kapelstraat in Afferden. Hier kun je je auto gratis kwijt. Dit geldt overigens ook voor de parkeerplaats aan de Bosweg. De wandeling voert hier langs. Wil je bij voorkeur zo weinig mogelijk over verharde paden wandelen, overweeg dan om je auto hier te parkeren.
Afferden is ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Reken dan wel op een half uur met de bus vanuit het centraal station van Nijmegen.
Horeca op de wandeling door Nationaal Park de Maasduinen
In Afferden vind je genoeg horecagelegenheden, waaronder het ‘Kapelleke’. Heb je na afloop van de wandeling trek of zin in een biertje? Ga dan – zodra het weer kan – naar Boscafé Het Rimpelt. Fantastisch gelegen, maar niet aan de route zelf. Je bent er echter binnen 5 minuten vanaf de parkeerplaats met de auto.
Samen met iemand wandelen?
Wil je de wandeling bij Maasduinen samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.