Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

Home » Nederland » Wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt in de winter

De wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt is prachtig. De fraaie route gaat door de bossen en het heidegebied van Ede. Direct vanaf het treinstation begint al het bos. Mooier kun je het niet hebben. De uitgestrekte Ginkelse heide is een historische plek met veel natuurschoon. Natuurlijk kom je langs het Airborne monument en de fraaie schaapskooi. Een fijne wandeling, nu zeker met al die sneeuw. Maar ook in andere seizoenen is dit een aanrader. Wat dacht je van midden augustus, als de heide in volle bloei staat. Genieten tot en met!

Onze wandeling start op de Ginkelse heide

De routebeschrijving van deze wandeling begint officieel bij het treinstation Ede-Wageningen. Wij kiezen ervoor om te starten vanaf het Airborne monument op de Ginkelse heide. Dit is voor ons net wat praktischer aan te rijden. Daarnaast kunnen we hier gemakkelijk de auto parkeren. En we lopen gelijk de heide op. Voor de beleving van deze wandeling maakt het natuurlijk geen enkel verschil.

Ik ben geboren en getogen in Ede. Ik was toen nog niet zo’n enorme wandelfanaat. Toch is misschien wel hier mijn wandelvirus langzaam ontstaan. Op de middelbare school ging ik tweemaal mee met een rugzaktocht. Om te trainen in het lopen met een rugzak, liepen we met de klasgenoten regelmatig een rondje over de Ginkelse hei. Ook kan ik me nog herinneren dat hier een prachtige langlauftocht werd georganiseerd. Nu, met het dikke pak sneeuw dat er lag, wilden we er graag heen. Want we waren benieuwd hoe de Ginkelse heide er deze winter bij zou liggen.

Luchtlanding

De Ginkelse heide was de plek waar op 17 september 1944 vele geallieerde parachutisten landden. Zij deden mee aan operatie Market Garden. Hiermee moest Nederland bevrijd worden. Helaas mislukte het plan. Grote delen van Nederland gingen een zware hongerwinter tegemoet.

Ieder jaar vindt hier de herdenking van de luchtlanding plaats. Als kind vond ik het fantastisch om honderden veteranen uit oude vliegtuigen te zien springen. Nu lopen we langs het imposante herdenkingsmonument “Vensters op het Verleden”. Iets dichter bij de provinciale weg staat het officiële Airborne monument. Twee plekken om zeker even bij stil te staan, letterlijk en figuurlijk.

Vliegveld op onze wandeling op de Ginkelse heide

Wij struinen door smalle paadjes over de heide. Er is nog niet veel gelopen. Met de sneeuw wordt het echt spoorzoeken. Gelukkig hebben we de gps-track van de wandeling gedownload. Die komt nu uitstekend van pas.

Veel zandwegen op de heide zijn breed. Het gebied dient als militair oefenterrein. Regelmatig rijden hier de pantservoertuigen over de heide. Blijkbaar hebben ze dat na de sneeuwval ook nog gedaan, getuige de sporen.
Dan lopen we langs een bordje waarop staat dat er een vliegveld is, midden op de heide. Het blijkt het vliegterrein te zijn van een vereniging die hier met modelvliegtuigen vliegt. We hoeven dus niet bang te zijn dat hier een enorme legerhelikopter zal landen.

De bossen van de Sysselt in

We verlaten de heide en trekken het bosgebied in. Dit is de Sysselt. Bijzonder is dat in een glooiend landschap veel verschillende boomsoorten staan. In de middeleeuwen was heette dit het Moftbos. Een enorm bos dat eigendom was van de Hertogen van Gelre. Nu is het bos een stuk kleiner, maar erg mooi.

We maken een praatje met een langlaufend echtpaar. Ze genieten hier volop op de latten. De dag ervoor hadden ze een grote tocht gemaakt op de heide van Ermelo. Morgen kiezen ze weer een ander gebied uit. Geweldig om zo wintersport in eigen land te kunnen hebben.

Enkafabriek, industrieel erfgoed

Vanuit de Sysselt lopen we aan de andere kant van de spoorlijn Arnhem-Utrecht richting het station. We komen langs het voormalige Enka terrein. De Enka fabriek produceerde de beroemde Enka zemen. Wie weet herinner je de reclame nog: Bram Biesterveld (Pommetje Horlepiep) lapt het raam. De zeem gaat gaat maand, na maand, na maand mee. Hij heeft inmiddels een baard, maar de zeem is nog helemaal als nieuw. Het is dan ook de Enka zeem. De beste die er te koop is.

De Enka was jarenlang de grootste werkgever van Ede. Begin 2000 sloot de fabriek de deuren. Nu bouwt men aan een moderne woonwijk. Maar de imposante voorgevel en toegangspoort van Enka is gelukkig behouden gebleven.

Station aan de rand van het bos

Dan komen we aan bij station Ede-Wageningen. Vroeger heette het alleen station Ede. Want Wageningen ligt bijna 10 kilometer verder. Onder druk van Wageningen en de Landbouw Universiteit heeft men in 1938 Wageningen toegevoegd aan de stationsnaam.

Het bijzondere is dat je vanaf hier in een paar minuten in de natuur zit. We lopen nu aan de andere kant van het spoor. Onderweg passeren we een voormalige kazerne. Ede was vroeger namelijk een echte garnizoensplaats. Waarschijnlijk was Defensie na de Enka de grootste werkgever van de plaats. In 2010 kwam er een einde aan de militaire aanwezigheid in Ede.

Het Paradijs

We vervolgen onze wandeling door de Sysselt, maar nu over andere paden dan hiervoor. Het is de hele wandeling al genieten door de zon, de sneeuw en de prachtige natuur. Maar nu komen we aan in het “Paradijs”. Het is een oud en open dennenbos op een licht heuvelachtig terrein. Het levert mooie plaatjes op.

Het is ook een plek om wild te spotten. In de Sysselt leven veel reeën en wilde zwijnen. We zien ze jammer genoeg niet. Dat er inderdaad zwijnen rondlopen hier, valt wel op. Op diverse plekken aan de randen van paden is de sneeuw flink omgewoeld. De zwijnen waren daar op zoek naar eten.

Het einde van de wandeling over de Ginkelse heide

Dan gloort de Ginkelse heide weer voor ons. Over de brede paden lopen we richting de schaapskooi. De kudde is normaal gesproken altijd op de heide te vinden. Maar met dit winterweer houdt de herder ze liever bij de schaapskooi. Zo’n 160 schapen staan vredig in het zonnetje. Sloom herkauwend kijken ze ons aan.

Onze wandeling over de Ginkelse heide en de bossen van de Sysselt zit erop. Met dit prachtige winterweer was het dubbel en dwars genieten van fraai natuurgebied. We lopen deze wandeling zeker nog een keer als de heide in bloei staat. Lopen over zo’n mooie en glooiende paars heidegebied levert weer heel andere beelden op.

Wandeling over de Ginkelse heide: alle praktische informatie

Met deze praktische tips begin je goed voorbereid aan je wandeling over de Ginkelse heide:

Route-informatie wandeling over de Ginkelse heide

  • Deze wandeling is een rondwandeling van 14 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De wandeling gaat het grootste deel over onverharde paden in de bossen en heide. Rondom het treinstation loop je delen over verharde wandelpaden langs de weg. De wandeling is coronaproof, ook in het weekend.
  • Vlakbij de Ginkelse heide (aan de andere kant van de provinciale weg) ligt natuurgebied Planken Wambuis. Hier maakten we al eens eerder een mooie wandeltocht.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling over de Ginkelse heide start vanaf het treinstation Ede-Wageningen. Als je met de auto komt, kun je die bij het stationsgebied parkeren. In verband met werkzaamheden is er een tijdelijke P&R. Een looproute wijst de weg naar het station. Er geldt betaald parkeren op het terrein.
  • Loop je de route net als wij, dan kun je de auto ook parkeren bij de schaapskooi op de Ginkelse heide of aan de overkant bij het parkeerterrein van restaurant Juffrouw Tok. Dit ligt aan de Verlengde Arnhemseweg 101 te Ede. Je start dan de route bij de beschrijving vanaf punt 4.

Horeca op de wandeling over de Ginkelse heide

Bij het treinstation Ede-Wageningen is een broodjeszaak. Ook vind je er een cafetaria. Onderweg ligt tegenover de Schaapskooi het restaurant Juffrouw Tok. In coronatijd is er geen gelegenheid tot het drinken of eten. Tijdens de coronamaatregelen kun je daarom het beste zelf wat proviand meenemen. Buiten coronatijd kun je er wel goed terecht. Bij mooi weer is het heerlijk uitblazen op het terras.

Wil je de wandeling op de Ginkelse heide en de Sysselt samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.